Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mulczowanie

Featured Replies

Napisano

Ktos ostatnio bral taka usluge ?

Mam do zrobienia 2500 m2 dzialki.

Jaki moze byc orientacyjny koszt i czas takiego mulczowania ?

Napisano

2 lata temu za 1300m2 powiedzieli mi 2500zł (Białystok).

Tyle, że u nas nikt nie chce z m2 wyceniać, każdy chce obejrzeć działkę.

Samo mulczowanie (dwukrotne), po wcześniejszej wycince i karczowaniu 3000m2 trwało jakieś 5h.

Zależy jak i czym zarośnięta działka.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Nie masz przystawki mulczującej do tesli? Ja prdl wszystkiego trzeba uczyć.:old:

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

płaciłem 6 kPLN. Ale było trochę krzaczorów i drzew małych. Metraż ten sam. Pewny jesteś że chcesz ogołocić działkę? Ja teraz bym zrobił tylko pół bo mnie koszenie wnerwia. Miałem się przy tym odstresowywać ale jakoś nie działa ;)

Edytowane przez lucash

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, lucash napisał(a):

płaciłem 6 kPLN. Ale było trochę krzaczorów i drzew małych. Metraż ten sam. Pewny jesteś że chcesz ogołocić działkę? Ja teraz bym zrobił tylko pół bo mnie koszenie wnerwia. Miałem się przy tym odstresowywać ale jakoś nie działa ;)

do koszenia b dzie robot ale nie spodziewalem sie ze to tyle kasy kosztuje to muczowanie :panic:

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

do koszenia b dzie robot ale nie spodziewalem sie ze to tyle kasy kosztuje to muczowanie :panic:

może to tylko u mnie na wsi tak bo nie ma komu robić. W sumie to koleś i tak się zakopał że go 2 potężne traktory musiały wyciągać. Jak chcesz porządnie, bo nie wiem co na działce masz, to liczy się głębokość mulczowania i z jakimi zaroślami ma sobie poradzić. Możliwe że 2x taniej to opędziesz. 

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

ale od mulczowania do założenia trawnika jakiś czas minie. I uwierz mi że po mulcozwaniu wszystko tam chętnie urośnie, tylko nie trawa ;) Jak zmulczujesz to od razu musisz wziąć usługę wyrównania i zakładania trawników bo inaczej to jakieś zielsko Ci się zapanoszy i będziesz z rok w plecy bo oprysk, talerzowanie itd. Działka działce nie równa więc to takie gadanie ale poparte jakimś doświadczeniem ;)

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, lucash napisał(a):

ale od mulczowania do założenia trawnika jakiś czas minie. I uwierz mi że po mulcozwaniu wszystko tam chętnie urośnie, tylko nie trawa ;) Jak zmulczujesz to od razu musisz wziąć usługę wyrównania i zakładania trawników bo inaczej to jakieś zielsko Ci się zapanoszy i będziesz z rok w plecy bo oprysk, talerzowanie itd. Działka działce nie równa więc to takie gadanie ale poparte jakimś doświadczeniem ;)

dobrze, chłonę teraz dobre rady jak gabka  :jem:

Napisano

Przed:

IMG_0010.jpg.9c022ab2738ff4e446c9ac7326fe272d.jpg

Po:
IMG_8503.jpg.4bdfe77126bb3b9e579bc047ec7b2ff9.jpg

W tym roku uset był 3 metrowy :panic:

Napisano

A czy wycinka drzew w zamian za zabranie tego drzewa ma sens? Tzn nie wiem czy takie cos sie praktykuje, czy to drzewo ma za małą wartość, czy to tylko zawracanie d..? Powiedzmy, że wiekszosc to drzewo buk. Mam działkę, gdzie z 2000 m2  to porośnięte można by powiedziec lasem.

Napisano
20 godzin temu, Rado_ napisał(a):

A czy wycinka drzew w zamian za zabranie tego drzewa ma sens?

Jak chcesz się tylko pozbyć drzew z działki to ma, ale ciężko znaleźć wykonawcę. Zależy też jakie to są drzewa i do czego komuś przydatne. Ja miałem do wycięcia kilka brzóz i kilkanaście sosen fi około 40cm. Brzozy zostały zakwalifikowane do pieca, sosny na przekładki do huty. Pilarz wziął po 50 za ścięcie i pocięcie, inny przyjechał i zabrał wszystko "za zabranie". Ulżyło mi wtedy ;].

Napisano

2 miesiące temu płaciłem 1700 PLN za zmulczowanie 1500m2 działki (4 lata po poprzednim mulczowaniu - już wyrosły samosieje na 2-3 metry).

Im większy metraż tym cena za m2 niższa.

Mulczer leśny więc głęboko na 20-25 cm.

Napisano
12 godzin temu, Tomo napisał(a):

2 miesiące temu płaciłem 1700 PLN za zmulczowanie 1500m2 działki (4 lata po poprzednim mulczowaniu - już wyrosły samosieje na 2-3 metry).

Im większy metraż tym cena za m2 niższa.

Mulczer leśny więc głęboko na 20-25 cm.

ale przepłaciłem :panic: Dzwonie do typa żeby mi kasę oddawał huncwot jeden :ogien: Żeby pod Warszawą było taniej niż na Podlasiu :sciana:

Napisano

Jeszcze też zależy wszystko od dostepności terenu, chodzi mi tu o kwestie ogrodzenia. Bo np wielki mulczer nie dojedzie blisko ogrodzenia i nie przemieli i nie wyrówna terenu dobrze, stąd też trzeba mniejszą maszynkę czasem wziąć.

Ja za jakieś 1000m2 działki pod Łodzią zapłaciłem z 2500zł łącznie z dowiezieniem trochę dodatkowej ziemi i wyrównaniem, pograbieniem i wywiezieniem pozostałości korzeni itd

:)

Napisano

U mnie tak to wyglądało.
bac58c68de612600fbbc232181533af6.jpg
096ac73a59234c9fc7ecaffc3d50fc45.jpg
5171a73aa61afa5f227e0e30f50aa706.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Tomo napisał(a):

U mnie tak to wyglądało.
bac58c68de612600fbbc232181533af6.jpg
096ac73a59234c9fc7ecaffc3d50fc45.jpg
5171a73aa61afa5f227e0e30f50aa706.jpg

ladnie, jeszcze wyrownali :totalszok:

Napisano
24 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

ladnie, jeszcze wyrownali :totalszok:

Nie równali - ta działka jest płaska tylko samosiejki tak rosły nierównomiernie, że wyglądało jak pofalowana.

Napisano
45 minut temu, Tomo napisał(a):

Nie równali - ta działka jest płaska tylko samosiejki tak rosły nierównomiernie, że wyglądało jak pofalowana.

@PawelWaw Wzięli kasę i nawet nie wyrównali ;]

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 12:36, PawelWaw napisał(a):

Najlepiej pokaż fotki co jest do zniszczenia.

Bo ja właśnie zamówiłem do tej działki kosiarkę bijakową - może tak ci na początek wystarczy.

Potem kolejny stopień to jest mulczer powierzchniowy.

No i ostatni to mulczer leśny - ten to już czołg, potrafi przejechać przez nieduży las i zniszczyć.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Tomo napisał(a):

Najlepiej pokaż fotki co jest do zniszczenia.

Bo ja właśnie zamówiłem do tej działki kosiarkę bijakową - może tak ci na początek wystarczy.

Potem kolejny stopień to jest mulczer powierzchniowy.

No i ostatni to mulczer leśny - ten to już czołg, potrafi przejechać przez nieduży las i zniszczyć.

podjade i wrzuce fotki, jest bez tragedii obecnie

Napisano

Trzeba pilnować tylko potem.
U mnie jest tak 2 miesiące po mulczowaniu.
Było do gołej ziemi a już niektóre samosieje mają po ok. 1,5 metra [emoji85]

ac6fa7f82bd0a6622f82f0b86427deb4.jpg
681e9714c0b5adecd5449bde875781c8.jpg

Napisano
5 godzin temu, Tomo napisał(a):

Było do gołej ziemi a już niektóre samosieje mają po ok. 1,5 metra emoji85.png

o tym właśnie pisałem. Mulczowanie a potem od razu robota, budowa, trawnik itd. Bo samo mulczowanie i zostawienie spodowuje że będzie na nowo zarastać. 

Napisano

Za koszenie z mulczowaniem nieużytków bez karp, korzeni drzew i krzewów biorę 250zł netto za godzinę pracy traktorem.

Jak ci nie zależy na czasie to za 2 tyg będę mobilny aby ruszyć w teren w mazowieckim.

IMG_20250613_134017_HDR.jpg

IMG_20250530_114432_HDR.jpg

Napisano
13 godzin temu, Tomo napisał(a):

ac6fa7f82bd0a6622f82f0b86427deb4.jpg
681e9714c0b5adecd5449bde875781c8.jpg

W zeszłym roku sąsiad sprzedał 3 działki 3000m², nowy nabywca zmulczował do gołej ziemi 20letnie samosiejki.

W tym roku mu raz skusiłem przy ziemi i opryskalem za 2 tyg Rundapem.

Zdechło wszystko oprócz chrzanu, który ktoś tam kiedyś uprawiał.

Napisano
23 godziny temu, Tomo napisał(a):

Niestety to szybko odrasta, ja po mulczowaniu pryskałem Orkanem, przez miesiąc był spokój, potem zaczęło odrastać.

Więc najlepiej zmulczować i potem od razu ogarnąć teren pod trawnik, zasiać i posadzić drzewka ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kanu napisał(a):

ogarnąć teren pod trawnik,

rozwiniesz :jem:

Napisano

No zależy jaki masz budżet albo moce przerobowe ;)

- siatka na krety

- nie wiem jaką masz tam glebę ale może trzeba dosypać jakiejś lepszej i wyrównać

- potem albo siejesz sam, albo z rolki, albo teraz są też wysiewki na specjalnych rozpuszczalnych matach z nawozem

Ja poszedłem w wersje budżetową

Mam jakieś 800m2 terenu pod trawnik (reszta zagospodarowana pod drzewka lub inne nasadzenia), więc zakupiłem najprostszy siewniczek (wózeczek na kółkach) do tego dwa wory trawy Herkules, przegrabiłem, posiałem, podlałem i czekałem. Po 2 tygodniach wyrosła na tyle, że mogłem zrobić pierwsze koszenie, dosiałem jeszcze i czekam dalej. Teraz dobry czas, bo nie ma już upałów, jest wilgotno, więc rośnie jak dzika 😄

W końcu wokół chałupy zaczeło nabierać kolorów bo tylko syf po budowie się walał :P

Niestety ubarwiają mi trawnik teraz panowie od docieplenia, jak docierają styropian, więc mam zieloną trawę i trochę szarych kuleczek 😄  (w ch...)😄

Napisano
12 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Za koszenie z mulczowaniem nieużytków bez karp, korzeni drzew i krzewów biorę 250zł netto za godzinę pracy traktorem.

Jak ci nie zależy na czasie to za 2 tyg będę mobilny aby ruszyć w teren w mazowieckim.

IMG_20250613_134017_HDR.jpg

IMG_20250530_114432_HDR.jpg

Ile dajesz radę skosić w godzinę (pusta działka z ogrodzeniem z 3 stron) ?

Napisano
12 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

W zeszłym roku sąsiad sprzedał 3 działki 3000m², nowy nabywca zmulczował do gołej ziemi 20letnie samosiejki.

W tym roku mu raz skusiłem przy ziemi i opryskalem za 2 tyg Rundapem.

Zdechło wszystko oprócz chrzanu, który ktoś tam kiedyś uprawiał.

Czym pryskasz Roundupem ? :hmm:

Jakie dajesz proporcje ?

Ja rozrabiam 1:10 i działa, ale trochę idzie i zastanawiam się na ile można zmniejszyć.

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał(a):

Ile dajesz radę skosić w godzinę (pusta działka z ogrodzeniem z 3 stron) ?

Ok 1500m² kosiłem w 1,5h było fest zarośnięte.

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał(a):

Czym pryskasz Roundupem ? :hmm:

Jakie dajesz proporcje ?

Ja rozrabiam 1:10 i działa, ale trochę idzie i zastanawiam się na ile można zmniejszyć.

Tam usługowo pryskałem Rundapem, właściciel na 400l wlał 3L - wg mnie dawka za duża ale podziałało 

W koło domu pryskam Agrosar+ fusilade (jak chcę perz zniszczyć)

Napisano
21 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Tam usługowo pryskałem Rundapem, właściciel na 400l wlał 3L - wg mnie dawka za duża

Za dużo? Raczej za mało a po drugie to raczej na powierzchnię się przelicza... 400 litrów to na 2 ha;] (4-5 litrów na hektar glifostu 360)

No są jeszcze różne te Rundapy a w zasadzie glifosaty, o różnej zawartości substancji czynnej. Dochodzi kwestia chwastów wrażliwych i mniej wrażliwych gdzie dawka musi być większa ewentualnie trzeba robić mieszanki.

Napisano
2 godziny temu, Tomo napisał(a):

5 razy:ok:

Tu masz ulotkę dla działkowiczów https://wpolu.pl/upload/files/2025/14/01/09/09/28/etykieta_agrosar_360_sl.pdf

Edytowane przez volf6

Napisano
4 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

Tam usługowo pryskałem Rundapem, właściciel na 400l wlał 3L - wg mnie dawka za duża ale podziałało 

W koło domu pryskam Agrosar+ fusilade (jak chcę perz zniszczyć)

Pytałem o urządzenie.

Napisano
37 minut temu, Tomo napisał(a):

Pytałem o urządzenie.

Opryskiwacz ciągnikowy 400l, starcza mi na ok 1ha

Napisano
40 minut temu, Tomo napisał(a):

Ja pytałem o Roundup - takie same proporcje się daje ? :hmm:

Zasadniczo tak, to wszystko jest glifosat ale jak to ten 360 plus to proszę https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwju7vaq8vGPAxXDHRAIHb2lIv0QFnoECAsQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.gov.pl%2Fattachment%2F3cba433b-34e2-4fc3-9cc2-dd5fccfb68fc&usg=AOvVaw1M1Da99OKahNC8pbpsofaP&opi=89978449

Cytat

W przypadku stosowania opryskiwaczy plecakowych stosować ciecz użytkową w dawce 0,2 l środka na 10 litrów wody.

Edytowane przez volf6

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał(a):

Pokręciłem - daję nie 1:10 a ok. 1:100

Mam opryskiwacz 8-litrowy i daję na to niecałe 100ml