Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szlifowanie płyt g-k czym najprościej

Featured Replies

Napisano

Hej, muszę obrobić ściany z G-K. Czym to obrobić najefektywniej. Która gotowa masa jest najlepsza w pracy i bonusowo jakie narzędzie z parkside’a (idealnie akumulatorowe) pomoże mi najbardziej.  Nie będę tego robił pierwszy raz (tylko drugi 😎) i zastanawiam się jak do tego podejść tak żeby się najmniej narobić :) Pomieszczenie ma 35m2 ale odchodzi jedna ściana bo jest boazeria. Sufit też zostaje bo jest drewniany 

5d2419db-7a29-43ba-b3a4-2be8095fa645.jpeg

Napisano

Do takich rzeczy używam Cekol C-45. Do szlifowania jeśli ma być efektywnie, to szlifierka do gładzi. 

Edytowane przez shapyr

Napisano

Rigips premium light

Nad drzwiami i tak będzie pękać na przedłużeniu ościeżnic ;)

Napisano
4 godziny temu, KJO napisał(a):

Hej, muszę obrobić ściany z G-K. Czym to obrobić najefektywniej. Która gotowa masa jest najlepsza w pracy i bonusowo jakie narzędzie z parkside’a (idealnie akumulatorowe) pomoże mi najbardziej.  Nie będę tego robił pierwszy raz (tylko drugi 😎) i zastanawiam się jak do tego podejść tak żeby się najmniej narobić :) Pomieszczenie ma 35m2 ale odchodzi jedna ściana bo jest boazeria. Sufit też zostaje bo jest drewniany 

5d2419db-7a29-43ba-b3a4-2be8095fa645.jpeg

widze agregat.

ogarnales zeby miec normalnie prad bo czekasz na podlaczenie ?

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

widze agregat.

ogarnales zeby miec normalnie prad bo czekasz na podlaczenie ?

Taa, niestety wkopaliśmy się z prądem bo działkę kupiliśmy jako uzbrojoną w prąd, tylko okazało się że 2006 roku poprzedni właściciel nie ogarnął papierologii i pomimo tego, że mamy własną skrzynkę to on jej nigdy nie przejął od energetyki i teraz się z nimi boksujemy o to żeby łaskawie nas przyłączyli do sieci. 

Napisano

tz. żyrafa + odkurzacz

Napisano
18 godzin temu, KJO napisał(a):

Planujesz gładzie punktowo czy po całości?
Jak punktowo, to paca z siatką i gąbki. Masa jakaś biała z włóknami. Masz fazy na łączeniach płyt i taśmy ślizgowe przy belkach? No i kątowniki alu na zewnętrzne narożniki.
Ja bym zachęcał do wklejania na łączenia i w narożniki taśm "amerykańskich". Ważne by masa weszła między płyty a nie tylko "z wierzchu".
Jak masz równo płyty położone, to moim zdaniem szkoda materiału i sił by kłaść masę na całość. 
Lepiej ten czas poświęcić na odkurzanie ścian i poprawki przy dobrym oświetleniu poprzecznym.

Jak chcesz gładzie na całych powierzchniach, to żyrafa + gąbki by dopracować narożniki. Taśmy i kątowniki jak wyżej.

Napisano
W dniu 7.10.2025 o 21:25, KJO napisał(a):

Tego jest tak mało, że się nie doktoryzuj. Ja używałem Sheetrocka, jak dobrze zrobisz to będzie mało szlifowania. Najważniejsze to się przyłożyć do szpachlowania.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, tomkowski napisał(a):

Planujesz gładzie punktowo czy po całości?
Jak punktowo, to paca z siatką i gąbki. Masa jakaś biała z włóknami. Masz fazy na łączeniach płyt i taśmy ślizgowe przy belkach? No i kątowniki alu na zewnętrzne narożniki.
Ja bym zachęcał do wklejania na łączenia i w narożniki taśm "amerykańskich". Ważne by masa weszła między płyty a nie tylko "z wierzchu".
Jak masz równo płyty położone, to moim zdaniem szkoda materiału i sił by kłaść masę na całość. 
Lepiej ten czas poświęcić na odkurzanie ścian i poprawki przy dobrym oświetleniu poprzecznym.

Jak chcesz gładzie na całych powierzchniach, to żyrafa + gąbki by dopracować narożniki. Taśmy i kątowniki jak wyżej.

Punktowo zdecydowanie. Położone jest to bardzo dobrze bo to nie ja robiłem tylko majster, który stawiał resztę domu ale tak się umówiliśmy że część prac w stylu wyszpachlowanie tego i zabezpieczenie powierzchni drewnianych to ja zrobię a on na koniec wjedzie z łazienką, parapetami, schodami itp na wiosnę :) 

Napisano
W dniu 9.10.2025 o 09:37, KJO napisał(a):

Punktowo zdecydowanie.

Do łączenia płyt GK potrzebujesz nie gładzi, jak ktoś tu sugerował, tylko masy szpachlowej i jakiejś fizeliny lub taśmy papierowej.

Różnica między masą szpachlową a gładzią jest taka, że masa jest dużo wytrzymalsza, ale bardzo ciężko się ją szlifuje, więc trzeba ja nałożyć i zalizać najlepiej tak, żeby nie było potrzeby szlifować, przyda się  lizak/szpachelka o szerokości np. 25cm żeby ładnie masę wyprowadzić po nałożeniu. Poszukaj filmików na youtube o standardach Q1-Q4 przy suchej zabudowie.

Napisano
2 godziny temu, apb77 napisał(a):

bardzo ciężko się ją szlifuje

No chyba tak nie do końca. Chyba, że ktoś spoinuje klejem do płyt albo gipsem budowlanym.

Taki Cekol C-40 na ten przykład trzyma jak zły a szlifuje się rewelacyjnie.

Napisano
37 minut temu, tomkowski napisał(a):

No chyba tak nie do końca. Chyba, że ktoś spoinuje klejem do płyt albo gipsem budowlanym.

Taki Cekol C-40 na ten przykład trzyma jak zły a szlifuje się rewelacyjnie.

Knauf uniflot, świetna masa proszkowa do spoinowania, nie nadaje się do szlifowania. 

Ja stosowałam uniflot do wypełnień. On siada podczas wiązania więc jest miejsce na kolejne warstwy. Dalej masę gotowa Knauf fil & finish i po całości super finish. 

Szlifowanie żyrafa Stanley, odkurzacz najmocniejszy zielony parkside z odpylaczem DIY.