Napisano 4 godziny temu4 godziny 7 godzin temu, mrBEAN napisał:Przyznam, że na szybko bez liczenia napisałem, ale nie bez chwili zastanowienia.Przyjmując 22-24 kWh, to w aucie z ok. 80 kWh po ok. 300 km masz zużyte ok. 70 kWh czyli idealnie na ładowanie, dobijasz do tych 80% mitycznych czyli kolejny strzał ok. 250 km, następnie zaś do 80% i te 800-850 km wyjdzie.Inna sprawa, że można naładować do 85-90%. albo można zrobić 3 postoje i ładować max do 80%. Strategii jest wiele Można też mieć IX3 z baterią 108 kWh i zrobić na pierwszy strzał 450-500 km, jedno ładowanie z 20 minut i kolejne 300-400 km i zrobione.Z postojami na ładowanie problem mają głównie Ci, co nie mają EV.W moim przypadku trasa do Makarskiej to 1160 km.Jazda normalna, końcówkę tylko cieniuję 120 km/h, bo już nie chcę stawać doładowywać kilka kWh, wolę ciut zwolnić.Wychodzą 4 ładowania, łączny czas postojów zazwyczaj ok. 55-60 minut.Auto z baterią 77 kWh jak było nowe.Czy to problem, nie, to przywilej W gęstym, wakacyjnym ruchu załadowane auto przy prędkości 130km/h na autostradzie zużyje zaledwie 22-24kWh/100km? A nie bardziej 25-29?
Napisano 4 godziny temu4 godziny 12 minut temu, Ryb napisał:W gęstym, wakacyjnym ruchu załadowane auto przy prędkości 130km/h na autostradzie zużyje zaledwie 22-24kWh/100km? A nie bardziej 25-29?Zależy jakie auto.Moje zużywa ok 25 przy 130 i 22 przy 120 latem.Nie ma większego znaczenia czy na pusto czy załadowany (chyba że przez załadowany rozumiesz box na dachu ). W gęstym ruchu nawet mniej wychodzi, bo średnio wolniej się jedzie. Ale np mocny wiatr potrafi namieszać w tym zużyciu w jedną bądź drugą stronę.Plaskacze typu merc CLA, ioniq 6 albo TM3 mają dużo niższe zużycie na A i S.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 50 minut temu, Ryb napisał:W gęstym, wakacyjnym ruchu załadowane auto przy prędkości 130km/h na autostradzie zużyje zaledwie 22-24kWh/100km? A nie bardziej 25-29?Im bardziej gęsty załadowany ruch wakacyjny tym niższe zużycie, w EV. Rekuperacje i te sprawy ;) https://youtu.be/Qji5x8gBVX4?is=mdjhTAEsiER7_a7e
Napisano 3 godziny temu3 godziny 25 minut temu, iwik napisał:Zależy jakie auto.Moje zużywa ok 25 przy 130 i 22 przy 120 latem.Moja Tesla Y Long Range RWD ma zawsze w zasięgu Kraków, Wrocław, Rzeszów czy Poznań.Nieistotne czy zima czy lato. Jeżdżę 120km/h Raz jeden jedyny dojechałem na 1% do Poznania. To był jakoś listopad, ale ważne było to, że wiatr to była jakas mega wichura z zachodu.Do tych miast z Wawy jest 300-350km, to można sobie policzyć zużycie.Ostatnio jechałem do Białogóry i ładowałem się dopiero w RumiiGęsty ruch w elektryku pomaga na zasięg. Jedzie się przecież wtedy za kimś zawsze, czasem zwalnia, czyli odpuszcza gaz i doładowuje baterie.Dla elektryka najgorsza jest nieustanna jazda autostradowa, na pustej drodze, pod wiatr.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 35 minut temu, kravitz napisał:Moja Tesla Y Long Range RWD ma zawsze w zasięgu Kraków, Wrocław, Rzeszów czy Poznań.Nieistotne czy zima czy lato. Jeżdżę 120km/hRaz jeden jedyny dojechałem na 1% do Poznania. To był jakoś listopad, ale ważne było to, że wiatr to była jakas mega wichura z zachodu.Do tych miast z Wawy jest 300-350km, to można sobie policzyć zużycie.Ostatnio jechałem do Białogóry i ładowałem się dopiero w RumiiGęsty ruch w elektryku pomaga na zasięg. Jedzie się przecież wtedy za kimś zawsze, czasem zwalnia, czyli odpuszcza gaz i doładowuje baterie.Dla elektryka najgorsza jest nieustanna jazda autostradowa, na pustej drodze, pod wiatr.Czyli dobre warunki do jazdy są dla elektryka złe a złe warunki do jazdy są dla elektryka dobre.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 5 minut temu, Ryb napisał:Czyli dobre warunki do jazdy są dla elektryka złe a złe warunki do jazdy są dla elektryka dobre.Dokładnie Najmniej 'pali' w mieście przy średniej 30km/h (12 - 15 kWh/100 jak nie trzeba grzać wnętrza) Edytowane 2 godziny temu2 godziny przez iwik
Napisano 2 godziny temu2 godziny 7 minut temu, iwik napisał:Dokładnie Najmniej 'pali' w mieście przy średniej 30km/h (12 - 15 kWh/100 jak nie trzeba grzać wnętrza) A ile zjada grzanie jeśli nie ma pompy ciepła?
Napisano 2 godziny temu2 godziny 2 godziny temu, Ryb napisał:W gęstym, wakacyjnym ruchu załadowane auto przy prędkości 130km/h na autostradzie zużyje zaledwie 22-24kWh/100km? A nie bardziej 25-29?Ale dlaczego chcesz się wlec 130? No chyba, ze Tico
Napisano 2 godziny temu2 godziny 7 minut temu, Rado_ napisał:Ale dlaczego chcesz się wlec 130? No chyba, ze TicoBo to maksymalna dozwolona prędkość na większości europejskich autostrad.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 46 minut temu, Ryb napisał:A ile zjada grzanie jeśli nie ma pompy ciepła?Za dużo. Należy mieć pompę ciepła.2 godziny temu, Ryb napisał:W gęstym, wakacyjnym ruchu załadowane auto przy prędkości 130km/h na autostradzie zużyje zaledwie 22-24kWh/100km? A nie bardziej 25-29?Zimą do Austrii, załadowany i z boxem na haku zjadł jakieś 21 kWh jadąc zgodnie z przepisami + 10%. 25-29 zje, ale np. Q6 czy podobny wytwór. Edytowane 2 godziny temu2 godziny przez komor
Napisano 2 godziny temu2 godziny 2 minuty temu, komor napisał:Za dużo. Należy mieć pompę ciepła.No ale ile konkretnie? Chcę wiedzieć jaka jest różnica.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 1 minutę temu, Ryb napisał:No ale ile konkretnie? Chcę wiedzieć jaka jest różnica.Zapytaj chata Jeśli dobrze pamiętam, różnice wynosiły jakieś 30% ...
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Teraz, komor napisał:Zapytaj chata Jeśli dobrze pamiętam, różnice wynosiły jakieś 30% ...Nie po to płacę abonament za Autokącik żeby jeszcze płacić dodatkowo za jakieś sztuczne inteligencje, skoro tu mam w opór prawdziwych.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 54 minuty temu, Ryb napisał:No ale ile konkretnie? Chcę wiedzieć jaka jest różnica.Konkretnie to zależy od temperatury, bo efektywność PC spada wraz z nią. Przy +5 +10 będzie pewnie kilkukrotna różnica np 0.5kW PC vs 2kW Ale przy mrozach to może być już tylko x2, albo i mniej jak PC będzie musiała być dogrzewana grzałkami.
Napisano 44 minuty temu44 min 2 godziny temu, kravitz napisał:Dla elektryka najgorsza jest nieustanna jazda autostradowa, na pustej drodze, pod wiatr.Zabrzmiało, jakby dla spalinowego to były idealne warunki 😁
Napisano 36 minut temu36 min 8 minut temu, mrBEAN napisał:Zabrzmiało, jakby dla spalinowego to były idealne warunki 😁Poza tym wiatrem to owszem.
Napisano 33 minuty temu33 min 10 minut temu, mrBEAN napisał:Zabrzmiało, jakby dla spalinowego to były idealne warunki 😁Wmordewind nie pomaga, ale dla spaliniaka to w sumie super warunki. Jedne obroty, bez przyspieszania, dobre chłodzenie.
Napisano 22 minuty temu22 min 13 minut temu, Ryb napisał:Poza tym wiatrem to owszem.Poza robi różnicę.
Napisano 19 minut temu19 min 11 minut temu, kravitz napisał:Wmordewind nie pomaga, ale dla spaliniaka to w sumie super warunki. Jedne obroty, bez przyspieszania, dobre chłodzenie.EV tak samo to lubi. Po prostu spalinowy nie lubi szarpania, a w EV to nie problem. Dlatego wbrew pozorom przy dużym ruchu i szybkiej jeździe po autostradzie EV jeździ się baaaaaaardzo przyjemnie i dość ekonomicznie.
Napisano 3 minuty temu3 min 18 minut temu, mrBEAN napisał:Poza robi różnicę.No ale wiatr każdemu robi źle tak samo więc możemy go pominąć w tych rozważaniach o różnicach.