Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jechaliscie ostatnio jakims spalinowym ????

Featured Replies

Napisano
7 godzin temu, mrBEAN napisał:

Przyznam, że na szybko bez liczenia napisałem, ale nie bez chwili zastanowienia.

Przyjmując 22-24 kWh, to w aucie z ok. 80 kWh po ok. 300 km masz zużyte ok. 70 kWh czyli idealnie na ładowanie, dobijasz do tych 80% mitycznych czyli kolejny strzał ok. 250 km, następnie zaś do 80% i te 800-850 km wyjdzie.

Inna sprawa, że można naładować do 85-90%. albo można zrobić 3 postoje i ładować max do 80%. Strategii jest wiele phi

Można też mieć IX3 z baterią 108 kWh i zrobić na pierwszy strzał 450-500 km, jedno ładowanie z 20 minut i kolejne 300-400 km i zrobione.

Z postojami na ładowanie problem mają głównie Ci, co nie mają EV.

W moim przypadku trasa do Makarskiej to 1160 km.

Jazda normalna, końcówkę tylko cieniuję 120 km/h, bo już nie chcę stawać doładowywać kilka kWh, wolę ciut zwolnić.

Wychodzą 4 ładowania, łączny czas postojów zazwyczaj ok. 55-60 minut.

Auto z baterią 77 kWh jak było nowe.

Czy to problem, nie, to przywilej phi

W gęstym, wakacyjnym ruchu załadowane auto przy prędkości 130km/h na autostradzie zużyje zaledwie 22-24kWh/100km? A nie bardziej 25-29?

hmm

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał:

W gęstym, wakacyjnym ruchu załadowane auto przy prędkości 130km/h na autostradzie zużyje zaledwie 22-24kWh/100km? A nie bardziej 25-29?

hmm

Zależy jakie auto.

Moje zużywa ok 25 przy 130 i 22 przy 120 latem.

Nie ma większego znaczenia czy na pusto czy załadowany (chyba że przez załadowany rozumiesz box na dachu hehe ). W gęstym ruchu nawet mniej wychodzi, bo średnio wolniej się jedzie. Ale np mocny wiatr potrafi namieszać w tym zużyciu w jedną bądź drugą stronę.

Plaskacze typu merc CLA, ioniq 6 albo TM3 mają dużo niższe zużycie na A i S.

Napisano
50 minut temu, Ryb napisał:

hmm

Im bardziej gęsty załadowany ruch wakacyjny tym niższe zużycie, w EV. Rekuperacje i te sprawy ;)

https://youtu.be/Qji5x8gBVX4?is=mdjhTAEsiER7_a7e

Napisano
25 minut temu, iwik napisał:

Zależy jakie auto.

Moje zużywa ok 25 przy 130 i 22 przy 120 latem.

Moja Tesla Y Long Range RWD ma zawsze w zasięgu Kraków, Wrocław, Rzeszów czy Poznań.

Nieistotne czy zima czy lato. Jeżdżę 120km/h

Raz jeden jedyny dojechałem na 1% do Poznania. To był jakoś listopad, ale ważne było to, że wiatr to była jakas mega wichura z zachodu.

Do tych miast z Wawy jest 300-350km, to można sobie policzyć zużycie.

Ostatnio jechałem do Białogóry i ładowałem się dopiero w Rumii

Gęsty ruch w elektryku pomaga na zasięg. Jedzie się przecież wtedy za kimś zawsze, czasem zwalnia, czyli odpuszcza gaz i doładowuje baterie.

Dla elektryka najgorsza jest nieustanna jazda autostradowa, na pustej drodze, pod wiatr.

Napisano
35 minut temu, kravitz napisał:

Moja Tesla Y Long Range RWD ma zawsze w zasięgu Kraków, Wrocław, Rzeszów czy Poznań.

Nieistotne czy zima czy lato. Jeżdżę 120km/h

Raz jeden jedyny dojechałem na 1% do Poznania. To był jakoś listopad, ale ważne było to, że wiatr to była jakas mega wichura z zachodu.

Do tych miast z Wawy jest 300-350km, to można sobie policzyć zużycie.

Ostatnio jechałem do Białogóry i ładowałem się dopiero w Rumii

Gęsty ruch w elektryku pomaga na zasięg. Jedzie się przecież wtedy za kimś zawsze, czasem zwalnia, czyli odpuszcza gaz i doładowuje baterie.

Dla elektryka najgorsza jest nieustanna jazda autostradowa, na pustej drodze, pod wiatr.

Czyli dobre warunki do jazdy są dla elektryka złe a złe warunki do jazdy są dla elektryka dobre.

hehe

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

Czyli dobre warunki do jazdy są dla elektryka złe a złe warunki do jazdy są dla elektryka dobre.

hehe

Dokładnie hehe

Najmniej 'pali' w mieście przy średniej 30km/h (12 - 15 kWh/100 jak nie trzeba grzać wnętrza) zlosnik

Edytowane przez iwik

Napisano
7 minut temu, iwik napisał:

Dokładnie hehe

Najmniej 'pali' w mieście przy średniej 30km/h (12 - 15 kWh/100 jak nie trzeba grzać wnętrza) zlosnik

A ile zjada grzanie jeśli nie ma pompy ciepła?

hmm

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

hmm

Ale dlaczego chcesz się wlec 130? No chyba, ze Ticonie_wiem

Napisano
7 minut temu, Rado_ napisał:

Ale dlaczego chcesz się wlec 130? No chyba, ze Ticonie_wiem

Bo to maksymalna dozwolona prędkość na większości europejskich autostrad.

Napisano
46 minut temu, Ryb napisał:

A ile zjada grzanie jeśli nie ma pompy ciepła?

hmm

Za dużo. Należy mieć pompę ciepła.

Zimą do Austrii, załadowany i z boxem na haku zjadł jakieś 21 kWh jadąc zgodnie z przepisami + 10%. 25-29 zje, ale np. Q6 czy podobny wytwór.

Edytowane przez komor

Napisano
2 minuty temu, komor napisał:

Za dużo. Należy mieć pompę ciepła.

No ale ile konkretnie? Chcę wiedzieć jaka jest różnica.

hmm

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

hmm

Zapytaj chata zlosnik Jeśli dobrze pamiętam, różnice wynosiły jakieś 30% ...

Napisano
Teraz, komor napisał:

Zapytaj chata zlosnik Jeśli dobrze pamiętam, różnice wynosiły jakieś 30% ...

Nie po to płacę abonament za Autokącik żeby jeszcze płacić dodatkowo za jakieś sztuczne inteligencje, skoro tu mam w opór prawdziwych.

hehe

Napisano
54 minuty temu, Ryb napisał:

hmm

Konkretnie to zależy od temperatury, bo efektywność PC spada wraz z nią. Przy +5 +10 będzie pewnie kilkukrotna różnica np 0.5kW PC vs 2kW

Ale przy mrozach to może być już tylko x2, albo i mniej jak PC będzie musiała być dogrzewana grzałkami.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Zabrzmiało, jakby dla spalinowego to były idealne warunki 😁

Napisano
8 minut temu, mrBEAN napisał:

Poza tym wiatrem to owszem.

ok

Napisano
10 minut temu, mrBEAN napisał:

Wmordewind nie pomaga, ale dla spaliniaka to w sumie super warunki. Jedne obroty, bez przyspieszania, dobre chłodzenie.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał:

Wmordewind nie pomaga, ale dla spaliniaka to w sumie super warunki. Jedne obroty, bez przyspieszania, dobre chłodzenie.

EV tak samo to lubi.

Po prostu spalinowy nie lubi szarpania, a w EV to nie problem.

Dlatego wbrew pozorom przy dużym ruchu i szybkiej jeździe po autostradzie EV jeździ się baaaaaaardzo przyjemnie i dość ekonomicznie.

Napisano
18 minut temu, mrBEAN napisał:

Poza robi różnicę.

No ale wiatr każdemu robi źle tak samo więc możemy go pominąć w tych rozważaniach o różnicach.

skromny

Napisano

Bo to maksymalna dozwolona prędkość na większości europejskich autostrad.

Jak trzeba to trzeba, ale jak nie trzeba to po cozlosnik

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Jak trzeba to trzeba, ale jak nie trzeba to po cozlosnik

Nie wiem, nie znam się, ja zawsze ustawiam na tempomacie 130 i mogę się zająć podziwianiem widoków zamiast zastanawianiem czy jadę akurat dobrze czy źle.

ok

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Nie wiem, nie znam się, ja zawsze ustawiam na tempomacie 130 i mogę się zająć podziwianiem widoków zamiast zastanawianiem czy jadę akurat dobrze czy źle.

ok

No co kto lubi

Napisano
31 minut temu, Ryb napisał:

No ale wiatr każdemu robi źle tak samo więc możemy go pominąć w tych rozważaniach o różnicach.

skromny

Reszta działa też tak samo na oba napędy także również możemy pominąć w rozważaniach 👍

Napisano
40 minut temu, mrBEAN napisał:

Reszta działa też tak samo na oba napędy także również możemy pominąć w rozważaniach 👍

Reszta nie działa tak samo, bo wszyscy tutaj piszą, że jednostajna jazda oraz jazda, w której jest sporo zmian prędkości działają na efektywność obu układów zupełnie inaczej.