Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ladowarka (mobilna) do zwykłego gniazdka

Featured Replies

Napisano

Panowie, podpowiedzcie co kupić.

Wcześniej mialem Citigo i do niej dostałem z autem kabel do ładowania ze zwykłego gniazdka w domu. Działało jak trzeba, szybkość była mała ale taka jak akurat potrzebuje, zeby moc sie w dzień z paneli ładować.

Generalnie nie potrzebuje nic szybkiego, bo ładuje sie głównie w pracy, a w domu albo w dzień jw albo w nocy i wtedy duza moc tez nie jest mi potrzebna. 

Nie potrzebuje bajerów, ladowania z prędkością sikania itp, ma byc prosto, bezproblemowo i niedrogo. 

Kompletnie nie siedzę w temacie, podratujcie prosze konkretnymi modelami/linkami.

Edytowane przez zinger

Napisano
21 minut temu, zinger napisał(a):

Generalnie nie potrzebuje nic szybkiego

Ze zwykłego gniazdka 230V (jedna faza) to będziesz się ładował max 3,7 kW. To bardzo wolno - tak jak chcesz.

Konkretnej ładowarki Ci nie polecę bo sam nigdy takiej nie użyłem.

Napisano
27 minut temu, zinger napisał(a):

Panowie, podpowiedzcie co kupić.

Wcześniej mialem Citigo i do niej dostałem z autem kabel do ładowania ze zwykłego gniazdka w domu. Działało jak trzeba, szybkość była mała ale taka jak akurat potrzebuje, zeby moc sie w dzień z paneli ładować.

Generalnie nie potrzebuje nic szybkiego, bo ładuje sie głównie w pracy, a w domu albo w dzień jw albo w nocy i wtedy duza moc tez nie jest mi potrzebna. 

Nie potrzebuje bajerów, ladowania z prędkością sikania itp, ma byc prosto, bezproblemowo i niedrogo. 

Kompletnie nie siedzę w temacie, podratujcie prosze konkretnymi modelami/linkami.

Jak kupiłem eGolfa (było to demo z salonu), to dali mi w komplecie jakąś rozwalona ładowarkę do niego.

Padła w jakiś sposób po pewnym czasie.

Do eGolfa kupiłem już wtedy ładowarkę do gniazda siłowego Zencar, więc miałem czym ładować, ale też i zaraz kupiłem Golfa GTE do którego dali ładowarkę pewnie taką jaką miałeś w Citigo.

I ja taką ładowarkę na 230V sobie kupiłem używkę na Allegro ;) 

Uważam że starczy i właśnie też z niej ładuję i GTE i Teslę, jak świeci słońce.

Ta ma 10A. Są i 16A używki, ale nie od VW. Ja takiej nie kupowałem, bo nie byłem pewny czy mi gniazdek w garażu nie usmaży.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, slawekw napisał(a):

Ze zwykłego gniazdka 230V (jedna faza) to będziesz się ładował max 3,7 kW. To bardzo wolno - tak jak chcesz.

Konkretnej ładowarki Ci nie polecę bo sam nigdy takiej nie użyłem.

Dokładnie tak miałem i tak mi wystarczy. To nie znaczy, ze tylko taka muszę kupić,  chciałem tylko podkreślić ze nie potrzebuje super szybkiej z bajerami bo o tak nie wykorzystam.

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, kravitz napisał(a):

Jak kupiłem eGolfa (było to demo z salonu), to dali mi w komplecie jakąś rozwalona ładowarkę do niego.

Padła w jakiś sposób po pewnym czasie.

Do eGolfa kupiłem już wtedy ładowarkę do gniazda siłowego Zencar, więc miałem czym ładować, ale też i zaraz kupiłem Golfa GTE do którego dali ładowarkę pewnie taką jaką miałeś w Citigo.

I ja taką ładowarkę na 230V sobie kupiłem używkę na Allegro ;) 

Uważam że starczy i właśnie też z niej ładuję i GTE i Teslę, jak świeci słońce.

Ta ma 10A. Są i 16A używki, ale nie od VW. Ja takiej nie kupowałem, bo nie byłem pewny czy mi gniazdek w garażu nie usmaży.

Mozesz jakas przyjladowa podlinkować?

Napisano

A ja zapytam inaczej. 
Masz gniazdo siłoweczy lub inną możliwości podłączenia do 3-faz? 
Zawsze to lepiej i efektywniej, dużo mniejsze straty. 

A jeśli koniecznie jakaś 1-faz to jest tego od groma, nowe i używane. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, mrBEAN napisał(a):

A ja zapytam inaczej. 
Masz gniazdo siłoweczy lub inną możliwości podłączenia do 3-faz? 
Zawsze to lepiej i efektywniej, dużo mniejsze straty. 

A jeśli koniecznie jakaś 1-faz to jest tego od groma, nowe i używane. 

Mam, ale nigdy nie korzystałem i nie mam takiej potrzeby na ten moment.

W domu ładuje sie raczej sporadycznie, za dnia w słońcu (a tu musi byc ponizej 3 zeby panele wyrobily) albo noca.

Więc jak juz, to zeby byla dodatkowa przejściówka do siły, ale na codzień potrzeba 230, plus jak gdzieś pojadę to tez żebym mial kabel pozwalający na wpięcie sie w zwykle gniazdko.

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

W domu ładuje sie raczej sporadycznie, za dnia w słońcu (a tu musi byc ponizej 3 zeby panele wyrobily) albo noca.

Więc jak juz, to zeby byla dodatkowa przejściówka do siły, ale na codzień potrzeba 230, plus jak gdzieś pojadę to tez żebym mial kabel pozwalający na wpięcie sie w zwykle gniazdko.

Kup jakąś markową używkę i tyle 👍

Napisano
12 minut temu, zinger napisał(a):

Ja mam coś podobnego (inny model) i jak widać jest i przejściówka na zwykłe gniazdko

https://allegro.pl/oferta/ladowarka-new-zencar-11kw-dl-7m-adapter-230v-17478280990

Z tym, że taka ładowarka jest sama w sobie ze 2x większa od tej od VW, a dodatkowo kable są też grubsze i cięższe. Coś jakbyś wąż ogrodowy zwijał (no przesadzam oczywiście ;) ).

Uważam że to mniej poręczne to wożenia w aucie i wyjmowania awaryjnie w jakims miejscu, ale co kto woli.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Kup jakąś markową używkę i tyle 👍

Ok, ale co jest uważane za markowe, właśnie o to pytam, bo mi to nic nie mowi :bzik: 

Edytowane przez zinger

Napisano

Ok, ale to jest uważane za markowe, właśnie o to pytam, bo mi to nic nie mowi :bzik: 

Markowe w sensie: Skoda, Kia, Hyundai, VW, MB,  BMW i inne szmelce ;) 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja mam coś podobnego (inny model) i jak widać jest i przejściówka na zwykłe gniazdko

https://allegro.pl/oferta/ladowarka-new-zencar-11kw-dl-7m-adapter-230v-17478280990

Z tym, że taka ładowarka jest sama w sobie ze 2x większa od tej od VW, a dodatkowo kable są też grubsze i cięższe. Coś jakbyś wąż ogrodowy zwijał (no przesadzam oczywiście ;) ).

Uważam że to mniej poręczne to wożenia w aucie i wyjmowania awaryjnie w jakims miejscu, ale co kto woli.

Z założenia tego nie będę w aucie na codzien woził, to ma w garażu leżeć. Do zabrania tylko jak gdzieś będę dalej i na dłużej miał jechać.

Opcją fajna ale trochę droga, raczej nie użyje w praktyce 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Markowe w sensie: Skoda, Kia, Hyundai, VW, MB,  BMW i inne szmelce ;) 

Ok, myślałem, że są jakieś firmy/marki produkujące takie ładowarki niezależnie od koncernów samochodowych.

Napisano
23 minuty temu, zinger napisał(a):

Ok, myślałem, że są jakieś firmy/marki produkujące takie ładowarki niezależnie od koncernów samochodowych.

No są. Właśnie ten Zencar który wstawiłem jest takim przykładem.

Cena wysoka, bo nowe, ale są i używki, chociaż na pewno droższe niż te małe na 230V.

Napisano
28 minut temu, zinger napisał(a):

😁👍

Napisano
  • Autor

Zamówiłem z Ali takie cos
US $77.00 | Junsun przenośny ładowarka EV Type2 IEC62196-2 Wallbox od 3,5 kW do 22kW 6A do 32A 4 metry IP65 dla Tesla Kia Hyundai Nissan Dacia
https://a.aliexpress.com/_ExsAla4

3.5kW 5M, wyszlo 280zl. Będzie git?:hmm:

Edytowane przez zinger

Napisano
4 godziny temu, zinger napisał(a):

US $77.00 | Junsun przenośny ładowarka EV Type2 IEC62196-2 Wallbox od 3,5 kW do 22kW 6A do 32A 4 metry IP65 dla Tesla Kia Hyundai Nissan Dacia

Znajomy ma identyczną, ładuje Leafa 👍

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Znajomy ma identyczną, ładuje Leafa 👍

Czyli sprawdzona w boju :palacz:

Napisano

Ja chyba zakupię na Alli ładowarkę Khons na 230v. To kosztuje niecałe 300zł, wysyłka z PL, amperaż regulowany od 6A do 16A.

Będzie używane sporadycznie do podładowania gdzieś na wakacjach albo u rodziny dalej w Polsce.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, sowik85 napisał(a):

Ja chyba zakupię na Alli ładowarkę Khons na 230v. To kosztuje niecałe 300zł, wysyłka z PL, amperaż regulowany od 6A do 16A.

Będzie używane sporadycznie do podładowania gdzieś na wakacjach albo u rodziny dalej w Polsce.

Ja kupiłem ta z linka, niecałe 300zl, parametry chyba podobne jak u Ciebie, zastosowanie tez bedzie podobne.

Napisano
2 godziny temu, sowik85 napisał(a):

nie daja teraz takich do auta ? zarowno  w tesla jak i kia dali taka na 230...

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

A gdzie tam.

Można było kupić oryginalną przenośną ładowarkę 11kw za jedyne 3kzł ;]

To jest straszna cegła, ciężka jak diabli a kabel sztywny jak koci ogon :ooniee:

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

W skodzie tez ale to Ford...

Napisano
18 godzin temu, zinger napisał(a):

Czyli sprawdzona w boju :palacz:

Tak. Leaf się z tym bił ;]

Po roku używania, bateria zjechała ze 100% na 40 ;]

Żartuję ;]

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Nie dają i nie dawali już rok temu.

Już jak ja odbierałem Y, to nie było.

Do Golfów jeszcze dawali, ale teraz wydaje mi się, że też już poszli drogą Apple ;]

Ci jak zwykle wyznaczają trendy :hehe:

Napisano
20 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Chciałoby się napisać: Gimby nieznajo! 😁

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 12:39, zinger napisał(a):

Mam takiego Chińczyka, ale pod inną nazwą z tej aukcji:

https://a.aliexpress.com/_EGsVVxe

Bardzo fajna, tania, prosta, funkcjonalnai przede wszystkim w pełni działająca ładowarka :)

Napisano

Ja kupiłem na Amazonię Wallbox pro współpracuje z panelami może chodzić na 1 i 3 fazy. Działa 

Napisano
  • Autor
40 minut temu, wujek napisał(a):

Ja kupiłem na Amazonię Wallbox pro współpracuje z panelami może chodzić na 1 i 3 fazy. Działa 

Co prawda mi wallboxa niepotrzebny, ale z ciekawości,  ile taki urządzenie kosztuje?

Napisano
5 godzin temu, zinger napisał(a):

Co prawda mi wallboxa niepotrzebny, ale z ciekawości,  ile taki urządzenie kosztuje?

Chyba coś koło 3.5tysiaca zapłaciłem. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Chyba coś koło 3.5tysiaca zapłaciłem. 

Moja, wczoraj zamówiona, 280zl, dzisiaj już przyszła. Akurat auto odebrałem, podpiąłem, dziala :oki:

Napisano
14 godzin temu, zinger napisał(a):

dziala :oki:

IMG20251121065832.jpg.dda2609029e7ac256d3900f86be50d76.jpg

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Woockush napisał(a):

IMG20251121065832.jpg.dda2609029e7ac256d3900f86be50d76.jpg

Tez na 10A ustawiłem, bo tyle kW, mw mam z pv przy pełnym słońcu :oki:.

Edytowane przez zinger

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 09:29, zinger napisał(a):

Dokładnie tak miałem i tak mi wystarczy.

Nie wiem czym Ty teraz jeździsz, ale to Ci wystarczało bo Citigo miało 30kWh baterii. To 8 godzin ładowania. Z większymi autami które mają po 60, 80 czy 100kWh robi się już problem. 3kW będzie ładować 100kWh przez ponad 30 godzin.

Napisano
18 minut temu, format napisał(a):

Nie wiem czym Ty teraz jeździsz, ale to Ci wystarczało bo Citigo miało 30kWh baterii. To 8 godzin ładowania. Z większymi autami które mają po 60, 80 czy 100kWh robi się już problem. 3kW będzie ładować 100kWh przez ponad 30 godzin.

Styknie.

Przez całe lato ładuję Teslę taką ładowarką. Uśredniając to powiedzmy, że codziennie przez 8h.

Doładowuje to na 100km, też mocno uśredniając.

Problem by się pojawiał, jakbym z jakiś powodów miał pusto, a chciał jechac jutro w trasę.

I to się zdarza, ale ze 2-3x do roku. Można się wtedy ratować ładowaniem na mieście i tyle. Ja nie potrzebuję, bo mam drugą 11kW, ale ta w lato z reguły ładuje Golfa, bo on przyjmuje tylko 3.5kW ;]

W zimę oba lecą tą mocną ładowarką, bo ze słońca i tak produkcji nie ma żadnej (tzn ona nie wystarcza nawet na dom).

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

Styknie.

Rozumiem, każdy ma inny use case. Ja na przykład wczoraj wpiąłem obie Tesle do ładowania, od 40% do 75%, więc całe 35%, ale że dwa wall connectory współdzielą jeden bezpiecznik 16A to ładowanie zaczęło się o 22, a skończyło przed piątą. Trójfazowo oczywiście.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, format napisał(a):

Puma ma ledwo 43kWh, wiec starczy do sporadycznego podladowania za dnia czy nocnego ładowania. Tez bardzo rzadko drenuje baterie to spodu.

Edytowane przez zinger

Napisano
54 minuty temu, zinger napisał(a):

Puma ma ledwo 43kWh, wiec starczy do sporadycznego podladowania za dnia czy nocnego ładowania. Tez bardzo rzadko drenuje baterie to spodu.

Jak to nie jest główne auto w domu to da się przeżyć, ale znacznie wygodniejszy jest wallbox. Przy PV na starych zasadach niby bardziej opłaca się ładować z pełną mocą gdyż straty na wolniejszym ładowaniu po części pokrywają dystrybucję tego co ciągniesz z sieci. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, komor napisał(a):

Jak to nie jest główne auto w domu to da się przeżyć, ale znacznie wygodniejszy jest wallbox. Przy PV na starych zasadach niby bardziej opłaca się ładować z pełną mocą gdyż straty na wolniejszym ładowaniu po części pokrywają dystrybucję tego co ciągniesz z sieci. 

Ale ja mam małe panele 3kWp, więc jak jest pelne słońce to ciągnę na maxa z nich właśnie taką ladowarka ;)

Napisano

Ale ja mam małe panele 3kWp, więc jak jest pelne słońce to ciągnę na maxa z nich właśnie taką ladowarka ;)

Nie o samą produkcję chodzi a o współczynnik 0,8 kWh przy poborze z sieci. Straty przy ładowaniu 13A na 1 fazie są już wyższe. Zresztą :old: instrukcja mówi, że masz ładować AC 11 kW, a w awaryjnych sytuacjach możesz użyć ładowarki mobilnej 1 fazowej ;] Daj znać czy jakieś błędy będzie Ci wywalać przy ładowaniu, ja coś tam kojarzę że było u mnie.