Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Geometria - jakis katalog danych?

Featured Replies

Napisano

Jest jakis ogolnodostepny katalog danych?

A jesli nie ma, to moze ktos ma dostep i by sprawdzil dla Opla Tigry Twintop 2005 1.4? Kupilem akcesoria z aliexpress do ustawiania i chce sie pobawic :jem:, a wiadomo, ze nie bede jechal na stacje, jak za cene ustawienia, mam wszystkie narzedzia i jeszcze zostalo na kebsika

Napisano

Service manual ? Autodata ?

Poza tym na dwa dość egzotyczne auta w dwóch różnych zakładach znaleźli je bez problemu w swoim kompie od geometrii. Dane się pokrywały, więc imho do Opla z 2005r nie powinno być problemu.

Chyba, że rozszerzasz działalność i będziesz geometrię w garażu ustawiał :) ..

Napisano

Mam dane z Żuka, jakbyś chciał.

Przy okazji dodam, że nie znalazłem fachowca, który wiedziałby jak ustawić geometrię w Nissanie Terrano.

Dopiero u jednego znajomego mechanika, po godzinach, razem to ustawiliśmy, bo nie było to takie łatwe.

Napisano
33 minuty temu, fred77 napisał(a):

Nissanie Terrano.

kącikowy E.T. miał Terrano, musi wiedzieć! Poczekaj na niego :)

Napisano
10 godzin temu, fred77 napisał(a):

Przy okazji dodam, że nie znalazłem fachowca, który wiedziałby jak ustawić geometrię w Nissanie Terrano.

Dopiero u jednego znajomego mechanika, po godzinach, razem to ustawiliśmy, bo nie było to takie łatwe.

Wiadomo.

Przecież człowiek od geometrii nie ma pojęcia jak ją ustawiać i bez ciebie może sobie tylko foremki w piaskownicy ustawiać. wzdłuż lub  w poprzek

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Wiadomo.

Przecież człowiek od geometrii nie ma pojęcia jak ją ustawiać i bez ciebie może sobie tylko foremki w piaskownicy ustawiać. wzdłuż lub  w poprzek

Nie miał pojęcia.

Wystarczy, że ktoś będzie odkręcał górny wahacz od ramy i nie połapie się, że między osią wahacza, a ramą są specjalne podkładki regulujące.

Albo wsadzi je byle jak, albo w ogóle ich nie wsadzi. Wtedy można sobie ustawiać zbieżność do śmierci.

Do tego przednie zawieszenie w Terrano jest bardzo wrażliwe na zużywające się tuleje gumowe i otwory w ramie, służące do mocowania tylnej części dolnego wahacza.

Otwory te ulegają zużyciu i robią się owalne co również ma wpływ na cała geometrię przedniego zawieszenia i jeszcze szybsze zużywanie się gumowych tulei i opon.

Mało który mechanik wie jak do tego zawieszenia podejść.

O ustawianiu całej geometrii już nawet nie wspomnę.

Trochę musiałem poszukać informacji i poczytać. Wcześniej trzeba było wymienić wszystkie tuleje gumowe i sworznie. Musiałem zregenerować otwory w ramie i zdobyć podkładki regulacyjne pod osie górnych wahaczy, bo z jednej strony w ogóle ich nie było.

Nie wiem jak ten samochód wcześniej jeździł. Widać było, że jest coś nie tak, bo przednie opony były zjechane od wewnętrznej strony.

Dopiero gdy wszystko wymieniłem to zaczęło to przypominać zawieszenie.

Sama regulacja też nie była łatwa, bo trzeba było zainstalować przyrządy do pomiaru i zobaczyć jakie są wartości.

Potem zdjąć przyrządy, odkręcić koła, odkręcić osie górnych wahaczy, podłożyć podkładki, złożyć to wszystko, zamontować koła, zamontować przyrząd i znów sprawdzić wartości. Okazało się, że jeszcze nie jest dobrze i znów od nowa. I tak robiliśmy 4 razy. Tymi podkładkami regulowało się wyprzedzenie sworznia zwrotnicy i pochylenie kół.

Parę godzin zabawy.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Nie miał pojęcia.

Wystarczy, że ktoś będzie odkręcał górny wahacz od ramy i nie połapie się, że między osią wahacza, a ramą są specjalne podkładki regulujące.

Albo wsadzi je byle jak, albo w ogóle ich nie wsadzi. Wtedy można sobie ustawiać zbieżność do śmierci.

Do tego przednie zawieszenie w Terrano jest bardzo wrażliwe na zużywające się tuleje gumowe i otwory w ramie, służące do mocowania tylnej części dolnego wahacza.

Otwory te ulegają zużyciu i robią się owalne co również ma wpływ na cała geometrię przedniego zawieszenia i jeszcze szybsze zużywanie się gumowych tulei i opon.

Trochę musiałem poszukać informacji i poczytać. Wcześniej trzeba było wymienić wszystkie tuleje gumowe i sworznie. Musiałem zregenerować otwory w ramie i zdobyć podkładki regulacyjne pod osie górnych wahaczy, bo z jednej strony w ogóle ich nie było.

Nie wiem jak ten samochód wcześniej jeździł. Widać było, że jest coś nie tak, bo przednie opony były zjechane od wewnętrznej strony.

Sama regulacja też nie była łatwa, bo trzeba było zainstalować przyrządy do pomiaru i zobaczyć jakie są wartości.

Potem zdjąć przyrządy, odkręcić koła, odkręcić osie górnych wahaczy, podłożyć podkładki, złożyć to wszystko, zamontować koła, zamontować przyrząd i znów sprawdzić wartości. Okazało się, że jeszcze nie jest dobrze i znów od nowa. I tak robiliśmy 4 razy. Tymi podkładkami regulowało się wyprzedzenie sworznia zwrotnicy i pochylenie kół.

Parę godzin zabawy.

Ile zaplaciles? :jem:

Napisano
16 godzin temu, fred77 napisał(a):

Mam dane z Żuka, jakbyś chciał.

pisz do @Josyp :jem: nie takie zlomy bedzie ustawial za kase ;]

Napisano
  • Autor
15 minut temu, PawelWaw napisał(a):

pisz do @Josyp :jem: nie takie zlomy bedzie ustawial za kase ;]

Przy kliencie pouczajacym stawka x3

Napisano
Godzinę temu, Josyp napisał(a):

Przy kliencie pouczajacym stawka x3

@fred77 daj mu lekcje :jem:

Napisano
6 godzin temu, Josyp napisał(a):

Ile zaplaciles? :jem:

Chopie, to było 12 lat temu.

Nie pamiętam. Nawet jakbym pamiętał to cena i tak nieporównywalna z obecnymi.

Poza tym było to robione po godzinach w ramach współpracy. 

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

@fred77 daj mu lekcje :jem:

Już ja mu pokażę.

Napisano
10 godzin temu, fred77 napisał(a):

Nie miał pojęcia.

Parę godzin zabawy.

Takie podkładki to były nawet w maluchu. Zresztą i w milionie innych aut. 

Faktycznie dobrze że byłeś i uświadomiłeś mechanikowi po co są podkładki.🤣

Napisano

No to właśnie pisałem.  Koleś od geometrii pierwszy raz zobaczył regulowane zawieszenie. 

przecież jak idziesz do zegarmistrza to on się nie zna na zegarkach i trzeba mu mówić jak zdjąć wieczko. 
chyba każdy to wie?

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 11:10, ghost2255 napisał(a):

No to właśnie pisałem.  Koleś od geometrii pierwszy raz zobaczył regulowane zawieszenie. 

przecież jak idziesz do zegarmistrza to on się nie zna na zegarkach i trzeba mu mówić jak zdjąć wieczko. 
chyba każdy to wie?

Teraz to panie większość zegarmistrzów tylko wymienia bateria i paski.

Napisano
5 minut temu, fred77 napisał(a):

Teraz to panie większość zegarmistrzów tylko wymienia bateria i paski.

Z ciekawości-czy to działa w drugą stronę?

Jak jedziesz na akcję i gasisz pożar, to pogorzelcy tłumaczą ci jak masz gasić? Jak rozkładać węże itd..???

Napisano
3 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Jak jedziesz na akcję i gasisz pożar, to pogorzelcy tłumaczą ci jak masz gasić? Jak rozkładać węże itd..???

Nie wiem jak ze strażakami. Ale 2x widziałem, jak przechodnie krzyczeli  do policjantów na akcji, aby szczelać w łopony. 😁

Napisano
33 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Czasami tak właśnie jest. Szczególnie w różnych zakładach, gdzie nawet wymagana jest instrukcja bezpieczeństwa pożarowego.

Ale w zwykłych prywatnych obiektach jest podobnie. To bardzo ułatwia działania.