Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A5 - małe podsumowanie (długie)

Featured Replies

Napisano
5 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Jeszcze niedawno w BMW Hi-Fi grało teraz nie gra, HR było super teraz jest jedynie spoko a Hi-Fi to padaka. :(  

Dokładnie. Trzeba dopłacać 30k do B&W albo przynajmniej do HR, inaczej będzie męka. A dopłata do hifi to wyrzucona kasa.

:ok:

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Szczególnie, że 204PS w Audi jakoś lepiej nie jedzie 

Masz szczęście, że na zdjęciu widać niebieskie tablice a nie zielone :).

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

W Audi 1.5 są tylko w A3. Mild hybrid, mało palą i są dość szybkie jak na małego kompakta. 

W A4 nie ma 1.5?

Trudno się połapać w ich oznaczeniach.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Zauważyłem, że w niektórych premiumach audio na pierwszym poziomie dopłaty jest tylko po to żebyś żałował, że nie wydałeś więcej. Tak jest np. w BMW, system hi-fi jest tylko po to żebyś się wściekał i następnym razem kupił harmana lub od razu dopłacił do B&W.

W BMW to za wszystko chcieli dopłat, jeszcze wciskając Mpakiet. 

W Volvo nie ma tego problemu, bo każde audio gra dobrze. Miałem podstawowe i lepsze, oba były super. W obecnym miałem w pakiecie lepsze (kilka k dopłaty) i gra bardzo dobrze, choć pewnie to nie to co B&W za prawie 30k.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sherif napisał(a):

W A4 nie ma 1.5?

Trudno się połapać w ich oznaczeniach.

Nie ma. Mamy teraz w fabryce głównie cztery modele (choć A4 właśnie schodzi) i oznaczenia a silniki to dwie różne rzeczy:

A3 35TFSI - 1.5 150 KM MHEV

Q3 35TFSI - 1.5 150 KM MHEV

A4 35TFSI - 2.0 150 KM

A5 35TFSI - 2.0 150 KM

Dwulitrowy przyjemniej pracuje na wolnych obrotach i jest cichszy, bądź po prostu auto jest lepiej wyciszone, znacznie lepiej też się zbiera powyżej 140 km/h. Mniejszy silnik lepiej przyspiesza z dołu, zapewne dzięki wsparciu baterii i mniej pali. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

image.png.7f4b910ed39e47f19f49bd6dabaa7535.png

Miałem na jeden dzień A5 40TFSI - 204 KM i szczerze nie czułem różnicy - ale miałem okazję pojeździć jedynie po mieście. 

Generalnie wydaje mi się że i A4 i A5 w tych dwulitrówkach mają jakieś gifty z fabryki już, bo jeżdżą nieco lepiej niż znane mi 150 konne motory szczególnie przy prędkościach +140km/h

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał(a):

Nie ma. Mamy teraz w fabryce głównie cztery modele (choć A4 właśnie schodzi) i oznaczenia a silniki to dwie różne rzeczy:

A3 35TFSI - 1.5 150 KM MHEV

Q3 35TFSI - 1.5 150 KM MHEV

A4 35TFSI - 2.0 150 KM

A5 35TFSI - 2.0 150 KM

Dwulitrowy przyjemniej pracuje na wolnych obrotach i jest cichszy, bądź po prostu auto jest lepiej wyciszone, znacznie lepiej też się zbiera powyżej 140 km/h. Mniejszy silnik lepiej przyspiesza z dołu, zapewne dzięki wsparciu baterii i mniej pali. 

To jak na 2.0 i prędkości o których pisałem to super spalanie. Zapewne te 2.0 to inny silnik niż ten z poprzedniej generacji (tam miał chyba 190KM i 220KM).

W moim klocku 2.0 i prędkość 160+ to spalanie pod 12l.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, sherif napisał(a):

To jak na 2.0 i prędkości o których pisałem to super spalanie. Zapewne te 2.0 to inny silnik niż ten z poprzedniej generacji (tam miał chyba 190KM i 220KM).

W moim klocku 2.0 i prędkość 160+ to spalanie pod 12l.

To już A5

IMG-20251218-WA0001.jpg.80344e3efcaa61789ceefb3b4206f55a.jpg

Napisano
25 minut temu, sherif napisał(a):

W Volvo nie ma tego problemu, bo każde audio gra dobrze. Miałem podstawowe i lepsze, oba były super. W obecnym miałem w pakiecie lepsze (kilka k dopłaty) i gra bardzo dobrze, choć pewnie to nie to co B&W za prawie 30k.

Słyszałem opinie, że Harman w Volvo jest całkiem niezły a B&W to wymiata. Ale B&W to chyba zawsze wymiata.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał(a):

EV też by poległ z małą baterią i prędkością 140+ :)

To akurat chyba nie powinno dziwić :) 

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Słyszałem opinie, że Harman w Volvo jest całkiem niezły a B&W to wymiata. Ale B&W to chyba zawsze wymiata.

Tak,  Harman gra bardzo przyzwoicie, a B&W jeszcze lepiej, ale nie jest to jak niebo i ziemia…bo Harman gra przyzwoicie. W B&W tez zalezy od jakosci nagrania i ogolnie tez trzeba podglosnic, by roznica byla znaczaca, ale jednka duzy wplyw ma jakosc źródła. My mamy B&W w Xc60, ale z wlasnej kasy chyba bym mial węża w kieszeni, mimo, ze lubię posłuchać muzyczki. Ale…w XC90 jest niby lepszy B&W niz w XC60. Niestety nie mialem okazji porównać.

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

Dokładnie. Trzeba dopłacać 30k do B&W albo przynajmniej do HR, inaczej będzie męka. A dopłata do hifi to wyrzucona kasa.

W dupach sie poprzewracało :phi: 

Napisano
37 minut temu, Łukasz___F napisał(a):

W dupach sie poprzewracało :phi: 

To czysta propaganda!!!

Napisano
15 godzin temu, bizz napisał(a):

I teraz - ja nie wyłożyłem ani złotówki, ale postaw się w roli wiernego klienta który co trzy lata zostawia 200-400k w salonie Audi. No nie ma bata, żeby wrócił kolejny raz.

Never say never ;)

Napisano
13 godzin temu, sherif napisał(a):

Ja już przerobiłem kilka Volvo i w żadnym nie dopłacałem za B&W…
ale

W czasie przeglądu mojego xc90, wziąłem na jazdę próbną tego z B&W

ja tam nie jestem audiofilem, ale gra znaaaaaaacznie lepiej 

fakt, ze w moim tez dało się zrozumieć co gadają w radio ;)

Napisano
12 godzin temu, Ryb napisał(a):

Dokładnie 

Napisano
3 godziny temu, akisel napisał(a):

Ja już przerobiłem kilka Volvo i w żadnym nie dopłacałem za B&W…
ale

W czasie przeglądu mojego xc90, wziąłem na jazdę próbną tego z B&W

ja tam nie jestem audiofilem, ale gra znaaaaaaacznie lepiej 

fakt, ze w moim tez dało się zrozumieć co gadają w radio ;)

Ten zestaw B&W jest najlepszym OEM audio montowanym w autach, nawet tych znacznie droższych.

Dla mnie Harman jest w zupełności wystarczający.

Napisano
W dniu 17.12.2025 o 11:37, bizz napisał(a):

schowki w drzwiach pasażera (...) nie są już niczym wyściełane wewnątrz.

a w a4 miales wyscielane? :O

u mnie jest plastik, tylko na dnie jest taka gumowa wkladka
nie tak jak w passacie b8, gdzie cale schowki byly obciagniete jakims welurem, albo czyms

ROLETA - no to jest qrestwo o dużej rzadkości występowania w środowisku. Roleta nad przestrzenią bagażową jest w pełni elektryczna. Zamykasz klapę, po chwili zamyka się roleta. Do czasu.  A dokładnie o 6 stopni powyżej zera.

obstawiam, ze to cos co musisz zareklamowac

tez mam taka rolete w a4 i dziala niezaleznie od temperatury

i zanim zmienisz bieg na wsteczny to ten już gaśnie, wyłączając przy okazji wspomaganie kierownicy

:O

chyba jeszcze w zadnym samochodzie czegos takiego nie widzialem 

nawet w gownianym fiacie bravo wspomaganie dzialalo mimo S&S

Oczywiście ustawienia "dynamic" zapomina po kolejnym odpaleniu silnika,

to akurat dziala tak chyba we wszystkich VAGach, po ponownym odpaleniu tryb sport trzeba znowu wlaczyc

chociaz, byc moze da sie to jakos ustawic, bo kiedys w passacie zrobili mi tak, ze jeden kluczyk zawsze uruchamial auto w trybie "D", a drugi "S"

Tak samo ustawień tempomatu adaptacyjnego nie pamięta, dobrze że startuje z odległości nr 3 w swojej skali do 5, bo na 5 to trzyma jakiś kilometr od poprzedzającego pojazdu. 

Do tego da się jeździć tylko na "dynamic" bo nawet jak zmienisz ustawienia odległości na 1 (a trzeba uważać, bo 1 i 2 to odległości za które dostaje się mandat na A2,

w A4 ustawienie "3" to 1.8s, wiec teoretycznie tez mozna za to dostac mandat.

co do pamietania ostatniego ustawienia, to nie ma w menu opcji, zeby to przestawic? w passacie bylo, w a4 tez mam

Napisano
5 minut temu, komandos80 napisał(a):

to akurat dziala tak chyba we wszystkich VAGach, po ponownym odpaleniu tryb sport trzeba znowu wlaczyc

chociaz, byc moze da sie to jakos ustawic, bo kiedys w passacie zrobili mi tak, ze jeden kluczyk zawsze uruchamial auto w trybie "D", a drugi "S"

W S3 2024 pamięta

Syn jeździ na Dynamic, jak wsiadam, to jest Dynamic…

Napisano
8 minut temu, akisel napisał(a):

W S3 2024 pamięta

tak, a tryb skrzyni tez jest "S", czy znowu "D" i trzeba wajche do siebie pociagnac?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, komandos80 napisał(a):

a w a4 miales wyscielane? :O

u mnie jest plastik, tylko na dnie jest taka gumowa wkladka
nie tak jak w passacie b8, gdzie cale schowki byly obciagniete jakims welurem, albo czyms

Nie, ale było z grubego, porządnego plastiku. Nie uginało się jak pociągnąłeś za to żeby drzwi zamknąć. 

A pociągnąć za coś musisz, bo uchwytu jak w A4 nie ma. 

obstawiam, ze to cos co musisz zareklamowac

tez mam taka rolete w a4 i dziala niezaleznie od temperatury

Wiem, ale weź znajdź czas, jak auto cały czas jeździ. 

:O

chyba jeszcze w zadnym samochodzie czegos takiego nie widzialem 

nawet w gownianym fiacie bravo wspomaganie dzialalo mimo S&S

Max niebezpieczne mi się to wydaje. Zapytam na serwisie czy to jest w ogóle prawidłowa reakcja, może coś jest zepsute. 

Tak samo o HOLD muszę podpytać, bo trochę to dziwne jednak że z całą siłą trzeba wcisnąć hamulec żeby HOLD zadziałał. 

Da się to ustawić ale nie jako Dynamic tylko jako Individual, ale wtedy masz też zegary zupełnie inne. W ogóle możliwości dopasowania to za wiele nie ma, co przy cyfrowych zegarach jest max dziwne.

w A4 ustawienie "3" to 1.8s, wiec teoretycznie tez mozna za to dostac mandat.

co do pamietania ostatniego ustawienia, to nie ma w menu opcji, zeby to przestawic? w passacie bylo, w a4 tez mam

Jest takie ustawienie, żeby włączał ostatnio zapamiętane ustawienie. Ale nie działa.

Tak samo, serwis. I tak samo - czas. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, akisel napisał(a):

W S3 2024 pamięta

Wiem, też miałem przez chwilę. W A3 wszystko działało prawidłowo, jak w A4.

Napisano
19 minut temu, bizz napisał(a):

Wiem, też miałem przez chwilę. W A3 wszystko działało prawidłowo, jak w A4.

Może spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne MMI i ponownie zalogować użytkownika. Wygląda tak jakby za każdym razem ustawiał pierwotne nastawy z trybu Gość

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Piotrus napisał(a):

Może spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne MMI i ponownie zalogować użytkownika. Wygląda tak jakby za każdym razem ustawiał pierwotne nastawy z trybu Gość

Spróbuję. Generalnie chyba coś nie do końca z tym gra, bo w apce mam do ukończenia "automatyczną konfigurację użytkownika", za każdym kliknięciem pokazuje "usługi zostały skonfigurowane" i zaś od nowa to samo. 

W aucie po wejściu muszę wpisać PIN, też mi się to wydaje dziwnym rozwiązaniem. 

No nic, muszę znaleźć chwilę, żeby to od nowa ogarnąć. 

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Spróbuję. Generalnie chyba coś nie do końca z tym gra, bo w apce mam do ukończenia "automatyczną konfigurację użytkownika", za każdym kliknięciem pokazuje "usługi zostały skonfigurowane" i zaś od nowa to samo. 

W aucie po wejściu muszę wpisać PIN, też mi się to wydaje dziwnym rozwiązaniem. 

No nic, muszę znaleźć chwilę, żeby to od nowa ogarnąć. 

Pin można wyłączyć z poziomu menu.

No i dobrze by było jakbyś ustawił siebie jako użytkownika głównego, do tego potrzeba karty ze zdrapką która powinna być z kluczykami. 

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Pin można wyłączyć z poziomu menu.

No i dobrze by było jakbyś ustawił siebie jako użytkownika głównego, do tego potrzeba karty ze zdrapką która powinna być z kluczykami. 

Jestem ustawiony jako główny, właśnie z pomocą zdrapki.

• 3 tygodnie później...
Napisano
5 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Co by nie gadać, za 150k do przeżycia... 150k-160k za A5 :panic: 

Za 2025. 20% wyjściowo to chyba nie jest źle, deko mniej dawał VW.

Za podobną cenę (150k) przy rabacie 20% można też V60 kupić:

https://volvocarnova.pl/dostepne-na-miejscu/nowe-volvo-v60-b4-essential-001/

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Za 2025. 20% wyjściowo to chyba nie jest źle, deko mniej dawał VW.

Za podobną cenę (150k) przy rabacie 20% można też V60 kupić:

https://volvocarnova.pl/dostepne-na-miejscu/nowe-volvo-v60-b4-essential-001/

Rabaty wróciły... mogłem poczekać. :( 

Napisano
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał(a):

O ile są auta które chciałbyś kupić. W moim przypadku rabat sporo się zmniejszył, bo wyprzedali 2025, a produkcja 2026 ma już znacznie mniejszy upust.

Napisano
35 minut temu, sherif napisał(a):

O ile są auta które chciałbyś kupić. W moim przypadku rabat sporo się zmniejszył, bo wyprzedali 2025, a produkcja 2026 ma już znacznie mniejszy upust.

Nie było jak szukałem i nie ma teraz, ani jednego, dlatego szło do produkcji. 

Napisano
14 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Nie było jak szukałem i nie ma teraz, ani jednego, dlatego szło do produkcji. 

Jedni wybrzydzają, drudzy biorą co jest :).

Ja mimo,że należę do tych pierwszych, to zrobiłem jak Ci drudzy, bo mnie $$ przekonało.

Te rabaty to są na 2025, wieć i tak byś tyle nie dostał na auto do produkcji.

Napisano
58 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Dostałem ofertę całkiem niezłego leasingu na Defendera.

:panic:

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Dostałem ofertę całkiem niezłego leasingu na Defendera.

:panic:

W PL? Właśnie czekam na kontakt z salonu. 

Napisano
49 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

W PL? Właśnie czekam na kontakt z salonu. 

W PL. Tak dla zabawy zapytałem bo wkurzył mnie ten kolega z tym Raptorem. I tak pewnie na razie nic nie będę zmieniał ale przynajmniej wiem jakie teraz mają ceny.

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

To jest niewarte 150k. 

Za 150k możesz kupić V60 a to będzie nieporównywalnie lepsze auto. 

Albo Passata po prostu. 

Tak właśnie zrobiłem ;) 

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Tak właśnie zrobiłem ;) 

Ja dziś przezornie torbę i walizkę wrzuciłem za przednie fotele. Gdybym włożył do bagażnika, to by się automatyczna roleta nie zasunęła i nic bym nie widział z tyłu przez całą trasę. Podobno na serwisie usuwają ten problem ale jednocześnie wgrywają aktualizację, która pokazuje spalanie średnie i chwilowe pomiędzy 30 a 900 litrów na 100km. Póki co wolę poczekać aż ogarną wszystko do końca;]

Połowę trasy nie działał za to adaptacyjny tempomat, ale to już raczej wina śniegu. 

Rozwiązanie położenia wycieraczek też jest zwalone, bo nie dociera tam płyn do spryskiwaczy tylko powoli spływa w dół, co za tym idzie zamarzają i ciężko jest je stamtąd wyrwać. 

Napisano

Ja dziś przezornie torbę i walizkę wrzuciłem za przednie fotele. Gdybym włożył do bagażnika, to by się automatyczna roleta nie zasunęła i nic bym nie widział z tyłu przez całą trasę. Podobno na serwisie usuwają ten problem ale jednocześnie wgrywają aktualizację, która pokazuje spalanie średnie i chwilowe pomiędzy 30 a 900 litrów na 100km. Póki co wolę poczekać aż ogarną wszystko do końca;]

Połowę trasy nie działał za to adaptacyjny tempomat, ale to już raczej wina śniegu. 

Rozwiązanie położenia wycieraczek też jest zwalone, bo nie dociera tam płyn do spryskiwaczy tylko powoli spływa w dół, co za tym idzie zamarzają i ciężko jest je stamtąd wyrwać. 

Jak tak czytam, to w sumie z VAGa tylko kierowcy Skody są zadowoleni. Co za czasy... co za czasy. 

Napisano

to brzmi jak opis fiata a nie jakiegos premiuma ;]

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał(a):

Sąsiad ma A6 (niecałe 3lata) z TDI. Też narzeka, m.in ma duże problemy z dpf.

3 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Jak tak czytam, to w sumie z VAGa tylko kierowcy Skody są zadowoleni. Co za czasy... co za czasy. 

To racja, ja ze swojej Skody jestem zadowolony, ale tylko dlatego że to EV :skromny:

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Coś w tym jest, kolega dostał zastępczego Superba i był zachwycony. 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

to brzmi jak opis fiata a nie jakiegos premiuma ;]

kącik dla LGBTEV jest poniżej

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Sąsiad ma A6 (niecałe 3lata) z TDI. Też narzeka, m.in ma duże problemy z dpf.

U nas akurat te A6 zbierają dobre opinie, ale to podstawowe quattro z 2.0 tdi - 204 KM

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Coś w tym jest, kolega dostał zastępczego Superba i był zachwycony. 

Zależy z czego się przesiadał 😜

Napisano
  • Autor
40 minut temu, sdss napisał(a):

Zależy z czego się przesiadał 😜

Z Audi

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał(a):

Z Audi

Coś konkretnego ? Czy wsiadła z A5 do superba MK3 ? To było by jasne. W innych przypadkach ……

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, sdss napisał(a):

Coś konkretnego ? Czy wsiadła z A5 do superba MK3 ? To było by jasne. W innych przypadkach ……

Akurat z A3, więc w sumie nie dziwi że większe auto lepsze, ale sama jakość wykonania, materiały, wyposażenie - wszystko na plus dla Skody pomimo że to podstawowy model na zastępczaka.

Napisano
9 minut temu, bizz napisał(a):

Akurat z A3, więc w sumie nie dziwi że większe auto lepsze, ale sama jakość wykonania, materiały, wyposażenie - wszystko na plus dla Skody pomimo że to podstawowy model na zastępczaka.

Właśnie to jest najciekawsze. Audi prowadzi się lepiej, ma lepsze zawieszenie ale... szybsze są Skody, lepiej wykonane, producent wykorzystał lepsze materiały. Oczywiście mówimy o wersjach tak do średniej+ półki cenowej ale co najgorsze, topowe wersje Audi w wielu miejscach wołają o pomstę do nieba a w Skodzie nie ma takich fuckupów, bo auta są zwyczajnie spójne jakościowo.