Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak hamowania regeneracyjnego na zimnej baterii

Featured Replies

Napisano
8 minut temu, HelixSv napisał:

Ale co Ci obiecywali?

W sumie nic.

Baterią może się ładować z mocą 10kW i też będzie ok )

Obiecywali 250, ale faktycznie nie wiadomo jak długo. Sekunda też jest ok.

Napisano
  • Autor
W dniu 30.01.2026 o 12:45, kravitz napisał:

Zasięg spadał w oczach. Myślałem że wyjechałem z ogromnym zapasem, ale drogę powrotną już nie przekraczałem 120km/h na tempomacie ani razu.

Czyli masz identyczne doświadczenia jak opisywałem. Dramat jakiś.

Napisano

Chętnie bym porównał np do jakiejś Skody EV jak to tam na mrozie wygląda. Czy jest odzyskiwanie energii?

Jest. Jeździłem w ok -5C ok 70km przez miasteczka. Reku działała cały czas. Bateria miała ok 70%

Napisano
22 godziny temu, kravitz napisał:

W sumie nic.

Baterią może się ładować z mocą 10kW i też będzie ok )

Obiecywali 250, ale faktycznie nie wiadomo jak długo. Sekunda też jest ok.

Z mojego doświadczenia.

Stara Tesla (rwd sr lfp) była bardzo wybredna. Przy parkowaniu na zewnatrz i starcie poniżej 0C rekuperacji nie było, ładowanie na szybkiej ładowarce przy takiej temperaturze bez przygotowania baterii też dramatyczne, okolice 15 kW przez pierwsze 15 minut.

Aktualna Tesla (awd lr nmc) jest dużo lepsza, jak dotąd zawsze jest rekuperacja. O szybkim ładowaniu nie wiem, bo na razie tylko AC.

Napisano
3 godziny temu, slawekw napisał:

Czyli masz identyczne doświadczenia jak opisywałem. Dramat jakiś.

W życiu bym Tesli nie kupił!

Napisano

Trochę nie ten dział, no bo NIE elektryk, ale

Hybryda bmw, przy takich temperaturach, przy jeździe w trasie spalinowym NIE doładowuje akumulator.

Czyli po trasie około 400 km, praktycznie nie zwiększył się obliczany zasięg na baterii (z 30 do 32 km)

Lato, jesień, bylo tak okolo +10km po przejechanych 100km

Nie wiem, czy zimna bateria zwyczajnie nie przyjmuje, czy jest jakoś systemowo „wyłączone”

Napisano
21 minut temu, akisel napisał:

Trochę nie ten dział, no bo NIE elektryk, ale

Hybryda bmw, przy takich temperaturach, przy jeździe w trasie spalinowym NIE doładowuje akumulator.

Czyli po trasie około 400 km, praktycznie nie zwiększył się obliczany zasięg na baterii (z 30 do 32 km)

Lato, jesień, bylo tak okolo +10km po przejechanych 100km

Nie wiem, czy zimna bateria zwyczajnie nie przyjmuje, czy jest jakoś systemowo „wyłączone”

A nie jest tak, że te 32km na baterii to jest już maks zasięg przy tych temperaturach? Zwyczajnie bateria jest na full i więcej nie da się doładować.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał:

A nie jest tak, że te 32km na baterii to jest już maks zasięg przy tych temperaturach? Zwyczajnie bateria jest na full i więcej nie da się doładować.

Nie, sprawdzałem w aplikacji, pokazywało około 60%, jak dobrze kojarzę, ale poprzyglądam się jeszcze, jak będzie okazja = mrozy (teraz stoi czeka na mnie)

Napisano
W dniu 30.01.2026 o 13:33, kravitz napisał:

BTW, jak to wygląda w KIA EV6 na tych mrozach powiedzmy - kilka stopni?

Jest rekuperacja przy hamowaniu? Czy musisz auto wygrzać?

A jak myślisz? 😁

Napisano

Druga sprawa to ta legendarna wydajność Tesli w porównaniu do innych marek. Może teraz po wyłączeniu rekuperacji na zimnie (ale jednak nie syberyjskim zimnie), ta wydajność już nie jest taka super?

Tu sporo odpowiedzi znajdziesz ;)

SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl
No image preview

TEST: Zimowy zasięg elektryków przy -15 do -32 ºC. Zwycię...

Dziennikarze portalu Motor.no przeprowadzili zimowy test zasięgu samochodów elektrycznych na ekstremalnym mrozie, przy temperaturze, która na starcie wynosiła minus kilkanaście, a...
Napisano
9 minut temu, mrBEAN napisał:

A jak myślisz? 😁

Nie mam pojęcia.

Wrzucę filmik jeszcze, może nieco na temat ale nieco obok, odnośnie prawdy o zużyciu prądu w Tesli, więc jest trochę i o baterii.

Filmik mega nudny, więc wrzucam link już do odpowiedniego momentu.

Jak widać z testu, Tesla tak czy siak zużyła najmniej prądu w tej konkurencji, ale jednak też i najbardziej ściemniała z tym zużyciem. Zwyczajnie pewnych rzeczy nie liczy. Jakby były darem z nieba i za to kierowca nie płacił ;)

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał:

Nie mam pojęcia.

Rekuperacja na razie znikła mi 2x.

Pierwszy raz jak przedłużyła mi się wycieczka na lodowcu Pasterze i wóz naładował się darmowymi alpejskimi kWh do pełna, po ok. 500 m zjazdu rekuperacja znikła.

Druga podobna akcja w Tatrach Słowackich, niestety kWh były płatne beksa Też po ok. 500 m zjazdu rekuperacja zanikła.

I tyle.

Na mrozie działa ale jest słabsza dość wyraźnie, tylko należy mieć na uwadze, że u mnie max reku to 240 kW.

1 godzinę temu, kravitz napisał:

Wrzucę filmik jeszcze, może nieco na temat ale nieco obok, odnośnie prawdy o zużyciu prądu w Tesli, więc jest trochę i o baterii.

Filmik mega nudny, więc wrzucam link już do odpowiedniego momentu.

Jak widać z testu, Tesla tak czy siak zużyła najmniej prądu w tej konkurencji, ale jednak też i najbardziej ściemniała z tym zużyciem. Zwyczajnie pewnych rzeczy nie liczy. Jakby były darem z nieba i za to kierowca nie płacił ;)

Zużyła najmniej ale wynik mimo wszystko rozczarowujący obiektywnie.

Tesla Y: 28 kWh

Ioniq 5: 29,1 kWh

Różnica to niecałe 4%.

Tesla ma cx ok. 0,23, a pudełkowy Ioniq ok. 0,28-29. Przy 120 km/h to będzie ok. 10-15% różnicy energii.

Tesla lżejsza od Ioniqa pewnie o jakieś 150-200 kg. Tu jakieś ułamki procenta również.

Także zachwyt nad zużyciami Tesli wynika głównie z ich nadmiernego kłamstwa, tak powszechnie serwowanego i akceptowanego w dzisiejszych czasach zlosnik

Ja nie widzę tu przewagi technicznej Tesli, widzę mydelniczkę z dobrym cx.

Tak, zużyła najmniej, gratulacje oki

Napisano
49 minut temu, mrBEAN napisał:

Tesla ma cx ok. 0,23, a pudełkowy Ioniq ok. 0,28-29. Przy 120 km/h to będzie ok. 10-15% różnicy energii.

Tesla lżejsza od Ioniqa pewnie o jakieś 150-200 kg. Tu jakieś ułamki procenta również.

Nie to żebym Ci nie chciał przyznać racji.

Ja też jestem zdania że Tesla ma takie zużycie przez jej kształt i masę.

Ale właśnie. O ile kształt można jakoś tam tłumaczyć gustem, to nikt nie broni innym markom robić też lekkich elektryków. Może zwyczajnie nie potrafią?

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Nie to żebym Ci nie chciał przyznać racji.

Ja też jestem zdania że Tesla ma takie zużycie przez jej kształt i masę.

Ale właśnie. O ile kształt można jakoś tam tłumaczyć gustem, to nikt nie broni innym markom robić też lekkich elektryków. Może zwyczajnie nie potrafią?

Ale masa bardzo często wynika z ilości wyposażenia, wygłuszeń itd.

Masa to zresztą jak pisałem, jakieś ułamki procenta.

Ważne, że potrafią robić auta ciekawe wizualnie 👍