Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta z Dubaju

Featured Replies

Napisano

I generalnie z ZEA.

ktoś może przerabiał import?

Prywatnie czy posiłkował się jaką firmą? A jeśli tak, to jaką?

Kalkulacje na necie widziałem, ale może ktoś ma prywatne doświadczenie wyglądające tak, że "auto w Dubaju kosztowało X, a ja finalnie zapłaciłem za wszystko Y".

Ile trwa cała zabawa?

Jeśli firma, to czy firma sama szukała auta pod zamówienie? Np Różowy Nissan Patrol z V8 z rocznika 2022 ;)

Napisano

Poszukaj na grupach fb. Ja np. będę ściągał auto z USA i mam już upatrzonych brokerów do ogarnięcie zakupu i transportu.

Napisano
7 minut temu, Jan Winnicki napisał:

Poszukaj na grupach fb. Ja np. będę ściągał auto z USA i mam już upatrzonych brokerów do ogarnięcie zakupu i transportu.

ile mniej więcej taka przyjemność ?

ostatnio znajomy ściągał auto, wyszło ok 1000$ w USA (transport z zach>wsch), kontener 1000$ i transport lawetą pod dom ok 2000zł

czyli razem jakieś 10tys zł, ale od drzwi do drzwi, co ważne z zach wybrzeża USA

Napisano
3 minuty temu, Koonrad napisał:

ostatnio znajomy ściągał auto, wyszło ok 1000$ w USA (transport z zach>wsch), kontener 1000$ i transport lawetą pod dom ok 2000zł

czyli razem jakieś 10tys zł, ale od drzwi do drzwi, co ważne z zach wybrzeża USA

Sprawdź sobie bidcars. Ich kalkulator pozwala oszacować koszt zakupu auta uwzględniając, prowizję domu aukcyjnego, prowizję firmy brokerskiej, transport do portu, załadunek, fracht, rozładunek, cło, podatek, transport pod adres w PL, a nawet akcyzę, aczkolwiek w tym ostatnim przypadku wskazana jest opinia rzeczoznawcy.

Napisano
17 minut temu, Jan Winnicki napisał:

Trzeba być bardzo ostrożnym, bo większość to niestety naciągacze i poszukiwacze prostego zarobku.

Znajomy szukał auta na aukcjach, potrzebował firmy która wylicytuje (ma dostęp) i ogarnie resztę. Gość z polecenia, masę pozytywów a też był problem z rezygnacją (bo kupił finalnie w pl). Inni to w ogóle najchętniej by kupili pierwsze lepsze i nie bawili się w licytację, bo przecież to wymaga czasu.

Sam zakup i transport to samemu można ogarnąć, ja tak 3 auta kupowałem. Ma się przynajmniej kontrolę nad tym i kosztami.

12 minut temu, Koonrad napisał:

Transport w US to od 0 do 1000USD. Kontener 700-1000USD (wsch). Wyładowanie, sprawdzenie, procedura celna AFAIR ok 400E. Transport w pl różnie, ja płaciłem 1600zł z Bremenhaven.

Przy aukcjach dochodzi masę kosztów jak prowizje, ładowanie, itd. Dodatkowo pośrednik za to wszystko bierze min 2kzł.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Trzeba być bardzo ostrożnym, bo większość to niestety naciągacze i poszukiwacze prostego zarobku.

Większość tych firm to łowcy prowizji. Siedzę na grupach od kilkunastu miesięcy, więc wiem jak jest 😉

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Transport w US to od 0 do 1000USD. Kontener 700-1000USD (wsch). Wyładowanie, sprawdzenie, procedura celna AFAIR ok 400E. Transport w pl różnie, ja płaciłem 1600zł z Bremenhaven.

Przy aukcjach dochodzi masę kosztów jak prowizje, ładowanie, itd. Dodatkowo pośrednik za to wszystko bierze min 2kzł.

ok czyli podobnie

tu było na mienie, więc inne warunki, auto też łatwiej było przywieźć do Gdyni

Napisano

po kolei: sprowadziłem sobie 4 i znajomym kilka aut i jakąś orientacje mam

1. cena auta to nie wszystko

przykładowo: auto warte około 15 tyś dolców masz ok 3 tyś dolarów prowizji aukcyjnych (w 2025 r. ta pozycja mocno poszła w górę) . Do tego transport do portu i kontener około 1000 dolców, vat i cło - około 3 tys euro. Transport do pl około 2-2,5 tyś pln Akcyza - nawet po opinii (za około 300 pl) do zapłaty około 2 tys pln. tłumaczenia 200 pln. no i naprawa.

2. Do szacowanych kosztów naprawy radze od razu doliczyć min 30% - prawie zawsze są uszkodzenia niewidoczne na foto albo powstałe w transporcie.

3. szukać zaufanych osób które licytują i ogarniają temat - u mnie chłop bierze około 1500 pln prowizji i ogarnia mi wszystko. Radze rożne niby znane firmy co przywożą unikać bo łupią na taka kasę że kosmos - ostatnio kumpel zabulił 12 tyś prowizji. Teraz pluje w brodę bo tłukli wysoko i namawiali bo byle.... zgarnąć prowizje.

to tak tylko w kwestii kosztów - jeszcze trzeba poszukać auto które nie będzie miną - tam Januszy bez liku- tylko wybrać w opcji sprzedawcy "Insurance"- reszta to picowany do handlu złom.

Napisano
14 minut temu, Koonrad napisał:

ok czyli podobnie

nie wiem czy łatwiej i taniej - w Gdyni cło i Vat dowalą jak od fury bezwypadkowej i masz 23% Vat - w Antwerpii - od Twojej faktury i Vat 19%.

Napisano
1 godzinę temu, Jan Winnicki napisał:

Sprawdź sobie bidcars. Ich kalkulator pozwala oszacować koszt zakupu auta uwzględniając, prowizję domu aukcyjnego, prowizję firmy brokerskiej, transport do portu, załadunek, fracht, rozładunek, cło, podatek, transport pod adres w PL, a nawet akcyzę, aczkolwiek w tym ostatnim przypadku wskazana jest opinia rzeczoznawcy.

szkoda czasu - nijak się to ma do tego co zapłacisz realnie- jak masz dobrego brokera w Holandii można wiele.

Napisano
1 godzinę temu, Koonrad napisał:

z zachodu na wschód bierzesz kontener z zachodu przez Paname- różnica w kontenerze wsch- zach około 300 dolców - unikasz 3 tys km przez Amerykę i przeładunków i warunków atmosferycznych - prawie nigdy to nie jest jeden "tir" na tkaim odcinku

Napisano
Godzinę temu, Koonrad napisał:

ok czyli podobnie

Nie do końca. Tu 200usd, tam 300 i jakąś różnica jest. Ja zlecalem bezpośrednio transport dla firm z US.

Gdynia bywa problematyczna jako clenie i trwa to dłużej, ponieważ kontenery i tak muszą być przeladowane w Bremie.

Ja miałam łatwiej bo zawsze kupowalem od osoby prywatnej. Firma tylko ładowała i nadawała do EU.

Napisano
8 minut temu, sherif napisał:

Gdynia bywa problematyczna jako clenie i trwa to dłużej, ponieważ kontenery i tak muszą być przeladowane w Bremie.

Już nie dramatyzujmy z tym przeładunkiem. Tydzień dłużej.

No czasem dwa, jak się statek opóźni i nie zdążą na feeder do Gdańska czy Gdyni.

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał:

Już nie dramatyzujmy z tym przeładunkiem. Tydzień dłużej.

No czasem dwa, jak się statek opóźni i nie zdążą na feeder do Gdańska czy Gdyni.

Ja czekałem blisko 3tyg, ale wcześniej były strajki w US, potem korek, potem brak kontenerów. W sumie wyszło 2.5m, a tak byly by 2m 😉.

Napisano
9 minut temu, sherif napisał:

wcześniej były strajki w US, potem korek, potem brak kontenerów.

To już nieaktualne - miałeś niefart z terminem.

W szczególności brak kontenerów. Niech zgadnę - 2020 - 2022 rok?

11 minut temu, sherif napisał:

W sumie wyszło 2.5m, a tak byly by 2m 😉.

No to dwa tygodnie dłużej... Proszę Cię, nie dramatyzujmy.

Miałbyś niefart, gdyby Twój kontener przez pomyłkę popłynął na Mauritius. Półtorej miesiąca opóźnienia facepalm

Do dziś się w firmie z tego śmiejemy. hehe

Napisano
1 godzinę temu, Dareek napisał:

...w Gdyni cło i Vat dowalą jak od fury bezwypadkowej i masz 23% Vat - w Antwerpii - od Twojej faktury i Vat 19%.

To jest argument.

Na pewno wychodzi taniej pomimo na pewno sporo wyższych opłat portowych niż w Gdyni.

Bo sam koszt frachtu morskiego może nawet nie różnić pomiędzy trasą do Gdyni a trasą do Antwerpii, Rotterdamu czy Amsterdamu.

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał:

To już nieaktualne - miałeś niefart z terminem.

W szczególności brak kontenerów. Niech zgadnę - 2020 - 2022 rok?

No to dwa tygodnie dłużej... Proszę Cię, nie dramatyzujmy.

Miałbyś niefart, gdyby Twój kontener przez pomyłkę popłynął na Mauritius. Półtorej miesiąca opóźnienia facepalm

Do dziś się w firmie z tego śmiejemy. hehe

Jakbyś do końca nie wiedział za co zapłaciłeś to liczy sie każdy dzień.

Napisano

to chyba najbardziej popularny gość od sprowadzania aut z dziwnych miejsc. w przypływie euforii zadzwoniłem do niego (firmy) i byli bardzo konkretni. dostajesz to co chcesz, nawet kolor :)

https://www.youtube.com/@STRADALEClassicspoland/shorts

https://stradale-classics.pl/auto/wkrotce-w-ofercie/lincoln-wkrotce-w-ofercie/lincoln-hearse-karawan/

Edytowane przez Marcinas

Napisano
41 minut temu, sherif napisał:

Jakbyś do końca nie wiedział za co zapłaciłeś to liczy sie każdy dzień.

To fakt oki

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, Marcinas napisał:

to chyba najbardziej popularny gość od sprowadzania aut z dziwnych miejsc. w przypływie euforii zadzwoniłem do niego (firmy) i byli bardzo konkretni. dostajesz to co chcesz, nawet kolor :)

https://www.youtube.com/@STRADALEClassicspoland/shorts

https://stradale-classics.pl/auto/wkrotce-w-ofercie/lincoln-wkrotce-w-ofercie/lincoln-hearse-karawan/

Gość jest baaaaardzo drogi.

Napisano

Carfactor zobacz
Teraz na hasło terenwizja masz 50% zniżki na depozyt

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 30.01.2026 o 14:15, kravitz napisał:

No ale tutaj chyba cena=jakość?

Z ciekawości o ile drożej?