Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria wodociągu

Featured Replies

Napisano

Mam wielką nadzieję, że pytanie jest hipotetyczne, a nie realne, ale załóżmy, że pęka mi rura od wodociągu, zalewa piwnicę. Wodociąg gminny to jak rozumiem dzwonię do gminy? A jeśli poza godzinami pracy urzędu, albo w weekendy, święta? Czy jak zadzwonię na pogotowie kanalizacyjne to oni przyjadą na wygwizdowo do prywatnego domku? Są w stanie coś zrobić? I jakie to są potencjalnie koszty i kto je ponosi? Zawsze ja, czy gmina? Kilka metrów rury idzie na mojej działce, ze 2-3m rury idzie w piwnicy.

Dodatkowy smaczek jest taki, że jak kiedyś rozwalili mi wodociąg kopiąc wykop pod oczyszczalnię, to musieli zakręcać zawór w wiosce obok, bo gościu mówił, że u mnie w najbliższej studzience jest gwint obrobiony panic Zakładając takie utrudnienia są jakieś realne szanse na naprawę tego w dzień nieurzędowy?

Napisano

Na Twojej działce? Za zaworem?
To na Berdyczów dzwoń. Zresztą, gminy mają często swoje zgk a ono ma jakiś tel alarmowy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał:

Na Twojej działce? Za zaworem?
To na Berdyczów dzwoń. Zresztą, gminy mają często swoje zgk a ono ma jakiś tel alarmowy

Dokładnie - dzwonić na numer do spółki wodociągowej ok

Kiedyś napisałem do gminy pismo o zwrot za wykonany przeze mnie wodociąg, to odpisali, że nie zajmują się taką działalnością zlosnik

Napisano

Przed wodomierzem to dzwonisz na pogotowie wodociągowe. Przyjeżdżają raczej szybko - bo to straty dla nich.

Numer 994 to gdzieś tam się dodzwonisz.

Jak za wodomierzem to już Twoja sprawa.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Adam___ napisał:

Przed wodomierzem to dzwonisz na pogotowie wodociągowe. Przyjeżdżają raczej szybko - bo to straty dla nich.

Numer 994 to gdzieś tam się dodzwonisz.

Jak za wodomierzem to już Twoja sprawa.

To tak pięknie działa? Bo wodomierz mam dopiero w łazience, czyli piwnica i kawałek mojej działki to można atakować?

Napisano
1 minutę temu, Josyp napisał:

To tak pięknie działa? Bo wodomierz mam dopiero w łazience, czyli piwnica i kawałek mojej działki to można atakować?

No zależy też jak oni maja tam w papierach.

Bo może się okazać , że w papierach mają wodomierz w piwnicy i ktoś "na własną rękę" i przeniósł go do łazienki.

Chociaż jak masz wodomierz zaplombowany to możesz powiedzieć "Panie tak to było odkąd tu jestem" zlosnik

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Adam___ napisał:

Bo może się okazać , że w papierach mają wodomierz w piwnicy i ktoś "na własną rękę" i przeniósł go do łazienki.

Chociaż jak masz wodomierz zaplombowany to możesz powiedzieć "Panie tak to było odkąd tu jestem" zlosnik

wodomierz nawet ostatnio wymieniali, wiec powinien byc full legal, znalazlem nawet na stronie urzedu kilka telefonow alarmowych w razie czego, poki co poziom wody w piwnicy caly czas taki sam, wiec raczej gruntowo mi nacieklo i pytanie hipotetyczne, uffffff jem ale ciekawe co zrobi jakis Miecio konserwator jak zadzwonie do niego o 3 nad ranem w niedziele bzik

Napisano

Rób tam jaccuzi lub basen, jak przed wodomierzem ok

Napisano
15 godzin temu, Josyp napisał:

Nie ma znaczenia gdzie masz wodomierz. Znaczenie ma co jest w dokumentacji. Może być tak że i 50m od twojego płotu kończy się ich a zaczyna twoje.

A co zrobi miecio konserwator? Przyjmie zgłoszenie.

Napisano
23 godziny temu, Adam___ napisał:

Kupiłem dom z zaplombowanym licznikiem i przy próbie przepisania umowy na siebie zostałem zmuszony do przeniesienia licznika za 1 ścianę i o ile dobrze pamiętam przypisali mi przyłącze i przenieśli granicę stron z licznika na zaworę w głównej linii wodociągu.

Napisano
7 godzin temu, WaWeR napisał:

Nie ma znaczenia gdzie masz wodomierz. Znaczenie ma co jest w dokumentacji. Może być tak że i 50m od twojego płotu kończy się ich a zaczyna twoje.

A co zrobi miecio konserwator? Przyjmie zgłoszenie.

Zwłaszcza, że tam każdy swoją rzepkę skrobie, tego co odczytuje czy wymienia licznik nie interesuje czy jest on w miejscu zgodnym z papierami.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
23 godziny temu, Josyp napisał:

Możesz się też dowiedzieć, że masz przenieść licznik za 1 ścianę albo rozwiązują umowę na dostarczanie wody. rotfl2

Jak to powiedział ostatnio ktoś z nadzoru budowlanego, "prawo budowlane jest prawem powiatowym".

Tak samo z dostawcami wszelkich mediów, prawo jest 1 ale w wielu wersjach. hehe

Napisano

A sam wyciek na wodomierzu ?

To jeszcze spółka wodociągowa ?

Napisano

W moich stronach wodociąg to główna rura wzdłuż drogi. To co odchodzi od tej rury na Twoją działkę nazywa się przyłączem i w całości należy do Ciebie. Nie ma znaczenia gdzie jest wodomierz i gdzie jest zasuwa.

Napisano
W dniu 5.03.2026 o 17:45, Josyp napisał:

"Ich" jest za granicą Twojej posesji, wszystko NA Twojej posesji jest Twoje.

Bez względu gdzie licznik zamontowałeś.

P.S. czyli TAK - musisz ogrzewać

Napisano
W dniu 9.03.2026 o 15:07, technix napisał:

Tak było kiedyś, a już od wielu lat płacisz za swoje przyłącza umieszczone w pasie drogowym. Czyli co, płaciłbyś za nie Twoje rury czy kable?

Napisano
W dniu 9.03.2026 o 15:07, technix napisał:

Wodomierz też jest mój ???

Zlokalizowany w studzience , jakieś 15 metrów od bramy