Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkręcenie wszystkich zacisków hamulcowych

Featured Replies

Napisano

Dojrzewam do dezycji o kompleksowym przejrzeniu wszystkich 4 zaciskow hamulcowych, chcialbym to zrobic za jednym zamachem, odkrecic, rozebrac, wyczyscic, ewentualnie zestaw naprawczy/wymiana i zlozyc i pytanie jak do tego podejsc. Kiedys robilem tak w Octavii, ale tam mialem VAGa i byla specjalna procedura odpowietrzania pompy ABS, teraz temat dotyczy Tigry, nie mam dedykowanego kompa, a nie patrzylem jeszcze w Delphi czy sa tam takie opcje, ale gdyby ich nie bylo to jak najsensowniej podejsc do tematu?

Mam jeszcze taki przyrzad zapierany o fotel kierowcy do wcisniecia pedalu hamulca, podobno po wcisnieciu nie leje sie plyn z odkreconych przewodow, ale jak tego uzyc? Jak wcisne od razu to nie zdejme zaciskow z tarcz, to najpiew odkrecic wszystkie zaciski i to czortostwo wcisnac? A jak odkrece zaciski to nie bedzie leciec plyn?

Ewentualnie jak caly plyn wyleci to wystarczy nalac nowego, dac taki nakrecany zbiorniczek cisnieniowy i normalnie odpowietrzyc i wszystko bedzie git? Bo na necie kraza legendy o niemalze niemozliwej do odpowietrzenia pompie ABS, ile w tym prawdy?

Bez tytułu.jpg

Napisano

Zawsze możesz zakorkować odkręcone przewody. Albo odpowiednim korkiem albo odpowiednią śrubą

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
16 minut temu, WaWeR napisał:

Zawsze możesz zakorkować odkręcone przewody. Albo odpowiednim korkiem albo odpowiednią śrubą

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

bawilem sie w to kiedys wciskajac jakas zatyczke i owijajac szczelnie tasma, a i tak cieklo, potem spawalem jakies nasadki z odpowiednim gwintem, gdzies to pewnie nawet mam, ale 4 sztuk to na pewno nie

Napisano

Skoro chcesz odkręcić zaciski nie lepiej założyć jakąś zatyczkę na przewód elastyczny (ten od zacisku) ? Unikniesz kapania płynu... I pustostanu.

Swoją drogą , zaciski to naprawdę loteria , człowiekowi wydaje się że zrobił dobrze , myk pyk.i koło się grzeje...

Oczywiście można podejść do tematu z chirurgiczna precyzja ale to będzie czasochłonne.

Sam kilka krotnie naprawiałem zaciski tył Fiat Stilo słynne zapiekanie się ręcznego itp... niestety ale dopiero wymiana na SKV pierwszy lepszy uświadomiła mi że nie było warto tracić czas ( 150zl.za 2 okazja olx nowe)

Ale i tak powodzenia 👏

Napisano

pisze z doświadczenia w utrzymywania chrupków:

1. sprawdź, ile kosztuje nowy zacisk - jak w okolicy 100 pln szt to po prostu je wymień.

2. Kup zestaw do odpowietrzania z pompką próżniową oraz tester płynu (już masz, widziałem na filmiku). Odciągaj płyn, ciągle dolewając aby nie zapowietrzyć, aż pojawi się nowy (sprawdzasz testerem)

3. Jak masz software do ABS o odpal program do wymiany płynu - aczkolwiek moim zdaniem jak wymienisz płyn bez tego to i tak ten w zakamarkach pompy się uzdatni mieszając z nowym.

A tak ogólnie - lubię Twoje rozkminy, bo mam takie same, tylko nie robię o tym filmów - czego bardzo żałuję )

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, maras77 napisał:

pisze z doświadczenia w utrzymywania chrupków:

1. sprawdź, ile kosztuje nowy zacisk - jak w okolicy 100 pln szt to po prostu je wymień.

2. Kup zestaw do odpowietrzania z pompką próżniową oraz tester płynu (już masz, widziałem na filmiku). Odciągaj płyn, ciągle dolewając aby nie zapowietrzyć, aż pojawi się nowy (sprawdzasz testerem)

3. Jak masz software do ABS o odpal program do wymiany płynu - aczkolwiek moim zdaniem jak wymienisz płyn bez tego to i tak ten w zakamarkach pompy się uzdatni mieszając z nowym.

A tak ogólnie - lubię Twoje rozkminy, bo mam takie same, tylko nie robię o tym filmów - czego bardzo żałuję )

Zszokowany jestem atmosfera tego posta, podejrzane, bo zawsze byla tylko szydera i wstawianie masztow PL

Pompe i tester mam, a co do zaciskow to patrzylem, okolo 150 i 130 za sztuke, co dziwne - nie wyplulo mi bezposrednio po modelu tanich zestawow naprawczych, a przeciez to chyba identyko jak Corsa C, wiec mega popularne byc powinno, jest tylko jeden drogi z tloczkiem w cenie polowy zacisku.

Niby rozsadek mowi - oczywiscie, ze warto brac calosc nowe, ale znasz mnie - bede 2 dni rzezbic w starym, by oszczedzic 30zl jem

W sumie to teoretycznie mam mega zestaw do odpowietrzania, bo tak: jedna pompa na zbiorniczek nakrecana, ktora robi mega cisnienie i takie zestawy do odpowietrzania na kompresor, podlaczane pod odpowietrzniki - czyli podwojna sila - oby tylko ta pompa ABS dala rade pieknie sie odpowietrzyc ;)

Napisano

Do Opla kup sobie chińskiego op-coma. Kilkadziesiąt złotych na AliExpress

Napisano
7 godzin temu, Josyp napisał:

Zszokowany jestem atmosfera tego posta, podejrzane, bo zawsze byla tylko szydera i wstawianie masztow PL

Pompe i tester mam, a co do zaciskow to patrzylem, okolo 150 i 130 za sztuke, co dziwne - nie wyplulo mi bezposrednio po modelu tanich zestawow naprawczych, a przeciez to chyba identyko jak Corsa C, wiec mega popularne byc powinno, jest tylko jeden drogi z tloczkiem w cenie polowy zacisku.

Niby rozsadek mowi - oczywiscie, ze warto brac calosc nowe, ale znasz mnie - bede 2 dni rzezbic w starym, by oszczedzic 30zl jem

W sumie to teoretycznie mam mega zestaw do odpowietrzania, bo tak: jedna pompa na zbiorniczek nakrecana, ktora robi mega cisnienie i takie zestawy do odpowietrzania na kompresor, podlaczane pod odpowietrzniki - czyli podwojna sila - oby tylko ta pompa ABS dala rade pieknie sie odpowietrzyc ;)

Gmerając w nastoletnim układzie hamulcowym coś na pewno się niespodziewanie popsuje - albo jakaś gwint lub przewód ukręci, sprężynka się ułamie i nie da się włożyć nowej, zrobi się jakieś zatarcie w cylinderku.

Jak pamiętam swoje naprawy, to też szedłem po minimalizacji kosztów, tylko finalnie i tak trzeba było nowe zaciski kupić, a wydałem kase na zestawy naprawcze, zniszczone wiertła. Czasu nie liczę, bo naprawa to hobby i sposób na spędzanie czasu, a nie obowiązek ok

Generalnie z dużym prawdopodobieństwem dając nowe zaciski oszczędzisz finalnie te 30 zł, a nie dołożysz, a dodatkowo będzie równo i niezawodnie hamował. ok

Druga sprawa to odpowietrzanie - ty masz nie odpowietrzać, tylko przepłukać układ nowym płynem bez zapowietrzania.

A maszt to wyraz najwyższego uznania, według schematu:

cycki mast

Jak daję mast, to znaczy, że post podoba mi się jak cycki

Napisano

Większość przewodow hamulcowych ma gwint m10/1. Odpowietrzniki też maja taki skok gwintu. Wiec jak masz przewód wkrecony w zacisk, kupujesz baryłku do łaczenia przewodów i odpowietrzniki, wszystko skrecasz na szczelnie. Lub wcisnać pedał hamulca napewno nie cieknie przez kilka godzin przetestowane. Po nacisnieciu poluzujesz odpowietrzniki I zacisk zdejmiesz.

Napisano
17 godzin temu, Josyp napisał:

odkrecic wszystkie zaciski i to czortostwo wcisnac?

Tak, wystarczy nawet 1-2 cm żeby zblokować pompę. Ja zawsze blokuję pompę hamulcową przy wymianie klocków. Odkręcam odpowietrznik i wypycham stary płyn na zewnątrz zamiast cofać go do pompy i ABSu.

17 godzin temu, Josyp napisał:

A jak odkrece zaciski to nie bedzie leciec plyn?

Płyn nie będzie leciał. Tyle co z końcówek elastycznych zlecieć może i tyle. Pompa i ABS się nie zapowietrzą.

Napisano
20 godzin temu, Josyp napisał:

Dojrzewam do dezycji o kompleksowym przejrzeniu wszystkich 4 zaciskow hamulcowych, chcialbym to zrobic za jednym zamachem, odkrecic, rozebrac, wyczyscic, ewentualnie zestaw naprawczy/wymiana i zlozyc i pytanie jak do tego podejsc.

Rady od kogoś, kto robił takie rzeczy w nastoletnich gratach:

1. Sprawdź, czy masz wszystkie gumowe kapturki odpowietrzaczy. Jeśli nie, to dodaj je do zakupów punktu 3.

2. Zaopatrz się w opalarkę elektryczną i zapas paru butli płynu hamulcowego.

3. Kup na allegro w smarcie wszystko, co może się przydać, łącznie z nowymi zaciskami kompletnymi. Co zostanie - oddasz.

4. Odkręć przewody od zacisków, uważając, aby nie ukręcić przewodu - nie chcesz jeszcze przecież przewodów zmieniać.. Jak mocowanie kręci się razem z przewodem - spróbuj nagrzać. Jak nie daje rady - odkręć zacisk z mocowań i kręć całym zaciskiem aby nie ukręcić przewodu.

5. Gumkami od odpowietrzników zatkaj końcówki przewodów - wtedy nic nie kapie i może tak stać parę dni.

6. Zajmij się zaciskami tak jak lubisz - jak są sprawne to zregeneruj, ale jak coś się ukręci, pokaleczy gładź cylinderka lub tłoczka, połamie sprężynka w jakimś otworze, że nie da się wyjąc - od razu śmietnik i dajesz nowe zaciski na obie strony. stary płyn z zacisku wylać. Moje doświadczenie uczy, że jak się coś w starym zacisku ukręci to dwa dni potem i po iluś zniszczonych wiertłach, narzędziach - i tak trzeba zacisk wymienić.

7. Wymiana płynu - przepłucz układ grawitacyjnie lub lekko pompując pedałem, albo odsysaczem, ciągle dolewając nowy płyn, aż będzie leciał świeży - sprawdzasz miernikiem. Nie daj aby od góry się płyn skończył i zassało powietrze do układu.

8. Zamontuj zaciski i podpompuj, aż płyn je wypełni, trochę daj ciśnienia, aby się odpowietrzyło - ciągle sprawdzając, aby nie zassać powietrza od góry.

9. Jak to zrobisz, to jazda testowa, sprawdzić, czy nic nie cieknie i masz kilka lat spokoju.

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 6.03.2026 o 22:25, Josyp napisał:

Dojrzewam do dezycji o kompleksowym przejrzeniu wszystkich 4 zaciskow hamulcowych, chcialbym to zrobic za jednym zamachem, odkrecic, rozebrac, wyczyscic, ewentualnie zestaw naprawczy/wymiana i zlozyc i pytanie jak do tego podejsc. Kiedys robilem tak w Octavii, ale tam mialem VAGa i byla specjalna procedura odpowietrzania pompy ABS, teraz temat dotyczy Tigry, nie mam dedykowanego kompa, a nie patrzylem jeszcze w Delphi czy sa tam takie opcje, ale gdyby ich nie bylo to jak najsensowniej podejsc do tematu?

Mam jeszcze taki przyrzad zapierany o fotel kierowcy do wcisniecia pedalu hamulca, podobno po wcisnieciu nie leje sie plyn z odkreconych przewodow, ale jak tego uzyc? Jak wcisne od razu to nie zdejme zaciskow z tarcz, to najpiew odkrecic wszystkie zaciski i to czortostwo wcisnac? A jak odkrece zaciski to nie bedzie leciec plyn?

Ewentualnie jak caly plyn wyleci to wystarczy nalac nowego, dac taki nakrecany zbiorniczek cisnieniowy i normalnie odpowietrzyc i wszystko bedzie git? Bo na necie kraza legendy o niemalze niemozliwej do odpowietrzenia pompie ABS, ile w tym prawdy?

Bez tytułu.jpg

Kup korek serwisowy zbiorniczka hamulcowego.

ATE taki oferuje.

Aluminiowy.

Taki korek nie ma odpowietrzenia.

Wykręcasz fabryczny, wkręcasz serwisowy i nic nie cieknie.

Możesz dodatkowo jeszcze nakręcić na końcówki przewodów ślepe nakrętki M10x1, bo czasami coś tam kapnie z końcówki przewodu.

17729939436728818956837176690431.jpg

Edytowane przez fred77