Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Fiat 126p

Featured Replies

Napisano

"mogłaby wyglądać" - czyli znowu ktoś sobie walnął rysunek w Paincie i jest klikalny "artykuł"?

Napisano
2 minuty temu, kiziuk napisał:

"mogłaby wyglądać" - czyli znowu ktoś sobie walnął rysunek w Paincie i jest klikalny "artykuł"?

Nie trzeba sie trudzic w paincie, wystarczy prompt w AI i mozna produkowac na peczki...

Nie wiem po co to w ogole wrzucac na MK i komentowac.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Nie trzeba sie trudzic w paincie, wystarczy prompt w AI i mozna produkowac na peczki

To taka ironia była phi

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

Nie trzeba sie trudzic w paincie, wystarczy prompt w AI i mozna produkowac na peczki...

Nie wiem po co to w ogole wrzucac na MK i komentowac.

Dla mnie dlatego ze nie rozumiem zachwytu Renault 5, skoro tak łatwo o fajniejsze projekty

Napisano
  • Popularny post
1 minutę temu, zenek111 napisał:

Dla mnie dlatego ze nie rozumiem zachwytu Renault 5, skoro tak łatwo o fajniejsze projekty

Ty ogolnie wielu rzeczu nie rozumiesz zlosnik

Napisano
15 minut temu, zenek111 napisał:

Wiesz ile tych pomysłów było jeszcze przed epoką SI? Wszystkie możliwe produkty PRL w postaci renderów tylko że z tego nic nie wynika.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Maciej__ napisał:

Ty ogolnie wielu rzeczu nie rozumiesz zlosnik

Zgadzam się, ale moje rozumienie jest wciaz nieporównanie lepsze niz Twoje.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Cinek napisał:

Wiesz ile tych pomysłów było jeszcze przed epoką SI? Wszystkie możliwe produkty PRL w postaci renderów tylko że z tego nic nie wynika.

Pewnie ze nic, ale póki nie wymarło pokolenie które ten samochód pamieta to wciaz byłaby szansa sie wstrzelic z czymś takim rynek. Tyle ze nie ma kto tego zrobic

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał:

Pewnie ze nic, ale póki nie wymarło pokolenie które ten samochód pamieta to wciaz byłaby szansa sie wstrzelic z czymś takim rynek. Tyle ze nie ma kto tego zrobic

No byłaby ale jak to u nas - nie ma możliwości.

Napisano
26 minut temu, zenek111 napisał:

Nie byłoby.

Rok temu byłem na zlocie starych aut z epoki PRL. Była okazja to przejechałem się za kierownicą kaszlaka z 84 roku i przewiozłem pierworodnego.

Po przejażdżce podziękowałem właścicielowi za możliwość przypomnienia sobie za co tego qrestwa nie lubię.

Szanuję pasję młodego człowieka ale dla mnie to był przymus jeździć tym pazdzierzem - miałem dwa kolejno i jeździłem bo na taki tylko mnie było stać. A w tym czasie było wiele innych normalnych aut.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jakby się przejechac starym renault 5 to tez będzie paździerz choć mniejszy. Chodzi o sentyment ale w nowym wydaniu, a nie ze zrobimy ta sama jakośc co w PRL-u :)

Napisano
27 minut temu, zenek111 napisał:

Jakby się przejechac starym renault 5 to tez będzie paździerz choć mniejszy. Chodzi o sentyment ale w nowym wydaniu, a nie ze zrobimy ta sama jakośc co w PRL-u :)

Renault 5 to było auto z zupełnie innego świata. A sentymentu nie mam. Wiem że nie byłaby to kopia starego pf126 ale jak dla mnie wystarczy że go przypomina.

Napisano
29 minut temu, zenek111 napisał:

Czyli 126p nigdy nie jezdziles jesli tak mowisz.hehe

Napisano
  • Autor
5 minut temu, wlad napisał:

Czyli 126p nigdy nie jezdziles jesli tak mowisz.hehe

Odwrotnie, nigdy nie jeździłem Renault 5

Napisano
2 minuty temu, zenek111 napisał:

Odwrotnie, nigdy nie jeździłem Renault 5

Czyli postawiles teze nie majac do tego dowodow.

Szanujeok

Ja tez nie jechalem nigdy R5 ale wielokrotnie jechalem czyms podobnym z tamtych lat-Citroenem Visa.

Nawet gdyby ten R5 jezdzil 100 razy gorzej od Visy to i tak mozna zalozyc ze jezdzil 100 razy lepiej niz 126p.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, wlad napisał:

Czyli postawiles teze nie majac do tego dowodow.

Szanujeok

Ja tez nie jechalem nigdy R5 ale wielokrotnie jechalem czyms podobnym z tamtych lat-Citroenem Visa.

Nawet gdyby ten R5 jezdzil 100 razy gorzej od Visy to i tak mozna zalozyc ze jezdzil 100 razy lepiej niz 126p.

No przeciez napisałem ze Renault 5 będzie "mniejszym paździerzem" czyli ze bedzie lepszy

Napisano

Ja chyba już wgl wyrosłem z takich sentymentów. Kaszlaki w życiu miałem trzy. Nie, nie psuły się ale ciężko było to w ogóle nazwać samochodem. Ostatnio myślałem żeby kupić Matiza ale to auto przynajmniej coś oferowało (elektryczne szyby, klima, centralny i wspomaganie). Chociaż.. Dziś pewnie i to byłoby paździerz.

Nawet WSK już nie mam zlosnik2

Napisano

Ileż już razy były dyskusje o marzeniach jakby to wznowić to produkcję - czy to Malucha, Poloneza, Syreny czy Warszawy.

Od czasu AI jest to o tyle proste, że wystarczy wrzucić fotkę np. Malucha i kazać zrobić na tej bazie współczesne auto.

A AI zrobi taki obrazek i nie będzie pytać po co np. wloty powietrza w tylnych błotnikach.

Bo raczej nikt nie ma wątpliwości, że taki nowy Maluch byłby przednionapędowy.

Z reguły dyskusja i tak zbacza później na tematy polityczne w stylu "sprzedali polskie fabryki" itp.

Napisano
8 minut temu, Tomo napisał:

Ileż już razy były dyskusje o marzeniach jakby to wznowić to produkcję - czy to Malucha, Poloneza, Syreny czy Warszawy.

Od czasu AI jest to o tyle proste, że wystarczy wrzucić fotkę np. Malucha i kazać zrobić na tej bazie współczesne auto.

A AI zrobi taki obrazek i nie będzie pytać po co np. wloty powietrza w tylnych błotnikach.

Z reguły dyskusja i tak zbacza później na tematy polityczne w stylu "sprzedali polskie fabryki" i

Przyklady Smarta czy Twingo pokazuja ze niekonieczniezlosnik

Napisano
1 minutę temu, Tomo napisał:

Z reguły dyskusja i tak zbacza później na tematy polityczne w stylu "sprzedali polskie fabryki" itp.

Po pierwsze - primo - takich wynalazków z AI i profili prezentujących nowe modele jest w socialach na pęczki

Po drugie - primo - Wznawianie produkcji musiałoby być zrobione przez firmę mającą jakikolwiek potencjał projektowy i produkcyjny.

Po trzecie - primo - ultimo. Zeby w ogole myslec o retro-reinkarnacji trzebaby miec na czym ten sentyment zbudować. Warszawa (nawet po zsumowaniu z Pobiedą) nie jest szerzej znana, Syrena nawet mniej. Poldek - głównie demoludy a inne rynki raczej jako ciekawostka i przykład jak zły pojazd można wyprodukować. Chyba najszerzej znany jest malacz, bo jeszcze dochodzi pierwowzór w Italii + nasz "p" produkowany prawie 30 lat zlosnik i chyba mógłby być jedyny z "naszych" który miałby szansę - ale ... był zwyczajowo Fiatem nawet jak miał logo FSM więc to Stellantis/FCA/Fiat musiał go reaktywować, a ma już swoją 500 retro rozdmuchaną na rózne pokrewne wynalazki (pozdro Fred) wiec 126 jest im potrzebny jak rybie ręcznik

Napisano
W dniu 23.03.2026 o 19:53, zenek111 napisał:

koszmarek