Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porsche Panamera

Featured Replies

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał:

Zwykłym MB też jest drogo w ASO.

Przysłali mi wycenę za przegląd, gdzie oprócz wymiany oleju, były same oględziny. Koszt ponad 2000 zł.

U kolegi z AK połowę tego, a jeszcze filtry powietrza, kabiny i płyn hamulcowy wymienił.

Tarcze i klocki przód tył zięć mi zmieniał. Koszt materiałów 2000 zł, więc raczej w normie.

Wiadomo, ceny materiałów zależnie od technologii wykonania, czy też wielkości przy samych tarczach. Tu w GLC 63S tarcze pływające 390 mm przód i 370 mm tył, więc same materiały muszą kosztować, w aso za materiały policzyli ponad 18 tys i 3 tys za wymianę, ja wziąłem 1000 za wymianę, reszta, to części, na których miałem jeszcze marżę. Ważne, że wszyscy byli zadowoleni.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Zwykłym MB też jest drogo w ASO.

Przysłali mi wycenę za przegląd, gdzie oprócz wymiany oleju, były same oględziny. Koszt ponad 2000 zł.

U kolegi z AK połowę tego, a jeszcze filtry powietrza, kabiny i płyn hamulcowy wymienił.

Tarcze i klocki przód tył zięć mi zmieniał. Koszt materiałów 2000 zł, więc raczej w normie.

Imho normalnie. Jak za mała Skode elektryczna chcą 1300zl w Warszawie ).

Napisano
47 minut temu, sherif napisał:

Imho normalnie. Jak za mała Skode elektryczna chcą 1300zl w Warszawie ).

Błędne myślenie. Normalnie jest wtedy, gdy serwis kasuje za części plus 30-40% marży od ceny zakupu! i za rbh w okolicy 200-600 zł w zależności od statusu (autoryzacja, skórzana kanapa z kawą i ładna pani). Wymiana przykładowych klocków według serwisówki (nieważne czy to Porsche, czy Seicento) to 0,6-0,8 rbh, z tarczami wychodzi ok 1-1,2 rbh. Korzystam z workshopa i widzę ile co zajmuje czasu. Wymiana oleju to nawet potrafi trwać 0,4 rbh, a kasują za usługę 600 zł.

Na częściach walą ile się da, bo przecież i tak jest klient. W Audi potrafią powiedzieć, że poza aso nie da się wymienić klocków i tak wciskali mojemu klientowi w nowym Q8, kiedy próbowali go namówić na wymianę za milion. Przyjechał, zrobiliśmy bez bólu, owszem trzeba było uważać na jedną rzecz przy montażu, ale to akurat bardziej inteligentny szympans ogarnie.

Do mojego Golfa w aso klocki na przód kosztują 1200 zł, w necie te same oem 800 zł, produkuje je TRW zlecając mieszankę Pagidowi i sprzedaje za 250 zł. Tak mniej więcej kształtują się marże na sygnaturce. W Golfie zmieniałem te oem na markę, która robi typowo performace i już cena odpowiednio wyższa od komercyjnych TRW, czy ATE, ale nadal niższa od bandyckiej ceny aso, z tym że jakość hamulców bez porównania z oem.

Napisano
6 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Realnie, to kosztują 180 zł. Do 600-1000 dopłaca się za marżę z logo na blasze klocka, a reszta, tak jak piszesz.

https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-brembo-bre-p85133-18415791877

To jest ten sam zestaw co siedzie w cuprach ? Tarcza 375 , 6 tłoczków ?

Napisano
1 minutę temu, sdss napisał:

To jest ten sam zestaw co siedzie w cuprach ? Tarcza 375 , 6 tłoczków ?

Nie pamiętam, robiłem w Macanie ze 2 lata temu, ale tam raczej nic większego nie było, bo silnik 2.0. Generalnie jest kilka referencji pod wielotłoki i klocki pasują nawet pod różne średnice tarcz, do różnych marek, czasem niemających ze sobą nic wspólnego.

Napisano
35 minut temu, kaczorek79 napisał:

W Golfie zmieniałem te oem na markę, która robi typowo performace i już cena odpowiednio wyższa od komercyjnych TRW, czy ATE, ale nadal niższa od bandyckiej ceny aso, z tym że jakość hamulców bez porównania z oem.

Co zapodałeś ? i po ile ) I gdzie kupować/szukać.

Po zimie jakaś bruzda (jedna) mi się zrobiła na tarczy - pewnie kamień w klocek mi się wbił (

Napisano
43 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Błędne myślenie. Normalnie jest wtedy, gdy serwis kasuje za części plus 30-40% marży od ceny zakupu! i za rbh w okolicy 200-600 zł w zależności od statusu (autoryzacja, skórzana kanapa z kawą i ładna pani). Wymiana przykładowych klocków według serwisówki (nieważne czy to Porsche, czy Seicento) to 0,6-0,8 rbh, z tarczami wychodzi ok 1-1,2 rbh. Korzystam z workshopa i widzę ile co zajmuje czasu. Wymiana oleju to nawet potrafi trwać 0,4 rbh, a kasują za usługę 600 zł.

Na częściach walą ile się da, bo przecież i tak jest klient. W Audi potrafią powiedzieć, że poza aso nie da się wymienić klocków i tak wciskali mojemu klientowi w nowym Q8, kiedy próbowali go namówić na wymianę za milion. Przyjechał, zrobiliśmy bez bólu, owszem trzeba było uważać na jedną rzecz przy montażu, ale to akurat bardziej inteligentny szympans ogarnie.

Do mojego Golfa w aso klocki na przód kosztują 1200 zł, w necie te same oem 800 zł, produkuje je TRW zlecając mieszankę Pagidowi i sprzedaje za 250 zł. Tak mniej więcej kształtują się marże na sygnaturce. W Golfie zmieniałem te oem na markę, która robi typowo performace i już cena odpowiednio wyższa od komercyjnych TRW, czy ATE, ale nadal niższa od bandyckiej ceny aso, z tym że jakość hamulców bez porównania z oem.

Ale jakie części? Przy ev to diagnostyka plus ewentualnie zmiana płynu hamulcowego. 0 części, bo na f.ppylkowy jest opcja.

Napisano
5 minut temu, sherif napisał:

Ale jakie części? Przy ev to diagnostyka plus ewentualnie zmiana płynu hamulcowego. 0 części, bo na f.ppylkowy jest opcja.

Przeczytaj cały post i wtedy odpowiadaj.

Napisano
20 minut temu, Camel napisał:

Co zapodałeś ? i po ile ) I gdzie kupować/szukać.

Po zimie jakaś bruzda (jedna) mi się zrobiła na tarczy - pewnie kamień w klocek mi się wbił (

Dawniej Galfer Sport fdhp 1050, dzisiaj nazywają się SDT S-50. 650 zł kpl przód i 450 zł kpl tył, ale ja mam dwutłok z dużymi klockami. Jest kilka sklepów na necie, brałem od brakeparts.pl szybka wysyłka.

Napisano

Ja dziś podjechałem tu z zamiarem zakupu zlosnik, ale że mieli zamknięte to tylko porobiłem z synem zdjęcia i obrażony pojechałem 300m dalej zobaczyć BAICa 5 phi

https://maps.app.goo.gl/AwGYDfgp9PcfBQix5

P.S.
Stało 964 Turbo, takie jak w Bad Boys serducha i Boxter z tych nowszych z wydłubanymi reflektorami (ponoć kradną na potęgę).

image.png

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Przeczytaj cały post i wtedy odpowiadaj.

Ja ?

To Ty się wstrzeliłeś w porównanie cen podstawowego serwisu MB ws Skoda, podając nie wiem po co marże części. Także jeszcze raz co nie jest normalne w cenie 2kzł podstawowego przeglądu marki premium, skoro w taniej Skodzie chcą 1.3k nie wymieniając żadnych części ?

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

Ja ?

To Ty się wstrzeliłeś w porównanie cen podstawowego serwisu MB ws Skoda, podając nie wiem po co marże części. Także jeszcze raz co nie jest normalne w cenie 2kzł podstawowego przeglądu marki premium, skoro w taniej Skodzie chcą 1.3k nie wymieniając żadnych części ?

Jeszcze raz przeczytaj, bo szeryfujesz. 1300 zł w Skodzie za chodzenie 30 minut wokół auta, to nie jest normalna cena. Według Ciebie jest. Podałem, jak kształtują się ceny rbh. Jak chcesz, to podam Ci ile trwa przegląd konkretnego auta przy konkretnym przebiegu. Te dane dla mnie nie są tajne.

Napisano
W dniu 11.04.2026 o 09:37, sdss napisał:

Realnie same klocki to z 600 1000zł reszta to opłata manipulacyjna 😜

W dniu 11.04.2026 o 09:47, kaczorek79 napisał:

Realnie, to kosztują 180 zł. Do 600-1000 dopłaca się za marżę z logo na blasze klocka, a reszta, tak jak piszesz.

https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-brembo-bre-p85133-18415791877

Zgodnie z ofertą na teile.com, koszt tych klocków to ok 300 EUR... reszta rbh, której stawka wynosi coś ok 1.200 zł.

W dniu 11.04.2026 o 10:31, wujek napisał:

Trzeba na głowę upaść żeby 3.5k zapłacić za klocki w ASO. Tam tylko czekają na jeleni.

Dlatego do ASO udałem się w kasku )

Czy "podobają" mi się te ceny? Nie, zdecydowanie nie. Trzeba spojrzeć jednak prawdzie w oczy, trudno, aby marka pozycjonowana powyżej BMW, Merca, Audi, itd., miała ceny obsługi na poziomie Skody/SEATa, itd?

Koszt serwisowania Macana 2.0 jest jednokrotnie wyższy niż Q8 3.0 TFSI przez wzgląd na pakiety serwisowe w Audi, które wychodzą bardzo korzystnie. Duży serwis w Macanie ok. 10 tys. zł, a w Audi ok, 5.000. Wynika to też w dużej mierze z faktu, iż Audi nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni oraz napędzie Quattro, a Porsche wymaga wymian ww. co 60 tym. km.

Jeleniem tak samo się jest kupując Porsche (z silnikiem dla kobiety) skoro można wynająć Audi Q3 i zrobić x boxów i modyfikacji, prawda?

Jak zawsze, kij ma dwa końce i nic nie jest tylko czarne lub tylko białe.

22 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Oczywiście. Mam klientów z Porsche i co z tego, że ich stać, jak nie lubią być łojeni. Właściwie, to jeden i ten sam klient, który do mnie przyjeżdża Macanem, Taycanem, Quattroporte, AMG, woli dać mi zarobić i zapłacić 1/5 ceny aso.

Inny przykład, przyjeżdża młody chłopak GLC 63S AMG i pokazuje mi wycenę z Merca na wymianę tarcz i klocków na ponad 21 tys. Chce zestaw Brembo, bo taki jest w oryginale, u mnie wychodzi brutto na fv 7100 zł, przy czym nigdy nie miałem tak wysokiego zarobku na samych hamulcach, jak wtedy.

Dla mnie spokój głowy jest najważniejszy, gdyż nie mam przestrzeni czasowej na bawienie się naprawami auta. Można kombinować z własnymi częściami oraz niezależnymi serwisami, lecz w przypadku każdej wtopy (część lub usługa) jest to szarpanie się ze sprzedawcą części lub z serwisem za usługę. Dopóki auto jest na gwarancji, serwis tylko w ASO. Niestety, koszt serwisu przez to jest wyższy, lecz spokój głowy i pełna historia przy sprzedaży dla mnie są autem.

W przypadku aut używanych, temat wygląda inaczej, chociaż Leona serwisowałem w ASO również po upływie gwarancji. Dla przykładu, po wymianie świeć zapłonowych po przejechaniu kilku km wyświetlił się check. Okazało się , że świeca była wadliwa. Naprawili od razu.

Używanego Forda serwisowałem w niezależnych serwisach. Owszem, ceny inne, lecz jakość usług w żadnym wypadku nie była lepsza w niż w ASO, a problemów zawsze dużo więcej z terminowością napraw oraz ich jakością.

PS. Piszę ogólnie, w żadnym zakresie nie pijąc do świadczonych przez Ciebie usług )

Edytowane przez prawoimotoryzacja

Napisano
18 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Jest kilka sklepów na necie, brałem od brakeparts.pl szybka wysyłka.

No i potem Klient jest między młotem a kowadłem, kiedy się okazuje, że po naprawie coś jest nie tak. Serwis twierdzi, że winne tarcze/klocki, a sprzedawca twierdzi, że winny jest serwis, gdyż źle została wykonana usługa montażu. Ile to już miałem takich spraw, kiedy Klient odbijał się od drzwi. Finalnie, mając na uwadze, koszt usługi prawnej oraz czas na rozstrzygnięcia sprawy odstępował od dochodzenia roszczeń, a i tak musiał pokryć drugi raz koszt części oraz usługi.

Napisano
Godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał:

No i potem Klient jest między młotem a kowadłem, kiedy się okazuje, że po naprawie coś jest nie tak. Serwis twierdzi, że winne tarcze/klocki, a sprzedawca twierdzi, że winny jest serwis, gdyż źle została wykonana usługa montażu. Ile to już miałem takich spraw, kiedy Klient odbijał się od drzwi. Finalnie, mając na uwadze, koszt usługi prawnej oraz czas na rozstrzygnięcia sprawy odstępował od dochodzenia roszczeń, a i tak musiał pokryć drugi raz koszt części oraz usługi.

Po pierwsze panie kolego, hamulce nie są wciągnięte w gwarancję producenta, a po drugie, nie wiem do czego pijesz. Klocki Performance nie są sprzedawane ani w aso, ani w hurtowniach moto, tylko dystrybucja ich jest mocno okrojona i zawęża się do prywatnego importu. Wyboru nie ma, kupujesz w necie, zakładasz u mechanika, albo sam, jak w moim przypadku.

Tak BTW, na setki, jak nie tysiące sprzedanych kpl hamulców, czy to samych klocków, czy razem z tarczami i w każdym przypadku z montażem miałem trzy reklamacje. Dokładnie pamiętam, ze 12 lat temu trafiły się owalne bębny hamulcowe, w podobnym czasie klocki do BMW, które były za krótkie o ok 0,2 mm i piszczały z tego powodu przez wibracje, oraz w moim prywatnym aucie zestaw tarcz Bosch i klocków Ferodo nie zagrał na jednym kole. W prawym było ok, w lewym tarcza zrobiła się mocno chropowata od pierwszych km jazdy. Zanim to zareklamowałem, zamieniłem klocki następnego dnia z lewej na prawą. W prawym nadal było ok. Moja diagnoza, lewa tarcza była rozhartowana, lub miała pominietą obróbkę cieplną w fabryce. Zarządałem zwrotu kosztów za tarcze i klocki (różnych producentów), hurtownia bez problemu zatwierdziła reklamacje.

To by było na tyle.

Napisano
W dniu 11.04.2026 o 10:31, wujek napisał:

Trzeba na głowę upaść żeby 3.5k zapłacić za klocki w ASO. Tam tylko czekają na jeleni.

Ja w Jagu tyle dałem akurat, tylko za klocki z tyłu. I wcale nie jestem jeleniem, bo dostałem rabat 10%.

zlosnik

Napisano

Nie wiem jak w PL ale w USA żaden niezależny mechanik nie chciał się dotknąć nowszych Porsche - mówili że te nowsze mają komputer do którego tylko dealer może się dostać i bez dostępu nie da się nawet oleju zmienić. Starsze Porsche bez problemu.