Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa nie radzi sobie z wężem 50m

Featured Replies

Napisano

Ma podaną wydajność 13000 litrów na godzinę czyli 216 litrów na minutę.

I to przy 770 W mocy.

To jest wanna wody.

Ściema już na etapie parametrów.

Ja bym dał sporo grubszy wąż - bo tak cienki to mocno tłumi przepływ.

Zresztą jak widzisz króciec ma 3 średnice - ale najmniejszą 1"

A 1" a 1/2" to 4 razy mniejszy przekrój.

Edytowane przez Tomo

Napisano

Ja mam już drugą ruską za 120zł, pompuje z głębokości 7m wężem 3/4 i z tego leci metrowy strumień. Na końcu mam dyszę na cienki strumień i wali na 10m. W dwie godziny wypompowuje ~3 kubiki wody.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
15 godzin temu, exor napisał:

Czy to możliwe, że taka pompa włożona do beczki nie radziła sobie z wężem 1/2 cala o długości 50m? No ledwo co leci. Na krótkim odcinku (ze 3 metry) no to zupełnie inaczej.

O taka:

https://malis.pl/technika/ogrodowe/ogrod-narzedzia-ogrodowe/maltec-pompa-glebinowa-masterpump480w-2/

Coś nie tak. Sprawdź czy jest szczelna.

Podpinałem kilka razy taniego ruska u teściowej. Węża ok 30m + łączniki i studnia z 4m głębokości. Bez problemu dało się tym podlewać, woda szła jak wodociągu. Przy końcówce do podlewania zasięg z 4-5m.

Napisano

jakie to są te ruskie pompy? możecie podać linka?

chodzi o takie?

P5.jpg

Edytowane przez Pado

Napisano
2 minuty temu, Pado napisał:

Wpisze pompa rusek czy ruska lub nurek. Tak je nazywają.

Napisano
21 godzin temu, exor napisał:

Czy to możliwe, że taka pompa włożona do beczki nie radziła sobie z wężem 1/2 cala o długości 50m? No ledwo co leci. Na krótkim odcinku (ze 3 metry) no to zupełnie inaczej.

O taka:

https://malis.pl/technika/ogrodowe/ogrod-narzedzia-ogrodowe/maltec-pompa-glebinowa-masterpump480w-2/

Ten parametr wygląda słabiutko:

-maks. wysokość podnoszenia wody: 9 m

Napisano

Możliwe - opory tłoczenia / budowa pompy. Np jeżeli pompa jest do wody brudnej to konstruuje się ją tak, że ma większy luz pomiędzy wirnikiem a korpusem więc spadek wydajności wraz ze wzrostem wysokości podnoszenia (opory tłoczenia) jest większy jak dla pompy do wody czystej. By pompować efektywnie zadbaj o zmniejszenie oprów na instalacji.

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 13:35, Pado napisał:

chodzi o takie?

P5.jpg

Miałem russka przez jakiś tydzien w zbiorniku na deszczówkę. Potem przestała działać, znaczy brzęczała ale zero wody. Oddałem do sprzedawcy i kupiłem normalną z wirnikiem. Siedzi w zbiorniku cały czas zanurzona już 2 lata i pompuje wodę przez wąż 50 m do podlewania ogrodu. :)

Napisano
W dniu 31.03.2026 o 19:26, exor napisał:

O taka:

To jest pompa od Malca. Te parametry są tylko na papierze. Gorzej nie dało się wybrać.

Napisano
W dniu 3.04.2026 o 13:48, ArekMiz napisał:

Miałem russka przez jakiś tydzien w zbiorniku na deszczówkę. Potem przestała działać, znaczy brzęczała ale zero wody. Oddałem do sprzedawcy i kupiłem normalną z wirnikiem. Siedzi w zbiorniku cały czas zanurzona już 2 lata i pompuje wodę przez wąż 50 m do podlewania ogrodu. :)

kupiłem na próbę za 60pln... jestem pod wrażeniem jakie daje ciśnienie w porównaniu do zwykłej zatapialnej Gardena za 500pln... długość węża 50m.

Niestety ogromnym minusem jest głośność i drgania które wytwarza, w plastikowym zbiorniku niesie jak cholera...

Napisano
W dniu 4.04.2026 o 15:33, Pado napisał:

kupiłem na próbę za 60pln... jestem pod wrażeniem jakie daje ciśnienie w porównaniu do zwykłej zatapialnej Gardena za 500pln... długość węża 50m.

Niestety ogromnym minusem jest głośność i drgania które wytwarza, w plastikowym zbiorniku niesie jak cholera...

Dlatego one do studni z kręgów się nadają, też ją słychać, więc nie zapomni się jej wyłączyć. Aczkolwiek za 100zł to i tak jest super i nadaja się do podlewania. Poprzednia 4lata wytrzymała, gdzie zostawała nawet na zimę w wodzie ).

Napisano

Mam pompę wielostopniową Aquacraft Q80030-3P z Leroya (w Mediaexpert trochę taniej) Siedzi już prawie dwa lata w wodzie i działa. Pompuje wężem 3/4 na odległość ok. 80m i wysokość ok. 4-5m - ciśnienie dobre. Nie jestem tylko pewien, czy ma zawór zwrotny i staram się nie zamykać wyjścia wody na dłużej przy pracującej pompie (chociaż w instrukcji cisza na ten temat).

Edytowane przez Krisker

Napisano
W dniu 31.03.2026 o 19:26, exor napisał:

Czy to możliwe, że taka pompa włożona do beczki nie radziła sobie z wężem 1/2 cala o długości 50m

Tak, to pompa do brudnej wody. One mają słabiutkie ciśnienie, pare metrów węża, jeszcze jak jest zimno i gdzieś sie zagnie, skutkuje prawie żadnym przepływem. Za to jak ją podłączam sztywną rurą od nawodnienia 25mm, to basen wypompuje w kilka minut. Duży przeplyw, ale małe cisnienie. Jak woda jest czysta to weź jakaś pompę hydroforową o ciśnieniu 5-7 bar (50-70 m) i będzie tryskac na drugi koniec ogrodu. Te ruskie membranówki są strasznie głośne.

Napisano
W dniu 1.04.2026 o 10:46, sherif napisał:

Coś nie tak. Sprawdź czy jest szczelna.

Podpinałem kilka razy taniego ruska u teściowej. Węża ok 30m + łączniki i studnia z 4m głębokości. Bez problemu dało się tym podlewać, woda szła jak wodociągu. Przy końcówce do podlewania zasięg z 4-5m.

To jest zupełnie inny typ pompy i wszystko jest ok - po prostu ta pompa nie do tego służy, żeby pchać wodę przez 50 m cienkiego węża. Twój rusek to wyporowa membranówka - wysokie ciśnienie i przepływ mało wrażliwy na opory przepływu.

Pompy do brudnej wody służą do tego, żeby ją wrzucić do szamba, podpiąć wąż strażacki 2" i wypompować ścieki 1-2 m wyżej, albo wręcz niżej - do rowu albo pod okna sasiadów. I wtedy uwiniesz się z 8 kubikami szamba nim nawet sąsiad zdąży wykręcić numer na Straż Miejską.