Napisano 3 Maja3 Maj W dniu 28.04.2026 o 12:40, Bizmut napisał:Póki co możesz mieć aplikacje jak w przeglądarce wejdziesz w ustawienia i klikniesz "Dodaj do ekranu głównego"Dobrze, dziękuję
Napisano 22 Maja22 Maj Autor Cześć,ostatni raz pisałem tutaj kilka tygodni temu, więc czas na małą aktualizacje.Największa nowość od ostatniego wpisu — na stronie pojawiło się już 35 stacji paliw, które same aktualizują swoje ceny bezpośrednio w systemie. Dzięki temu część cen jest aktualizowana bezpośrednio przez właścicieli stacji.Na mapie oznaczyłem je jako: Stacje właścicieli – ceny aktualizowane bezpośrednio przez stację.Listę takich stacji znajdziecie w lewym menu pod przyciskiem „ Stacje właścicieli”. Na mapie mają koronę nad znacznikiem i złotą obwódkę.Do współpracy dołączyły już między innymi stacje z sieci:• Baltica,• DAREX,• E-CO,• MOYA (wybrane lokalizacje),• PEZDO,i dalej staram się nawiązywać dalsze współprace...Stacje właścicieli działają już w takich miejscach jak m.in. Płock, Lublin, Zabrze, Skierniewice, Wołomin, Bronisze, Chełm, Kraśnik, Jordanów, Końskie, Lipsko i wiele innych lokalizacji.Nie wrzucam całej listy i wszystkich cen, bo wyszedłby gigantyczny post, ale aktualizacje lecą praktycznie codziennie.Przy okazji przygotowałem i rozesłałem do współpracujących stacji naklejki „Sprawdź nasze aktualne ceny! PaliwoMapa.pl” (oczywiście po wcześniejszym dogadaniu), część stacji już je nakleiła :) Co ciekawe, jest też kilkanaście innych stacji, które nie weszły oficjalnie we współpracę, ale i tak regularnie aktualizują ceny na mapieJakiś czas temu portal technologiczny Tech-Mate.pl napisał artykuł o stronie oraz utworzył filmik (nie wszystko się zgadza w 100% ale wybaczam): https://tech-mate.pl/paliwo-mapa-ceny-stacje-benzynowe/Po publikacji pojawił się wyraźnie większy ruch i sporo nowych stałych użytkowników.Kilka liczb z ostatnich 30 dni:~16 000 wyświetleń~6 300 użytkowników~500 powracających użytkowników~5 800 nowych użytkownikówśrednio dziennie ~210 użytkowników i ~390 wizytDzięki wszystkim za wcześniejszy feedback, kilka rzeczy z komentarzy już trafiło na stronę.Jak macie pomysły co jeszcze dodać albo znacie stacje, które chciałyby same aktualizować ceny — piszcie.
Napisano 22 Maja22 Maj 2 godziny temu, PawelWaw napisał:spoko fajne, oby ceny paliwa rosly na maksa bo wtedy bedziesz mial ruch Ja niestety wielkiej przyszłości nie wróżę. Taka ciekawostka.Jeżeli ktoś tankuje w swojej okolicy i chce oszczędzać, to wie gdzie z reguły jest taniej.W trasie zatankuje gdziekolwiek po drodze.Choć pewnie znajdą się i tacy co z A zjadą by taniej zatankować.Ceny podają też nawigacje, może gdyby pod to się jakoś podpiąć? Edytowane 22 Maja22 Maj przez ZUBERTO
Napisano 22 Maja22 Maj 6 godzin temu, Bizmut napisał:Cześć,ostatni raz pisałem tutaj kilka tygodni temu, więc czas na małą aktualizacje.Największa nowość od ostatniego wpisu — na stronie pojawiło się już 35 stacji paliw, które same aktualizują swoje ceny bezpośrednio w systemie. Dzięki temu część cen jest aktualizowana bezpośrednio przez właścicieli stacji.Na mapie oznaczyłem je jako: Stacje właścicieli – ceny aktualizowane bezpośrednio przez stację.Listę takich stacji znajdziecie w lewym menu pod przyciskiem „ Stacje właścicieli”. Na mapie mają koronę nad znacznikiem i złotą obwódkę.Do współpracy dołączyły już między innymi stacje z sieci:• Baltica,• DAREX,• E-CO,• MOYA (wybrane lokalizacje),• PEZDO,i dalej staram się nawiązywać dalsze współprace...Stacje właścicieli działają już w takich miejscach jak m.in. Płock, Lublin, Zabrze, Skierniewice, Wołomin, Bronisze, Chełm, Kraśnik, Jordanów, Końskie, Lipsko i wiele innych lokalizacji.Nie wrzucam całej listy i wszystkich cen, bo wyszedłby gigantyczny post, ale aktualizacje lecą praktycznie codziennie.Przy okazji przygotowałem i rozesłałem do współpracujących stacji naklejki „Sprawdź nasze aktualne ceny! PaliwoMapa.pl” (oczywiście po wcześniejszym dogadaniu), część stacji już je nakleiła :)Co ciekawe, jest też kilkanaście innych stacji, które nie weszły oficjalnie we współpracę, ale i tak regularnie aktualizują ceny na mapieJakiś czas temu portal technologiczny Tech-Mate.pl napisał artykuł o stronie oraz utworzył filmik (nie wszystko się zgadza w 100% ale wybaczam): https://tech-mate.pl/paliwo-mapa-ceny-stacje-benzynowe/Po publikacji pojawił się wyraźnie większy ruch i sporo nowych stałych użytkowników.Kilka liczb z ostatnich 30 dni:~16 000 wyświetleń~6 300 użytkowników~500 powracających użytkowników~5 800 nowych użytkownikówśrednio dziennie ~210 użytkowników i ~390 wizytDzięki wszystkim za wcześniejszy feedback, kilka rzeczy z komentarzy już trafiło na stronę.Jak macie pomysły co jeszcze dodać albo znacie stacje, które chciałyby same aktualizować ceny — piszcie.Przydatnosc praktyczna tego wg mnie jest niewielka, ale fajnie ze ciagniesz projekt.Na pewno sporo sie nauczysz i wykorzystasz w przyszlosci
Napisano Poniedziałek o 12:313 dni Autor Mała aktualizacja projektu. 😊Dodałem do PaliwoMapa.pl nowy Planer Podróży, który pomaga znaleźć stacje paliw na wyznaczonej trasie.Najważniejsze funkcje:proponuje stacje znajdujące się w kierunku jazdy (opcję można wyłączyć),uwzględnia tylko stacje z cenami zaktualizowanymi w ciągu ostatnich 10 dni,pozwala edytować trasę przez przeciąganie jej przebiegu, podobnie jak w Google Maps,można ustawić maksymalną odległość stacji od trasy,obsługuje do 3 przystanków po drodze,na końcu otwiera gotową trasę w Google Maps.Chętnie poznam Wasze opinie i pomysły na kolejne funkcje. 🙂
Napisano Poniedziałek o 17:413 dni Dlaczego na wszystkich stacjach Orlen są ceny z 08.07 i nie mające pokrycia w rzeczywistości. Trudno planować czy tankować w trasie czy po dotarciu do celu jak nie znamy aktualnych cen. Jak dla mnie mapa nie spełnia oczekiwań
Napisano Środa o 07:182 dni Autor Jak zauważyłeś ceny z 08.07 mogą nie mieć pokrycia, ponieważ dzisiaj ceny paliw zmieniają się z dnia na dzień, czasem nawet w ciągu jednego dnia zmieniają się kilkukrotnie. Ceny są podawane przez kierowców oraz właścicieli stacji paliw, więc nie wszędzie ceny będą się zgadzać.
Napisano Środa o 23:121 dzień 15 godzin temu, Bizmut napisał:Jak zauważyłeś ceny z 08.07 mogą nie mieć pokrycia, ponieważ dzisiaj ceny paliw zmieniają się z dnia na dzień, czasem nawet w ciągu jednego dnia zmieniają się kilkukrotnie. Ceny są podawane przez kierowców oraz właścicieli stacji paliw, więc nie wszędzie ceny będą się zgadzać.czyli serwis do zaorania ?
Napisano 21 godzin temu21 godzin Autor 13 godzin temu, PawelWaw napisał:czyli serwis do zaorania ?Nie. To znaczy, że ceny są aktualizowane społecznościowo i zmieniają się tak szybko, że nikt nie jest w stanie zagwarantować ich zgodności co do minuty. Im więcej kierowców aktualizuje ceny, tym serwis jest dokładniejszy.
Napisano 21 godzin temu21 godzin 15 minut temu, Bizmut napisał:Nie. To znaczy, że ceny są aktualizowane społecznościowo i zmieniają się tak szybko, że nikt nie jest w stanie zagwarantować ich zgodności co do minuty. Im więcej kierowców aktualizuje ceny, tym serwis jest dokładniejszy.Ale my nie mówimy o zgodności codo minuty tylko kilku dni . Poza tym niechęć mi się wierzyć że na Orlenie nikt nie aktualizuje ceny przynajmniej raz dziennie. A na 99% stacji cena jest taka sami. I nie chodzi mi o krytykę tylko zasygnalizowanie niedociągnięć na stronie.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 19 godzin temu, jakubek napisał:Ale my nie mówimy o zgodności codo minuty tylko kilku dni . Poza tym niechęć mi się wierzyć że na Orlenie nikt nie aktualizuje ceny przynajmniej raz dziennie. A na 99% stacji cena jest taka sami.I nie chodzi mi o krytykę tylko zasygnalizowanie niedociągnięć na stronie.No właśnie dlatego trochę dziwi mnie takie podejście. Serwis społecznościowy z aktualizowanymi przez ludzi cenami nigdy nie będzie działał jak oficjalna tablica cen na każdej stacji w Polsce. Ceny paliw potrafią zmieniać się kilka razy dziennie, szczególnie przy obecnych wahaniach, więc oczekiwanie, że każda cena będzie zawsze aktualna przez kilka dni, jest trochę oderwane od rzeczywistości.Uwagi dotyczące działania strony są oczywiście OK, bo dzięki nim można coś poprawiać, ale teksty typu „serwis do zaorania” tylko dlatego, że nie każda cena jest idealnie aktualna, są po prostu przesadą. Tym bardziej że z mapy korzystają tysiące osób, ruch rośnie, a użytkownicy wracają, bo realnie pomaga im znaleźć tańsze paliwo.Można zgłosić niedociągnięcie normalnie, bez robienia z tego końca świata 😉
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 15 minut temu, Bizmut napisał:No właśnie dlatego trochę dziwi mnie takie podejście. Serwis społecznościowy z aktualizowanymi przez ludzi cenami nigdy nie będzie działał jak oficjalna tablica cen na każdej stacji w Polsce. Ceny paliw potrafią zmieniać się kilka razy dziennie, szczególnie przy obecnych wahaniach, więc oczekiwanie, że każda cena będzie zawsze aktualna przez kilka dni, jest trochę oderwane od rzeczywistości. Jeszcze raz - nie kilka razy dziennie, a ja widzę 2 dni różnicy, 9 dni różnicy itd. Trochę jeżdżę, więc widzę. O ile przy stabilnych cenach/sytuacji to niech sobie będzie, o tyle przy dynamicznych zmianach można sobie porównywarkę darować, bo ceny w okolicy same się "wyrównują", a raczej mało chętnych na dalsze podróże w poszukiwaniu taniości.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 19 godzin temu, jakubek napisał:Ale my nie mówimy o zgodności codo minuty tylko kilku dni . Poza tym niechęć mi się wierzyć że na Orlenie nikt nie aktualizuje ceny przynajmniej raz dziennie. A na 99% stacji cena jest taka sami.I nie chodzi mi o krytykę tylko zasygnalizowanie niedociągnięć na stronie.Zawsze tak się kończą podobne "serwisy społecznosciowe". Fajna zabawa, by się czegoś nauczyć, zdobyć doświadczenie, ale użyteczność niestety niewielka i projekty umierają.
Napisano 16 minut temu16 min Autor To, że widzisz stacje z cenami sprzed kilku dni, nie jest dla mnie żadnym odkryciem. Taki jest właśnie charakter projektu społecznościowego – jedne stacje są aktualizowane kilka razy dziennie, inne rzadziej. Im więcej osób korzysta i dodaje ceny, tym dane są lepsze.Natomiast pisanie, że takie projekty „zawsze umierają”, jest po prostu opinią, a nie faktem. PaliwoMapa działa, liczba użytkowników rośnie, coraz więcej osób wraca i regularnie aktualizuje ceny. Gdyby serwis był bezużyteczny, ruch byłby odwrotny.Jeśli masz pomysł, jak poprawić jakość danych, chętnie go wysłucham. Jeśli nie, to pozostaniemy przy różnych opiniach.