Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Teoretyczne" badania techniczne pojazdów odchodzą do historii

Featured Replies

Napisano

Przekonał się o tym boleśnie Pan Diagnosta z Piotrkowa. Jeszcze przymknięcie oka na spaloną żarówkę można by jakoś zaakceptować. Jednak wpisy do DR, gdy samochód nawet nie zjawił się na stacji to juz gruba przesada...zlosnik Inna sprawa, że grozi mu 10 lat, jednak nie zastosowano aresztu....

"Funkcjonariusze z Wydziału do walki z Korupcją Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi ujawnili proceder polegający na potwierdzaniu wykonania badań technicznych pojazdów, które w rzeczywistości nie były przeprowadzane. Działania te mogły stwarzać poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego. Zatrzymano 68-letniego diagnostę. Grozi mu do 10 lat pozbawiania wolności.". Więcej w artykule https://www.piotrkowski24.pl/diagnosta-podbijal-przeglady-bez-weryfikacji-stanu-technicznego-pojazdow-grozi-mu-10-lat-wiezienia/

Napisano

oby to tylko nie rozlalo sie na cala Polske panic

Napisano
21 godzin temu, kiziuk napisał:

Kolejny "sukces" zlosnik

Jakiś tam sukces to na pewno jest.

Czytam że 3-letnie auta nie dostają przeglądu (np. Tesle), ostatnio moja Fabia z przebiegiem 10kkm ledwo przeszła ten przegląd, a potem widzę na ulicach dostawców jedzenia Uber/Wolt itp w autach których z pewnością od 10 lat nie widział żaden diagnosta - to zastanawiam się co poszło nie tak.

Napisano
  • Autor
39 minut temu, slawekw napisał:

Czytam że 3-letnie auta nie dostają przeglądu (np. Tesle), ostatnio moja Fabia z przebiegiem 10kkm ledwo przeszła ten przegląd,

To co ludzie piszę w necie, a rzeczywistość to mogę być 2 różne sprawy. A Fabia? Zależy od jej stanu technicznego. Może hamulce miały siłe hamowania na granicy dopuszczalnej normy? Albo były jakieś luzy na kierownicy? W necie można znaleźć rankingi stacji diagnostycznych. Jesli ktoś przegina w drugą stronę, czyli czepia się dosłownie wszystkiego, to ludzie raczej do niego nie jeżdżą

Napisano
10 minut temu, Andrew71 napisał:

A Fabia? Zależy od jej stanu technicznego. Może hamulce miały siłe hamowania na granicy dopuszczalnej normy? Albo były jakieś luzy na kierownicy?

3-letnia Fabia z przebiegiem 10kkm jest prawie w stanie salonowym. Diagnosta przyczepił się do nalotu na tarczach hamulcowych (faktycznie, auto dużo stoi - ale przed badaniem na SKP przez godzinę docierałem hamulce). Siła hamowania i jej różnica pomiędzy kołami są idealne.

Napisano
  • Autor
56 minut temu, slawekw napisał:

Diagnosta przyczepił się do nalotu na tarczach hamulcowych

rotfl2 Nic tylko opisać gdzieś na fejsie z podaniem nazwy tej stacji

Napisano
1 godzinę temu, slawekw napisał:

Jaki tam sukces - takie tam pierniczenie. Ktoś doniósł, a konkurencja jest. Robił to zwyczajnie mało rozsądnie. Pamiętam trochę lat temu, jak gadałem u "siebie w mieście" (dobra i racjonalna SKP, zawsze tam jeżdżę sprawdzac fury, same przeglądy to różnie - mieszkam teraz gdzie indziej) i nie chciałem naklejać naklejki na szybę (miałem w schowku). Powiedzili jasno - część rzeczy przejdzie, szczególnie jak tego nie da się łatwo sprawdzić, ale za takie pierdoły można stracić uprawnienia itd., bo donoszą i tylko czekają na potkięcie. Młody mi sam naklejkę kleił na szybie. O tym jak wyglądają badania u "mnie na wsi" to czasem wspominam - niby jedna SKP, a wiele zależy od samego diagnosty.

1 godzinę temu, slawekw napisał:

Czytam że 3-letnie auta nie dostają przeglądu (np. Tesle), ostatnio moja Fabia z przebiegiem 10kkm ledwo przeszła ten przegląd, a potem widzę na ulicach dostawców jedzenia Uber/Wolt itp w autach których z pewnością od 10 lat nie widział żaden diagnosta - to zastanawiam się co poszło nie tak.

Są stacje, gdzie idioci próbują się przywalić w sposób nieuzasadniony (co to Tesli to stary temat i one w Niemczech też mają problemy z przeglądami - hamulce) i ludzie przestają tam przyjeżdżać. A te samochody o których piszesz - policja ma prawo w przypadku wątpliwości i w uzasadnionych przypadakach DR zatrzymać, wiadomo gdzie były badania robione, można później prześwietlić stację i zweryfikować poprawność przeprowadzania tych badań. Dane są w CEPiK. Tylko trzeba chcieć, a nie opowiadać bzdury o zaostrzaniu, o "odchodzeniu do historii" itd.

Napisano
3 godziny temu, slawekw napisał:

Diagnosta przyczepił się do nalotu na tarczach hamulcowych

Fantasta i tyle, zmień stację diagnostyczną na inną.

Napisano
W dniu 23.04.2026 o 09:28, slawekw napisał:

3-letnia Fabia z przebiegiem 10kkm jest prawie w stanie salonowym. Diagnosta przyczepił się do nalotu na tarczach hamulcowych (faktycznie, auto dużo stoi - ale przed badaniem na SKP przez godzinę docierałem hamulce). Siła hamowania i jej różnica pomiędzy kołami są idealne.

Ja się przestałem przejmować przeglądami, jak mi diagnosta powiedział "żarówki od kierunkowskazów za słabo na pomarańczowo świecą" - żarówki były ok, klosze oryginalne bezbarwne. Od tamtej pory jeżdżę na SKP gdzie nikt za bardzo nie wnika.

Podejrzewam że większość użytkowników tego forum jest świadomych w jakim stanie ma auto. Moje ma być w takim, żebym nie bał się teraz wsiąść i trzasnąć 1000km trasy.

Napisano
W dniu 22.04.2026 o 07:30, Andrew71 napisał:

Przekonał się o tym boleśnie Pan Diagnosta z Piotrkowa. Jeszcze przymknięcie oka na spaloną żarówkę można by jakoś zaakceptować. Jednak wpisy do DR, gdy samochód nawet nie zjawił się na stacji to juz gruba przesada...zlosnik Inna sprawa, że grozi mu 10 lat, jednak nie zastosowano aresztu....

"Funkcjonariusze z Wydziału do walki z Korupcją Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi ujawnili proceder polegający na potwierdzaniu wykonania badań technicznych pojazdów, które w rzeczywistości nie były przeprowadzane. Działania te mogły stwarzać poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego. Zatrzymano 68-letniego diagnostę. Grozi mu do 10 lat pozbawiania wolności.". Więcej w artykule https://www.piotrkowski24.pl/diagnosta-podbijal-przeglady-bez-weryfikacji-stanu-technicznego-pojazdow-grozi-mu-10-lat-wiezienia/

Od kiedy pamietam co sezon sa takie sensacyjne artykulyhehe

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, janusdel napisał:

Ja się przestałem przejmować przeglądami, jak mi diagnosta powiedział "żarówki od kierunkowskazów za słabo na pomarańczowo świecą" - żarówki były ok, klosze oryginalne bezbarwne. Od tamtej pory jeżdżę na SKP gdzie nikt za bardzo nie wnika.

A może lakier z żarówek odłaził? zlosnik Czasem w starych się to zdarza

Napisano
10 godzin temu, koNik napisał:

Od kiedy pamietam co sezon sa takie sensacyjne artykulyhehe

Później się okazuje, że od lat to ten sam diagnosta i 3 razy już go nawet na stosie spalili rotfl2

Napisano
W dniu 23.04.2026 o 08:31, slawekw napisał:

No właśnie, co idzie nie tak? Policja nie mija tych samochodów, nie widzi ich? Czemu one nadal jeżdżą?

Ostatnio takiego trafiłem, ale nie wiem czy to wbrew przepisom:

image.png