Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dostałem mandat z fotoradaru

Featured Replies

Napisano

Tytuł clickbaitowy (bo nie mandat a wezwanie), ale cała sprawa jest jak najbardziej serio i dotyczy mnie osobiście.

W dniu 4 maja 2026 sprzedałem auto. Normalnie, na umowę k-s. W umowie nie ma podanej godziny sprzedaży.

Następnie fakt sprzedaży odpowiednio zgłosiłem.

Dzisiaj - po 18 dniach - dostaję poleconym pismo z GITD.

Okazuje się że 4 maja 2026 o godzinie 23:36 fotoradar zarejestrował przekroczenie prędkości.

Ponieważ w tym dniu byłem właścicielem auta proszą o przyznanie się do winy lub wskazanie komu powierzyłem auto.

I niby prosty temat (wskazuję kupującego i po sprawie) ale w chwili zdarzenia nie byłem już właścicielem auta, i nie widzę podstaw abym w takim przypadku przekazywał czyjeś dane osobowe. W dniu zdarzenia auto miało dwóch właścicieli.

Pisząc językiem sądowym: "doświadczenie życiowe wskazuje, że skoro w tym dniu nastąpiła sprzedaż auta, to niemal pewne jest że tuż przed północą kierował nim nowy nabywca".

Mam ochotę opisać GITD to co wyżej napisałem - że w chwili zdarzenia nie byłem właścicielem auta a jego sprzedaż zgłosiłem zgodnie z procedurami. I dlatego odsyłam ich do właściwych rejestrów w celu ustalenia faktycznego właściciela.

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem i czy ma sens kopać się z koniem czy nie ?

Napisano

Pismo, które wypełniasz zatytułowane jest zapewne "oświadczenie właściciela pojazdu", lub coś w ten deseń. Jeśli w tym momencie nie byłeś już właścicielem to nawet nie wolno Ci go moim zadaniem zgodnie z prawem wypełnić i się pod takim oświadczeniem podpisać.

Napisano

a może wyślij im umowę k/s. ja miałem sytuację, że sprzedałem auto przykładowo w poniedziałek a we wtorek samochód był już na węgrzech, a potem w austrii. 1 rzecz to przekroczenie prędkości a druga brak winiet. mandat przyszedł po miesiącu na jakieś 7kpln. przesłanie umowy k/s wystarczyło.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, iwik napisał:

Jeśli w tym momencie nie byłeś już właścicielem to nawet nie wolno Ci go moim zadaniem zgodnie z prawem wypełnić i się pod takim oświadczeniem podpisać.

Dokładnie o to mi chodzi.

Co więcej - do dokumentów jest załączona "Karta informacyjna" w której GITD napisało:

"W przypadku, kiedy pojazd został zbyty przed datą wykroczenia, proszę przesłać kopię dokumentu potwierdzającego jego zbycie wraz z czytelnymi danymi nabywcy/obdarowanego)".

Nie widzę podstaw prawnych do takiego żądania. Umowę k-s załączyłem do zgłoszenia o zbyciu pojazdu i od 2 tygodni w CEPiK są dane nowego nabywcy. Więc GITD może w prosty sposób te dane pozyskać.

Napisano
6 minut temu, slawekw napisał:

GITD napisało:

"W przypadku, kiedy pojazd został zbyty przed datą wykroczenia, proszę przesłać kopię dokumentu potwierdzającego jego zbycie wraz z czytelnymi danymi nabywcy/obdarowanego)".

Nie wiem czy GITD jest instytucją, której wolno Ci udostępniać dane osobowe osób trzecich jeśli nie jesteś stroną postępowania (a jako nie właściciel auta nie jesteś). Nie mówię, że nie jest, tylko że nie wiem. 😁

Jeśli dane nabywcy są w cepik to im napisz, że auto zostało sprzedane przed zarejestrowanym wykroczeniem i odeślij do cepik.

Edytowane przez iwik

Napisano

IMHO nie ma żadnego ryzyka jeżeli prześlesz kopię umowy.

Być może nowego własciciela nie ma jeszcze w CEPIK.

Z drugiej strony argumentację z 1 posta też piwinni przyjąć. Najwyżej zgłoszą się ponownie po tę umowę.

Napisano

Ale Sławkowi chodzi chyba o to że chce im przesłać kopie umowy ja z zamazanymi danymi nowego nabywcy .....

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Fili_P napisał:

Ale Sławkowi chodzi chyba o to że chce im przesłać kopie umowy ja z zamazanymi danymi nowego nabywcy .....

Nie. Chcę ich wysłać na drzewo.

Napisano
32 minuty temu, slawekw napisał:

Nie. Chcę ich wysłać na drzewo.

Klasyka. Dla zasady utrudnić postępowanie, bo "mogą sobie sami znaleźć w CEPIK".

Napisano
  • Popularny post
W dniu 22.05.2026 o 17:30, slawekw napisał:

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem i czy ma sens kopać się z koniem czy nie ?

Ile masz lat?

Po co robić problemy ludziom, którzy pracują za Twoje i moje podatki dla naszego bezpieczenstwa?

Wyslij im jak dorosly czlowiek, co chcą i się zajmą prawdziwym winnym wykroczenia drogowego, potencjalnego mordercy.

ok