Napisano Wczoraj o 11:06 1 dzień Po testach Rangera Wildtraka w dieslu, Rangera Wildtraka PHEV mogę dopisać kolejny odcinek - tym razem Ranger Raptor 2.0 diesel biturbo. Auto ma już miesiąc, zrobiło ponad 7kkm więc można coś więcej napisać.Nadwozie:Auto wygląda o tak:Moim skromnym zdaniem pod względem wyglądu nie ma sobie równych na rynku pikapów (i nie tylko pikapów). I rzeczywiście, mało kto przechodzi obok niego obojętnie, ludzie zaczepiają, pytają, pokazują kciuki w górę z mijanych samochodów. Trudno się w nim wtopić w tłum i pozostać niezauważonym.Użytkowo jest to 5,4m długości, ponad 2m szerokości (aż o 17cm więcej niż w standardowym Rangerze, który przecież nie jest małym autem), 1,93cm wysokości. Ledwo się mieści na podziemne parkingi, ledwo się mieści na miejscu parkingowym, ze względu na prześwit trzeba korzystać z progów przy wsiadaniu/wysiadaniu (próba pominięcia progu kończy się wypadnięciem na pysk ku uciesze gapiów), promień skrętu ma jak tankowiec - gdyby ktoś nie zauważył auta wcześniej, to po tym jak zablokuje ono pół parkingu zostanie zauważone na pewno.Plus, że są kamery z każdej strony, można sobie zobaczyć co lub kogo się właśnie przejechało.Podwozie:Prześwit około 29-30cm, ogromne koła z oponami AT BFG KO2, porządne, stalowe opancerzenie, można nim jeździć w kopalni. Aleeee... To, czym się Raptor różni od innych pikapów to właśnie bycie Raptorem. Czyli wzmocniona rama, wzmocnione wahacze i inne elementy zawieszenia, wzmocnione gniazda amortyzatorów, wzmocnione wszystko. Do tego wyczynowe zawieszenie FOX i mamy to, z czego słyną Raptory. Nie, nie umiejętność skakania - choć jej oczywiście nie brakuje. Coś innego - prowadzenie i jazdę po nierównych nawierzchniach. Jaka by droga nie była dziurawa, z jakich płyt nie poskładana, jak by nie byli pijani drogowcy, jakich by progów zwalniających nie nastawiali - Raptor ma na to jedną odpowiedź: szybciej! Im auto jedzie po dziurach szybciej, tym jest bardziej komfortowo i sprawia więcej frajdy. Brzmi to bez sensu i jest wbrew logice ale tak właśnie jest. To pierwsze w życiu auto, którym celowo i dla zabawy jeżdżę szybko po dziurach. Mam w okolicy pofałdowaną i dziurawą drogę - dali tam "30" bo przy większej prędkości urywasz koło albo chociaż zderzak. Raptorem przejechałem tam 90km/h i auto chciało więcej. To jest nie do opisania co to zawieszenie potrafi, polecam każdemu się przejechać. Dodatkowo dzięki temu, że auto ma takie zawieszenie również z tyłu (zamiast resorów piórowych, które są we wszystkich pozostałych wersjach Rangera), po normalnych drogach prowadzi się jak luksusowy SUV - pewnie i niezwykle komfortowo. Spokojnie pod względem komfortu może się mierzyć z pneumatyką w takim GLS czy X7. Trudne do uwierzenia co oni tam zrobili.Ale żeby nie wyszła taka laurka to trochę o wadach - takie GLSy czy X7 oprócz bycia komfortowymi potrafią też skręcać. Raptora nie wyposażono w tę funkcję, przynajmniej na asfaltowych drogach. Na szutrowych zakręty najlepiej brać bokami, wtedy się sprawdzi. Ale na normalnych, krętych drogach czuć ogromną masę i terenowe opony. Czuć to też przy hamowaniu (zwłaszcza na mokrym), lepiej żeby wszelkie przeszkody schodziły Wam z drogi zamiast sprawdzać czy się zatrzymacie - bo mogą się zdziwić.Bagażnik, możliwości przewozowe:Paka ma ok. 1,5x1,5m ale ładowność na tym zawieszeniu jest ograniczona z niemal tony do "zaledwie" 700kg. To i tak więcej niż normalny człowiek załaduje a do wożenia cegieł na budowę są normalne wersje Rangerów. Mniejsza jest też masa przyczepy - zamiast 3,5t Raptor pociągnie tylko 2,5t. Moja wersja miała elektryczną, sterowaną z pilota roletę ale ją zdemontowałem i założyłem zabudowę, przekształcając auto w ogromne kombi. Aha, auto fabrycznie nie ma relingów dachowych i nie są dostępne nawet w opcji. Ale jak ktoś jest uparty (znaczy ja) to można dokupić i zamontować relingi ze zwykłej wersji bo dach jest ten sam.Wnętrze:Poza wyglądem zewnętrznym Raptor "kupił mnie" właśnie wnętrzem. Megawygodne, usportowione fotele (wiem co mówię, zrobiłem już nim trasy po 1500km na raz), równie fajnie wyprofilowana tylna kanapa, sportowa (naprawdę sportowa!) kierownica, bardzo przyzwoite materiały. Skóra może i sztuczna ale dość przyjemna w dotyku, na desce coś, co przypomina piankę do nurkowania (fajny materiał), punkty gdzie auta dotykamy dość miękkie, trudno się przyczepić. Minus to brak wentylacji foteli w tej wersji auta. Plus to elektryczne ich sterowanie i duży zakres regulacji. Bardzo dobre multimedia, wielki, pionowy ekran na środku i bardzo duży ekran elektronicznych zegarów (co ciekawe, zwykłe wersje mają mały ekran pod daszkiem zegarów - duży jest zarezerwowany tylko dla wersji Platinum oraz Raptora). Do tego bardzo poprawnie grające audio (nie jest to Meridian z Jaga ale też nie ma się czego wstydzić) i mamy zadziwiająco komfortowe miejsce do podróżowania. Co ciekawe, dzięki temu wykończeniu i fotelom kabina jest bardzo wygodna i przytulna. Siedzi się nisko, wrażenie jest jak w sportowym aucie - takie Porsche Macan by się nie powstydziło.Jazda:Auto ma wszystkie współczesne systemy pomagające w jeździe. Samo trzyma pas ruchu, dobry aktywny tempomat ze wspomaganiem jazdy w korku, świetne światła (Raptor ma seryjnie matrixy). Nie ma systemu BlueCruise (ten będzie dostępny dopiero za pół roku i nawet nie wiadomo czy też w Raptorach) więc trzeba trzymać kierownicę palcem. Auto jeździ absurdalnie wręcz komfortowo w stosunku do tego, czego się spodziewamy patrząc na nie z zewnątrz. Żaden Jeep Wrangler, żaden Bronco, żaden LandCruiser nie mogą się równać. Ba, nawet nie musi konkurować z terenówkami czy SUVami, wśród aut klasy D nie ma się czego wstydzić. I gwóźdź programu: wyciszenie! Ja mam pewne doświadczenia z Rangerem (120kkm w poprzedniej wersji), nawet z tym samym silnikiem. Mam też doświadczenia z cichymi samochodami (Jaguar). Ale tego się nie spodziewałem - poza wyraźnie większymi niż w normalnym samochodzie szumami powietrza (fizyki nie oszukasz) cała reszta jest wyciszona wręcz wyśmienicie. Największe wrażenie robi to, że nie słychać tych wielkich, terenowych opon oraz bardzo słabo słychać silnik, który w poprzedniku był przecież dość głośny. Serio, po długiej podróży autostradą nie wysiadam z niego bardziej zmęczony niż z Jaga. Oczywiście jest tu pewne zastrzeżenie, to wszystko dzieje się tak do prędkości ok. 150km/h. Powyżej (auto ma Vmax 180km/h) już fizyka wygrywa i nie ma się co dziwić. Ale ponieważ ja jeżdżę po autostradach z V=130km/h to auto jest mega komfortowe w pełnym zakresie używanych przeze mnie prędkości.Napęd i spalanie:Pod maską siedzi ten sam, stary dobry, dwulitrowy, podwójnie doładowany diesel, którego miałem w poprzednim Rangerze. W Raptorze można mieć też podwójnie doładowane, benzynowe V6 ale to wciąga tyle paliwa, że nie ma sensu w aucie na trasy, gdzie chcemy mieć zasięg większy niż kierowcy elektryków. O kosztach nie wspominając. Tak więc mamy do dyspozycji 210KM i 500Nm momentu. Demon prędkości to nie jest ale dziesięciobiegowa skrzynia z Mustanga (nareszcie poprawili jej oprogramowanie, działa o niebo lepiej niż w poprzedniku) i dużo momentu na samym dole zapewniają zupełnie bezstresowe przemieszczanie się bez konieczności wciskania pedału zbyt głęboko. Nawet potrafi niektórych zadziwić, zwłaszcza zmiany prędkości odbywają się bardzo sprawnie. Gdybym nie wiedział to bym nie uwierzył, że to ten sam silnik, bo rozwija moc harmonijniej niż poprzednik i jest przy tym nieporównywalnie cichszy. Spala mi toto jak na razie średnio 10,3l/100km co uważam za niezły wynik jak na te gabaryty. Pełny bak wystarcza na 700-800km. Koszty:Auto z dieslem jest trochę tańsze od benzyny ale ceny i tak zaczynają się powyżej 300k. Na szczęście Ford potrafi dawać fajne rabaty. Niestety zabudowa czy inne dodatki też swoje kosztują i w sumie trzeba się liczyć, że auto na gotowo wyjdzie w pobliżu tych 300k. Serwis w tym dieslu jest co 20kkm, co jest plusem, bo inne wersje mają co 15kkm. Podsumowując:Nieślubne dziecko Bojowego Wozu Piechoty i Porsche 911. Przez wszelkie przeszkody przejeżdża jak ten pierwszy ale daje przy tym tyle dziecięcej, głupiej radości z prowadzenia co to drugie. IMO nie ma chyba na rynku auta, które w bardziej absurdalny sposób łączyłoby dwa z pozoru niemożliwe do połączenia światy, a przy tym pozostawało całkiem wygodnym towarzyszem podróży.Nie jest to najlepsze auto na świecie - jest to zlepek najlepszych cech różnych samochodów na świecie, który został podany w zadziwiający sposób. Nie każdemu musi takie danie smakować ale trudno odmówić mu oryginalności. Fajnie, że w świecie zalewanym podobnymi do siebie chińskimi mydelniczkami niektórzy producenci mają jeszcze odwagę zrobić coś tak szalonego i fascynującego zarazem. Taka powinna być motoryzacja dla ludzi, którzy ją kochają. Reszta niech jeździ mydelniczkami. Edytowane wczoraj o 11:15 1 dzień przez Ryb
Napisano Wczoraj o 11:21 1 dzień Od dawna marzy mi się pickup, ale paka musi mieć przynajmniej dwa metry długości żeby to miało sens dla mnie, a to oznacza pojedynczą kabinę, co nie ma sensu w ogóle.
Napisano Wczoraj o 11:31 1 dzień Autor 9 minut temu, wladmar napisał:Od dawna marzy mi się pickup, ale paka musi mieć przynajmniej dwa metry długości żeby to miało sens dla mnie, a to oznacza pojedynczą kabinę, co nie ma sensu w ogóle.A po co Ci aż tyle paki?
Napisano Wczoraj o 11:35 1 dzień 2 minuty temu, Ryb napisał:A po co Ci aż tyle paki?Żeby tam wozić motocykle na wyjazdy, byłoby zdecydowanie przyjemniej, niż na przyczepie (ze względu na idiotyczne ograniczenia prędkości, które w przypadku lekkiej przyczepki z jednym motorem moim zdaniem nie mają żadnego sensu). Jazda autostradami w Europie z prędkością 80 km/h jest wyjątkowo frustrująca. Edytowane wczoraj o 11:36 1 dzień przez wladmar
Napisano Wczoraj o 12:30 1 dzień Autor 54 minuty temu, wladmar napisał:Żeby tam wozić motocykle na wyjazdy, byłoby zdecydowanie przyjemniej, niż na przyczepie (ze względu na idiotyczne ograniczenia prędkości, które w przypadku lekkiej przyczepki z jednym motorem moim zdaniem nie mają żadnego sensu). Jazda autostradami w Europie z prędkością 80 km/h jest wyjątkowo frustrująca.A, jak na motocykle to tak. Z drugiej strony, na pakę wejdą maksymalnie dwa motocykle więc długa kabina nie bardzo jest potrzebna bo w krótkiej będzie tylu pasażerów ile motocykli.
Napisano Wczoraj o 12:55 1 dzień Ale padaka... sam tak oczadziałeś czy Cie jakiś namówił? Gratulacje! Niech daje radość i się dobrze spisuje!
Napisano Wczoraj o 12:58 1 dzień 22 minuty temu, Ryb napisał:A, jak na motocykle to tak. Z drugiej strony, na pakę wejdą maksymalnie dwa motocykle więc długa kabina nie bardzo jest potrzebna bo w krótkiej będzie tylu pasażerów ile motocykli.W krótkiej kabinie nie będzie w takim razie miejsca na bagaże, a w razie deszczu paka jest przecież otwarta, jakbyś nie zabezpieczył i tak przemoknie. Plus gratka dla złodziei. Tak naprawdę najlepszym rozwiązaniem dla dwóch osób + dwa motocykle (lub jeden) to bus. Żadnych ograniczeń prędkości, sucho, możesz załadować czymkolwiek pod dach. Ale mam jakieś takie obrzydzenie do busów, więc męczę się z przyczepą i marzy mi się pickup.
Napisano Wczoraj o 13:04 1 dzień Autor 3 minuty temu, wladmar napisał:W krótkiej kabinie nie będzie w takim razie miejsca na bagaże, a w razie deszczu paka jest przecież otwarta, jakbyś nie zabezpieczył i tak przemoknie. Plus gratka dla złodziei. Tak naprawdę najlepszym rozwiązaniem dla dwóch osób + dwa motocykle (lub jeden) to bus. Żadnych ograniczeń prędkości, sucho, możesz załadować czymkolwiek pod dach. Ale mam jakieś takie obrzydzenie do busów, więc męczę się z przyczepą i marzy mi się pickup.Są wersje półtorej kabiny, taką miałem na myśli pisząc "krótka". W takiej zupełnie krótkiej jest niewygodnie bo jest blacha za fotelem i to wymusza pionową pozycję gdy jesteś wysoki i chcesz go odsunąć. Te półtorej kabiny mają z tyłu do niczego się nienadającą ławkę ale bagaż wchodzi tam idealnie.
Napisano Wczoraj o 13:06 1 dzień Autor 8 minut temu, G.O.A.T. napisał:Ale padaka... sam tak oczadziałeś czy Cie jakiś namówił? Gratulacje! Niech daje radość i się dobrze spisuje!Czytałem jakieś głupie forum i tam ktoś pisał, że to będzie dobry pomysł. Niech no ja go dopadnę...A serio - to mój najlepszy zakup motoryzacyjny ever. W życiu nie miałem takiej zabawki, chce się tym jeździć w nieskończoność. Obawiam się, że tu się szykują jakieś absurdalne roczne przebiegi.
Napisano Wczoraj o 13:09 1 dzień 4 minuty temu, Ryb napisał:Są wersje półtorej kabiny, taką miałem na myśli pisząc "krótka". W takiej zupełnie krótkiej jest niewygodnie bo jest blacha za fotelem i to wymusza pionową pozycję gdy jesteś wysoki i chcesz go odsunąć. Te półtorej kabiny mają z tyłu do niczego się nienadającą ławkę ale bagaż wchodzi tam idealnie.Nie będzie dwóch metrów paki w takim układzie. Chyba że źle coś patrzę.
Napisano Wczoraj o 13:10 1 dzień 1 minutę temu, Ryb napisał:Czytałem jakieś głupie forum i tam ktoś pisał, że to będzie dobry pomysł. Niech no ja go dopadnę...A serio - to mój najlepszy zakup motoryzacyjny ever. W życiu nie miałem takiej zabawki, chce się tym jeździć w nieskończoność. Obawiam się, że tu się szykują jakieś absurdalne roczne przebiegi.Życie jest za krótkie żeby jeździć nudnymi autami.
Napisano Wczoraj o 13:13 1 dzień Czyli podsumowując, ekonomia Pandy z LPG, właściwości terenowe Sherpa N1200, komfort Maybacha, osiągi Porsche, zasięg na jednym tankowaniu na poziomie Airbusa A350-1000... Czyli jak każdy Twój samochód, po prostu najlepszy. Zdziwilibyśmy się gdyby było inaczej Enjoy
Napisano Wczoraj o 13:14 1 dzień Autor 1 minutę temu, wladmar napisał:Nie będzie dwóch metrów paki w takim układzie. Chyba że źle coś patrzę.Na moje oko jakieś 180cm. Ale ludzie wożą pikapami motocykle z otwartą klapą. Nawet przy podwójnej kabinie się mieści, a z tą krótszą to już będzie komfort.
Napisano Wczoraj o 13:16 1 dzień 1 minutę temu, Ryb napisał:Na moje oko jakieś 180cm. Ale ludzie wożą pikapami motocykle z otwartą klapą. Nawet przy podwójnej kabinie się mieści, a z tą krótszą to już będzie komfort.O, o tym nie pomyślałem! Da się tak jeździć? To by było to!
Napisano Wczoraj o 13:21 1 dzień Autor 2 minuty temu, format napisał:Czyli podsumowując, ekonomia Pandy z LPG, właściwości terenowe jak Sherpa N1200, komfort Maybacha, osiągi Porsche, zasięg na jednym tankowaniu na poziomie Airbusa A350-1000... Jak zwykle nie wszystko prawidłowo zrozumiałeś. Ale pozwól, że pomogę.To podsumowanie nie wynika z treści tekstu. Autor nigdzie nie twierdzi, że Raptor ma ekonomię Pandy, osiągi Porsche czy komfort Maybacha. Wręcz przeciwnie – wielokrotnie wskazuje jego wady: duże gabaryty, słabą zwrotność, przeciętne osiągi, długą drogę hamowania, ograniczoną ładowność i spalanie ponad 10 l/100 km. Chwali natomiast konkretne cechy, głównie zawieszenie,Z psychologicznego punktu widzenia wygląda to na przykład „chochoła” (straw man) połączonego z efektem potwierdzenia własnych przekonań. Zamiast odnieść się do tego, co autor rzeczywiście napisał, tworzona jest wyolbrzymiona, łatwiejsza do wyśmiania wersja jego stanowiska. Dzięki temu łatwiej skrytykować pogląd, którego w tekście w rzeczywistości nie ma.2 minuty temu, format napisał:Czyli jak każdy Twój samochód, po prostu najlepszy. Zdziwilibyśmy się gdyby było inaczej Enjoy Różnica polega na tym, że ten akurat był najlepszy już na długo zanim był mój.
Napisano Wczoraj o 13:22 1 dzień 3 minuty temu, wladmar napisał:O, o tym nie pomyślałem! Da się tak jeździć? To by było to!Można, a jeśli ładunek wystaje z tyłu na więcej niż 0,5 metra, musisz go odpowiednio oznaczyć. Stosuje się do tego pasy w kolorach białym i czerwonym (umieszczone na końcu ładunku lub na specjalnej tarczy) albo czerwoną chorągiewkę o wymiarach co najmniej 50 × 50 cm.Taka opuszczana klapa czy split gate w SUVach to super rzecz. W Disco można zostawić otwarty dół i wozić coś dłuższego, albo zamknąć dół i otworzyć górę np. do filmowania. Dlatego właśnie TopGear czy inne ekipy filmowe używają Discovery 3/4.
Napisano Wczoraj o 13:27 1 dzień 5 minut temu, Ryb napisał:Różnica polega na tym, że ten akurat był najlepszy już na długo zanim był mój.A z jakimś było inaczej?
Napisano Wczoraj o 13:31 1 dzień Autor 5 minut temu, wladmar napisał:O, o tym nie pomyślałem! Da się tak jeździć? To by było to!Da się i jest to w 100% legalne. Pikapy mają światła z boku a tablicę poza klapą żeby można było jeździć bez niej lub z otwartą. W niektórych krajach nawet są specjalne akcesoria ułatwiające taki przewóz motocykli.Aleee... Można też przewozić tak - i nawet bez wystawania:
Napisano Wczoraj o 13:34 1 dzień Autor 9 minut temu, G.O.A.T. napisał:Można, a jeśli ładunek wystaje z tyłu na więcej niż 0,5 metra, musisz go odpowiednio oznaczyć. Stosuje się do tego pasy w kolorach białym i czerwonym (umieszczone na końcu ładunku lub na specjalnej tarczy) albo czerwoną chorągiewkę o wymiarach co najmniej 50 × 50 cm.Taka opuszczana klapa czy split gate w SUVach to super rzecz. W Disco można zostawić otwarty dół i wozić coś dłuższego, albo zamknąć dół i otworzyć górę np. do filmowania. Dlatego właśnie TopGear czy inne ekipy filmowe używają Discovery 3/4.ZTCP to oznacza się jeśli ładunek wystaje poza samochód. Ale otwarta klapa jest technicznie wciąż jeszcze samochodem. Liczy się więc dopiero to, co wystaje poza klapę. Dlatego w pikupach nie oznacza się samej klapy i jeśli motocykle nie wystają poza nią (a nie wystają) to nic nie trzeba robić.
Napisano Wczoraj o 13:35 1 dzień Autor 7 minut temu, format napisał:A z jakimś było inaczej?Tak, wszystkie dotychczasowe stały się najlepsze dopiero pod wpływem mojej aury. Ten jest wyjątkowy bo ma własną aurę, która nadała mu różnych cech najlepszości jeszcze przed jej połączeniem z moją.
Napisano Wczoraj o 13:36 1 dzień Teraz, Ryb napisał:Tak, wszystkie dotychczasowe stały się najlepsze dopiero pod wpływem mojej aury. Ten jest wyjątkowy bo ma własną aurę, która nadała mu różnych cech najlepszości jeszcze przed jej połączeniem z moją.
Napisano Wczoraj o 13:38 1 dzień 2 minuty temu, Ryb napisał:Tak, wszystkie dotychczasowe stały się najlepsze dopiero pod wpływem mojej aury. Ten jest wyjątkowy bo ma własną aurę, która nadała mu różnych cech najlepszości jeszcze przed jej połączeniem z moją.A nie zbankrutowały?
Napisano Wczoraj o 13:42 1 dzień 26 minut temu, format napisał:Czyli podsumowując, ekonomia Pandy z LPG, właściwości terenowe Sherpa N1200, komfort Maybacha, osiągi Porsche, zasięg na jednym tankowaniu na poziomie Airbusa A350-1000... Czyli jak każdy Twój samochód, po prostu najlepszy. Zdziwilibyśmy się gdyby było inaczej Enjoy Ja z tego wywodu zrozumialem, że najważniejsze w nim jest to, że inni ludzie nie mają szans przegapić go na parkingu (i to bez skolimowego koloru). Edytowane wczoraj o 13:45 1 dzień przez ZUBERTO
Napisano Wczoraj o 13:43 1 dzień Autor Teraz, G.O.A.T. napisał:A nie zbankrutowały? Z tak silną aurą jest jak z mocą - ma wielki wpływ na Kosmos i nie da się jej w pełni kontrolować. Skutkiem ubocznym dla obcujących z nią może być ucieczka z całego kontynentu (Chevrolet), ograniczenie oferty i połączenie z Francuzami (Mitsubishi), upadek firmy i zmiana nazwy żeby pozbyć stresu pourazowego (SsangYong -> KGM) lub nawet całkowita rezygnacja z produkcji jakichkolwiek samochodów i przejście na weganizm oraz transseksualizm (Jaguar).
Napisano Wczoraj o 13:44 1 dzień Autor 1 minutę temu, ZUBERTO napisał:Ja z tego wywodu zrozumialem, że najważniejsze w nim jest to, że inni lidzie nie mają szans przegapić go na parkingu (i to bez skolimowego koloru). Nie, najważniejsze jest, że fajnie jeździ. Ludzie na parkingach i tak już wcześniej podchodzili żeby dostać autograf i zrobić sobie selfie ze słynnym AKowiczem.
Napisano Wczoraj o 13:48 1 dzień 2 minuty temu, Ryb napisał:Nie, najważniejsze jest, że fajnie jeździ. Ludzie na parkingach i tak już wcześniej podchodzili żeby dostać autograf i zrobić sobie selfie ze słynnym AKowiczem.Jednak wczesniej była lekka lipa, bo niczym nie różniło się to od każdego innego AK-owicza.
Napisano Wczoraj o 13:50 1 dzień Autor 1 minutę temu, ZUBERTO napisał:Jednak wczesniej była lekka lipa, bo niczym nie różniło się to od każdego innego AK-owicza.No, kupiłem go żeby przestali mnie mylić z @twinsenem.
Napisano Wczoraj o 14:14 1 dzień 32 minuty temu, ZUBERTO napisał:Ja z tego wywodu zrozumialem, że najważniejsze w nim jest to, że inni ludzie nie mają szans przegapić go na parkingu (i to bez skolimowego koloru). Najlepszy wóz na autostrady no i prowadzenie jak w gran turismo.
Napisano Wczoraj o 20:12 1 dzień 7 godzin temu, wladmar napisał:Nie będzie dwóch metrów paki w takim układzie. Chyba że źle coś patrzę.Kumpel woził tak moto, ale był po przekątnej.
Napisano 19 godzin temu19 godzin A jak jest z miejscem na tylnej kanapie? Jak kierowca ma powiedzmy 190, to z tyłu ktoś usiądzie jeszcze?Z tym wyciszeniem, to poważnie piszesz? Ten benzynowy bi-turbo dużo drożej by wyszedł po rabatach?Musze się przejechać ;)
Napisano 16 godzin temu16 godzin Autor 2 godziny temu, akisel napisał:A jak jest z miejscem na tylnej kanapie? Jak kierowca ma powiedzmy 190, to z tyłu ktoś usiądzie jeszcze?Mam 188cm wzrostu i spokojnie się za sobą mieszczę, miejsce na nogi jest ok a nad głową bardzo dużo. Jedyne co jest inaczej niż w "normalnych" samochodach to bardziej pionowe oparcie tylnej kanapy. Nie jest to zupełnie pionowo jak na ławce ale kąt jest odczuwalnie inny niż w SUVach czy osobówkach. Moim dzieciom to nie przeszkadza, mam też znajomych co jeżdżą pikapami i też problemu nie ma ale warto się przymierzyć, czy akurat u Ciebie to nie będzie problem. Raptor ma trochę lepiej wyprofilowaną kanapę niż reszta Rangerów ze względu na bardziej sportowy kształt foteli ale kąty są te same.2 godziny temu, akisel napisał:Z tym wyciszeniem, to poważnie piszesz?Poważnie. Nie jest to oczywiście poziom Jaguara, gdzie silnika nie słychać w ogóle ale silnik w nowym Rangerze nie przeszkadza. W poprzedniej wersji mógł czasem przeszkadzać, zwłaszcza przy wyższych prędkościach. Teraz tego problemu nie ma. Jedyne co zostało to szumy powietrza ale z tym się nie da wygrać przy takim nadwoziu.Ale zrobiłem nim już naprawdę długie trasy z prędkością 130km/h po autostradach i nie męczyło mnie to. Poprzednik był wyraźnie głośniejszy.2 godziny temu, akisel napisał:Ten benzynowy bi-turbo dużo drożej by wyszedł po rabatach?Nawet nie sprawdzałem ale w cenniku to jest chyba jakieś 30-40 tysięcy. Problemem są też dużo wyższe koszty eksploatacji, bo on wciąga mnóstwo paliwa a przy moich przebiegach uzbierałaby się spora kwota z tego.Ale wersja z benzynowym silnikiem ma też plusy:290KM zamiast 210KMdwie chromowane końcówki wydechuten wydech jest aktywny, ma bodaj 4 poziomy głośności, sterowane guzikiem z kierownicy - brzmi fantastyczniezawieszenie jest regulowane, można zmieniać ustawienia (w dieslu nie ma możliwości zmiany ustawień)można zmieniać też ustawienia układu kierowniczegote ustawienia da się zapisać i szybko przywołać specjalnym guzikiem "R"auto ma dodatkowo blokadę przedniego dyferencjału (diesel tylko centralnego i tylnego)2 godziny temu, akisel napisał:Musze się przejechać ;)Koniecznie! Edytowane 16 godzin temu16 godzin przez Ryb
Napisano 15 godzin temu15 godzin Autor 3 minuty temu, akisel napisał:Super, dzięki za szczegółowa odpowiedzPoszukam test drive ;)Mało który diler ma Raptory demo. Teraz mają parcie na PHEV i powymieniali demówki na takie. Można się takim przejechać, jest fajnie (wrzucałem tu test PHEVa, bardzo mi się podobał) ale to jednak nie to samo co Raptor.
Napisano 15 godzin temu15 godzin 38 minut temu, Ryb napisał:Mało który diler ma Raptory demo. Teraz mają parcie na PHEV i powymieniali demówki na takie. Można się takim przejechać, jest fajnie (wrzucałem tu test PHEVa, bardzo mi się podobał) ale to jednak nie to samo co Raptor.Will see Dzieki
Napisano 13 godzin temu13 godzin Wszedłem na ford.pl, okazuje się, ze bronco w pl sprzedająJakoś na ulicach tego nie widaćZacznę testy chyba od niego
Napisano 13 godzin temu13 godzin Autor 5 minut temu, akisel napisał:Wszedłem na ford.pl, okazuje się, ze bronco w pl sprzedająJakoś na ulicach tego nie widaćZacznę testy chyba od niego Bronco po demo z małym przebiegiem można mieć od ok. 230-240k. Auto jest genialne na zdjęciach ale do normalnego użytkowania się nie nadaje. W stosunku do Rangera jest przepaść na niekorzyść Bronco. Jedyne co Bronco ma lepsze to kąt tylnej kanapy. No i ten wygląd... Też rozważałem czy go nie kupić bo ten wygląd przysłania wszystkie wady. Na szczęście jak na moje potrzeby to on ma za mały bagażnik - ale dalej chciałbym takiego mieć, choćby po to żeby sobie na niego czasem popatrzeć.
Napisano 12 godzin temu12 godzin Autor Godzinę temu, PawelWaw napisał:jakie spalanie ?Na razie z pierwszych 7kkm wychodzi średnia 10,3l/100km. Ale tam było załadowane auto i autostrady. Drugi komputerek zresetowałem jakiś czas temu pod domem (może jakieś 2kkm od tego czasu zrobiłem) i ten pokazuje 9,8l z kręcenia się wokół komina.W poprzedniku średnia z ponad 100kkm to było 9,6 więc jest nieźle, biorąc pod uwagę szersze opony i większe gabaryty auta. Edytowane 12 godzin temu12 godzin przez Ryb
Napisano 12 godzin temu12 godzin 1 minutę temu, Ryb napisał:Na razie z pierwszych 7kkm wychodzi średnia 10,3l/100km. Ale tam było załadowane auto i autostrady. Drugi komputerek zresetowałem jakiś czas temu pod domem (może jakieś 2kkm od tego czasu zrobiłem) i ten pokazuje 9,8l z kręcenia się wokół komina.W poprzedniku średnia z ponad 100kkm to było 9,6 więc jest nieźle, biorąc pod uwagę szersze opony i większe gabaryty auta.spalanie raczej w normie w aucie za 300k.fajne autoko, nie w moim typie ale rozumiem ze moze sie podobac
Napisano 8 godzin temu8 godzin 4 godziny temu, Ryb napisał:Bronco po demo z małym przebiegiem można mieć od ok. 230-240k. Auto jest genialne na zdjęciach ale do normalnego użytkowania się nie nadaje. W stosunku do Rangera jest przepaść na niekorzyść Bronco. Jedyne co Bronco ma lepsze to kąt tylnej kanapy. No i ten wygląd... Też rozważałem czy go nie kupić bo ten wygląd przysłania wszystkie wady. Na szczęście jak na moje potrzeby to on ma za mały bagażnik - ale dalej chciałbym takiego mieć, choćby po to żeby sobie na niego czasem popatrzeć.Skoro Ranger jest taki super to szkoda że u nas nie ma Everest`a
Napisano 8 godzin temu8 godzin Autor 39 minut temu, Zbynek napisał:Skoro Ranger jest taki super to szkoda że u nas nie ma Everest`a Fakt, byłoby fajnie. Chociaż nie robią Everesta w wersji Raptor, byłoby jeszcze fajniej. Za to robią Bronco Raptor ale oczywiście nie oferują go u nas.
Napisano 7 godzin temu7 godzin Miałem okazję jeździć takim Raptorem w ubiegłym roku tylko w wersji benzynowej. Świetne auto.Byłem mocno zaskoczony jak tym się fajnie jeździ po autostradzie, spodziewałem się wyższego hałasu.Tylko to spalanie...