Napisano Wczoraj o 15:21 1 dzień Po latach dojrzałem do tej decyzji, która odkładałem w czasie. Zdecydowałem się, że chce mieć zadaszenie całoroczne, tj żeby można było zostawić meble na zimę ale i posiedzieć jak jest zimniej, lampę grzejną juz mam. Pierwszy etap to zadaszenie, drugi zabudowa ścianek: ruchome deseczki + poliwęglan. Fajne rozwiązanie ma aluproof i Selt czyli ruchome lableki. Minus taki, że odcina światło, stąd decyzji że zadaszenie będzie stałe z poliwęglanu litego. Dodatkowo latem dojdą plisowane rolety.Wielkość tarasu 6x3, ale wymyśliłem sobie schodek, więc mam 6,3 długości i ok 2,7m głębokości - część jest pod okapem.Kolejny problem to niski okap względem tarasu, bo ok 2.2m, także nie ma gdzie powiesić zadaszenia. Musi być konstrukcja pełna z obu stron, bez kotwienia się ścian.Tak to obecnie wygląda:Wyceny firm zaczynały się od 30kzł do 72kzł (bez ścian) + średnio wygląda to z jakością (mocowane wszystko na wkręty), także postanowiłem zrobić to sam. Wymyśliłem i rozrysowałęm sobie coś takiego: Czyli konstrukcja na 5 słupach (+mocownia do krokwi), dwie płatwie i 10 krokwi. Spadek ku domowi bo wykorzystam istniejącą rynnę. Materiał - nie mam nic drewna i mało miejsca więc metal. Słupy 10x10x3 stalowe. Krokwie ALU 60x80 ale mam problem z płatwią. Idealnie byłoby przykryć jedną, ale to prawie 6,5m, więc postanowiłem je łączyć (stąd słup po środku). Idealnie z wyliczeń wychodzi ALU 160x80, ale nigdzie tego nie ma- może zna ktoś skład z profilami ALU ?Jak nie ALU to dam 120x60 stalowy - od biedy mogę go pospawać. Kwestie łączenia ze słupem wymyśliłem w taki sposób, że natnę jedną ściankę i wsunę w niego płatew. Pod wycięciem wspawam blaszkę (dno) z obsadzonymi nakrętkami do których dokręce płatew poprzez otwory rewizyjne, które zaślepie później. Tak to by wyglądało:Nie wiem jednak jak zaślepić od góry słupy, są takie plastikowe korki (10x10), może tym. Problem mam też z mocowaniem krokwi - wystarczy większy blachowkręt pod kątem ?Na to przyjdą uszczelki i 8mm poliweglanu z listwami. Tak, żeby zniosło to śnieg i chodzenie po tym.Całość obsadzone na 80-100cm fundamentach zalanych w rurach fi200 z zatopionymi prętami gwintowanymi M10 - chyba styknie.Jak zbuduję konstrukcję i skręce próbnie to końcowy etap to malowanie. Tu jeszcze się waham czy malowanie proszkowe, czy ocynk czy (najpewniej) malowanie we własnym zakresie. Dobry podkład i farba z pistoletu. Czy da się takie ALU samemu pomalować ? Jakieś sugestie odnośnie farb ?Uwagi mile widziane
Napisano Wczoraj o 15:41 1 dzień Zobacz w marketach są jakieś gotowe konstrukcje.Co do malowania, to proszkowo 💪Poliwęglan najlepiej pełny, ale nie jest tani.Drewno?
Napisano Wczoraj o 17:09 1 dzień Autor Godzinę temu, rwIcIk napisał:Zobacz w marketach są jakieś gotowe konstrukcje.Co do malowania, to proszkowo 💪Poliwęglan najlepiej pełny, ale nie jest tani.Drewno?Nie, drewna nie mam nigdzie i nie chce.Te gotowe oglądałem, one śniegu raczej nie wytrzymają 😉. Poza tym wszystkie gotowce sa na max 6m.Proszek to opcja dlatego mam max 3.4m elementy, ze można to jakos załadować i zawieść. Zastanawiam sie jednak czy malowanie pistoletem bedzie podobnie wyglądać.W domu mam stalowe słupy konstrukcyjne. Po budowie 12lat temu pomalowałem podkładem i Hameritem. Do dziś wyglądają super.
Napisano 23 godziny temu23 godzin 5 godzin temu, sherif napisał:Po latach dojrzałem do tej decyzji, która odkładałem w czasie. Zdecydowałem się, że chce mieć zadaszenie całoroczne, tj żeby można było zostawić meble na zimę ale i posiedzieć jak jest zimniej, lampę grzejną juz mam. Pierwszy etap to zadaszenie, drugi zabudowa ścianek: ruchome deseczki + poliwęglan. Fajne rozwiązanie ma aluproof i Selt czyli ruchome lableki. Minus taki, że odcina światło, stąd decyzji że zadaszenie będzie stałe z poliwęglanu litego. Dodatkowo latem dojdą plisowane rolety.Wielkość tarasu 6x3, ale wymyśliłem sobie schodek, więc mam 6,3 długości i ok 2,7m głębokości - część jest pod okapem.Kolejny problem to niski okap względem tarasu, bo ok 2.2m, także nie ma gdzie powiesić zadaszenia. Musi być konstrukcja pełna z obu stron, bez kotwienia się ścian.Tak to obecnie wygląda:Wyceny firm zaczynały się od 30kzł do 72kzł (bez ścian) + średnio wygląda to z jakością (mocowane wszystko na wkręty), także postanowiłem zrobić to sam. Wymyśliłem i rozrysowałęm sobie coś takiego:Czyli konstrukcja na 5 słupach (+mocownia do krokwi), dwie płatwie i 10 krokwi. Spadek ku domowi bo wykorzystam istniejącą rynnę.Absolutnie tak nie rób !!!Nawet jeżeli dasz większą rynnę to i tak przy większych ulewach będzie ci się to przelewało i zalewało mur.Ja wiem, że wysokość jest niewielka i nie ma czy gospodarować, ale jednak odpływ na zewnątrz.
Napisano 23 godziny temu23 godzin Autor 12 minut temu, Tomo napisał:Absolutnie tak nie rób !!!Nawet jeżeli dasz większą rynnę to i tak przy większych ulewach będzie ci się to przelewało i zalewało mur.Ja wiem, że wysokość jest niewielka i nie ma czy gospodarować, ale jednak odpływ na zewnątrz.Czekaj, czekaj ale co przelewało? Jaki mur ?Połać dachu to ok 90m2, to obsługuje rynna 150 po całej długości. Póki co nie widzę przelewania - taras pod spodem po ulewach jest suchy. Do tego dojdzie 15m2 dachu nad tarasem. Przelewało się kiedyś na końcu gdzie jest spory spadek jak się odpływ (110) zatkał liśćmi. Odpływy są dwa. Taki jest plan:Tak, wiem trzeba to będzie czyścić. Chce dać siatkę na rynnie i dlatego na zadaszenie musi się dać wejść. Edytowane 23 godziny temu23 godzin przez sherif
Napisano 23 godziny temu23 godzin 1 minutę temu, sherif napisał:Czekaj, czekaj ale co przelewało? Jaki mur ?Połać dachu to ok 90m2, to obsługuje rynna 150 po całej długości. Póki co nie widzę przelewania - taras pod spodem po ulewach jest suchy. Do tego dojdzie 15m2 dachu nad tarasem. Przelewało się kiedyś na końcu gdzie jest spory spadek jak się odpływ (110) zatkał liśćmi. Odpływy są dwa.Tak, wiem trzeba to będzie czyścić. Chce dać siatkę na rynnie i dlatego na zadaszenie musi się dać wejść.Pamiętaj także o zimie.Aktualnie masz dość stromy dach i jak napada śnieg to przy roztopach nadwyżka śniegu zapewne zjeżdża na taras.Po zabudowie jaką proponujesz po prostu będzie się gromadzić a roztapiająca się woda będzie szukać ujścia i może podciekać pod pasem podrynnowym na deskę okapową - a z deski po podbitce może trafiać na mur.Przy takich połączeniach jak już trzeba to robi się raczej rynnę koszową i to głęboko wpuszczoną pod pokrycie dachu.
Napisano 23 godziny temu23 godzin Autor 2 minuty temu, Tomo napisał:Pamiętaj także o zimie.Aktualnie masz dość stromy dach i jak napada śnieg to przy roztopach nadwyżka śniegu zapewne zjeżdża na taras.Po zabudowie jaką proponujesz po prostu będzie się gromadzić a roztapiająca się woda będzie szukać ujścia i może podciekać pod pasem podrynnowym na deskę okapową - a z deski po podbitce może trafiać na mur.Przy takich połączeniach jak już trzeba to robi się raczej rynnę koszową i to głęboko wpuszczoną pod pokrycie dachu.Na dachu są stopery od śniegu. Zeszłej zimy cały styczeń śnieg leżał, potem dojechał do stoperów gdzie się zatrzymał i tam się topił. Czasem ,małe grudy spadały na dół jak rozpędem zsuwał się. Mają one za zadanie zatrzymać albo go robić i właśnie małe kawałki spadały. Teraz najwyżej wjadą na zadaszenie. Liczyłem to pod 100kg/m2 więc nie powinno być to problemem.Po ścianie nie pójdzie bo deska okapowa jest niżej niż podbitka. W najgorszym przypadku ja zamarznie rynna to zleje się na dół na taras. Tak jest teraz gdy deszcz pada. Niestety tam inaczej nie rozwiąże tego. Mogłem dać spadek na zewn, ale wtedy musiałbym dać dach ok 20cm wyżej nad rynną, też może się tam śnieg gromadzić. Poza tym dochodzi kolejna rynna i odprowadzenie wody. Sama powierzchnia tarasu jest mała w stosunku do dachu. Większy problem mogę mieć z liśćmi, obok mam las. Także częściej będe musiał czyścić czy zdmuchiwać liście.
Napisano 22 godziny temu22 godzin 6 godzin temu, sherif napisał:Po latach dojrzałem do tej decyzji, która odkładałem w czasie. Zdecydowałem się, że chce mieć zadaszenie całoroczne, tj żeby można było zostawić meble na zimę ale i posiedzieć jak jest zimniej, lampę grzejną juz mam. Pierwszy etap to zadaszenie, drugi zabudowa ścianek: ruchome deseczki + poliwęglan. Fajne rozwiązanie ma aluproof i Selt czyli ruchome lableki. Minus taki, że odcina światło, stąd decyzji że zadaszenie będzie stałe z poliwęglanu litego. Dodatkowo latem dojdą plisowane rolety.Wielkość tarasu 6x3, ale wymyśliłem sobie schodek, więc mam 6,3 długości i ok 2,7m głębokości - część jest pod okapem.Kolejny problem to niski okap względem tarasu, bo ok 2.2m, także nie ma gdzie powiesić zadaszenia. Musi być konstrukcja pełna z obu stron, bez kotwienia się ścian.Tak to obecnie wygląda:Wyceny firm zaczynały się od 30kzł do 72kzł (bez ścian) + średnio wygląda to z jakością (mocowane wszystko na wkręty), także postanowiłem zrobić to sam. Wymyśliłem i rozrysowałęm sobie coś takiego:Czyli konstrukcja na 5 słupach (+mocownia do krokwi), dwie płatwie i 10 krokwi. Spadek ku domowi bo wykorzystam istniejącą rynnę.Materiał - nie mam nic drewna i mało miejsca więc metal. Słupy 10x10x3 stalowe. Krokwie ALU 60x80 ale mam problem z płatwią. Idealnie byłoby przykryć jedną, ale to prawie 6,5m, więc postanowiłem je łączyć (stąd słup po środku). Idealnie z wyliczeń wychodzi ALU 160x80, ale nigdzie tego nie ma- może zna ktoś skład z profilami ALU ?Jak nie ALU to dam 120x60 stalowy - od biedy mogę go pospawać. Kwestie łączenia ze słupem wymyśliłem w taki sposób, że natnę jedną ściankę i wsunę w niego płatew. Pod wycięciem wspawam blaszkę (dno) z obsadzonymi nakrętkami do których dokręce płatew poprzez otwory rewizyjne, które zaślepie później. Tak to by wyglądało:Nie wiem jednak jak zaślepić od góry słupy, są takie plastikowe korki (10x10), może tym.Problem mam też z mocowaniem krokwi - wystarczy większy blachowkręt pod kątem ?Na to przyjdą uszczelki i 8mm poliweglanu z listwami. Tak, żeby zniosło to śnieg i chodzenie po tym.Całość obsadzone na 80-100cm fundamentach zalanych w rurach fi200 z zatopionymi prętami gwintowanymi M10 - chyba styknie.Jak zbuduję konstrukcję i skręce próbnie to końcowy etap to malowanie. Tu jeszcze się waham czy malowanie proszkowe, czy ocynk czy (najpewniej) malowanie we własnym zakresie. Dobry podkład i farba z pistoletu. Czy da się takie ALU samemu pomalować ? Jakieś sugestie odnośnie farb ?Uwagi mile widziane Pomyśl czy całej konstrukcji nie robić z aluminium. A jak ze stali to ocynkuj ogniowo. Koszty aluminium do stali dobrze zakonserwowanej nie będą się już dużo różnić.Dostępność profili możesz obczaić tutaj: https://www.aluteam-alumeco.com.pl/products/aluminium/profile/m Zakup na firmę. Raz w tygodniu dostawa. Jakbyś miał problemy, to może bym pogadał u mnie w firmie z zakupowcami jak to załatwić. Nie wiem jaki gatunek aluminium przyjąłeś sobie do obliczeń ale na konstrukcje gorąco polecam 6082. Cena ta sama a wytrzymałość 2x większa od powszechnego 6060.Obciążenia na śnieg liczysz? To chyba są największe siły działające na takie dachy.Polecam też projektować konstrukcję skręcaną (śruby A4-70 lub 80). A jak chcesz spawać aluminium to weź pod uwagę w obliczeniach, że spadek wytrzymałości aluminium w takim miejscu to dla 6082 to chyba 48%.Cena aluminium to coś teraz 5 €/kg dzięki wariatom na świecie.
Napisano 12 godzin temu12 godzin Autor 9 godzin temu, Harp napisał:Pomyśl czy całej konstrukcji nie robić z aluminium. A jak ze stali to ocynkuj ogniowo. Koszty aluminium do stali dobrze zakonserwowanej nie będą się już dużo różnić.Dostępność profili możesz obczaić tutaj: https://www.aluteam-alumeco.com.pl/products/aluminium/profile/m Zakup na firmę. Raz w tygodniu dostawa. Jakbyś miał problemy, to może bym pogadał u mnie w firmie z zakupowcami jak to załatwić.Nie wiem jaki gatunek aluminium przyjąłeś sobie do obliczeń ale na konstrukcje gorąco polecam 6082. Cena ta sama a wytrzymałość 2x większa od powszechnego 6060.Obciążenia na śnieg liczysz? To chyba są największe siły działające na takie dachy.Polecam też projektować konstrukcję skręcaną (śruby A4-70 lub 80). A jak chcesz spawać aluminium to weź pod uwagę w obliczeniach, że spadek wytrzymałości aluminium w takim miejscu to dla 6082 to chyba 48%.Cena aluminium to coś teraz 5 €/kg dzięki wariatom na świecie.Całości IMHO nie ma sensu. Słupy i tak stoją statycznie a mogę je dostać w okolicznym składzie. Dodatkowo sam dospawam mocowanie i stopy. W ALU tego nie zrobię.Za linka dzięki - niestety brak takiej pozycji (160x80) a nawet jakiś podobnych. Jeden skład, który ma duży wybór już mi odmówił z powodu braku. Czekam na odpowiedź jeszcze jednego. W innych firmach nie znalazłem, także zapewne pójdzie mniejszy przekrój ale stalowy. Krokwie (80x60) bez problem są dostępne, więc to dam ALU. To co widziałem w składach to wyłącznie 6060 z innym się nie spotkałem. Często jest brak opisu ale jak się zapyta to odpowiadają 6060. Co do cen to w porównaniu do surowej stali wychodzi ok x3 cena. Ceny znów podobno rosną z racji kosztów paliwa.IMHO przy takiej konstrukcji nie ma się co rozpędzać te gotowe altany/zadaszenia mają konstrukcję opartą o ceowniku ALU gr AFAIR 3mm, wzmocnionej przy większych rozstawach płaskownikiem stalowym. Całość skręcana na blachowkręty. Także jak dam M10 chyba będzie lepiej .Nie jestem konstruktorem, więc głównie liczyłem pod wzgledem obciążenia śniegiem dla mojej strefy (100kg/m2) vs rozstaw krokwi i grubość pokrycia. Wyszło mi, że powinno znieść min 120kg/m2. Sprawdzałęm też ugięcie belki, bo liczyłęm że da się zrobić z rozstawem 6,3m bez słupa środkowego. Mimo takich profili ugięcie ALU dochodziło do 11mm, stali do 9mm. Przy słupie w środku będzie to niecałe 2mm.Kwestie ocynku jeszcze rozeznam - jak nie będzie to przesadnie drogo, blisko i szybko to może tak zrobię lub zrezygnuję z ocynku i dam malowanie proszkowe podkład antykorozyjny + kolor.3 opcja to malowanie samemu, tj pisałem obok stoi słup od 12lat nie malowany i jest git. Czym polecasz malować, jeżeli padnie na malowanie we własnym zakresie ? Jak rozumiem dać różne podkłady do stali i ALU a wykończenie już te same ?
Napisano 11 godzin temu11 godzin Godzinę temu, sherif napisał:Całości IMHO nie ma sensu. Słupy i tak stoją statycznie a mogę je dostać w okolicznym składzie. Dodatkowo sam dospawam mocowanie i stopy. W ALU tego nie zrobię.Za linka dzięki - niestety brak takiej pozycji (160x80) a nawet jakiś podobnych. Jeden skład, który ma duży wybór już mi odmówił z powodu braku. Czekam na odpowiedź jeszcze jednego. W innych firmach nie znalazłem, także zapewne pójdzie mniejszy przekrój ale stalowy. Krokwie (80x60) bez problem są dostępne, więc to dam ALU. To co widziałem w składach to wyłącznie 6060 z innym się nie spotkałem. Często jest brak opisu ale jak się zapyta to odpowiadają 6060. Co do cen to w porównaniu do surowej stali wychodzi ok x3 cena. Ceny znów podobno rosną z racji kosztów paliwa.IMHO przy takiej konstrukcji nie ma się co rozpędzać te gotowe altany/zadaszenia mają konstrukcję opartą o ceowniku ALU gr AFAIR 3mm, wzmocnionej przy większych rozstawach płaskownikiem stalowym. Całość skręcana na blachowkręty. Także jak dam M10 chyba będzie lepiej .Nie jestem konstruktorem, więc głównie liczyłem pod wzgledem obciążenia śniegiem dla mojej strefy (100kg/m2) vs rozstaw krokwi i grubość pokrycia. Wyszło mi, że powinno znieść min 120kg/m2. Sprawdzałęm też ugięcie belki, bo liczyłęm że da się zrobić z rozstawem 6,3m bez słupa środkowego. Mimo takich profili ugięcie ALU dochodziło do 11mm, stali do 9mm. Przy słupie w środku będzie to niecałe 2mm.Kwestie ocynku jeszcze rozeznam - jak nie będzie to przesadnie drogo, blisko i szybko to może tak zrobię lub zrezygnuję z ocynku i dam malowanie proszkowe podkład antykorozyjny + kolor.3 opcja to malowanie samemu, tj pisałem obok stoi słup od 12lat nie malowany i jest git. Czym polecasz malować, jeżeli padnie na malowanie we własnym zakresie ? Jak rozumiem dać różne podkłady do stali i ALU a wykończenie już te same ?Często zastanawiam się jak te systemowe altany są policzone i czy w ogóle ktoś zaprząta sobie tym głowę. Co do Twoich obliczeń i założeń to przypominam tylko że pomiędzy 6060 a 6082 jest dwukrotna różnica wytrzymałości a koszt materiału generalnie ten sam. Poniżej daje Ci namiary na naszego opiekuna. Jest to chyba największy hurtownik. Może zadzwoń i pogadaj czy dał by radę Ci sprzedać. Telefon masz od kolegi ze Świnoujścia jakby co. Cena z tygodnia od nich na profile to była 23,70 pln/kg.Radosław WalaszczykKey Customer ManagerAluteam-Alumeco Sp. z o.o.Władysława IV 43PL 81-395 Gdynia+48 501 402 901/ Mobile[email protected]www.aluteam-alumeco.com.plMalowanie to zastosuj epoksydy jako warstwy ochronne i poliuretan jako nawierzchniowa. Do stali i aluminium mogą być te same jak np. Penguard Universal od Jotuna. Jak masz jakiś sklep z farbami przemysłowymi to pomoga Ci dobrać bo firm i systemów jest multum (Sigma, Hempel, International). Jakby Jotuna się trzymać to mógłby być to jak wspomniałem Penguard Universal i na aluminium i na stal (na stali to uzyskaj grubość min 120um na sucho, wałkiem to trzeba wielokrotnie nakładać) a na wierzch Hardtop XP. Aluminium dla dobrej adhezji warto zmatowić włókniną lub drobnym papierem ściernym. Stal, jak nie chcesz cynkować to zadbaj by pozamykać profile by ze środka nie wypływała gdzieś rdza.
Napisano 10 godzin temu10 godzin 18 godzin temu, sherif napisał:Czyli konstrukcja na 5 słupach (+mocownia do krokwi), dwie płatwie i 10 krokwi. Spadek ku domowi bo wykorzystam istniejącą rynnę.Materiał - nie mam nic drewna i mało miejsca więc metal. Słupy 10x10x3 stalowe. Krokwie ALU 60x80 ale mam problem z płatwią. Idealnie byłoby przykryć jedną, ale to prawie 6,5m, więc postanowiłem je łączyć (stąd słup po środku). Idealnie z wyliczeń wychodzi ALU 160x80, ale nigdzie tego nie ma- może zna ktoś skład z profilami ALU ?Jak nie ALU to dam 120x60 stalowy - od biedy mogę go pospawać. Kwestie łączenia ze słupem wymyśliłem w taki sposób, że natnę jedną ściankę i wsunę w niego płatew. Pod wycięciem wspawam blaszkę (dno) z obsadzonymi nakrętkami do których dokręce płatew poprzez otwory rewizyjne, które zaślepie później. Tak to by wyglądało:moim zdaniem . słupy 100x100x5mm. ponadto miecze do słupów. Płatew to bym dał równiez 100x60 albo deuteownik 80 mm spawana do słupów i mieczy. krokwie 60x40 scianka 3mm spadek dałbym w kierunku ogrodu a nie dachu. bedzie zalegac snieg- zimy gorsze i dłuzsze niz gdzie indziej..pokrycie tarasu to deska na legarach? co jest pod nią? beton czy piach? Zdjac deskę i obniżyć taras.
Napisano 9 godzin temu9 godzin Autor 59 minut temu, Harp napisał:Często zastanawiam się jak te systemowe altany są policzone i czy w ogóle ktoś zaprząta sobie tym głowę.Co do Twoich obliczeń i założeń to przypominam tylko że pomiędzy 6060 a 6082 jest dwukrotna różnica wytrzymałości a koszt materiału generalnie ten sam.Poniżej daje Ci namiary na naszego opiekuna. Jest to chyba największy hurtownik. Może zadzwoń i pogadaj czy dał by radę Ci sprzedać. Telefon masz od kolegi ze Świnoujścia jakby co. Cena z tygodnia od nich na profile to była 23,70 pln/kg.Radosław WalaszczykKey Customer ManagerAluteam-Alumeco Sp. z o.o.Władysława IV 43PL 81-395 Gdynia+48 501 402 901/ Mobile[email protected]www.aluteam-alumeco.com.plMalowanie to zastosuj epoksydy jako warstwy ochronne i poliuretan jako nawierzchniowa. Do stali i aluminium mogą być te same jak np. Penguard Universal od Jotuna. Jak masz jakiś sklep z farbami przemysłowymi to pomoga Ci dobrać bo firm i systemów jest multum (Sigma, Hempel, International). Jakby Jotuna się trzymać to mógłby być to jak wspomniałem Penguard Universal i na aluminium i na stal (na stali to uzyskaj grubość min 120um na sucho, wałkiem to trzeba wielokrotnie nakładać) a na wierzch Hardtop XP.Aluminium dla dobrej adhezji warto zmatowić włókniną lub drobnym papierem ściernym.Stal, jak nie chcesz cynkować to zadbaj by pozamykać profile by ze środka nie wypływała gdzieś rdza.Dzięki za kontakt. Dzwoniłem i nie mają ani takich ani zbliżonych. Są albo bardzo wąskie typu 150x50, albo powyżej szerokości słupa. Dodatkowy minus, że muszę kupować nawet jak znajdę całe 6m.Farby rozeznam dokładnie jak dojdę do tego etapu. Proces w sumie jak przy renowacji auta, tylko wykończenie inne .Zatyczki do profili już znalazłem, plastikowe. Dodatkowo chcę rozprysnąć podkład do środka, a po montażu wpuścić jakiś tani wosk .. znów jak przy autach
Napisano 9 godzin temu9 godzin Autor Godzinę temu, deszczowyRoman napisał:moim zdaniem . słupy 100x100x5mm. ponadto miecze do słupów. Płatew to bym dał równiez 100x60 albo deuteownik 80 mm spawana do słupów i mieczy. krokwie 60x40 scianka 3mmspadek dałbym w kierunku ogrodu a nie dachu. bedzie zalegac snieg- zimy gorsze i dłuzsze niz gdzie indziej..pokrycie tarasu to deska na legarach? co jest pod nią? beton czy piach? Zdjac deskę i obniżyć taras.Słup 100x100x3 przenosi powyżej 4ton jeden, nie ma sensu tego przewymiarowywać, czołg tam nie będzie parkował.Jakie miecze ? Słup będzie przykręcony do fundamentów, z którymi aktualnie walczę.Dwuteownik jest ok, ale wyglądać będzie tragicznie.Śnieg niech sobie leży i tak wisi mi na stoperach.Taras to deska kompozytowa i nic nie będe zrywał poza jedną żeby słup obsadzić. Pod spodem jest konstrukcja ALU. Specjalnie taras jest dobrany do wysokości podłogi w domu, zeby się nie zaczepiać.
Napisano 8 godzin temu8 godzin Godzinę temu, sherif napisał:Dodatkowo chcę rozprysnąć podkład do środka, a po montażu wpuścić jakiś tani wosk .. znów jak przy autach Zabawa, lepirj wziac dwuteownik, wszędzie pomalujesz .
Napisano 8 godzin temu8 godzin Godzinę temu, sherif napisał:Słup 100x100x3 przenosi powyżej 4ton jeden, nie ma sensu tego przewymiarowywać, czołg tam nie będzie parkował.Jakie miecze ? Słup będzie przykręcony do fundamentów, z którymi aktualnie walczę.3t ?Przy jakiej długości slupa? Miecz usztywnia konstrukcje i zwieksza nosnosc
Napisano 7 godzin temu7 godzin 2 godziny temu, sherif napisał:Słup 100x100x3 przenosi powyżej 4ton jeden, nie ma sensu tego przewymiarowywać, czołg tam nie będzie parkował.Pamiętaj o wyboczeniu.
Napisano 6 godzin temu6 godzin 22 godziny temu, sherif napisał:Po latach dojrzałem do tej decyzji, która odkładałem w czasie. Zdecydowałem się, że chce mieć zadaszenie całoroczne,My kilka lat temu skorzystaliśmy z tej firmy.Działa do tej pory.Wtedy wyszło około 30kRealizacja u nasDOM ROLETStyl, który łączy pokolenia. Biała pergola lamelowa z roletami screen w odcieniach beżu to doskonały przykład, że nowoczesne technologie mogą idealnie współgrać z klasyczną architekturą. Ta...
Napisano 5 godzin temu5 godzin 1 godzinę temu, kravitz napisał:My kilka lat temu skorzystaliśmy z tej firmy.Działa do tej pory.Wtedy wyszło około 30kRealizacja u nasDOM ROLETStyl, który łączy pokolenia. Biała pergola lamelowa z roletami screen w odcieniach beżu to doskonały przykład, że nowoczesne technologie mogą idealnie współgrać z klasyczną architekturą. Ta...U mnie z alu wyszło coś kole 50k, 2.5x3.5 i dwa boki zabudowane. Dach i jedna ściana elektrycznie otwierane. 3 lata temu. Alu4u.pl.
Napisano 5 godzin temu5 godzin 1 godzinę temu, kravitz napisał:Wtedy wyszło około 30kmateriału za 3 k.
Napisano 4 godziny temu4 godziny 18 minut temu, rwIcIk napisał:coś kole 50k, 2.5x3.5 i dwa boki zabudowane.cena za 3.3 x 6m moze przyprawić o zawał.DIY z 4-5k.
Napisano 4 godziny temu4 godziny 31 minut temu, deszczowyRoman napisał:materiału za 3 k.No to rób takie za 6k. Zarobek 2x
Napisano 4 godziny temu4 godziny Autor 4 godziny temu, deszczowyRoman napisał:3t ?Przy jakiej długości slupa? Miecz usztywnia konstrukcje i zwieksza nosnoscJaki ten miecz ?Bez różnicy jakiej wysokości skoro przenosi siłe wzdłuż długosci.3 godziny temu, Harp napisał:Pamiętaj o wyboczeniu.IMHO pomijalne przy takim zastosowanie, chyba że rzeczywiście będę testowa te kilka ton per słup .
Napisano 4 godziny temu4 godziny Autor 2 godziny temu, kravitz napisał:My kilka lat temu skorzystaliśmy z tej firmy.Działa do tej pory.Wtedy wyszło około 30kRealizacja u nasDOM ROLETStyl, który łączy pokolenia. Biała pergola lamelowa z roletami screen w odcieniach beżu to doskonały przykład, że nowoczesne technologie mogą idealnie współgrać z klasyczną architekturą. Ta...ok ale to tylko wykonawca. Te rolety robi kilka firm, które wymieniłem wyżej. Można też kupić je w Leroy, są znacznie tańsze. Dużo myślałem nad tym rozwiązaniem i IMHO jest super przy użyciu sezonowym, czyli pada deszcze czy świeci słońce to się je zamyka. U siebie mam dość chowania na zimę mebli a nie chce mieć ciemnej jadalni - pomieszczenie obok tarasu.Dlatego finalnie zrezygnowałem, choć to było prostsze bo domontowuje się tylko słupy.Godzinę temu, rwIcIk napisał:U mnie z alu wyszło coś kole 50k, 2.5x3.5 i dwa boki zabudowane. Dach i jedna ściana elektrycznie otwierane. 3 lata temu. Alu4u.pl.To znów zależy na jakich "gratach" Aluprof to będzie ok 40k same graty. Przy moim wymiarze wychodziło pod 70kzł.Odpowiednik marketowy 6-10kzł55 minut temu, deszczowyRoman napisał:cena za 3.3 x 6m moze przyprawić o zawał.DIY z 4-5k.Nie zrobisz tego sam.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 14 minut temu, sherif napisał:Nie zrobisz tego sam.Stal i poliweglan. Moze jeszcze w tym roku zrobię 😉
Napisano 3 godziny temu3 godziny 13 minut temu, deszczowyRoman napisał:Stal i poliweglan. Moze jeszcze w tym roku zrobię 😉Jaki poliwęglan?Przecież tam u mnie jest dach ruchomy z kawałków Alu. A boki to ruchome zasłony z jakiegoś sztywnego, ale lekko przewiewnego materiału.Całość na czujniku wiatru, samo się złoży jak za mocno wieje.Nad tym mam sypialnie. Jakby deszcz napieprzał w poliwęglan to ja bym nie spał, ale sąsiad pewnie też.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Co sadzicie o takim gotowcu? Jak za darmo przy tym co placiliscie?MeblobranieBiała aluminiowa pergola tarasowa z oświetleniem LED 3x3...PERGOLA TARASOWA 3X3 Nowoczesna pergola na taras ma 300 CM SZEROKOŚCI ORAZ 300 CM DŁUGOŚCI ZAŚ JEJ WYSOKOŚĆ TO 250 CM. DACH PERGOLI ZABUDOWANY JEST RUCHOMYMI LAMELAMI, świetnie spełniającymi swoją fu
Napisano 3 godziny temu3 godziny 32 minuty temu, sherif napisał:siebie mam dość chowania na zimę mebli a nie chce mieć ciemnej jadalniU nas są już inne meble. Nie takie jak na zdjęciu.Lite ciężkie drewno, takie którego się nie chowa. Coś jak w knajpach na zewnątrz.Nie na 100 lat, ale myślę że na 10 lat na bank starczy.I też mamy właśnie takie rozwiązanie, aby nie zrobić nory z salonu.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Ja mam pergolę obok okien salonu. Do balkonu mam podczepioną od spodu markizę. Zwijam i mam widno w salonie. Dodatkowo z boku domu wybiłem jeszcze jedno jedno duże okno w jadalni.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 2 godziny temu, deszczowyRoman napisał:Stal i poliweglan. Moze jeszcze w tym roku zrobię 😉ale pisałeś o roletach ALU ..
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 2 godziny temu, kravitz napisał:Jaki poliwęglan?Przecież tam u mnie jest dach ruchomy z kawałków Alu. A boki to ruchome zasłony z jakiegoś sztywnego, ale lekko przewiewnego materiału.Całość na czujniku wiatru, samo się złoży jak za mocno wieje.Nad tym mam sypialnie. Jakby deszcz napieprzał w poliwęglan to ja bym nie spał, ale sąsiad pewnie też.Lity poliwęglan jest bardziej twardy niż blacha.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 2 godziny temu, Rado_ napisał:Co sadzicie o takim gotowcu? Jak za darmo przy tym co placiliscie?MeblobranieBiała aluminiowa pergola tarasowa z oświetleniem LED 3x3...PERGOLA TARASOWA 3X3 Nowoczesna pergola na taras ma 300 CM SZEROKOŚCI ORAZ 300 CM DŁUGOŚCI ZAŚ JEJ WYSOKOŚĆ TO 250 CM. DACH PERGOLI ZABUDOWANY JEST RUCHOMYMI LAMELAMI, świetnie spełniającymi swoją fuTo chińszczyzna. Lepiej podjedz do Leroya tam mają rozłożone takie, możesz sobie zobaczyć. Sprawia mocno .. średnie wrażenie. 2 godziny temu, kravitz napisał:U nas są już inne meble. Nie takie jak na zdjęciu.Lite ciężkie drewno, takie którego się nie chowa. Coś jak w knajpach na zewnątrz.Nie na 100 lat, ale myślę że na 10 lat na bank starczy.I też mamy właśnie takie rozwiązanie, aby nie zrobić nory z salonu.Ok, ja przykrywam stół ale to też nie tylko oto chodzi. Jak chce się na dworze usiąśc to albo zimno, albo leje albo słońce w dynę daje . Parasol przerabiałem, namioty też. Chcę raz zrobić, żeby było na długo. Poza tym w planach są ściany częściowo przezroczyste więc będzie coś ala zimowy ogród. Idealne byłby odsuwane poliwęglan, ale praktycznie nie ma czegoś takiego. Kombinowałem jak zrobić rozsuwanie paneli, ale IMO będzie duży problem z uszczelniem i te płyty lite są dość ciężkie.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 6 minut temu, sherif napisał:Lity poliwęglan jest bardziej twardy niż blacha.Mam na pergoli w ogrodzie 👍Trzeba tylko odpowiednio zamontować, by nie strzelała gdy rozgrzewa się.Deszczu nie słychać na niej.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 1 minutę temu, rwIcIk napisał:Mam na pergoli w ogrodzie 👍Lity czy komorowy ? Jest głośny ?
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Teraz, sherif napisał:Lity czy komorowy ? Jest głośny ?Lity, nie jest głośny od deszczu, ale trzeba przykręcać wiercąc otwory luźniejsze od wkrętów, by nie strzelał od zmian temperatury.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 6 minut temu, sherif napisał:To chińszczyzna. Lepiej podjedz do Leroya tam mają rozłożone takie, możesz sobie zobaczyć. Sprawia mocno .. średnie wrażenie.Ok, ja przykrywam stół ale to też nie tylko oto chodzi. Jak chce się na dworze usiąśc to albo zimno, albo leje albo słońce w dynę daje . Parasol przerabiałem, namioty też. Chcę raz zrobić, żeby było na długo. Poza tym w planach są ściany częściowo przezroczyste więc będzie coś ala zimowy ogród.Idealne byłby odsuwane poliwęglan, ale praktycznie nie ma czegoś takiego. Kombinowałem jak zrobić rozsuwanie paneli, ale IMO będzie duży problem z uszczelniem i te płyty lite są dość ciężkie.Na wsi miałem przeżywane panele z alu i szkła 👍
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 1 minutę temu, rwIcIk napisał:Lity, nie jest głośny od deszczu, ale trzeba przykręcać wiercąc otwory luźniejsze od wkrętów, by nie strzelał od zmian temperatury.Wg (jednych z) zaleceń to się go nie przykręca. Leży na uszczelce i dociska go listwa z uszczelką od góry. Pomiędzy panele wchodzą wkręty z listwy + dylatacja 2cm pomiędzy panelami. Także ma sporo miejsca do pracy.1 minutę temu, rwIcIk napisał:Na wsi miałem przeżywane panele z alu i szkła 👍Ale na dachu, takie duże w poprzek tarasu ?
Napisano 46 minut temu46 min 24 minuty temu, sherif napisał:To chińszczyzna. Lepiej podjedz do Leroya tam mają rozłożone takie, możesz sobie zobaczyć. Sprawia mocno .. średnie wrażenie.hmm ogladalem w OBI i sprawiały bardzo dobre solidne wrazenie.Ale nie oglądałem tych nie chinskich, wiec nie mam porownania. Prawdę mówiąc nie wiem czego mialbym się w nich doczepic?
Napisano 17 minut temu17 min Godzinę temu, sherif napisał:Lity poliwęglan jest bardziej twardy niż blacha.Mi nie chodzi o to że się złamie, tylko hałas jest.Chciałbyś spac z otwartym oknem w sypialni, a pod oknem dach z poliwęglanu? Przy deszczu?