Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaką eFke - polską czy niemiecką?

Featured Replies

Napisano

Kolega chce zakupić Astre sedan jak najmłodszą i w miarę wyposażoną w cenie do max. 12 tyś PLN. Poradził się mnie bo wie, że śmigam astrolotem.

I teraz pytanie bo w sumie mogę mu powiedzieć popatrz na allegro i kupuj coś z rocznika 2000/2001 no ale... właśnie z tych roczników to rozumiem, że już tylko w Polsce składali i niestety praktycznie wszystko jest full mega golizna i to jeszcze z silnikiem 1,4 60 KM.

Szczerze mówiąc nie bardzo chce mu polecić coś takiego (zastanawia się jeszcze nad Lanosem) dlatego pytam czy nie lepiej będzie jak powiem mu żeby szukał coś z niemiec w rocznikach 97/98 (w 99 to nie wiem czy w Polsce czy w Niemczech robili Astry hmm.gif) ale w tych Astrach to przynajmniej większy wybór silników jest no i niezły wypas można spotkać.

Co o tym myślicie? co ja mu mam powiedzieć bo już sam nie wiem mlot.gif Jak patrze na opisy i zdjęcia Astr z Gliwic to mnie odpycha ta tapicerka jak w Polonezie i ta full mega golizna z silnikiem 60 KM poprostu sumienie mnie gryzie polecić coś takiego sick.gif

Napisano

Moim zdaniem w Polsce jest teraz tyle nasciaganych samochod ze nie ma sensu juz szukac w Niemczech.

Jeszcze kupujac tak popularny samochod jak Astra mozna naprawde trafic na rodzynki smile.gif Szukac do bolu w Polsce napewno sie oplaci.

Napisano
  • Autor

> moze cos takiego...

No bardzo fajna ale klima mocno wskazana. Musze z kumplem pogadać konkretniej jak sytuacja wygląda.

Czy można wogóle kupić Astre np. z rocznika 1999/2000 z dobrym wyposażeniem i silnikiem innym niż 60 KM? bo jakoś znaleźć nie mogę przynajmniej do 12 tyś. PLN hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Moze dynamic? 100 km Własnie zapomniałem dopisac...własnie zeby

> szukał z klima...

> ps. Zobacz jaka fajna asterka a'la Dynamic

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1412392

> 60 km....

Wszystko co znajdujesz niby fajne ale jakoś drogie bez klimy i te 60 KM oslabiony.gif Coś mi się wydaje, że jednak w tej cenie Astry jak chce kumpel kupić się nie da, a myślełem że są tanie jak barszcz. Zostaje chyba tylko Lanos...

Napisano

Jak lanos to pod warunkiem, ze 1,6 (najlepiej SX) z LPG zlosnik.gif

Ale prawde mowiac - astra i lanosem jezdzi sie zupelnie inaczej wink.gif

Napisano

Lanos confused.gif NIE !!!!!!!!! Tylko nie daewoo !!! PLIZ !! cool.gif

Napisano

> Lanos NIE !!!!!!!!! Tylko nie daewoo !!! PLIZ !!

Podaj jakies argumenty smile.gif

Jezdze lanosem i astra wiec mniej wiecej porownanie mam wink.gif

Napisano

tapicerka jak w innych Astrach, tylko brzydszy wzór no.gif boczki wykończone całe pseudo welurem, a nie tylok w połowie, rdza w nie bitych egzemplarzach jest małym problemem, mechanicznie bardzo dobre, wady to wybór z 3 silników 1.4 8V 60KM najczęściej, żadko się pojawiają 1.6 8V 75KM, a prawie wcale 1.6 16V

Napisano

> Podaj jakies argumenty

> Jezdze lanosem i astra wiec mniej wiecej porownanie mam

Jeden z argumentów to : TO JEST KOREAŃCZYK cool.gif No i splajtowali 893goodvibes.gifgrinser006.gif

Napisano

jakie argumenty? btw. z lat starszych przed 1999 kiedy to zaczęto produkcje w Gliwicach, można kupić egzemplarze z Żerania... też są dobre ok.gif Vectry B też były z Żerania ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jeden z argumentów to : TO JEST KOREAŃCZYK

A no koreanczyk - co wiecej - modele produkowane w Korei sa trwalsze niz te produkowane w Polsce zlosnik.gif

A teraz zaskocze Cie pewnie nieco bardziej - Lanos jest mniej z moich obserwacji mniej awaryjnym autem niz astra!

Szkoda, ze nie ma troche twardszego (mniej bujajacego) zawieszenia i lepszej jakosci wnetrza - wtedy nie wiem czy nawet obejrzalbym sie za jakas asterka zlosnik.gif

Ale podam w ktorym momencie moim zdaniem przejawia sie przewaga astry nad lansoem:

- wnetrze - w astrze czuje sie swobodniej - jakby bylo wiecej mniejsca, no i mniej "tandetnie"

- Zawieszenie - to astry tez idealne nie jest ale dla mnie o wiele lepsze od lanosowego zlosnik.gif

- reflektory - astrowe w nocy jednak lepiej oswietlaja droge zlosnik.gif

- Spalanie (chociaz tutaj juz trudno porownywac bo mam zupelnie rozne silniki - w kazdym razie w lanosie w tej chwili 10l LPG / 100 km

Napisano

a zobacz ta asterke.. tu niedosyć że sprowadzona z niemiec..ładny kolor i wyposażenie i jak na ten rocznik to przystępna cena!!

PS>rejestracja w tewj chwili wynosi dokłądnie 1700zł(wiem bo sam tez miałem z niemiec i tyle płaciłem)

i tu jeszcze jedna

Napisano

Ja bym proponował asterke z niemiec... albo wyprodukowaną u nich... sam mam chyba nawet skłądaną w warszawie i jest wszystko super tylko ta rdza slinka.gif W swojej asterce mam wsio brakuje tylko niepotrzebnej klimatyzacji i elektrycznych szybek na tyle ale to da się naprawić wink.gif

P.s. najgorsze w tej asterce to były silnik 1.5 litra oleju na 1000km...

Mój sąsiad ma asterke z 97 roku ze wszystkim co się da tam wsadzić łącznie z silnikiem 2.0 16v czekam tylko aż będzie sprzedawał yay.gif Na dodatek czarny sedan zlosnik.gif

Napisano

> a zobacz ta asterke.. tu niedosyć że sprowadzona z niemiec..ładny

> kolor i wyposażenie i jak na ten rocznik to przystępna cena!!

> PS

> i tu jeszcze jedna

Ja swoją opłacałem w zeszłym tygodniu i wyniosło mnie to poniżej 1300 zł

Napisano

Polecam niemiecką tylko też dokładnie oblukać jak chodzi silnik i czy rdzy nie ma, ja niestety się naciołem na silniczek, a tak ładnie pracował jak wracałem do domciu.

Napisano
  • Autor

> Jezdze lanosem i astra wiec mniej wiecej porownanie mam

O to Kolega najlepiej mi pomoże. Jakbyś miał wybierać Lanosa z 2000 r i Astre z 1998 to co byś wybrał przyjmując, że podobne wyposażenie i silniki?

Przyznam się z bólem, że chyba wolałbym np. takiego laniego niż polską Astre z rocznika 2000 albo chociażby takiego Lanosa...

Napisano
  • Autor

> Polecam niemiecką tylko też dokładnie oblukać jak chodzi silnik i czy

> rdzy nie ma, ja niestety się naciołem na silniczek, a tak ładnie

> pracował jak wracałem do domciu.

No właśnie silniczki Astr z niemiec mogą być zajechane. Mnie też to w pewnym sensie dotknęło...

Napisano

> No właśnie silniczki Astr z niemiec mogą być zajechane. Mnie też to w

> pewnym sensie dotknęło...

Ja nie narzekam. Asterkę mam z niemiec z udokumentowanym przebiegiem i przeglądem zrobionym przez niemca w lipcu (mam dokumenty DEKRY). Silniczek cyka jak marzenie, wszystko wymienione.

Więc nie ma reguły, poprostu trochę wiedzy, szczęścia i można mieć piękną asterkę z niemiec (no i nie ma zawieszenia skatowanego na naszych cudnych trasach przeżycia !! )

Napisano

> Ja nie narzekam. Asterkę mam z niemiec z udokumentowanym przebiegiem

> i przeglądem zrobionym przez niemca w lipcu (mam dokumenty).

> Silniczek cyka jak marzenie, wszystko wymienione.

> Więc nie ma reguły, poprostu trochę wiedzy, szczęścia i można mieć

> piękną asterkę z niemiec (no i nie ma zawieszenia skatowanego na

> naszych cudnych trasach przeżycia !! )

U mnie też silniczek ładnie cykał jak go brałem, a po 3000 km zaczoł łykać olej w ilości 1 litr na 1000 km, podejrzewam że miał zalanego motodoktorka.

Napisano
  • Autor

> U mnie też silniczek ładnie cykał jak go brałem, a po 3000 km zaczoł

> łykać olej w ilości 1 litr na 1000 km, podejrzewam że miał

> zalanego motodoktorka.

Też podejrzewam ten zabieg u siebie bo jak kupowałem to silniczek chodził idealnie, a tu !ciach! po przejechaniu około 5 kkm i teraz się męcze z nim ale jeszcze jeździ zlosnik.gif

Napisano

> Lanos NIE !!!!!!!!! Tylko nie daewoo !!! PLIZ !!

podaj mi jeden ale taki rzeczowy argument dlaczego nie lanos.

ja jezdze asterka ale teraz sobie poniekad w brode pluje bo za pieniadze ktore wydalem na astre z 94r. jezdzilbym 5 lat mlodszym lanosem. kilku znajomych ma to auto i nie narzekaja na nie. a co najwazniejesze malo ktory lanos ma rdze czego nie mozna powiedziec o astrze. wrecz przeciwnie malo ktora astra F nie ma rdzy. co do silnika - przyjzyj sie silnikowi c16nz - zebys sie nie zdziwil jesli zobaczysz na elementach silnika znaczek daewoo. prawda jest taka ze lanos to astra w innym opakowaniu.

gdyby nie moje gapiostwo to dzisiaj na pewno jezdzilbym lanim i wcale nie przeszkadza mi to ze to DeU.

szukaj lanosa.

Napisano
  • Autor

> gdyby nie moje gapiostwo to dzisiaj na pewno jezdzilbym lanim i wcale

> nie przeszkadza mi to ze to DeU.

> szukaj lanosa.

Chociaż mam Astre i lubie ten samochód to przyznaje Ci całkowitą rację więc raczej nie polece koledze Astry i niech szuka jakiegoś zadbanego Lanosa

Napisano

Szczerze... wybralbym lanosa zlosnik.gif (troche niepoprawne to politycznie na kuńciku astry ale taka jest prawda zlosnik.gif).

Odpukac - lanos dotychczas sprawuje sie bezproblemowo - zadnych usterek, awarii - wystarczy lac LPG i jechac.

Jedyne co przy nim robie to wymiana plynow...

Nigdy jeszcze mnie nie zawiodl.

Autkiem jezdzi sie calkiem przyjemnie - silnik 1,6 jest naprawde wystarczajaco dynamiczny wink.gif

Minus dla silnika za spalanie - dlatego jak kupowac to juz z gazem (spali z 10l LPG/100 km).

Lanos ma o wiele lepsze zabezpieczenia antykorozyjne od astry - moj nie ma jeszcze ani sladu rdzy.

W 99 roku jak dobrze pamietam Lanos mial maly lifting - warto kupic juz tego po 99.

Co moze troche zrazic w Lanosie - bardzo bujajace zawieszenie, jakosc plastikow - lubi sobie tam cos potrzeszczec i postukac.

To tyle - minusow lanosa naprawde wiecej wymienic nie potrafie icon_rolleyes.gif jstem przekonany, ze jesli znajdziecie zadbany egz. to bedzie sie jeszcze dluuuugo sprawowal bezproblemowo.

Napisano
  • Autor

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. No więc powiem chłopowi żeby dał sobie spokój z Astrą i szukał zadbanego Lanosa.

Pzdr 20.GIF

Napisano

> przyjzyj sie silnikowi c16nz - zebys sie nie zdziwil jesli zobaczysz na elementach silnika

> znaczek daewoo.

No chyba sobie żarty robisz...

> prawda jest taka ze lanos to astra w innym opakowaniu.

Skoro tak, to w lanosie powinny być znaki GM a nie w Oplu znaki Daewoo... grinser006.gif

Napisano

> No chyba sobie żarty robisz...

> Skoro tak, to w lanosie powinny być znaki GM a nie w Oplu znaki

> Daewoo...

lelek a zebys sie nie zdziwil. nie wiem czy w kazdym. ale w mojej poprzedniej astrze z 92r. (sciagana z niemiec) byl silnik c16nz. na metalowej czesci aparatu zaplonowego byl znaczego deu, na gornej czesci glowicy tez. malo tego byl koreanski rozrusznik (delco). nie wiem jak w tej bo szczerze mowiac nie przygladalem sie.

napisalem tez ze lanos to taka koreanska astra poniewaz najpierw byla astra a dopiero lanos no i generalnie deu przeciez czerpalo duzo z opla.

Napisano

> lelek a zebys sie nie zdziwil. nie wiem czy w kazdym. ale w mojej

> poprzedniej astrze z 92r. (sciagana z niemiec) byl silnik c16nz.

> na metalowej czesci aparatu zaplonowego byl znaczego deu, na

> gornej czesci glowicy tez. malo tego byl koreanski rozrusznik

> (delco). nie wiem jak w tej bo szczerze mowiac nie przygladalem

> sie.

A u mnie gdzie nie zajrze to wszedzie GM... Dlatego icon_eek.gificon_eek.gif na to co mówisz. Owszem pasuje wiele części z daewoo, pewnie dlatego że:

> generalnie deu przeciez czerpalo duzo

> z opla.

i najczęsciej ze 3 razy tańsze... zlosnik.gif (np silnik krokowy) ale żeby Opel dawał częsci daewoo już w fabryce? spineyes.gif

Napisano

> Daewoo...

Kolega mial c16nz z glowica ze znakami daewoo. Szkoda ze ja sprzedal bo bym fotexa zrobil i zapodal

Napisano

> Daewoo...

...Jeżdziłem nubirą i na każdej części widnieje emblemat GM...

Napisano

Witam!

Ostatnio jechalem Taxi i gostek mi mowi ze on w tym Lanosie ma wiecej czesci od Astry GM jak z DEU. Za czynajac od poduszek silnika po inne czesci. Wrecz namawial mnie odwiedzenia ASO bylego fiata na wymiany tym ze taniej.

Napisano

> Chociaż mam Astre i lubie ten samochód to przyznaje Ci całkowitą

> rację więc raczej nie polece koledze Astry i niech szuka

> jakiegoś zadbanego Lanosa

...Wg mnie ,a jeżdziłem Nubirą od '02roku do lutego '06 ,daewoo to bardzo dobre samochody.Zero jakiejkolwiek rdzy ,dynamiczny silnik ,wygodna w środku - podsumowując : za tą kase nie da się kupić tej klasy auta w tym wieku. Sam chciałem dla siebie kupić lanosa (wtedy przekonałem się ,że nubira jest bez porównania lepszym autem w stosunku do lanosa) ,ale niestety nie montują w nich silników diesla frown.gif A ,że kolega miał na sprzedaż asterke z turbodieslem to się skusiłem... ...Niech kolega kupi sobie Nubire - podobna cena co lanos ,a dużo lepsze wykonanie (foto w zał)...

post-41849-14352472639522_thumb.jpg

Napisano

jest tylko jedno ale ... brzyyydaaal hehe.gif jak dla mnie oczywiscie te wszystkie DU to porazka jesli chodzi o stylistyke, nawet astra F, ktora wczesniej wyprodukowali jest dla mnie ladniejsza, powiem wiecej taki golf II jest dla mnie ladniejszy smile.gif

Napisano

Idz do znawcow Nubiry, oni ci powiedza. Fajne auto ale czemu co roku trzeba robic cos w zawieszeniu frown.gif. W Astrze jak cos zrobisz dobrze to jezdzisz pare lat smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Niech kolega kupi sobie

> Nubire - podobna cena co lanos ,a dużo lepsze wykonanie (foto w

> zał)...

Rzeczywiście ceny Nubiry są bardzo atrakcyjne. Np. takie coś całkiem całkiem. Czytając opis myślałem, że z kszesła spadne yikes.gif ten gość to już chyba jakiś mega dyslektyk no ale ku..a bez przesady!!! mlot.gif

Napisano

Co do zawiszenia to elemety są w większości z astry. Ja niedawno w lanosie wymienialem łączniki stabilizatora sworznie i końcówki drążków, wsyztsko zamienniki z astry, zawieszenie ma taka sama konstrukcje z przodu mcpersony z tylu belka skretna wiec twardosc to tylko kwestia amorkow i sprezyn, mi odpowida to w lanosie, bez przesady z tym bujaniem nie ma żadnej tragedii,

Dodam że moj z 99 cały czas pod churka nie ma śladów rdzy, ostatnio przymierzałem się do vectry B i nie mogłem się nadziwić że w nawet w rocznikach rzedu 2000 można zobaczyc rudą. Podoba mie sie vectra B ale walki z rdza bym nie zniósł.

Można się przyjrzeć nubirce tez.

Co do awaryjności laniego to wzorowa (4 lata i 80tys na lpg) nic sie nie dzieje, zawsze wsiadam i jade.

Te elementy zawiszenia to są jedyne elementy mechaniczne jakie w nim wymieniłem po 7latach i 130kkm...miały prawo amorki jeszcze 65% maja

Ceny czesci tak samo smieszne jak do astry.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odgrzewam temat bo chcę zwrócić honor koledze adamuus pad.gif

Rozebrałem rozrząd i na kołach zębatych były znaki daewoo. Termostat założony w fabryce był firmy Delco zlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.