Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warto obniżać astre

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie mam możliwośc kupienia tanio sprężyn obniżających auto, ale nie wiem czy sie skuśic, więc proszę o rade tych co maja obniżone auta, oraz tych co nie mają czy warto i jakie są plusy i minusy takiego zabiegu?

smile.gif

Napisano

co maja obniżone auta, oraz tych co nie mają czy warto i jakie są plusy i minusy takiego zabiegu?

mam wprawdzie inny model (obok), ale często muszę uważać na naszych drogach, szczególnie na wysokich krawężnikach i koleinach jak jade na rybki, zaznaczam, że zawieszenie jest w porzo. chętnie bym ją podniósł o parę cm. pzdr 20.GIF

Napisano

Zalezy po jakich drogach bedziesz jezdzil icon_rolleyes.gif

Jesli w wiekszosci po miejskich ulicach, a nie masz ich zbytnio dziurawych to warto sie skusic- auto lepiej sie prezentuje. Jesli jednak robisz dluzsze trasy po Polsce, to odczujesz na wlasnej skorze, ze bedzie niewygodnie frown.gif Mialem sportowe, wiec taka moja rada.

Napisano

Miałem ....... 2 tygodnie i mi starczyło no.gif

Jeśli juz to na pewno nie same springi, ale też amorki. Wtedy może będzie to miało ręce i nogi. Ale oczywiście koszta odpowiednio wzrosną oslabiony.gif

Daruj sobie wszelkie sprężyny z Allegro itp. Wywalisz tylko pieniadze w błoto no.gif

Przerabiałem temat i rzeczywiście, gładkie zakręty bajka, ale ile jest w naszym kraju dróg z gładkimi zakrętami ....

Na co dzień nie polecam, zaciskasz zęby przed każdą dziurą, przejazdem itp. Dla mnie była to męka

Napisano

> Jak w temacie mam możliwośc kupienia tanio sprężyn obniżających auto,

> ale nie wiem czy sie skuśic, więc proszę o rade tych co maja

> obniżone auta, oraz tych co nie mają czy warto i jakie są plusy

> i minusy takiego zabiegu?

w naszym kraju raczej nie warto, nie te drogi

Napisano

Jesli same sprezyny to tylko progresywne.Jest to kompromis miedzy wygoda a sportowa charakterystyka pracy.Najlepiej b.dobrych firm np.Eibach,H&R,Bilstein.Na seryjnych amorkach obnizyc mozna tak do 35mm.Pozniej to juz sportowe,skrocone amorki trzeba.W moim astrolocie mam caly zawias H&R i jest poprostu I klasa smile.gifAle troche wykosztowalem sie na niego...

Plusem jest dla mnie ze auto jest przyklejone do drogi i niejednego z duzo mocniejszym silnikiem przewiozlem po zakretach,jak siedzial mi na d...e devil.gifMinusow dla mnie nie ma.Wiesz jesli ktos lubi nile bujanie i podjezdzanie pod kazdy kraweznik to nie dla niego!

Napisano

Ja mam obniżona Astre i są tego plusy i minusy.

Plusy: Lepiej trzyma sie drogi , a szczególnie na zakrętach jezdzi sie super i jest przez to bezpieczniejsza.

Minusy: Nie za bardzo nadaje sie na poslkie drogi, za duzo dziur. Trzeba uważac na dołach, czuc prawie każdy. I miska za nisko, można łatwo uszkodzic, chodz na razie jest ok.

Ale i tak na zime będe musiał zmienic na normalne sprezyny, bo tak obnizona to by robiła za pług śnieżny:).

Napisano

Tak jest.....Polskie drogi i klimat nie ulatwiaja zycia tuningowcom

He he .....

Napisano

mi zostały sportowe zawiasy z tyłu. Jak jade do wawy za wisłą zaczyna się wyboista droga - TRAGEDIA. Ma to swoje plusy - na zakrętach pięknie się prowadzi. Żadko naciskam hama, częściej gaz. PS po stłuczce wymieniałem całe zawiasy z przodu na miekkie - z drugiej strony też porażka bo amo po zimie już nadają sie znowu do wymiany, powód - drogi, ale to inna bajka. PZDR

Napisano

Witam

Kiedy ja kupiłem Astrę to miała sportowe sprężyny Eibach założone i niestety musiałem je zmienic. Faktycznie auto trzymało się dorgi dużo lepiej ale komfort jazdy pozostawiał dużo do życzenia. Kilka razy prawie urwałem tlumik środkowy i zmieniłem na sprężyny od Cabrio. Wydaje mi się, że astra jest troszkę niższa od zawieszenia oryginalnego ale chcę powiedziec, że na nasze drogi i to w dodatku Wrocławskie jest ok. Mam opony 195/55R15 i komfort oraz prowadzenie auta w zakrętach mnie zadowala, a dodam, że lubię dynamiczną i szybką jazdę, chociaż ostatnio muszę troszkę spokojniej się poruszac bo mam już 18 pkt. karnych.

pozdrawiam

Przemula

Napisano

Mam obniżona i powiem że warto. Jest sztywniej ale nie kazdy to lubi zlosnik.gif

Napisano

Również myślałem o twardym zawiasie, ale w Ostrowi Maz. jest za dużo "śpiących policjantów". Ja żeby wyjechać z osiedla muszę przebić się min. przez trzy :-( I to nie są takie łagodne ułożone z kosteczki tylko METALOWE POTWORY! Ale jednego jestem zdania - dobre i szerokie oponki sprawiają, że autko trzyma się dobrze drogi, świetnie hamuje, i dobrze trzyma w zakrętach. A jeśli Twój oryginalny zawias jest sprawny (czyt. sprawny - to trochę więcej niż wymagają na przeglądzie) to nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

POZDRAWIAM

Napisano

Witam

Właczesie do dyskusji chociaż interesuje mnie nie obniżenie ale podwyższenie auta. Mam dość częsty problem z chaczenie o "policjantów" na drodze i przy róznego rodzaju pokonywaniu krawęznikoów czy innych wiekszych wybojów. Mechanik obejrzał auto pod spodem ale nic nie wypatrzył. Najnizszym punktem, tym chaczacym jest środkowy tłumik wraz z rura na jego wylocie, mechanik nie był w stanie stwierdzic czy jest to oryginalny tłumik czy jakis zamiennik który powoduje chaczenie.

Jako zupełny laik w temacie tiuningu mam pytanie, powiccie w paru słowach co powinienem wymienić i jakie moga byc to koszta aby podnieść auto na bepieczna wysokość dostosoana do polskich reliów dróg, mysle tak o 2-3 cm.

Pzdr.

Napisano

Najpierw trzeba zobaczyć czy astra nie siedzi na spręzynach już to nie trzeba obniżać smile.gif Moje spreżynki były jakieś dziwne bo po założeniu -40mm samochód z przodu obnizył się o jakieś 10 w porównaniu do seryjnych z przodu tył był ok.

Co do obniżonej asterki poza tym ze jest twardsza wszystko jest ok... niemam problemów z podjeżdzaniem na krawężniki poprostu trzeba robić to wolniej...

Jedyna wkurzająca sprawa to to ze wspawałem sobie z powrotem katalizator wcześniej była rurka i teraz przycieram nim o co tylko się da ale myśle ze to wina złego wspawania smile.gif

Ogólnie mówiąc nie podwyższajcie sobie asterek kichowo wygląda taki samochód!!!

Napisano

> Najpierw trzeba zobaczyć czy astra nie siedzi na spręzynach już to

> nie trzeba obniżać Moje spreżynki były jakieś dziwne bo po

> założeniu -40mm samochód z przodu obnizył się o jakieś 10 w

> porównaniu do seryjnych z przodu tył był ok.

> Co do obniżonej asterki poza tym ze jest twardsza wszystko jest ok...

> niemam problemów z podjeżdzaniem na krawężniki poprostu trzeba

> robić to wolniej...

> Jedyna wkurzająca sprawa to to ze wspawałem sobie z powrotem

> katalizator wcześniej była rurka i teraz przycieram nim o co

> tylko się da ale myśle ze to wina złego wspawania

> Ogólnie mówiąc nie podwyższajcie sobie asterek kichowo wygląda taki

> samochód!!!

Też mam zamiar założyć niższe springi takie max -50mm. I teraz pytanko, czy jak założe nowe amorki np bilsteina B4 (tak wiem że to gazowy odpowiednik serii zlosnik.gif ) to czy amory dadzą radę ? Jeśli nie to ile złota trzeba zapłacić za skrócenie amorów ?

btw kiedyś w gazecie GT zakładali do Octavii chyba -45mm i pisali że amory w serii spokojnie dają radę. Sam już nie wiem crazy.gif

Napisano

podpisuję się pod tym, co koledzy napisali wyżej

sam jeździłem grubo ponad rok na springach H&R

w połączeniu z amorkami od vectry GT

plusy:

- trzymanie drogi niesamowite (zakręty!!!)

- wygląd - obniżenie moim zdaniem lepiej się prezentuje

minusy:

- trzeba zwracać uwagę na język, żeby nie przygryźć 270751858-jezyk.gif

- zniszczony zderzak (nawet na dość niskich krawężnikach)

- poobcierana miska olejowa i ogólnie spód auta,

- niektóre szerokie i łagodne progi zwalniające "nie do przejścia"

- zapomnij o wjeżdżaniu w polne drogi ze zbyt głębokimi koleinami

- no i zeszłej zimy robiłem za pług zlosnik.gif

myślę, że powinieneś szukać kompromisu

ja mam w tej chwili amorki kayaba i ponoć "pseudo-utwardzane"

sprężynki lejfors (nie pamiętam jak się pisze wink.gif )

siedzi jakby lekko niżej niż asterki, które widzę na ulicach

jeździ się rozsądnie - nie jest zbyt miękko i nie za twardo

auto przy większych prędkościach w łukach łapie przechył,

ale już np. na łagodnych nierównościach nie ma bujania wink.gif

Napisano

z tego co wiem na własnej skórze się przekowałem ze sprężynki niższe niż -40 trzeba miec skrucony amorek bo sprężynka lata w gnieździe wink.gif

Przy spręzynkach -60 i seryjnych amorkach jak zacznie bujać to niechce przestać.

Napisano

> Mam obniżona i powiem że warto. Jest sztywniej ale nie kazdy to lubi

masz amorki serie ?

Napisano

> masz amorki serie ?

Z przodu siedzą skrócone GtCupline zlosnik.gif i w porownaniu z serią jest dużo lepiej

Napisano

szukałem na Grupie Warszawskiej i był tylko jeden namiar do skracania amorków- mają teraz urlop. Ktoś się orientuje ile to kosztuje, gdzie sie tym w wawie zajmują i czy wystarczy że dostarcze im np moje stare amorki ?

Mam straszny dylemat bo B4 moge mieć za ok 100zł/sztuka ale nie chce wydać $ żeby mi się amorki rozsypały po miesiącu. Sprężyny kupiłem, muszę je zmierzyć ( były zdjete z auta które przyjechało do nas z Niemiec podobno na seryjnych amorkach. Gośc mówił ze siedziała jakieś 40 może 50 mm niżej niż seria. Doradźcie co zrobić i gdzie bow.gif bo co osoba to inna opinia crazy.gif

Napisano

moja tez obnizona smile.gif na oryginalnych sprezynach prawdopodobnie od cabrio i milutko sie sunie po zakrętach jak przyklejona. Ale ostatnio jechałem z Częstochowy na łask a tam koleiny jak na poligonie i parę razy zaryłem, ale na szczęście mam sanki (osłona miski) i to mnie ratuje zeby michy nie urwac smile.gif Jedyny minus kiepskie drogi na obnizone auta a szczegółnie przejazdy kolejowe no.gif

Napisano

no to odgrzeje kotleta chyba ostatni już raz zlosnik.gif

Jak dobrze pójdzie to jutro - max w piątek zakładam sprężynki razem z bilsteinem B4. Tylko strasznie mnie dziwi że przednie sprężyny są niewiele dłuższe od serii. Mają oznaczenia FK chyba 32/32 czy coś takiego. Seria przód wg katalogu jest sporo dłuższa od tylnych. Wiem że są miękkie i się pewnie bardzo ściskają. Ale czy to jest ok ? Przeglądałem alledrogo to na jednych aukcjach są przednie sporo dłuższe od tylnych a na inncyh niewiele. Ehhhh może ktoś z was kojarzy ten model sprężyn albo pamięta czy była duża różnica między długością przednich a tylnych, oczywiśćie tych obniżających. crazy.gif

Pozdro

Lukasik

Napisano

Ja mam springi Eibach -60/-40 i amortyzatorki przod Kyaba tyl fabryczny. Jezdze na kolach alu 185x55x15. Moje spostrzezenia sa nastepujace: Auto siedzi duzo nizej wiec zapomniec mozna o wjezdzaniu na wysoki kraweznik.Przejazd przez hopke rownoznaczny jest z calkowitym zatrzymaniem auta. Komfort jazdy w porownaniu do fabrycznego zawiasu na kolach np. 165x70x13 jest duzo slabszy. A na naszych polskich drogach "ostatniej kategorii" czasem ciesze sie ze mam zdrowe zeby bo czesto plombami bym szybe wybil smile.gif Dodatkowo powiem,ze z uwagi na twardy zawias i nizszy profil opony auto przyjmuje spore drgania (uklad skretny przede wszystkim). Jednak sa tez zalety. Przede wszystkim jezdzi sie bezpieczniej poniewaz jadac na takim zawiasie, wykonujac ostry zakret, nie musisz przez boczna szybe ogladac z bliska asfaltu smile.gif Przy ruszaniu autko nie ma takich strat w przeniesieniu mocy na kola napedzane (auto nie podnosi sie tak bardzo jak na standardowym zawieszeniu). Przy hamowaniu zapomnisz o duzym "nurkowaniu". Jak wielu kolegow powiem to samo: jesli juz zmieniac zawias to na "markowy", nie z "allegro" i razem z dobrymi amortyzatorami. Pozdrawiam serdecznie.Adam

Napisano
  • Autor

Ja wczoraj założyłem alu 16 z oponami 205/55 i astra i jest teraz jakaś taka wyższa tak na oko z 2-3 cm nie wygląda to żle ale napewno będzie lepiej wyglądać jak ją jednak obniże, żeby tylko nie tarło o nadkola plastikowe mam założone z przodu frown.gif

Napisano

Byłem wczoraj na przeglądzie z Asią a mam obniżoną i utwardzoną tylko nie wiem jakiej firmy są sprężyny i amortyzatory bo to jeszcze w niemczech zostało zrobione.

Diagnosta powiedział że niedługo będe miał do wymiany sprężyny bo są tylko dwa zwoje pracujące. Myślę sobie skoro są krótsze to chyba to normalne. Jak myślicie?

Napisano

> co maja obniżone auta, oraz tych co nie mają czy warto i jakie są

> plusy i minusy takiego zabiegu?

> mam wprawdzie inny model (obok), ale często muszę uważać na naszych

> drogach, szczególnie na wysokich krawężnikach i koleinach jak

> jade na rybki, zaznaczam, że zawieszenie jest w porzo. chętnie

> bym ją podniósł o parę cm. pzdr

Hmmm ja tez przeciwnie... chętnie podniosła bym swoją astrunie o pare cm smile.gif Ale poki co to zostawiłam tak jak jest i ciągle sie nad tematem zastanawiam.

Pzdr.

Napisano

> Hmmm ja tez przeciwnie... chętnie podniosła bym swoją astrunie o pare

> cm Ale poki co to zostawiłam tak jak jest i ciągle sie nad

> tematem zastanawiam.

> Pzdr.

hmm czyli nikt z Kolegów nie spotkał się ze sprężynami o oznaczeniu FK 32/32 ?

pozdro

lukasik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.