Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego silniki opla 16v...

Featured Replies

Napisano

... mają taką złą opinię u ludzi ? Ostatnio sporo szukałem aut dla kolegi, także czegoś z astr F/G i wszyscy odradzali te silniki (1.4 16v i 1,6 16v ) ... Dlaczego ? W oplach nie siedzę, dlatego pytam.

Napisano

> ... mają taką złą opinię u ludzi ? Ostatnio sporo szukałem aut dla

> kolegi, także czegoś z astr F/G i wszyscy odradzali te silniki

> (1.4 16v i 1,6 16v ) ... Dlaczego ? W oplach nie siedzę, dlatego

> pytam.

To sa chyba opinie ludzi nie majacych z nimi stycznosci.

Jezdze czesto AII 1.4 16v i bardzo sobie chwale ten silnik waytogo.gif

Napisano

> pytam.

ostatnio widziałem taki silniczek po 300 tysiakach kilosów ...

i jakby miał na czas zmienione pierścienie i dolany olej to jeździłby dalej

Napisano

> pytam.

Dlatego, że:

w przypadku zerwania paska sciana.gifsciana.gifsciana.gifadmin.gif

przy wymianie rozrządu... trzeba wymienić pompę wody, rolkę i napinacz... co by spać spokojnie

Napisano

dlatego że (przynajmniej w Astrze 2 1.6 16v którą jeździłem) był to nieelastyczny, dużo palacy parch który miał wymieniane pierścionki przy 120kkm!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano
  • Autor

przecież to normalne eksploatacyjne wymiany...

Napisano

braciak ma 1.4 16V nakulane 260kkm i jeździ dalej ok.gif

Napisano

> przecież to normalne eksploatacyjne wymiany...

dorzuć do tego niesamowitą ekonomikę... i stosunkowo mikroskopijne spalanie zlosnik.gif rzędu 10-12 / 100 zlosnik.gif

a poza tym.. to są mocne porządne silniki, stare ale sprawdzone konstrukcje, mi osobiście nie podoba się w nich jedno... a w zasadzie 2 rzeczy - napędzanie pompy wody paskiem rozrządu i... stosunkowo częste awarie uszczelek pod głowicami... no ale żaden silnik nie jest bez wad... tak jak w 1.9 tdi lubią głowice pękać, tak w 16V oplowskich lubią padać uszczele pod głowicami... i generalnie... nie ma silników bez wad smile.gif

Napisano

> silnik nie jest bez wad... tak jak w 1.9 tdi lubią głowice

> pękać, tak w 16V oplowskich lubią padać uszczele pod

> głowicami... i generalnie... nie ma silników bez wad

nie chce bronic 1.9 tdi bo mam to w pupie wink.gif ale nie slyszalem o pekajacych glowicach

Napisano

> pytam.

Z tego co wiem, to najgorszą opinią cieszy się 1.6 16V, a to za sprawą spalania dużych ilości oleju. Przynajmniej w Astrach F do 1997 roku, później coś podobno poprawili.

Sam ostatnio interesowałem się tematem przy okazji kupna Astry F i faktycznie tak jest, że ludzie omijają ten silnik z daleka, szukają słabszego i sprawdzonego 1.6 8v, mimo tego, że ceny takie same, a wyposażenie często przemawia za 16v.

Z resztą wystarczy zajrzeć na kącik Astra i zobaczyć opinie użytkowników. Choć podobno to też zależy na co się trafi.

Napisano

> nie chce bronic 1.9 tdi bo mam to w pupie ale nie slyszalem o

> pekajacych glowicach

bo pękają jak ktoś nieumiejetnie jeździ TDI-kiem tak samo jak padają turbiny...

Napisano

> bo pękają jak ktoś nieumiejetnie jeździ TDI-kiem tak samo jak padają

> turbiny...

a to insza inszość... to są zakatowane silniki z zakatowanymi turbinami na ogół

Napisano

> bo pękają jak ktoś nieumiejetnie jeździ TDI-kiem tak samo jak padają turbiny...

Z tym padaniem, to też nie takie hop-siup.

Mam koleżankę, która pomyka Sharanem z TDI. Jeździ nim zwykle na wysokich obrotach, gasi zaraz po zatrzymaniu się, daje w palnik na zimno, itp. A turbina (o głowicy nie wspominając-o tym też pierwszy raz przeczytałem) jakoś nie pada. Przepływka też od nowości (a 112 kkm przejechane).

mar00ha

Napisano

> pytam.

na poczatku produkcji seria silników 16V miała słabą szczelność na pierścieniach i szybko takie silniki brały olej

po drugie Opel optymistycznie dał okres między wymianami paska rozrządu w tych silnikach co 120kkm, a zdarzało się paski nie wytrzymywały nawet 60kkm

stad moze taka opinia

Napisano

> pytam.

Sporo jeżdżę 1.6 16v i silniczek jest świetny do tego samochodu żwawy, elastyczny nie wiem, dlaczego Ci odradzali

Napisano

> Z tym padaniem, to też nie takie hop-siup.

> Mam koleżankę, która pomyka Sharanem z TDI. Jeździ nim zwykle na

> wysokich obrotach, gasi zaraz po zatrzymaniu się, daje w palnik

> na zimno, itp. A turbina (o głowicy nie wspominając-o tym też

> pierwszy raz przeczytałem) jakoś nie pada. Przepływka też od

> nowości (a 112 kkm przejechane).

> mar00ha

Hmmm.... aż przyjdzie taki moment, że odmówi posłuszeństwa zlosnik.gif

wszystko jeszcze zależy od tego tdi-ka, odlew odlewowi nie równy, to raz, dwa.. egz. egz. też, trzy, nie wszystkie głowice w tdi są takie same... tak samo inne podzespołki... (tu uwaga na wirusowanie, bo nie wszystkie tdiki to znoszą tak samo)

no i dorzucę ci jeszcze, że na własne oczy widziałem już 3 takie głowice, ludzie starają się to ratować przez nawiercanie i spawanie... ale to o kant d*** rozbić niestety można

Napisano

mein gott ależ wy dyrdymały opowiadacie zlosnik.gif ...

Mam Opla 1.6 16v od prawie dwóch lat.

Owszem olejum zaczął brać - dolewamy i lecimy, przecież to facet a facet lubi wypić. 0.5l/1000km nie tragedia.

Rozrząd chyba co 40tkm (a może to było 60:) )i faktycznie nieco więcej niż pasek się wymienia, ale pilnujesz przebiegu i śmigasz.

I nie wiem czemu lud marudzi na niego.

Ja bym go raczej polecał niż mułowate 8v zeby.GIF

Mimo krytycznego wieku (jak go kupiłem miał 110tkm teraz ma 145tkm) nie miałem problemów z uszczelkami ani poważniejszych

awarii

Nie wiem skąd satan wziął 10-12l Mi na trasie pali 6.5-6.7L/100km przy rozsądnej jeździe 100-130 (autostrady)

Napisano

Jak kupujesz nowy na 3-5 lat to Cię nie zaboli, ale jak kupisz taki z przejechanymi 150 tysiami to może być gorzej - oleum, rozrządy. POdobno konstrukcja jest bardzo "ciasna". Zrobić na tym 300 tysięcy bez ruszania silnika to wyczyn. Co ciekawe w 8v 300 tys nie robi wrażenia.

Napisano

Jak ci to powiedzieć mam 1,4 16V nie wiem czy czasem nie był cofany przez poprzednika ale jak wszystkie ople maja silniki w takim stanie to poza blachą do końca życia pomykam oplem. W porównaniu do FIuTA Brava 1,4 12V (który przy tym samym przebiegu i ciągłych wizytach wyłącznie w ASO - był SZROTEM) ten jest szybszy i dynamiczniejszy, pomijam że troszkę mniejszy w środku no ale cóż.

Ważną sprawą jest jeszcze to jak ktoś obchodzi się ze swoim autem bo jak trafisz na jełopa to i japończyka szlak trafi.

Napisano

> POdobno konstrukcja jest bardzo "ciasna". Zrobić na tym 300

> tysięcy bez ruszania silnika to wyczyn. Co ciekawe w 8v 300 tys

> nie robi wrażenia.

czyli mi się udało osiągnąć "wyczyn" (300 000) na 1,4 16V, silnik dalej sprawuje się dobrze, oleju nie trzeba dolewać pomiędzy wymianami.

Fakt, rozrząd kosztuje ale w myśl zasady "się dba - się ma" warto wymieniać co 50 000 - 60 000 km.

Napisano

> Owszem olejum zaczął brać - dolewamy i lecimy, przecież to facet a

> facet lubi wypić. 0.5l/1000km nie tragedia.

pad.gif A ja juz myslalem, ze czeka mnie remont silnika jak przez 15kkm musialem 0.5l uzupelnic.

Przy mojej jezdzie, i takim zuzyciu oleju jak piszesz, to jadac na weekend do Polski musialbym 1,5 litra oleju zabierac i po trasie stawac na dolewki... masakra.

Napisano

użytkuje akurat dwa takie silnik 1.4 16v w corsie i 1.6 16v w vectrze to co do corsy LPG druga generacje wchodzi do tych silników nie trzeba wykąłdać kasy na sekwncje.... co do jazdy szybkie i elastyczne w corsie 90 km i 900 kg smile.gif wiec da sie jezdzić spalanie w miescie 10 lpg traca 7.5 lpg przebieg 111 tyś smile.gif rozrzad cp 50 wymieniać olej co 10 tysi i śmigać... smile.gif a vetra troche słąby ten silnik elastycznością nie dorówna zadnej 8v ale potem jak poczuje obroty już chodzi zero probelmów przebieg 80 tys. PAMIĘTAĆ ROZRZĄD i olej brać lubią... smile.gif jeśli korzystasz z wysokich obrotów czesto. Dalej EGR smile.gif kto ma opla ten zna.. smile.gif ale patentów na to jest mase... zresztą każdy samochód wymaga wkąłdu jeśli dbasz o niego wszytsko dobrze i nic nie bedzie trzeba robić jeśli zakatujesz jak każdy silnik padnie.. silnik jak silnik lać i jechać....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.