Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy stacje aż tak robią nas w konia?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio dosyć dziwne rzeczy zaobserwowałam podczas tankowania....nie zdarzyło się co prawda żeby weszło więcej niż może ale...rozpiętość spalania wyniosła od 5 do 17!!! litrów LPG/ 100.

Postanowiłam to sprawdzić tankując co 100km do pełna i znowu sytuacja się powtórzyła...trasa była ciągle mieszana i styl jazdy bardzo delikatny. Raz weszło 6 litrów...a dziś np 11...gdzie tkwi szkopuł?

-oszukują nas stacje? ( ale żeby aż tak?)

-samochód mi zwariował ( ale żeby aż tak?)

-a może poszedł zawór?

Zdarzyło Wam się coś takiego? ....bo ja juz kompletnie nie wiem o co chodzi....a niestety ale stacji LPG się raczej nie sprawdzi i nie udowodni oszukaństwa...bo przecież diabeł tkwi w tym głupim zaworku ktory jak nie odbije to samemu trzeba zaprzestac tankowania...bo nigdy nie wiadomo co mu sie moglo stac...

Napisano

Mi zdarzyło się parę razy że weszło 3-4 litry LPG więcej niż zwykle. Z reguły tankuję na tej samej stacji i wszytsko jest w normie. Rozpietość u Ciebie jest ogromna. Te 3-4 litry u mnie to na całym baku a u Ciebie po 100 km. Sztuczki są różne i może faktycznie ktoś Cię oszukuje....

Napisano

Podobno czasami robią tak że ten wąż gumowy łączący to liczydło z pistoletem jest pusty a powinien być pełny gazu i to też robienie kogoś w konia.

Napisano

Jest to normalne.

Nie sprawdza się spalania LPG tankując co 100km.

Nie jest to oszustwo stacji lecz dzieje się to przez zawór w butli twojego auta+ cisnienie w zbiorniku stacji. Dochodzą do tego zmienne warunki klimatyczne (cieplej, chłodniej) itp.

Nikt rozsądny nie liczy zużycia LPG na podstawie jednego tankowania.

Napisano
  • Autor

> Jest to normalne.

> Nie sprawdza się spalania LPG tankując co 100km.

Wnioski wyciągnęłam też na podstawie zużycia kilku pełnych baków....tutaj też rozpiętość przejechanych km była bardzo duża...

> Nie jest to oszustwo stacji lecz dzieje się to przez zawór w butli

> twojego auta+ cisnienie w zbiorniku stacji. Dochodzą do tego

> zmienne warunki klimatyczne (cieplej, chłodniej) itp.

> Nikt rozsądny nie liczy zużycia LPG na podstawie jednego tankowania.

Zaznaczyłam że tankowałam nie raz tylko przez ostatnie 2 miesiące co 100km albo do pełna...wiec nie sa to wnioski wyssane z palca.

Jasne że gaz jest wrażliwy na warunki atmosferyczne ( ale w określonych granicach ) ...zawór też ma określona tolerancje odbicia i na pewno nie odbija czasami przy 30L a czasami 38L ( nawet jeśli gaz jest max sprezony to nie jest to roznica 8L ) ....zatem rozbieżność spalania w granicy kilkunastu litrów wydaje mi sie nie byc tu winą auta tylko w wiekszosci niestety ale oszustwa stacji LPG. hmm.gif

Napisano

> ....zatem rozbieżność spalania w granicy kilkunastu litrów

> wydaje mi sie nie byc tu winą auta tylko w wiekszosci niestety

> ale oszustwa stacji LPG.

Masz kolgo najgorszy z mozliwych sposobow na sprawdzenie spalania.

Jezeli juz chcesz to odwroc troche sytuacjie i sparwdz spalanie gazu, tzn. wyjezdzij gaz do przyslowiowego zera, jak juz nie bedzie ci chcial jechac na gazie, na pb dojedz do stacji, zatankuj np. 10l gazu i sprawdz ile zrobisz na tym gazie do momentu jak znowu bedzie ci zdychal silnik.

Taki sposob bedzie duzo bardzij miarodajny od twojego w ktorym uzalezniasz spalanie przede wszystkim od swojego zaworu i cisnienia na stacji LPG.

pzdr.

Napisano
  • Autor

> Masz kolgo najgorszy z mozliwych sposobow na sprawdzenie spalania.

> Jezeli juz chcesz to odwroc troche sytuacjie i sparwdz spalanie gazu,

> tzn. wyjezdzij gaz do przyslowiowego zera, jak juz nie bedzie ci

> chcial jechac na gazie, na pb dojedz do stacji, zatankuj np. 10l

> gazu i sprawdz ile zrobisz na tym gazie do momentu jak znowu

> bedzie ci zdychal silnik.

> Taki sposob bedzie duzo bardzij miarodajny od twojego w ktorym

> uzalezniasz spalanie przede wszystkim od swojego zaworu i

> cisnienia na stacji LPG.

> pzdr.

Na początku zaznacze że jak już to KOLEŻANKO wink.gif...

Ten sposob sprawdzania spalania jest mi dobrze znany wyniki czasem rozbiezne, czasem zblizone. Ale nie chodzi mi tu o spalanie ! chodzi mi o te kolosalne różnice przy tankowaniu po przejechaniu jednakowej ilosci km.Widziales bowem samochod ktory raz na 100 km potrzebuje 5L a nastepnym razem 17? ....O to mi chodzi! a nie o srednie spalanie mojego samochodu. Spojrz jeszcze raz na tytuł wątku... wink.gif

Napisano

> Masz kolgo najgorszy z mozliwych sposobow na sprawdzenie spalania.

smile.gif

> Jezeli juz chcesz to odwroc troche sytuacjie i sparwdz spalanie gazu,

> tzn. wyjezdzij gaz do przyslowiowego zera, jak juz nie bedzie ci

> chcial jechac na gazie, na pb dojedz do stacji, zatankuj np. 10l

> gazu i sprawdz ile zrobisz na tym gazie do momentu jak znowu

> bedzie ci zdychal silnik.

Nie wiem jak w starszych instalacjach, ale w sekwecjach wykrycie braku gazu też jest ciśnieniowe - więc przy ilościach typu 10L zupełnie nie miarodajne. Jadać stałym tempem możnaby jeszcze zrobić kilkadziesiąt km, podczas gdy naciśnięcie gazu do oporu spowoduje przełączenie się na Pb. Sprawdzanie przy tankowaniu jest IMHO zdecydowanie dokładniejszą metodą.

MJ, jakość gazu niestety jest tak różna - najlepiej to się wyczuwa w przypadku bardziej wysilonych silników. W HGT'ce po takim tankowaniu gorszego gazu spalanie wzrastało mi nieraz o 40%. Przy pewnym (nie do końca legalnym) zbiegu okoliczności magą takie dwukrotne róznice występować. Na twoim miejsu starałbym się tankować seriami po 2-3 rany na jednej stacji i tak spróbować porównać wynik. Ja w ten sposób wyeliminowałem kilka stacji - i przy okazji podejrzenia konmieczność naprawy smile.gif

Napisano

> Na początku zaznacze że jak już to KOLEŻANKO ...

Przepraszm 526.gif, ciezka sobota byla jak widac jeszcze nie jestem w formie

> Ten sposob sprawdzania spalania jest mi dobrze znany wyniki czasem

> rozbiezne, czasem zblizone. Ale nie chodzi mi tu o spalanie !

> chodzi mi o te kolosalne różnice przy tankowaniu po przejechaniu

> jednakowej ilosci km.Widziales bowem samochod ktory raz na 100

> km potrzebuje 5L a nastepnym razem 17?

nie, nie widzialem (zakladajac podobny styl jazdy)

....O to mi chodzi! a nie

> o srednie spalanie mojego samochodu. Spojrz jeszcze raz na tytuł

> wątku...

tak zgadzam sie pamietam tytul, no ale spalanie srednie moze wiele powiedziec wlasnie w temacie, czy stacje nas robia w konia? tak w mniejszym lub wiekszym stopniu to sie zdarza.

Natomiast ja wciaz uwazam ze te roznice zwiazane sa predzej z cisnieniem na stacji LPG, a zaworem w butli.

Prawdopodobnie zawor w butli czasem wczesniej Ci obija. Latwiej bylo by zaoberwowac czy tak jest, jezeli by sie tanowalo z praktycznie pustej butli do pelna.

pzdr.

Napisano

Zgadzam się.

Robią nas w bambuko!!!!!

Stacja Statoil w Aleksandrowie = zatankowałem do pełna i do Poznania się nie mogłem doczołgać.

Stacja Orlen w Łodzi przy Dąbrowskiego i dojechałem do Poznania i kawałek spowrotem,

Trasa ta sama Łódź, Aleksandrów, Emilia (autostrada) Poznań

Warunki pogodowe zbliżone, ruch taki sam, obciążenie autka to samo ( w ciągu tygodnia nie zmieniłem wagi)

Robią nas w bambuko jak ta lala

Lub tankowanie standartowo tankuję około 30 - 35 l aż nagle na śląsku (BP) przy trasie 42l.

Nie miałem czasu na kłótnie to pojechałem dalej.

Aha w czwartek tankowałem pod Wrocławiem na Shellu i mi weszło 25,4 l ( zbiornik był pusty bo przerywało i na Pb przełaczyłem. smile.gif

Tu maja dobry dystrybutor 893goodvibes.gif

Napisano

U mnie zaworek odbija (mi też czasemzlosnik.gif), instalacja jest w porządku a spalanie (a raczej "spalanie") zawiera się w granicach od 9 do 14l/100km.

Taki sam styl jazdy i o dziwo...................ten sam samochódzlosnik.gif.

Kiedyś się tym zainteresowałem ale dystrybutariusze na stacjach twierdzą że wszystko jest w porządku, "ciśnienie na końcówce" też w porządku (tj. z seksem nie mają problemów - tak to chyba trzeba interpretowaćzlosnik.gif), a gaz biorą najlepszy - amerykanski.

Wniosek jest prosty - w 33% to wina Reno (bo gówniane samochody robią), w 33% BRC (bo gówniane instalacje robią) a w 33% moja (bo głupi jestem i mam wszy)zlosnik.gif.

Proste prawda??

zlosnik.gif

Napisano

> Wniosek jest prosty - w 33% to wina Reno (bo gówniane samochody

> robią), w 33% BRC (bo gówniane instalacje robią) a w 33% moja

> (bo głupi jestem i mam wszy).

> Proste prawda??

LOL biglaugh.gif

Jak to wszystko tak prosto można wytłumaczyć biglaugh.gif

Napisano

> U mnie zaworek odbija (mi też czasem), instalacja jest w porządku a

> spalanie (a raczej "spalanie") zawiera się w granicach od 9 do

> 14l/100km.

To a aż sie boje bo spa;lanie mam przewidywalne (nieco ponad 9l/100 km) i wyjatkowo rzado trafiam na jakąś dziwna stację.

A może takie spalanmie to zemsata Sagema?

Delco

Napisano

Jest taka stacja w Krakowie - firmowa zresztą! (opisywałem to kiedyś). Do mojego zbiornika raz weszło 53 l (mowa o benzynie oczywiście). Obsługa ględziła coś o ukłądzie odpowietrzającym itp. Fakt - można zalać układ odpowietrzający, ale ja wiem jak to się robi, a wtedy tego nie robiłem. Jakiś czas później udało mi się tam wlać 12 litrów do 10-litrowego kanistra. Argument stacji - "a skąd pan wie, że ten kanister ma dokładnie 10 litrów? alien.gif" Podejrzewam, że w okolicach tamtej stacji są jakieś wiry grawitacyjne, powstają kręgi w zbożu itp., bo na żadnej innej stacji nie chciało do tegoż kanistra wejść więcej niż 10.5. Dziwnym trafem zużywa też więcej benzyny, chociaż komputer wskazuje jak zwykle wink.gif

Napisano

> Raz weszło 6 litrów...a dziś np 11...

6 litrow gazu na setke? zlosnik.gif nie ma takiej opcji smile.gif

ja do czasu jak mialem Lanka zawsze tankowalem gazik do pelna (serio, ani razu inaczej smile.gif ) i spalanie zawsze bylo adekwatne do stylu jazdy i rodzaju trasu zlosnik.gif

a tankowalem na roznych stacjach od no-name do wszystkich "dobrych"

czary jakies musza sie dziac u Ciebie alien.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ostatnio dosyć dziwne rzeczy zaobserwowałam podczas tankowania....nie

> zdarzyło się co prawda żeby weszło więcej niż może

> ale...rozpiętość spalania wyniosła od 5 do 17!!! litrów LPG/

> 100.

W moim Lanosie 1.6 jest podobnie. Mimo tankowania na tej samej stacji, podobnego przebiegu, takiego samego stylu jazdy i podobnego wskazania wskaźnika poziomu gazu przed tankowaniem, wchodzą czasem zupełnie różne ilości litrów LPG do baku. Na pewno mam coś nie tak z zaworem, ale już się przyzwyczaiłem. Ważne, że średnie spalanie wychodzi ostatnio nienajgorsze (około 9l/100).

Napisano

> 6 litrow gazu na setke? nie ma takiej opcji

Jest taka opcja .. Golf 2 ... 1,6 benzyna + gaz ... trasa lajtowa .. .predkosc podrozna 80-100km/h ... tankowanie po 300km ... spalanie 6,2l/100km .. w drodze powrotnej tankowanie na tej samej stacji ... spalanie 6,1 ... tankowanie oczywiscie w obu przypadkach do pelna.

Golfina z 2ma osobami na pokladzie i 2 malymi torbami podroznymi.

Napisano

> Jest taka opcja .. Golf 2 ... 1,6 benzyna + gaz ... trasa lajtowa ..

> .predkosc podrozna 80-100km/h ... tankowanie po 300km ...

> spalanie 6,2l/100km .. w drodze powrotnej tankowanie na tej

> samej stacji ... spalanie 6,1 ... tankowanie oczywiscie w obu

> przypadkach do pelna.

> Golfina z 2ma osobami na pokladzie i 2 malymi torbami podroznymi.

przyjalem zalozenie: Lanos zlosnik.gif

Napisano

Sadze ze jednak stacje oszukuja (i to wydaje mi sie ze na liczniku przepluwu gazu) .... majac w golfinie zbiornik w kole - pojemnosc calkowita 32l .. czyli uzytkowa 28-29l .... na jednej ze stacji pokazalo mi ze niby facet zatankowal mi 35l ... gdzie zbiornik nie byl calkowicie pusty ...

Spodziewalem sie ze w zbiorniku pozostalo mi 5litrow ... powiedzialem cieciowi ze nie zaplace za te 35l ... powiedzial ze wezwie policje ... powiedzialem ze nie ma sprawy ... wozilem ze soba papiery legalizacyjne .. i w papierach od zbiornika jak wol bylo napisane .. pojemnosc 32litry.

Sam zrezygnowal i zapytal sie ile zaplace .. powiedzialem ze maksymalnie za 23-24 litry.

Zaluje ...ze nie wezwalem policji.

Aha .. stacja (kiedys Rafinerii Gdanskiej) ... w Wisniewie (trasa nr 7 W-wa - Gdansk)

Napisano

> przyjalem zalozenie: Lanos

a to przy takim zalozeniu to spalanie mocno naciagane zlosnik.gif

Napisano

Zalezy gdzie tankujesz. Ja duzo robilem sejakiem na gazie na tej samej trasie 500km i powiem Ci jedno. Na przydroznych stacjach lpg jest tansze ale zasieg auta zdecydowanie mniejszy. Raz na zbiorniku (29L)robiłem 460km a innym 310km (najbardziej ekstremalne wyniki). Spalanie sie uspokoilo jak zaczalem tankowac tylko i wylacznie na Shell i BP.

Napisano

> Ostatnio dosyć dziwne rzeczy zaobserwowałam podczas tankowania....nie

> zdarzyło się co prawda żeby weszło więcej niż może

> ale...rozpiętość spalania wyniosła od 5 do 17!!! litrów LPG/

> 100.

nic takiego nie zauważyłem, tankując na różnych stacjach - przeważnie tankuje na noname, bo w 90% nie widze różnicy w jeździe/spalaniu, więc po co przepłacać wink.gif

IMO to sprawa zaworu w Twojej instalce, czesem może nie odbija i wchodzi gazu ile dystrybutor da rade wcisnąć, przeważnie jest to więcej niż przyjęty zapas bezpieczeństwa 30%.

Do butli 34L wchodzi mi 29-30L (gdy zawór odbije), jak nie odbije to 31-32L.

Chcesz mieć wiarygodne wyniki to policz 2-3tankowania łącznie.

Miałem kiedyś tak: wracałem z trasy, przed domkiem zalałem do pełna (zawsze tak tankuje), przeliczyłem spalanie - wyszło ok 7L - co było wynikiem rewelacyjnym. Jednak gazik szybko się skończył i następne takowanie wyszło spalanie ok 14L - wyniki podobne jak u Ciebie. Oba wyniki były zakłamane przez tankowanie w upale, okazało się ża ani trasa nie wyszła tak dobrze, ani miasto tak źle - sumując cykl mieszany wyszedł ok 10L czyli w normie.

Jeżeli uważasz, że to stacje kantują, to tankuj tam gdzie wychodzi najmniejsze spalanie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.