Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zerknijcie na zdjęcie

Featured Replies

Napisano

Co do zasady to we wskażnikach do 100 C powinno wskazywać 90, a we wskażnikach do 110 C pośrodku miedzy niebieskim polem a 90C (Uwaga: sam wskaźnik jest w tym samym miejscu tylko tarcze pod spodem są inne). Jeśli w dieslach nie ma tu róźnicy to możesz mieć do wymiany termostat. Chyba, że zaniża ci też wskażnik paliwa, to do wymiany tylko mała części z tyłu zegarów za ok 1 zł.

Napisano

> Co do zasady to we wskażnikach do 100 C powinno wskazywać 90, a we

> wskażnikach do 110 C pośrodku miedzy niebieskim polem a 90C

> (Uwaga: sam wskaźnik jest w tym samym miejscu tylko tarcze pod

> spodem są inne).

Wiesz... To akurat mamy tu obcykane... wink.gif Zobacz:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Board=astra&Number=276425933

Zacznij od posta z fotkami.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wiesz... To akurat mamy tu obcykane... Zobacz:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Board=astra&Number=276425933

> Zacznij od posta z fotkami.

> Pozdroofka

tekturka przetestowana no i jest troche lepeij. Prawie 90 w trasie. Ale wydaje mi się że 13 letni rdzeń od czujnika temperatury może mylić się już o te 2-3 stopnie, pozatym dziwi mnie jak ktoś pisze że ma 84 stopnie, Ciekawe jak udało mu się podzielić odcinek ok 15 mm na skali na 90 równych części hmm.gif

A tak poza konkursem to wczoraj wskoczyło mi 100 000 km ale pytanie brzmi: po raz ktory? wink.gif

Moje podejrzenia są calkiem uzasadnione poniważ gdy bawiłem się niedawno z wyminą zarówek podświetlenia zegarów to jedna śróbka od obudowy była zupełnie inna od reszty (a dokładnie niklowana i miała drobny gwint) hmm.gif ,,,,ciekawe,

A może tylko poprzedni właściciel wymeniał np......... włącznik kieruknkowskazów lub wycieraczk icon_eek.gif

A zreszta, skoro nie ważne ile ma się lat , ważne na ile się czuje to NIE WAŻNE ILE MA SIĘ PRZEJECHANE A ILE SIĘ JESZCZE PRZEJEDZIE i tego sobie i Wam życzę jak najwięcej!

Napisano
  • Autor

nie robiłem już zdjęcia ale jest mniej więcej tak jak na załączniku made by paint devil.gif

Napisano

> tekturka przetestowana no i jest troche lepeij.

No ale wiesz, że to tylko półśrodek...

Pozdroofka

Napisano

> Moje podejrzenia są calkiem uzasadnione poniważ gdy bawiłem się

> niedawno z wyminą zarówek podświetlenia zegarów to jedna śróbka

> od obudowy była zupełnie inna od reszty (a dokładnie niklowana i

> miała drobny gwint)

Grunt to zdrowe podejście do sprawy. A co do śrubki to w obudowie mojej kolumny kierownicy też jest jedna taka inna - ale pasująca do reszty i nie próbuję tego zmieniać. wink.gif

Napisano

Jeszcze raz dla tych którzy roztrząsają temat złego pokazywania temperatury silnika. Mówiłem już o tym że jest to wskaźnik, a nie miernik temperatury.

Wskazówka między polem niebieskim i czerwonym = normalna temperatura pracy silnika.

W załączniku fragment z instrukcji obsługi.

277785601-wsktemp.jpg

post-35463-14352475635584_thumb.jpg

Napisano

Uspokoiłeś mnie w 100% kolego!

Napisano
  • Autor

> Jeszcze raz dla tych którzy roztrząsają temat złego pokazywania

> temperatury silnika. Mówiłem już o tym że jest to wskaźnik, a

> nie miernik temperatury.

> Wskazówka między polem niebieskim i czerwonym = normalna temperatura

> pracy silnika.

> W załączniku fragment z instrukcji obsługi.

Do tego właśnie cały czas dąże. Przecież 12 letni wskaźnik nie bedzie pokazywał temperatury z dokładnością do 1 stopnia!

Ale jeśli ktoś zauważy że auto więcej pali, jest zimno w samochodzi to dopiero powinien wymienić termostat a nie panikować niepotrzebnie i wydawać kasę której i tak za dużo nie mamy. oslabiony.gif

Napisano

Wyciągam wątek bo wymieniłem u siebie w dieslu 1,7 dtl termostat i temperaturka skoczyła na połowę skali wskaźnika (zegary 50/100). Poprzednio temperatura była taka jak u autora wątku na pierwszej fotce - pomiedzy niebieskim polem a 90.

Wnioski:

- koszt wymiany 30 zł (+ 0,5 l płynu);

- silnik gorący po 2-3 km;

- na zimę niepotrzebny jest karton przed chłodnicą.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wyciągam wątek bo wymieniłem u siebie w dieslu 1,7 dtl termostat i

> temperaturka skoczyła na połowę skali wskaźnika (zegary 50/100).

> Poprzednio temperatura była taka jak u autora wątku na pierwszej

> fotce - pomiedzy niebieskim polem a 90.

> Wnioski:

> - koszt wymiany 30 zł (+ 0,5 l płynu);

> - silnik gorący po 2-3 km;

> - na zimę niepotrzebny jest karton przed chłodnicą.

> Pozdr.

30zł termostat? Do TD?Silnik oplowski rozumiem? Jutro jadę się zapytać o mój i jak coś to wymieniam.

Napisano
  • Autor

a przy jakiej temp powinien się wlaczyć wentylator?

Napisano

> 30zł termostat? Do TD?Silnik oplowski rozumiem? Jutro jadę się

> zapytać o mój i jak coś to wymieniam.

Termostat Wahler (czy jakoś tak) temp. 92-107. Podobno taki sam idzie do oplowskiego z turbo jak i bez. W motorze siedział identyczny termostat tylko, że z rocznika produkcji samochodu.

Pozdr.

Napisano

> a przy jakiej temp powinien się wlaczyć wentylator?

U mnie pierwszy bieg wentylatora włącza się nieco powyżej 100C wg wskaźnika.

Napisano

> ... nie za niska? Zdjęcie zrobiłem dziś po przejechaniu 20 km. Na

> zewnątrz jest ok 1 stopnia.

u mnie po 4-5 min temperatura podchodzi do 90*C i spada do ok 88*C i tak caly czas, chyba ze stoje w korku.

pomoglo oczywiscie wymina termoststu(21zl), stary byl w bardzio dobrym stanie- orginalny GM tylko ze jakis idiota przewiercil w nim dziurke( temperatura nie wychodzila poza niebieskie pole).

Aaa u mnie tez trzeba bylo zdiac caly rozrzad- ale w brew pozorom bardzio szybko i prosto, no i taniej niz u mechanika-2 piwa:)

Napisano

po mojemu za niska

U mnie jest 90-91 stopni, w korku albo przy podjeździe ostrzejszym do chodzi do 95 stopni. Raz jak sie bardzo spieszyłem i asterka dostawała bardzo w d.pę to doszło do jakichś 100 stopni. Tak przy okazji - przy jakiej temperaturze włącza sie wtentylator? ba ja swojego jeszcze nigdy nie słyszałem..

Napisano
  • Autor

też swojego nie słyszałem bo nie maiłem nigdy ponad 95. A jeszcze wrócę do dokładności wskaźnika temp.

Wczoraj na dworze jak jechałem było jakieś 4-5 stopni na plusie. Z zasłoniętą chłodnicą miałem wskazówkę pod kreską 90 po przejechaniu ok 5 km w trasie.

Dziś jak wracałem na zewnątrz było 15 na plusie i wskazówka była mniej więcej w tym samym miejscu. A przecież powinna być conajmniej 5 nad 90. Poprostu nie chciało jej się wyżej unosić i tyle 270751858-jezyk.gif

Napisano

za niska,mialem to samo w swoim DTL i po przeczytaniu Twojego forum postanowilem dzisiaj zmienic termostat kosztowal mnie 18,50 zl ale sie oplacalo.Wczesniej jak jezdzilem do szkoly to mi nawet nie dogrzewal sie do 90 , a trasa 60 km. Teraz zmienilem termostat i różnica jest kolosalna silnik nagrzewa sie po 3 km do kreski tej pomiedzy 90 a 100

Napisano
  • Autor

no dobra, tylko ciekawe po ilu tyś km ten nowy odmówi współpracy. Oryginał to oryginał. nie no ja też muszę go wymienić ale narazie tekturka.

Napisano

.

> Oryginał to oryginał.

Mój łorginał był taki

pic0062mu2.jpg

Napisano
  • Autor

> .

> Mój łorginał był taki

nowy kupiłeś czy to zdjęcie starego wyjętego z samochodu? Wymieniałeś termostat? No i jaki efekt na wskazówce bo niektórzy się skarża że wymienili i nic się nie zmieniło. Czyli term był dobry a wskaźnik oszukiwał. A u Ciebie?

Napisano
  • Autor

aha i jeszcze jedna sprawa? Gdzie kupujesz zazwyczaj części w Płocku? Gdzie najtaniej, bo ja zazwyczaj jeżdże tam za torami chyba przy salonie Peugota jeśli się nie mylę. Nie jestem z Płocka tylko 30 km od płocka. Mieszkałem kiedyś 2 lata ale teraz tylko tam studiuje

Napisano

> to zdjęcie starego wyjętego z samochodu?

To stary , wybebeszony za autka.

> Wymieniałeś termostat? No i jaki efekt na wskazówce bo niektórzy

> się skarża że wymienili i nic się nie zmieniło.

Rewelka, wskazówka hula aż miło waytogo.gif Po 5 km mam 90 stopni cool.gif

>Czyli term był dobry a wskaźnik oszukiwał. A u Ciebie?

Termik rozwalony był ( ja widać na focie). Non stop miałem obieg otwarty.

Napisano

> chyba przy salonie Peugota jeśli się nie mylę.

Właśnie tam mam kolegę który robi mi dodatkowe rabaciki. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie tam mam kolegę który robi mi dodatkowe rabaciki.

ooo a mógłbyś się spytać czy mają tam oryginalny podłokietnik to F-ki taki jak na allegro za 85 lub w nor auto za 100. Jaka mają tam cenę

Napisano

> ooo a mógłbyś się spytać czy mają tam oryginalny podłokietnik to F-ki

> taki jak na allegro za 85 lub w nor auto za 100. Jaka mają tam

> cenę

Jutro zapytam waytogo.gif bo już do domku lecę.

PS

Tez się rozglądam za podłokietnikiem.

pzdr do jutra

Napisano

> ... nie za niska? Zdjęcie zrobiłem dziś po przejechaniu 20 km. Na

> zewnątrz jest ok 1 stopnia.

A ja mam podobnie. Tylko u mnie jest padnięty wskaźnik. Nie dochodzi nawet do 90 a już staruje wentylator na chłodnicy. Czujnik wymieniłem włącznik wentylatora wymieniłem i jak było tak jest.

Napisano
  • Autor

> Jutro zapytam bo już do domku lecę.

> PS

> Tez się rozglądam za podłokietnikiem.

> pzdr do jutra

No i jak pytałeś się o ten podłokietnik?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.