Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zerknijcie na zdjęcie

Featured Replies

Napisano

... nie za niska? Zdjęcie zrobiłem dziś po przejechaniu 20 km. Na zewnątrz jest ok 1 stopnia.

20061104(002).jpg

Napisano

> ... nie za niska? Zdjęcie zrobiłem dziś po przejechaniu 20 km. Na

> zewnątrz jest ok 1 stopnia.

termostacik?

jaką miałeś zazwyczaj?

Napisano

ZA niska.

Albo czujnik, albo termostat jest niezamknięty (walnięty na poziomie otwartym grinser006.gif)

A może poprostu wstawić na próbe kartonik przed chłodnicą smile.gif

Napisano

Termostat

Do czasu wymiany termostatu zasłoń chłodnice zawsze troche cieplej

Napisano

zdecydowanie za niska

czy waz idacy do chlodnicy jest cieply w tym momencie?

jezeli tak to termostacik.

przy x14NZ wymiana jest czasochlonna poniewaz trzeba caly pasek rozrzadu zrzucic i kolo paska tez.

tydzien temu wlasnie to robilem - tzn mechanik.

koszt roboty 120 pln

Napisano

Nie wiem jak w dieslu ale ja mam identyczną temp. jak jade normalnie, chyba ze w korku chwile stane to dochodzi do 90 i wtedy włacza sie wentylator i znów opada do tego samego poziomu.

Napisano

A przy jakiej temperaturze (na wskaźniku) włącza się wentylator??

Napisano
  • Autor

> termostacik?

> jaką miałeś zazwyczaj?

Zawsze była na równo między koncem niebieskiego a 90. Może to dlatyego że jechałem bardzo spokojnie (śnieg na drodze). V 80 cały czas. W lato nie przekracza mi 90. nawet w korku (o ile pamiętam tylko raz miała z 95 ale to stałem z 5 min w miejscu a na zewnątrz było ponad 30 na plusie.

Napisano
  • Autor

ok, sprawdzę jak z kartonikiem i czy ten przewód jest ciepły.

No dobra a co się stanie jeśli okaże się że jednak termostat walnął i nie wymienię go prędko? Na czym mi się to odbije?

Napisano

Napiszę tak.

W moim X14NZ gdy jest taka pogoda jak teraz czyli ok -2 stopni celsjusza po przejechaniu kilku kilometrów i przy włączonym maksymalnym ogrzewaniu wskazówka wskazuje 92-93 stopnie,

w korku dochodzi do 95 stopni, latem podczas jazdy wskazówka wskazuje 94-96 stopni, a stojąc w korku nawet ok. 102 stopnie.

Wentylator włącza mi się gdy wskazówka pokazuje 100 stopni celsjusza.

Napisano
  • Autor

ale kiedyś na forum był poruszany ten temat i diesle chyba nie potrzebują takiej tamp jak benzyna?

Napisano

> co się stanie jeśli okaże się że jednak termostat walnął i

> nie wymienię go prędko? Na czym mi się to odbije?

Będzie Ci zimno, auto będzie więcej paliło a niedogrzanie silnika też może się odbić na jego żywotności. Oczywiście jak pojeździsz tak kilka tygodni to nic sie nie stanie ale na dłuższą metę nie radzę.

Napisano
  • Autor

czyli to chyba nie termostat bo:

1. spalanie 5 l /100 km

2.po 5 minutach jazdy z ustawionym na 2 max ciepło 2 na nie da się wytrzymać i muszę przestawiać na połowie (ciepło - zimno)

Napisano

u mnie w dieselku niezależnie od pory roku temperatura na wskażniku wynosi 94-95 stopni i jest osiągana po 2-3 kilometrach spokojnej jazdy.

ps pamietam kiedyś, jak miałem walnięty termostat, to wskazania temperatury były takie same jak na zdjęciu u kolegi, tzn ledwo co wskazówka odrywala się od niebieskiego pola

Napisano

Temperatura jest jak najbardziej w porządku. U mnie jest taka sama.

Napisano

Tyle razy już było o tym mówione (no może nowsi userzy o tym nie czytali), że jest to wskaźnik, a nie miernik temperatury, a najbardziej to mnie śmieszą Ci co podają 92, 93, 95 stopni. Mnie też tak samo pokazuje i mam wskaźnik opisany na max 110, to co, to by znaczyło że mam temp. 75*C? Już kol. Lelek o tym pisał że wychylenie ustroju takie samo, a opis na skali inny. Ważne że wskaźnik ruszy się jak silnik nabierze temp., potem ruszy się jak otworzy się termostat a jeszcze bardziej podniesie jak stoimy w korku i ma się włączyć wentylator. Tak się trzeba przyzwyczaić i nieważne ile to jest na skali.

Co innego gdy komuś do tej pory pokazywał więcej, a naraz pokazuje mniej. Wtedy trzeba się zainteresować termostatem.

Masz O.K.

Napisano

> Tyle razy już było o tym mówione (no może nowsi userzy o tym nie

> czytali), Asterkę mam od 6 miesięcy i do tej pory temperaturka była ok. Zrobiło się zimno i zauważyłem niższe wskazania na zegarach. Dzisiaj było +6 stopni i w trakcie jazdy wyłączyłem nadmuch i zmniejszyłem grzanie, a temperaturka wzrosła na wskaźniku do normalnego poziomu. Zastanawiam się czy TTTM ??. Nadmieniam, że samochodzik jest bardzo ciepły.

Napisano

Ale jaja, jak przeczytalem tego posta to zlapalem sie za glowe. U mnie ta wskazowka praktycznie lezy, nie ma mowy o 90-95 stopniach. Raz mialem sytuacje, ze podczas ok polgodzinnej jazdy po lesie zauwazylem, ze wskazowka ruszyla sie do 90-paru. Podczas normalnej jazdy po miescie wskazowka praktycznie nie reaguje. Czyli co wyglada na uszkodzony termostat?

Zalamalem sie.

Napisano

Do wymiany termostat. W moim dieslu przez trzy lata temp. oscylowała 90-95 (zima-lato). Od tygodnia mam temp. taką jak u Ciebie i już myślę nad zmianą termostatu. Tym bardziej, że robota żadna, bo wystarczy odkręcić trzy śrubki.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Do wymiany termostat. W moim dieslu przez trzy lata temp. oscylowała

> 90-95 (zima-lato). Od tygodnia mam temp. taką jak u Ciebie i już

> myślę nad zmianą termostatu. Tym bardziej, że robota żadna, bo

> wystarczy odkręcić trzy śrubki.

> Pozdr.

a mógłby mi kolega powiedzieć gdzie się on znajduje w 1.7 D i czy sam dałbym rade to wymienić.

Napisano

> a mógłby mi kolega powiedzieć gdzie się on znajduje w 1.7 D i czy sam

> dałbym rade to wymienić.

Nie do końca wiadomo jaki to kolega ma silnik. Jeśli 1,7 oplowski to sprawa wygląda tak jak pisałem. Nad pompą wtryskową jest aluminiowa grucha do której jest podłączony gruby, gumowy wąż od chłodnicy. Ta grucha to obudowa termostatu. Trzeba odkręcić tam trzy śrubki, podnieść gruchę, wyjąć - włożyć termostat i skręcić. Pod silnikiem nie zapomnij podłożyć miskę, bo poleci trochę płynu. Na koniec trzeba uzupełnić płyn w układzie, rozgrzać silnik i ponownie sprawdzić poziom (ewentualnie uzupełnić).

Pozdr.

Napisano

IMHO na 90% termostat.

Generalnie jest tak:

- wielu "fachowców" mi tłumaczyło, że mam dobrą temperaturę w Astrze F 1,6 i Astrze G 1,7 DTL

W silniku 1,6 najłatwiej jest założyć na zimę podwójną warstwę kartonu i będzie spokój. Oczywiście najlepiej jest zmienić termostat, ale wiadomo że wiąże się to z kosztami za robociznę.

W silniku 1,7 DTL kupuje się termostat za 20-30 PLN i można wymienić przy pomocy klucza 10 i wkrętaka.

- jeżeli pod korkiem oleju jest majonez- za niska temp. pracy silnika

-jeżeli wskazówka parę razy tylko skoczyła do 90 stopni (w korku, w lesie, itp) a normalnie wychyla się minimalnie- termostat do wymiany

-jeżeli za dużo pali najczęściej jest to wina termostatu

-pomimo czystego filtra powietrza do kabiny szyby parują, co często zdarza się w Astrze- wina termostatu skromny.gif

Napisano

> Tyle razy już było o tym mówione (no może nowsi userzy o tym nie

> czytali), że jest to wskaźnik, a nie miernik temperatury, a

> najbardziej to mnie śmieszą Ci co podają 92, 93, 95 stopni. Mnie

> też tak samo pokazuje i mam wskaźnik opisany na max 110, to co,

> to by znaczyło że mam temp. 75*C? Już kol. Lelek o tym pisał że

> wychylenie ustroju takie samo, a opis na skali inny. Ważne że

> wskaźnik ruszy się jak silnik nabierze temp., potem ruszy się

> jak otworzy się termostat a jeszcze bardziej podniesie jak

> stoimy w korku i ma się włączyć wentylator. Tak się trzeba

> przyzwyczaić i nieważne ile to jest na skali.

> Co innego gdy komuś do tej pory pokazywał więcej, a naraz pokazuje

> mniej. Wtedy trzeba się zainteresować termostatem.

> Masz O.K.

ta, u mnie pokazywał 80 i był do wymiany

Napisano

u mnie w X14XE po takim dystansie było podobnie ale przy tem - wiec wsadziłem tekturke przed chłodnicę i odrazu temperaturki podskoczyły. TERMOSTAT mam dobry grinser006.gif

Napisano

Szanowni koledzy już sam nie wiem co mam sądzić o swoim termostacie chciałbym że by mi ktoś odpowiedział. Sytuacja jest taka. Odpalam, obrory 1600 chodzi przez chwilkę i zchodzi do 1200 i wrzucam bieg i jadę. Po przejechaniu 1-2 km już czuć ciepłe powietrze z nawiewów ( tem. na zew. -1) wskaźnik się nie ruszy obroty ok 850-900. Do pracy mam jakies 12km wskaźnik się dużo nie podniesie a gorąco wieje że hej. I teraz kwestia jest taka czy to termostat czy nie, bo jakby się zawiesił to po 1-2 km nie wiało by ciepłe powietrze albo była by chłodnica zimna ( otw. lub zamk.) spalanie w normie jakieś 8l/100km. więc już sam nie wiem confused.gif

Napisano

> u mnie w X14XE po takim dystansie było podobnie ale przy tem - wiec

> wsadziłem tekturke przed chłodnicę i odrazu temperaturki

> podskoczyły. TERMOSTAT mam dobry

Może niedokładnie czytałem posty w sprawie złych wskazań teperaturomierzywskaźników smile.gif i Ameryki raczej nie odkryłem, ale wpadłem wczoraj na pomysła. Wyjałem wskaźniki i na tylnej części nieszczęsnego wskaźnika temperatury jest pokrętło do "kalibracji" . Obróciłem troszkę to pokrętło, taki mały dzyndzelek, i pokazuje lepiej. Fakt, że wskazówka przy zimnym silniku nie leży na 0,00 ale wolę żeby przy zimnym stała na granicy niebieskiego pola niż miałaby mnie wkurzać na 75 stopniach. Mam wskaźnik na 110 st.

Napisano

> Może niedokładnie czytałem posty w sprawie złych wskazań

> teperaturomierzywskaźników i Ameryki raczej nie odkryłem, ale

> wpadłem wczoraj na pomysła. Wyjałem wskaźniki i na tylnej części

> nieszczęsnego wskaźnika temperatury jest pokrętło do

> "kalibracji" . Obróciłem troszkę to pokrętło, taki mały

> dzyndzelek, i pokazuje lepiej. Fakt, że wskazówka przy zimnym

> silniku nie leży na 0,00 ale wolę żeby przy zimnym stała na

> granicy niebieskiego pola niż miałaby mnie wkurzać na 75

> stopniach. Mam wskaźnik na 110 st.

To tez jakiś sposób - napisz manuala i wrzuc na WOA grinser006.gif

Pzdr,

PezeT

Napisano
  • Autor

> IMHO na 90% termostat.

> Generalnie jest tak:

> - wielu "fachowców" mi tłumaczyło, że mam dobrą temperaturę w Astrze

> F 1,6 i Astrze G 1,7 DTL

> W silniku 1,6 najłatwiej jest założyć na zimę podwójną warstwę

> kartonu i będzie spokój. Oczywiście najlepiej jest zmienić

> termostat, ale wiadomo że wiąże się to z kosztami za robociznę.

> W silniku 1,7 DTL kupuje się termostat za 20-30 PLN i można wymienić

> przy pomocy klucza 10 i wkrętaka.

> - jeżeli pod korkiem oleju jest majonez- za niska temp. pracy silnika

> -jeżeli wskazówka parę razy tylko skoczyła do 90 stopni (w korku, w

> lesie, itp) a normalnie wychyla się minimalnie- termostat do

> wymiany

> -jeżeli za dużo pali najczęściej jest to wina termostatu

> -pomimo czystego filtra powietrza do kabiny szyby parują, co często

> zdarza się w Astrze- wina termostatu

właśnie wróciłem z wymiany filtra paliwa i gadałem z mechanikiem i powiedział żebym odpalił na zimnym i czekał z ręką przy chłodnicy. Jak będzie się powoli nagrzewała to znaczy że walnięty termostat. Bo prawidłowo powinna zacząć się robić ciepła gdy wskazówka będzie na 70-80 stopniach. Jak okaże się że zjebał się termostat, kupię nowy i sam go sobie wymienie bo tak jak mówił kolega jest na wierzchu a nie tak jak w przypadku innych za paskiem rozrządu (wtedy koszt samej robocizny 100zł)

Jest jedno ale":

jestem tak zabiegany ostatnio że nie mam czasu nawet chlapaczy zamontować oslabiony.gif

Napisano

> gadałem z mechanikiem i

> powiedział żebym odpalił na zimnym i czekał z ręką przy

> chłodnicy. Jak będzie się powoli nagrzewała to znaczy że

> walnięty termostat. Bo prawidłowo powinna zacząć się robić

> ciepła gdy wskazówka będzie na 70-80 stopniach.

Nic nowego nie wymyślił... Toż to nasz ulubiony test Macajewa... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nic nowego nie wymyślił... Toż to nasz ulubiony test Macajewa...

> Pozdroofka

teraz tylko pozostała kwestia kosztów zakupu nowego termostatu. Mam nadzieję że do mojego diesla nie będzie droższy niż do benzyniaka.

Napisano

Ja mam tak jak kolega, po ok. 5-10 min. jazdy, i to dobiero gdy zakryłem chłodnice "tekturką" wcześniej było gorzej, oczywiście z nawiewu ciepło gdy włącze już po 3min. Ale nie zauważyłem żeby po włączeniu ogrzewania temp. na silniku spadała. Więc dochodze do wniosku że to może coś z termometrem lub wskaźnikiem, latem nie zwróciłem na to specjalnie uwagi, ale raczej nie przekraczało 95iu, nawet w korkach. Auto od niedawna w moim posiadaniu - 1,4benzyka

Napisano

Witam!

Ja mam tak jak kolega po ok. 10lub nawet 15min. jazdy, i to z "tekturką" więc podejrzewam że to wina wskaźnika :|

A jak staje na światłach to pomimo braku filtra 270751858-jezyk.gif zaczynają mi parować szyby, więc może jednak silnik ma dobrą temp. ??

Napisano

do numeru silnika 731418 termostat 88* nr. katalogowy 1338056, cena 49zł

od numeru sil. 731419 termostat 85* nr. katalogowy 1338075, cena 58 zł

Mówię o silniku 17TD bo z twojego podpisu wnioskuję że taki wink.gif No chyba ,ze masz inny zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> do numeru silnika 731418 termostat 88* nr. katalogowy 1338056, cena

> 49zł

> od numeru sil. 731419 termostat 85* nr. katalogowy 1338075, cena 58

> zł

> Mówię o silniku 17TD bo z twojego podpisu wnioskuję że taki No chyba

> ,ze masz inny

> Pozdroofka

bez turbo poproszę, silnik oplowski , bo jak bym miał isuzu to pewnie zapłaciłbym 1--

Napisano

> bez turbo poproszę

No i teraz uwaga:

Do 1,7 D idzie termostat 92C . Nie jak w turbo 85C czy 88C. Z tego wynika, że powinieneś mieć temperaturę wyższą na wskaźniku niż turbowcy smile.gif

Cena 37 zł

Numer katalogowy: 1338046

Do tego jeszcze:

USZCZELKA OBUDOWY TERMOSTATU - nr: 1336570, cena 3,30 zł

USZCZELKA POD TERMOSTAT - nr: 1338215 cena 7,17 zł

Rzuć okiem na rysunek, czy o taki termostat chodzi:

277761556-1338046.gif

post-36940-14352475548727_thumb.gif

Napisano
  • Autor

podejrzewam że to ten chociaż nie rozbierałem go jeszcze. To i tak nie drogo. Jutro sprawdzę czy ta chłodnica się nagrzewa i dopiero pojadę po części do sklepu.

Napisano

Już raz to pisałem w tym temacie - twoje wskazania są jak najbardziej poprawne i nie ma tu nic niepokojącego, a tym bardziej nie potrzebana jest wymiana termostatu, który działa prawidłowo. Nie bierz do głowy porad tych ,którzy zalecają ci wymianę termostatu- skoro nie maja na co wydawać pieniędzy to niech kupują termostaty!

Napisano

> podejrzewam że to ten chociaż nie rozbierałem go jeszcze. To i tak

> nie drogo. Jutro sprawdzę czy ta chłodnica się nagrzewa i

> dopiero pojadę po części do sklepu.

Mój termosik kosztował 16 zł a wymiana 150. Żeby było śmieszniej dwa misiące temu wymieniałem rozrząd i zapłąciłem 100 zł

pzdr

Do zobaczenia na ulicy smile.gif

Napisano

> Już raz to pisałem w tym temacie - twoje wskazania są jak najbardziej

> poprawne

Owszem pisałeś i jedenym argumentem było to, że masz tak samo:

Quote:

Temperatura jest jak najbardziej w porządku. U mnie jest taka sama.

Pominąłeś fakt, że ty masz silnik TDI a kolega andree zwykły diesel. U ciebie termostat jest 85* a u andree 92* czyli taki sam jak w benzyniakach. Nie powiesz, że takie wskazania przy wskaźniku 100* są normalne dla termostatu 92*...

Pozdroofka

Napisano

> Owszem pisałeś i jedenym argumentem było to, że masz tak samo:

> Quote:

> Temperatura jest jak najbardziej w porządku. U mnie jest taka sama.

> Pominąłeś fakt, że ty masz silnik TDI a kolega andree zwykły diesel.

> U ciebie termostat jest 85* a u andree 92* czyli taki sam jak w

> benzyniakach. Nie powiesz, że takie wskazania przy wskaźniku

> 100* są normalne dla termostatu 92*...

> Pozdroofka

Mój kolega ma zwykłego diesla i wskaźnik jak na zdjęciu- wczoraj z nim jechałem około 24 km i wskazówka była cały czas jak na załączonym powyżej zdjęciu!

Napisano

> Mój kolega ma zwykłego diesla i wskaźnik jak na zdjęciu- wczoraj z

> nim jechałem około 24 km i wskazówka była cały czas jak na

> załączonym powyżej zdjęciu!

A ja mam pytanie o termostat w 1.6 benzynie.

Jaki powinien tam byc termostat, bo z tego co czytam u mnie tez mam do wymiany.

Jakie sa wogole, koszta takiej wymiany? Gdzie on sie znajduje ,jak ktos dysponuje fotka to poprosze. I najwazniejsze wynikajace z jego umiejscowienia, czy da sie to zrobic "pod blokiem" samemu??

Pozdrawiam

Napisano

> Mój kolega ma zwykłego diesla i wskaźnik jak na zdjęciu- wczoraj z

> nim jechałem około 24 km i wskazówka była cały czas jak na

> załączonym powyżej zdjęciu!

I naprawdę uważasz, że to oznacza, że tak powinno być? Wczoraj jechałem z kolegą który jest łysy. Czy to oznacza, że wszystko jest w porzadku z jego włosami oraz że wszyscy powinni tak mieć? Nie pomyslałeś, że kolega:

1. ma uszkodzony termostat

2. ma założony niewłaściwy termostat.

Powtarzam: w silniku 1.7D termostat jest 92C i wskazówka na wskaźniku 100* powinna być przy SPRAWNYM termostacie tam gdzie jest w benzyniakach : na kresce lub trochę powyżej kreski oznaczonej "90"

Napisano

> A ja mam pytanie o termostat w 1.6 benzynie.

> Jaki powinien tam byc termostat,

A jaki masz silnik, bo "1,6 benzyna" to mało... wink.gif

Napisano

> A jaki masz silnik, bo "1,6 benzyna" to mało...

Wlasnie specjalnie stworzylem osobny temat, zeby to ustalic. ;-)

Temat: Jaki typ silnika

Napisano
  • Autor

> I naprawdę uważasz, że to oznacza, że tak powinno być? Wczoraj

> jechałem z kolegą który jest łysy. Czy to oznacza, że wszystko

> jest w porzadku z jego włosami oraz że wszyscy powinni tak mieć?

> Nie pomyslałeś, że kolega:

> 1. ma uszkodzony termostat

> 2. ma założony niewłaściwy termostat.

> Powtarzam: w silniku 1.7D termostat jest 92C i wskazówka na wskaźniku

> 100* powinna być przy SPRAWNYM termostacie tam gdzie jest w

> benzyniakach : na kresce lub trochę powyżej kreski oznaczonej

> "90"

zgadzam się i powiem tak:

dziś wstałem wcześniej, uruchomiłem dieselka przy temp w garażu ok +10. Chodził, chodził, no i nie mogłem się już doczekać kiedy się nagrzeje (ręka trzymana na chłodnicy i przewodzie.) Nagle silnik zaczął ciszej pracować i troche wolniejsze obroty dostał (tak po 5 min,.) co mogło oznaczać że silnik się nagrzewa. Na wskazówce było nad niebieskim, Dotykam przewodu i czuć że ciepły czyli teromostat zaczął puszczać na chłodnicę. I chyba z trochę się pośpieszył bo silnik na bank nie miał 92 stopni. Z tego wynika że termostacik nie jest już tak dokładny jak 12 lat temu.

Wyjście: zakup nowego termostatu i samodzielny montaż. Ale jak narazie to wkładam na połowę chłodnicy karton. Już wiem dlaczego mi teraz więcej palił. confused.gif

A tak wogóle to mam ponad rok astrę i jeszcze nie włączył mi się nigdy wentylator na chłodnicy. oslabiony.gif

Napisano

> A jaki masz silnik, bo "1,6 benzyna" to mało...

A poki co orinetacyjnie?

W silnikach benzynowych jest prosciej-taniej czy trudniej-drozej?

Kurcze idzie zima a ja mam probolem i z temperatura i z odpalaniem. Sam juz nie wiem za co sie zabrac w pierwszej kolenosci.

Napisano

> A poki co orinetacyjnie?

> W silnikach benzynowych jest prosciej-taniej czy trudniej-drozej?

do silników benzynowych 1,6 cena termostatu w granicach 40 - 60 zł

Gorzej wygląda sama wymiana. Jeżeli masz pod rozrządem to wymiana kosztuje 100 - 150 zł bo trzeba zrzucić rozrząd.

Pozdroofka

Napisano

Z tego co widzę w EPC to pod rozrządem termostat mają (mówię o 1,6) :

16NZR,

C16NZ,

X16SZ,

X16SZR,

C16SE,

16LZ2,

16NZ2

"Na wierzchu" ma tylko X16XEL

Napisano

> Już raz to pisałem w tym temacie - twoje wskazania są jak najbardziej

> poprawne i nie ma tu nic niepokojącego, a tym bardziej nie

> potrzebana jest wymiana termostatu, który działa prawidłowo. Nie

> bierz do głowy porad tych ,którzy zalecają ci wymianę

> termostatu- skoro nie maja na co wydawać pieniędzy to niech

> kupują termostaty!

Stary, co Ty, z forum onetu się urwałeś? biglaugh.gif Nie wiem czy wiesz, że porównujesz w sumie dwa różne auta cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

wedłóg mnie te 90 stopni to jest optimum a jeśli mam cały czas 80-85 to znaczy że coś jest nie tak. Wróciłem właśnie z garażu. Chłodnica zasłonięta tekturą. Oczywiście nie cała. Zasłoniłem lewą cześć (wentylator zostawiłem odsłonięty).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.