Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.0 12v w Corsie - pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy miał ktoś może do czynienia z tym motorkiem?

Wiem, że jest 3 cylindrowy, takie konstrukcje w ogóle nie cieszą się dobrą opinią, ale w końcu większość firm je produkuje. Jak to jest z tym oplowskim? Psuje się? Ma jakieś poważne wady? Piszcie cokolwiek wiecie.

Pomagam kupić Corsę i do wyboru jest 1.0 12v lub 1.2 16v, Corsa z rocznika 99-00, a wtedy nie było już poczciwych 8v w tym modelu.

Napisano

hej jezdzilem corsa z takim silnikiem ale byl to model c z 2003 r

silnik mile zaskakiwal dynamika i dobre autko do miasta ewentualnie trasy do 100 km

problemy zaczely sie okolo 100 tys

w dalekich trasach sie przegrzewa ( 2 auta w firmie) stanela hydrauliczna regulacja luzow a w drugiej gwaltownie wzroslo zurzycie oleju. ogolnie samochody bez awaryjne pozostawiaj dobre wrazenie ale silnik porazka polecil bym 12 mniej wysilony i ten jeden cylinder wiecej .daje nieporownywalny komfort w pracyi kulturze pracy silnka.

Napisano

Ja kupowałem corse tydziń temu i jeździłem 1.0 i 1.2. weź 1.2 16v bo ta 1.0 słaba. osobiście jechałem na jeździe próbnej 4 osoby tą i ta. naprawde różnica jest spora w mocy.

Napisano

Witam,

Przejechałem 70kkm Corsą z tym silnikiem (100kkm na liczniku w chwili sprzedaży). Jedyny poważniejszy, typowy problem to hałasujący po jakimś czasie łańcuch rozrządu - wada występuje w większości silników 1.0. Podobno łańcuch nie powinien się urwać, ale jak już mocno klekocze, to wymiana (robocizna+części) kosztuje w okolicy 1kzł mad.gif Co do wspomnianego powyżej przegrzewania - u mnie nie występowało, a na południu Europy latem troczę się pojeździło.

Pozdrawiam wszystkich (to mój 1 post na tym forum),

k.

Napisano

> wymiana (robocizna+części) kosztuje w

> okolicy 1kzł

Ooo... a co tam może tyle kosztować?

> Pozdrawiam wszystkich (to mój 1 post na tym forum),

My Ciebie też. wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Juz 7 rok mama ma taki silnik w swojej corsie B. Oprocz zwyklych inwestycji, czyli olej, wymieniona byla sonda lambda, a tak tylko leje paliwo i smiga. Utrzymany od nowosci w dobrych warunkach - ekonomiczny bardzo smile.gif

Napisano

> Witam,

> Czy miał ktoś może do czynienia z tym motorkiem?

Jeżdziełm tym trochę. Do spokojnej jazdy w zupełności wystarczy. Z moich obserwacji wskaźnika paliwa, to chyba niewiele palił. Jedyny mankament to kultura pracy i warkot silnika. Czasami miałem wrażenie, że zaraz zgaśnie. Ale niegdy nie zgasł w nieodpowiednim momencie i z tego co wiem to nigdy nie zawódł właściciela.

Pozdr.

Napisano

> Ooo... a co tam może tyle kosztować?

Być może teraz da się zrobić taniej (ale i tak dobrych parę stów) - tyle kosztowało ze 2 lata temu. Nie znalazłem zamienników i trzeba było kupić oryginalny oplowski zestaw części (łańcuch, zębatki, napinacz i coś tam jeszcze).

k.

Napisano

> Być może teraz da się zrobić taniej (ale i tak dobrych parę stów) -

> tyle kosztowało ze 2 lata temu. Nie znalazłem zamienników i

> trzeba było kupić oryginalny oplowski zestaw części (łańcuch,

> zębatki, napinacz i coś tam jeszcze).

> k.

Dochodza jeszcze ślizgi łańcucha waytogo.gif w tych motorkach padaja jeszcze zawory EGR , przepływki ale ogólnie może być.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.