Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne pytanie odnośnie układu chłodzenia

Featured Replies

Napisano

a jak zlosnik.gif

No więc tak, objaw jaki u mnie występował był taki że jak jechałem wsio z temperaturą było ok, wystarczyło że stanąłem na światłach to z nawiewów zaczynało lecieć zimne powietrze a samochód zaczynał się gotować (temperatura silnika szybko rosła).

Oczywiście pomyślałem że to termostat wazniak.gif Jednak dziwne jest to że jak dolałem borygo (wszedł litr i teraz jest na max'a) to objaw ustąpił. Teraz cały czas ładnie leci ciepełko i temperatura jest taka jak powinna zlosnik.gif

I teraz nie wiem czy wymieniać ten termostat czy po porstu miałem za mało płynu ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> a jak

> No więc tak, objaw jaki u mnie występował był taki że jak jechałem

> wsio z temperaturą było ok, wystarczyło że stanąłem na światłach

> to z nawiewów zaczynało lecieć zimne powietrze a samochód

> zaczynał się gotować (temperatura silnika szybko rosła).

> Oczywiście pomyślałem że to termostat Jednak dziwne jest to że jak

> dolałem borygo (wszedł litr i teraz jest na max'a) to objaw

> ustąpił. Teraz cały czas ładnie leci ciepełko i temperatura jest

> taka jak powinna

> I teraz nie wiem czy wymieniać ten termostat czy po porstu miałem za

> mało płynu ?

mialem to samo co ty tylko ze umnie plyn uciekal przez zlaczki od LPG zlosnik.gif a termostat umnie byl OK

Napisano
  • Autor

> mialem to samo co ty tylko ze umnie plyn uciekal przez zlaczki od LPG

> a termostat umnie byl OK

No to miodzik zlosnik.gif U mnie pewnie po prostu wyparował bo nie pamiętam kiedy ostatni raz sprawdzałem poziom płynu hehe.gif

Napisano

> a jak

> No więc tak, objaw jaki u mnie występował był taki że jak jechałem

> wsio z temperaturą było ok, wystarczyło że stanąłem na światłach

> to z nawiewów zaczynało lecieć zimne powietrze a samochód

> zaczynał się gotować (temperatura silnika szybko rosła).

> Oczywiście pomyślałem że to termostat Jednak dziwne jest to że jak

> dolałem borygo (wszedł litr i teraz jest na max'a) to objaw

> ustąpił. Teraz cały czas ładnie leci ciepełko i temperatura jest

> taka jak powinna

> I teraz nie wiem czy wymieniać ten termostat czy po porstu miałem za

> mało płynu ?

U mnie nadal jest taki objaw i nagrzewnica slabo grzeje, nawet przepinalem parownik szeregowo i nic nie pomaga, chyba mam jakas felerna nagrzewnice pad.gif

Napisano

> zawsze mozesz kupic nowa i ja wymienimy w 3 godzinki

Nie mam juz sily do tego ogrzewania pad.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie nadal jest taki objaw i nagrzewnica slabo grzeje, nawet

> przepinalem parownik szeregowo i nic nie pomaga, chyba mam jakas

> felerna nagrzewnice

ja nie mam LPG, u mnie było tak że jak jechałem to grzał jak głupi, jak stawałem to po prostu przestawał zlosnik.gif

Napisano

> ja nie mam LPG, u mnie było tak że jak jechałem to grzał jak głupi,

> jak stawałem to po prostu przestawał

Po mojemu to jest tak:Masz za niski poziom płynu w ukladzie,ale jak jedziesz to pompa ma wysokie obroty i czesc plynu do nagrzewnicy jednak sie dostaje,w momencie jak stoisz silnik ma niskie obroty,pompa mniejsza wydajnosc i nagrzewnica plynu nie dostaje i nie grzeje wnetrza,ale silnik powoli sie bedzie przegrzewal,bo nie ma wystarczajacej ilosci plynu do odbioru ciepla.Dolac i plynu i no problem,byle by UPG sie nie posypala 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Po mojemu to jest tak:Masz za niski poziom płynu w ukladzie,ale jak

> jedziesz to pompa ma wysokie obroty i czesc plynu do nagrzewnicy

> jednak sie dostaje,w momencie jak stoisz silnik ma niskie

> obroty,pompa mniejsza wydajnosc i nagrzewnica plynu nie dostaje

> i nie grzeje wnetrza,ale silnik powoli sie bedzie przegrzewal,bo

> nie ma wystarczajacej ilosci plynu do odbioru ciepla.Dolac i

> plynu i no problem,byle by UPG sie nie posypala

Przeprowadziłem rozmowe z w/w uszczelką i powiedziała mi że obiecuje że się nie posypie zlosnik.gifok.gif

Napisano

może sie podłączę, gry włącza sie wentylator chłodnicy to na maksa piszczy to na 100% łożysko czy jeszcze coś innego? (ma małe luzy)

Napisano

Za mało plynu + zapowietrzonu uklad = Twoje objawy.

Przedwczoraj moja cierpliwośc się skonczyła i wziąłem się za odpowietrzenie układu bo miałem podobne objawy.

Prawie dwie godzinki siedzenia w garażu, stosowania różnych kombinacji, dolewania na bieząco płynu ale opłaciło się !!!

Mój samochodzik grzeje jak należy brawo.gif

Pozdrawiam,

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam, u mnie to samo, po odpowietrzeniu i dolaniu płynu było ok. ale po miesiącu znowu brak ogrzewania na wolnych obrotach i silnik się grzeje, nie widać żeby płyn gdzieś wyciekał, co to może być ???

Napisano

> Witam, u mnie to samo, po odpowietrzeniu i dolaniu płynu było ok. ale po miesiącu znowu brak ogrzewania na wolnych obrotach i silnik się grzeje, nie widać żeby płyn gdzieś wyciekał, co to może być ???

Zawsze przyczyną jest wyciek płynu, czasami na ciepłym, a czasami podczas stygnięcia. Trzeba szukać wycieku.

Miałem tak 2 razy - w sienie uciekało pod cybantem przy termostacie, a w puntku przez mało pęknięte przewody wodne - podczas stygnięcia zasysał powietrze, a podczas jazdy wywalał korkiem w chłodnicy.

Jak wycieku rzeczywiście nie ma, to niestety gorzej, bo albo upg albo pęknięta głowica lub blok.

Napisano

No dobra, a jak nie ma problemów z utrzymywaniem temp. silnika, a nagrzewnica grzeje dużo lepiej dopiero w trakcie jazdy? Nie pomaga trzymanie silnika na obrotach na postoju... ?

Napisano

> U mnie nadal jest taki objaw i nagrzewnica slabo grzeje, nawet

> przepinalem parownik szeregowo i nic nie pomaga, chyba mam jakas

> felerna nagrzewnice

Z wyjmowaniem nagrzewnicy sie wstrzymaj... postaraj sie na poczętek ją dobrze wypłukać. Pojecam długie węże i pod kran sie podłączyć od strony przedziału silnika. U mnie pomogło! tylko najpierw ją wymontowałem, ale to pół dnia roboty!

Napisano

> No dobra, a jak nie ma problemów z utrzymywaniem temp. silnika, a nagrzewnica grzeje dużo lepiej dopiero w trakcie jazdy? Nie pomaga trzymanie silnika na obrotach na postoju... ?

To normalna sytuacja - silnika wydziela więcej ciepła pod obciążeniem, u mnie jest tak samo. Jak w mrozy -10 jeździłem do powoli to w środku zamarzały szyby, ale jak przy - 20 jechałem w trasę 450 km to problemu nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.