Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tak źle z japońcami?

Featured Replies

Napisano

> to jeszcze pls powiedz mi jaka jest np roznica w Q miedzy Thailand a

> J, lub South Africa a J? Bo ja np zadnej nie wiedze.... Skad te

> informacje?

Z Auto Świat & ska...

We firmie mamy masę Toyot - przebiegi kosmiczne i mała awaryjność... Jak mieliśmy Ople i Łajnosy to warsztat zaprzyjaźniony miał na wódkę i zakąskę... Teraz to może na chleb suchy im starcza...

Napisano

> Punto .... Ni innego narazie nie ma... Zakladali sprzedaz 200 sztuk

> do konca roku ... ale cos za dobrze nie poszlo .... Ci co

> chcieli sie wyrozniac kupili reszta no coz... Fiat jest jakies

> A$3-5 drozszy niz porownywalne auta....

znaczysie -kropka im nie przypasiła rotfl.gif a ona taka ładna.................................z daleka 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Z Auto Świat & ska...

> We firmie mamy masę Toyot - przebiegi kosmiczne i mała awaryjność...

uwazaj bo sie narazaszzlosnik.gif bo to jest akurat poparte uzytkowaniem a nie kolega dziadka ktory ma syna powiedzialpalacz.gif... [...]

Napisano

> znaczysie -kropka im nie przypasiła a ona taka

> ładna.................................z daleka

przypasila nie przypasila -hmm.gif generalnie niejestem fanem aut z EU z wyjatkiem Audi/BMW/MB(te dwa ostatnie to w wiekszosci w South Africa[wink)zlosnik.gif ale nie widze szans na sitnienie takich produktow w takich cenach i przy takiej jakosci.... Seat zdechl po 2 latachsmirk.gif .... z podobna polityka a Q byla znacznie lepsza....

Dlaczego mam kupic Puto za A$19,990 skoro w tej cenie jest Corolla , ups $1k mniej z 100kW pod maskaniewiem.gif, 6 lat gwarancji i jednym z tanszych service? A Fiat nie dosc ze marka egoztyczna to za wszystko kaze sobie placic ... musi zdechnaczlosnik.gif ....

Napisano

> przypasila nie przypasila - generalnie niejestem fanem aut z EU z

> wyjatkiem Audi/BMW/MB(te dwa ostatnie to w wiekszosci w South

> Africa[wink) ale nie widze szans na sitnienie takich produktow w

> takich cenach i przy takiej jakosci.... Seat zdechl po 2 latach

> .... z podobna polityka a Q byla znacznie lepsza....

> Dlaczego mam kupic Puto za A$19,990 skoro w tej cenie jest Corolla ,

> ups $1k mniej z 100kW pod maska, 6 lat gwarancji i jednym z

> tanszych service? A Fiat nie dosc ze marka egoztyczna to za

> wszystko kaze sobie placic ... musi zdechnac ....

ekonomia- znaczy sie grinser006.gif

Napisano

> uwazaj bo sie narazasz

Nie pierwszy i nie ostatni raz, ale mi to zwisa...

> bo to jest akurat poparte uzytkowaniem a nie

> kolega dziadka ktory ma syna powiedzial... [...]

Ale właśnie na takich opiniach z dziesiątej ręki u nas się budują mity... Pamiętam, że nie dalej niż 3 lata temu Toyota była symbolem niezawodności (bo znajomy brata wujka powiedział, że zrobił 10kkm korolą i jest git!), teraz powoli dewaluuje się do symbolu szajsu...

Od siebie dodam, że trzy podstawowe modele Toyoty w PL, znaczy Yaris, Corolla i Avensis zlewam ciepłym sikiem - nie podobają mi się i kropka... Jestem jak kobieta - jak coś nie wygląda to nie jedzie dla mnie...

Napisano

> musi zdechnac ....

Ni bój nic... Nie zdechnie dopóki będzie tani w UE i dopóki będzie cała masa "młodych gniewnych" przeszczepiających silniki ze starszych braci i udających posiadanie 6 litrowego V8 nie zabraknie biglaugh.gif

Napisano

"no dobra co wg ciebie bylo przyczyna-zle wykonanie?"

Jak mi opowiadał ile miał problemów w okresie gwarancyjnym i ile miał po gwarancji - raczej nie ma innej możliwości.

Nie można po prostu budować mitów że jak japończyk to się nie psuje a jak francuz to się sypie. W głównej mierze to zależy od modelu a czasem od konkretnego egzemplarza. Niemniej toyota była znana z tego że się im takie wpadki nie zdarzały a jeśli zaczęły to powinni coś z tym szybko zrobić. Chociaż w polsce to czasem można kupić samochód nowy który jest nie bardzo nowy (np widziałem C5 prosto z salonu - które było bite! nieprawdopodobne ale w polsce możliwe :|)...

Napisano

> Nic ...

hehe.gif

Quote:

Toyota wezwie 540 tys. aut do serwisu

28.2% 2004-11-22 14:07:16

Toyota skieruje do naprawy 1,4 mln aut

24.6% 2005-10-19 18:03:11

Toyota Motor Corp. poinformowała wczoraj o planach skierowania do serwisu około 1,41 mln samochodów, w tym egzemplarzy Corolli i 15 innych modeli, w z

Toyota opóźni wprowadzenie kilku modeli?

Data publikacji: 2006-08-25 09:10:08

Toyota Motor może opóźnić nawet o pół roku wprowadzenie na rynek kilki nowych modeli - spekuluje dziennik „Wall Street Journal”, powołując się na wysoko postawione osoby związane ze spółką.

Decyzja spółki wynikać ma z problemów z usterkowością jakie dotknęły samochody Toyoty w ostatnich miesiącach. Dotychczas marka Toyoty kojarzona była z niemal legendarną niezawodnością. Opóźnienie może dotknąć modele Sienna, Solara oraz Avalon.

Polska: Akcja przywoławcza Corolli Verso

15.6% 2006-07-26 14:00:59

Firma Toyota Motor Poland powiadomiła Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów o usterkach wytwarzanych w Turcji samochodów Corolla Verso. Kampanią objęto 3 502 auta wyprodukowane w okresie od stycznia 2004 do maja 2006

Milion samochodów do serwisu

15.6% 2006-05-31 14:25:46

Z powodu usterki wałka pośredniego i widełek przesuwnych Toyota Motor Corp. skieruje do serwisu około milion samochodów na świecie. Koncern podkreślił, że nie otrzymano żadnych zgłoszeń na temat wypadków spowodowanych wykrytą wadą.

Akcja serwisowa Lexusa

15.6% 2006-04-13 13:14:55

Koncern Toyota Motor poinformował o planach skierowania do serwisu około 11 tys. samochodów marki Lexus w Japonii oraz 46 tys. w innych krajach, w celu usunięcia wadliwej części pasów bezpieczeństwa

Toyota obiecuje poprawę jakości

Data publikacji: 2006-07-24 11:26:48

W związku ze wzrostem liczby ogłoszonych w ostatnim czasie akcji serwisowych przedstawiciele Toyota Motor Corp. obiecali w miniony czwartek podjęcie starań, które mają zapewnić wzrost jakości produktów koncernu, co jest warunkiem niezbędnym dla zapewnienia stałego wzrostu. „Jakość światowej klasy, jaką stworzyliśmy, stanowi podstawę naszej działalności - powiedział na konferencji prasowej prezes Katsuaki Watanabe.

Przedstawiciele Toyoty poinformowali również o utworzeniu w ubiegłym roku nowego pionu, którego pracownicy mają za zadanie szybciej zbierać informacje od klientów na temat wykrytych wad w pojazdach. Dzięki innej inicjatywie możliwe będzie prowadzenie bazy danych na temat samochodów, które były w naprawie po zakończeniu okresu objętego gwarancją.

Akcja serwisowa Toyoty

12.5% 2006-07-20 09:59:38

Z powodu możliwości dostania się oleju silnikowego do wnętrza czujnika położenia wału korbowego Toyota Motor Corporation przeprowadzi kampanię serwisową, która obejmie na całym świecie około 420 tys. samochodów Yaris, Yaris Verso, Prius, Corolla, bB oraz Will Vi. W Europie nie zanotowano żadnego przypadku uszkodzenia czujnika, natomiast w Japonii zgłoszono 111 awarii

Toyota kieruje 420 tys. aut do serwisu

12.5% 2006-07-19 09:51:14

Jak poinformował koncern Toyota Motor Corporation, z powodu wady czujnika umieszczonego w silniku zaszła konieczność ogłoszenia akcji przywoławczej, która obejmie na całym świecie 420 105 samochodów 12 typów. 151 535 pojazdów z wyżej wymienionej liczby zostało skierowanych na rynki eksportowe, przede wszystkim do Ameryki Północnej oraz Europy.

Polska: Akcja przywoławcza Toyoty

7.1% 2006-06-23 13:05:10

W wybranych egzemplarzach modeli Toyota Avensis, Corolla oraz Prius mogą wystąpić wady układu kierowniczego - poinformował Prezesa UOKiK przedstawiciel producenta. Na polski rynek trafiło prawie 9 tys. takich samochodów.

Polska: Kampania serwisowa Toyota Land Cruiser 90

7.1% 2006-05-29 09:45:04

Toyota postanowiła ogłosić Specjalną Akcję Serwisową dotyczącą wybranych modeli Land Cruiser. W Polsce działania obejmą 142 auta serii 90 (Prado oferowane jest wyłącznie na rynku japońskim) z okresu produkcyjnego od 17 kwietnia 1996 do 6 stycznia 1999 r.

to był tylko rok 2006-2004. Dalej już mi się nie chce szukać.....

I podsumuję tak

oczywiście bardzo dobrze że wzywają - a nie każą naprawiać na koszt w własny. Ale jednak jak dopłacasz te parę, paręnaście tys do auta to oczekujesz tego że ktoś przemyślał wszystko dokładnie zanim trafiło do sprzedaży...

Jeśli ten proces jest bardzo zbliżony do wielu innych tańszych marek (byle więcej zarobić) - to moim zdaniem nie ma sensu dopłacać.

20.GIF

Napisano

> Witam, zmieniam swojego Passata B4 1,9TDI na coś nowszego za ok.

> 25koła i chciałem Japońca. Konkretnie padło na Avensisa i Primere.

Określ jeszcze rocznik.

> Na forach tych marek wyczytałem,że usterkowość tych

> samochodów jest dosyć znaczna (w Ave hamulce,

Dokładniej rzecz biorąc - wichrujące się tarcze. Bez większego wpływu na skuteczność, a rozwiązujesz problem zakupem innych tarcz - od ok. 100 zł szt. za brembo, przez ate, zimmermann-y po ok. 150 zł/szt., aż po nacinane/nawiercane EBC/zimmermann-y sport i temu podobne po ok. 300 zł szt.

> sprzęgło

160 tkm sprzęgło fabryczne bez problemów

> zawiecha,

nic

> silniki żłopiące olej na potęge)

VVTi - wada fabryczna, jak pisał Sibui - TMP robiła to w za free nawet po gwarancji.

> Potrzebuje auta dla celów rodzinnych (Kombi) i cóż

> chyba padnie jednak na europejczyka coś w rodzaju Opel Vectra.

Jezeli 2000 r. nie jest dla Ciebie za stary - poszukaj avensis z silnikiem przed VVTi. Moje dwulitrowe 3S-FE nie bierze oleum. Ew. "starego" TD - szatanem nie jest (90KM), ale ciężko zajeździć ten motor. wink.gif

> Co sie stało z tą legendarną niezawodnością samochodów

> japońskich?

Wg mnie problem nie dotyczy tylko marek japońskich. Jak było wyżej - nie ma już też "niemieckiej solidności". Globalizacja, "projektowanie" aut przez księgowych - to musi się odbić na jakości... frown.gif

Pozdr. P.

Napisano

> Witam, zmieniam swojego Passata B4 1,9TDI na coś nowszego za ok.

> 25koła i chciałem Japońca. Konkretnie padło na Avensisa i

> Primere. Na forach tych marek wyczytałem,że usterkowość tych

> samochodów jest dosyć znaczna (w Ave hamulce, sprzęgło zawiecha,

> silniki żłopiące olej na potęge) ( w Primera zerowe

> zabezpieczenie antykorozyjne, pękające przednie szyby, problemy

> z silnikami) a co się z tym wiąże spore koszty napraw bo brak

> zamienników. Potrzebuje auta dla celów rodzinnych (Kombi) i cóż

> chyba padnie jednak na europejczyka coś w rodzaju Opel Vectra.

> Co sie stało z tą legendarną niezawodnością samochodów

> japońskich?

moze wypowiem sie o Primerze P11 z 99' roku bo auto takie ma moj tata od nowosci. W sumie dziwie sie co i gdzie wyczytales bo te Primery maja bardzo dobre opinie, ostatnio czytalem test tych Primer w jakeis kolorowej gazetce (AS chyba) i padlo tam stwierdzenie ze Primera P11 jest jednym z ostatnich samochodow do ktorego Nissan przygotowywal sie tak dlugo, co przeklada sie na jego bezawaryjnosc, i rzeczywiscie tak jest, moze nie sa to bardzo urodziwe samochody z super wypasem ale nie ma z nimi zadnych problemow ok.gif

Napisano
  • Autor

Faktycznie to nigdy japońcami nie jeździłem, ale sie przymierzam, Google mi w tym pomaga i tak wyczytałem np. http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=24197 i np. http://motonews.pl/sh_forum.php?op=fvt&t=147750&c=18&f=23 niestety jest tego więcej, a nie chce auta do którego na dzieńdobry opróżnię do zera konto na naprawy i części. Oczywiście wielemniej złego słysze na temat Corolli czy Yariski ale mnie interesuje Avensis 1 serii i Primera P11.

post-36446-14352477627508_thumb.jpg

Napisano

ojciec powozi juz trzecim avensisem, pierwsza wersja faktycznie miala cos z hamplami i co 5000km jezdzil na wymiane gwarancyjna tarcz, wersja druga i ta ostatnia - zero usterek, ot wada wieku dzieciecego i tyle

primera - brat ma 4-5 letnia primere kombi 2.0 auto - faktycznie - progi podrzewiale na maxa, az szok bierze!! w silniku pada przeplywka. jak masz brac japonca to honda lub toyota, nissan to taki biedny japoniec, w koncu zwiazal sie z renaultem - dobra firma sie z zabojadogownami nie wiaze przeciez...

Napisano

> niestety jest tego więcej, a nie chce auta do którego na

> dzieńdobry opróżnię do zera konto na naprawy i części.

Tego nikt Ci nie zagwarantuje przy żadnej marce auta...

W końcu to używane stworzenie. wink.gif

> Oczywiście wielemniej złego słysze na temat Corolli czy Yariski

> ale mnie interesuje Avensis 1 serii i Primera P11.

No to jak pisałem - poszukaj ave sprzed liftu. ok.gif

Napisano

laksen starsze japońce cię nie zrujnują, citroen xantia zresztą też nie. Podstawa to kupić dobry egzemplarz w przypadku używki - jak się wkopiesz to zawsze czekają cię ogromne koszty. I ja bym się jednak upierał przy cytrynie, ale wiadomo że jak ktoś ma uprzedzenia co do marki to i tak się go nie przekona tongue.gif

Ale samochód naprawdę solidny, świetne blachy nie to u japońców. No i jak już pisałem wyraźnie tańsze niż Toyoty czy Nissany a oferuje dużo dużo wyższy komfort. Mój ojciec który jeździł przez 20 lat hondą ostatnio przesiadł się do Xantii i nie narzeka. Samochód jeździ pięknie biglaugh.gif

Aha takie wyszukiwanie po googlach czy komuś coś się popsuło jest bezsensu - praktycznie nie ma samochodów w których nic się nie psuje. Szczególnie w przypadku używek.

Napisano

> powiem tak, znajomy ma corolle i już szczyt to była wymiana koła

> zamachowego przy 50 kkm

Zapewne D4D, sporo na ten temat jest na forum toyoty, najgorsze że takich przypadków jest sporo - prawie jak w fordowskich TDCI oslabiony.gif

Napisano

moj ojciec ma aveI z ostatniego miesiaca produkcji

1.8vvti

z usterek:

-ciagle cos nie laczy w tylnej lampie

-przy 90kkm wymieniane pierscianie w silniku bo brala olej

-hamulce przod wymiana co 30kkm troche za czesto wg mnie

po za tym no coz znakomity samochod nic nie skrzypi cihutko silnik elastyczny i zadnych awrii po za wymienionymi

wg mnie mimo wszystko godny polecenia tymbardzije ze podobno juz wade silnikow bioracych olej usunieto ale czy sie na to zalapiesz to nie wiem

co do spadku jakosci japonczykow to uwazam ze zawsze byla ona troche na wyrost bo to ze samochod jedzie i nie gasnie to zaden wyczyn(moj fiat nigdy nie odmowil posluszenstwa)

ale np z wad slynnych starszych japonczykow to:

- rdza nissanow na potege

- branie oleju w mazdach 1,3 i 1,5

i to chyba tyle z tego co pamietam biglaugh.gif

moj wuj w bialorusi ma ostania serie 626 i ma obecnie 100kkm i jedyne co wymienil to swiece i pasek rozrzadu claps.gif to byl model na przelomie czasow ekonomii i czasow postepu technologicznego jest doskonale dopracowany potem mazda 6 byla juz durzo gorszej jakosci ale i tak dosc dobrej

Napisano

>y Yaris,

> Corolla i Avensis zlewam ciepłym sikiem - nie podobają mi się i

> kropka... Jestem jak kobieta - jak coś nie wygląda to nie jedzie

> dla mnie...

no tak fela za to jest szytem designu hmm.gif

Napisano

> firma sie z zabojadogownami nie wiaze przeciez...

zabojadogownami icon_eek.gifno.gif

z francuzuw moj kumpel ma kangoo i musze przyznac ze to przyzwoity samochod i niezawodny nie wiem co ludzie chca od francuzow ze bylo pare nie wypalow jak cewki w megane ale to sie wszystkim zdaza

Napisano

> moj wuj w bialorusi ma ostania serie 626 i ma obecnie 100kkm i jedyne

> co wymienil to swiece i pasek rozrzadu to byl model na

> przelomie czasow ekonomii i czasow postepu technologicznego jest

> doskonale dopracowany

Generalnie się z Tobą zgadzam, ale ww argument... No cóż, kiedyś PF126p zrobiłem ok. 100 tkm i nie naprawiałem nic "grubszego" - tylko eksploatacja... wink.gif

Napisano

> Generalnie się z Tobą zgadzam, ale ww argument... No cóż, kiedyś

> PF126p zrobiłem ok. 100 tkm i nie naprawiałem nic "grubszego" -

> tylko eksploatacja...

to potwierdza znakomita jakosc fiata rotfl.gif

a tak na powaznie to napisz co dokladnie wymieniles podkkreslam dokladnie bo w tej mazdzie gdybym mial byc dokaldny to jeszcze dorzuce jeszcze opony po 80kkm

aha rocznik 98 takze wg mnie nie lada wyczyn

Napisano

> to potwierdza znakomita jakosc fiata

i to polskiego fiata biglaugh.gif

> a tak na powaznie to napisz co dokladnie wymieniles podkkreslam dokladnie

Ło kochany, to było "wieki temu", teraz na pewno Ci nie powiem. Pamiętam, ze nie było grubszych napraw.

> bo w tej mazdzie gdybym mial byc dokaldny to jeszcze

> dorzuce jeszcze opony po 80kkm

> aha rocznik 98 takze wg mnie nie lada wyczyn

Bo "zachodnie" auta w latach osiemdziesiątych/dziewięćdziesiątych wyjeżdzały po 500 tkm i wszystko było o.k. Poskie czy ruskie auta nie miały w ogóle podejścia. A od czasu projektowania aut przez księgowych, masz realną szansę, że w dwu/trzyletnim aucie wysypie się coś za parę tzł...

Takie czasy... oslabiony.gif

Pozdr. P.

Napisano

> zabojadogownami

> z francuzuw moj kumpel ma kangoo i musze przyznac ze to przyzwoity

> samochod i niezawodny nie wiem co ludzie chca od francuzow ze

> bylo pare nie wypalow jak cewki w megane ale to sie wszystkim

> zdaza

Też nie wiem, chyba to przez to że francuzy dość często mają problemy wieku dziecięcego 270751858-jezyk.gif

Ale samochody naprawdę solidne, ładne do tego z powodu nieprawdziwej opinii o ich awaryjności dużo tańsze na rynku wtórnym niż produkty niemieckie czy japońskie.

Sam mam Berlingo - i jestem bardzo zadowolony.

Napisano

jesli chodzi o dostawczaki to ok.gif

przedwczoraj zas jezdzilem 4letnia laguna z przebiegiem ok.150kkm. kupiona w Polsce, nie bita. Nie chce obrazac posiadaczy tych aut, ale jaka to jest tandeta wewnatrz! Plastiki "chodza" a juz nawet nie wspomne o skrzypieniu smirk.gif

Napisano

> Nie pierwszy i nie ostatni raz, ale mi to zwisa...

kozakzlosnik.gif

> Ale właśnie na takich opiniach z dziesiątej ręki u nas się budują

> mity...

hmm.gif No tak wiekszosc nie kupi auta x bo to shit. Ale czemuniewiem.gif? Yyyy bo to shit i tylezlosnik.gif.. A skad wiesz? Mialescfaniaczek.gif? Niehahaha.gif.... - no i mamy meroteryczny poziom dyskusjizlosnik.gif

Pamiętam, że nie dalej niż 3 lata temu Toyota była

> symbolem niezawodności[...] teraz powoli dewaluuje się do

> symbolu szajsu...

Coz generalnie czasy kiedy Toyota to byla Toyota minely ... VW byl VW etc etc.... Wiekszosc czesci jest robione na zamowienie przez pare innych koncernow i tyle .... czy to sie komus podoba czy nie tak jestzlosnik.gif ... Masowkapalacz.gif ...

Jakosc, nie zawodnosc- coz pawniej jeden model produkowano min 10 lat - dzis 2-3 lata mid life facelifting 6 lata30.GIF.... Nie da sie opracowac nowego modelu w ciagu 5 lat przy ciagle zmieniajacej sie technice i jeszcze zeby nic mus ie nie dizlozlosnik.gif

> Od siebie dodam, że trzy podstawowe modele Toyoty w PL, znaczy Yaris,

> Corolla i Avensis zlewam ciepłym sikiem - nie podobają mi się i

> kropka... Jestem jak kobieta - jak coś nie wygląda to nie jedzie

> dla mnie...

dla mnie serce.gif wazne, wyglad na dalszym miejscuzlosnik.gif

Napisano

> jesli chodzi o dostawczaki to

> przedwczoraj zas jezdzilem 4letnia laguna z przebiegiem ok.150kkm.

> kupiona w Polsce, nie bita. Nie chce obrazac posiadaczy tych

> aut, ale jaka to jest tandeta wewnatrz! Plastiki "chodza" a juz

> nawet nie wspomne o skrzypieniu

no potwierdzam to wada laguny

ale np citroeny juz nie skrzypia(xantia)

roznie bywa ze wszsystkimi

Napisano

> no tak fela za to jest szytem designu

O gustach się nie dyskutuje. Jakbym chciał byc wredny to bym napisał, że jeździsz padaką podobną do kupy po kiszonym zapitym mlekiem, ale tego nie napiszę albowiem zdaję sobie sprawę z tego, że Twoje Ci się podoba i zachowuję minimum kultury. Tak więc prosiłbym Cię bardzo o trzymanie mordy w kuble jeżeli nie masz nic do napisania oprócz przyczepienia się do mojego gustu.

Napisano

> Quote:

> Toyota wezwie 540 tys. aut do serwisu

[...]

dziekujewaytogo.gif Oto mi chodzilozlosnik.gif ale...cfaniaczek.gif

wez pod uwage ze to nie tylko Toyotapalacz.gif. To jest powszechne do kazdej marki, VWzlosnik.gif - coz lista podobna, co tam dzis widzialemhmm.gif ... [tu wpisz dowolna markegrinser006.gif] ....

> I podsumuję tak

> oczywiście bardzo dobrze że wzywają - a nie każą naprawiać na koszt

> w własny. Ale jednak jak dopłacasz te parę, paręnaście tys do

> auta to oczekujesz tego że ktoś przemyślał wszystko dokładnie

> zanim trafiło do sprzedaży...

zgoda oczywiscie nie ma co dyskutowac ale jak juz przed chwila tu pisalem przecietny cykl zycia modelu to 6 lat dzis... Troche ciezko jest opracowac NIEzawodny model w ciagu 3, przetestowac w ciagu 1 i wdrozyc do produkcji w ciagu 1palacz.gif... a to jeszcze w warunkach takich ze by cena NIEwzroslanono.gif bo inaczej cie konkurencja zabijepalacz.gif....

> Jeśli ten proces jest bardzo zbliżony do wielu innych tańszych marek

> (byle więcej zarobić) - to moim zdaniem nie ma sensu dopłacać.

Doplacachmm.gif? Nie uwazam Toyota za cudo jak sie niektorym tu wydajezlosnik.gif -ba nawet teraz nowej nie kupilemzlosnik.gif - wykonanie coz jest ok.gif, nie zawodnosc -powiedizlzbym szczerze ze nie odbiega ani -/+ od innych....

Duzy plustrophy.gif: podejscie do klientawaytogo.gif Jak sie cos w Toyota dzieje jeden telefon i wymienija - nie musze sie klocic denerwowac etc etc.... a wracajac do wymiany - chyba sie koncerny nauczyly :

FORD PINTOnono.gif - skoro dzis mozna dostac $130 k za poparzenie sie kawa w Maccas to co dopiero jakby sie historia Ford powtorzylazlosnik.gif

Napisano

sam zdaje sobie sprawe ze moje auto juz od jakis 7 lat nie porywa nikogo swoim stylem podobnie jak zreszta felicja to jest moje zdanie na temat wiec chyba moge je miec??

i po co te brzykie slowa niewiem.gif

Napisano

> Ni bój nic... Nie zdechnie dopóki

chodzilo mi o moje warunkizlosnik.gif - zdechnie chyba ze go 500 uratujezlosnik.gif.... Fiat chce sprzedawac 5 k aut rocznie zanim pojdzie na podboj USAzlosnik.gif. Dlaczego Oz - bo to jeden z najbardziej konkurencyjnych rynkow na siwecie i wymyslili ze jesli tu moga przetrwac to u Yanks tez przetrwaja bo gusta podobnezlosnik.gif .. Tylko nie wiem jak oni chca opanowac te 0.5% rynku nowych autzlosnik.gif ... Poczekamy zobaczymy

"młodych gniewnych" przeszczepiających silniki ze starszych braci i udających posiadanie 6 litrowego V8 nie zabraknie

tia idealna sytuacja marzeniezlosnik.gif D autobahn z Holden V8 za cene benzyny z USAhahaha.gif

Napisano

> kozak

biglaugh.gif

> No tak wiekszosc nie kupi auta x bo to shit. Ale czemu? Yyyy bo to

> shit i tyle.. A skad wiesz? Miales? Nie.... - no i mamy

> meroteryczny poziom dyskusji

Ale tak jest ze wszystkim, nie tylko z autami... A najczęściej takowe poglądy wygłaszają osobnicy, którzy dobre auto widzieli przez szybę salonu a sami jeżdżą 8 letnimi trupami po kilku dzwonach, ale dyć "to Mercedes panie!". A skoro trup się sypie to wniosek prosty - marka jest do dupy...

> Coz generalnie czasy kiedy Toyota to byla Toyota minely ... VW byl VW

> etc etc.... Wiekszosc czesci jest robione na zamowienie przez

> pare innych koncernow i tyle .... czy to sie komus podoba czy

> nie tak jest ... Masowka ...

Tja... Jak w filmie Armaggedon... "Wasze części - nasze części - i tak wszystko pochodzi z Tajwanu"... biglaugh.gif

Niestety takie czasy, że auto robi się podobne do chusteczki higienicznej - raz użyjesz i do kosza. Byle tylko wyprodukować i sprzedać jak najwięcej i jak najszybciej.

> Jakosc, nie zawodnosc- coz pawniej jeden model produkowano min 10 lat

> - dzis 2-3 lata mid life facelifting 6 lata.... Nie da sie

> opracowac nowego modelu w ciagu 5 lat przy ciagle zmieniajacej

> sie technice i jeszcze zeby nic mus ie nie dizlo

To niestety dotyczy każdej dziedziny - w domu mam TV Philipsa 18 letni - ani razu nie zdechł... Obecne modele się sypią mniej więcej po 3 latach (info z pierwszej ręki - serwis centralny na Polskę).

> dla mnie wazne, wyglad na dalszym miejscu

Pogadamy w takim razie jak będzie mnie stać (co jest raczej wykluczone w tym smutnym kraju) na S4 biglaugh.gif Alibo jakoweś inne V8... Albo jak wujo - se obuduję V8 5.6l turbo blachami z pełnoletniego Forda Scorpio biglaugh.gif

Napisano

jak dla mnie pomysl foata z wejsciem na rynki usa i australii jest poroniony

alfa by jeszcze moze dala rade ale fiat nie sadze

Napisano

> chodzilo mi o moje warunki - zdechnie chyba ze go 500 uratuje....

> Fiat chce sprzedawac 5 k aut rocznie zanim pojdzie na podboj

> USA. Dlaczego Oz - bo to jeden z najbardziej konkurencyjnych

> rynkow na siwecie i wymyslili ze jesli tu moga przetrwac to u

> Yanks tez przetrwaja bo gusta podobne .. Tylko nie wiem jak oni

> chca opanowac te 0.5% rynku nowych aut ...

A tam... U was to ssaki jajka znoszą a ludzie na głowie chodzą, że kierownicę po stronie pasażera przemilczę biglaugh.gif

Fiatowi się trochę chyba powaliło... Albo celuje w młodych biednych... Chociaż jak piszesz o cenach, to screwy.gif

> tia idealna sytuacja marzenie D autobahn z Holden V8 za cene benzyny

> z USA

Dobra, idę sobie... Wystarczająco mnie zdołowałeś hehe.gif

Napisano

[...]

> Nie można po prostu budować mitów że jak japończyk to się nie psuje a

> jak francuz to się sypie.

trophy.gif wreszccie ktos to owiedzial - ta sa MITY.Wiekszosc czesci pochodzi od tych samych koncernowzlosnik.gif zreszta w dobie globalizacji ciezko czasami znalesc granice miedzy modelem a i b -oczywiscie oprocz innego wygladupalacz.gif

W głównej mierze to zależy od modelu a

> czasem od konkretnego egzemplarza.

sama modroscbrawo.gifbrawo.gif ... W jednym siedzenie wkladal pracownik numer 123 a drugim pracownik 321grinser006.gif ... 123 mial gorszy dzien i sperniczylzlosnik.gif Pozostaje kwestia kontorli Q ale...

Niemniej toyota była znana z

> tego że się im takie wpadki nie zdarzały a jeśli zaczęły to

> powinni coś z tym szybko zrobić.

Przy takiej ilosci moeli, dywersyfikacji rynkow i wiecznym cost cutting nie wydaje mi sie to mozliwe... pare lat temu bylem w faryce Toyota w Melbourne - Camry. Teraz Camry/Aurion . 90 k rocznie robimy na export... i to nie dlatego ze Camry budowane w Australii jest najlepsze jakosciowo - a jest- co nie znaczy ze inne nie mieszcza sie w normach QC Toyota -ale dlatego ze Camry z Port Melbourne daje TMC najwiekszy zysk na jednostkepalacz.gif...., dzieki temu ze wiekszosc czesci robiona jest lokalnie odchodza koszty transportu organizacja czasu pracy etc etc.... Czyli de facto - nie oto chodzi ze model z kraju A jest niby lepszy niz B ale przeciez chodzi o zysk ... hmm.gif PRzy szybkiej checi zysku wpadki sie zdarzajano.gif niestety

Chociaż w polsce to czasem

> można kupić samochód nowy który jest nie bardzo nowy (np

> widziałem C5 prosto z salonu - które było bite! nieprawdopodobne

> ale w polsce możliwe :|)...

to jest przykreno.gif

Napisano

> A tam... U was to ssaki jajka znoszą a ludzie na głowie chodzą, że

> kierownicę po stronie pasażera przemilczę

hehe.gifhahaha.gifwaytogo.gif

> Fiatowi się trochę chyba powaliło... Albo celuje w młodych

> biednych...

wrecz odwrotniezlosnik.gifCeluje w bogatych i mlodych...palacz.gif. Bo to Made in Eu, z I sentymentem, piekne segment light premiumgrinser006.gif za premium cene ale.... wykonanie jak Made in Korea 15 lat temuzlosnik.gif

Chociaż jak piszesz o cenach, to

> Dobra, idę sobie... Wystarczająco mnie zdołowałeś

zdolowaleszlosnik.gif Alez ja tez chce Autobanhfood.gifsmirk.gif

Napisano

> zdolowales Alez ja tez chce Autobanh

Ale Ty masz Commodore na wyciągnięcie ręki, a ja Skodą po Autobahnie nie poszleję bo mnie śmiechem zabiją biglaugh.gif

Napisano

> jak dla mnie pomysl foata z wejsciem na rynki usa i australii jest

> poroniony

> alfa by jeszcze moze dala rade ale fiat nie sadze

alfa zyje - fiat coz jesli 500 go nie uratuje to 30.GIF ... zlosnik.gif ... Jest trend zeby zejsc od V8/V6 do czegos mniejszego i tu pojawil sie VW - gdzie wdrapal sie na 10 pozycje - ale jesli wezmiesz najpopularniejsze modele to np na pare lat temu na kazde 5 V6 wypadal 1 V8(20%), w tym roku GM i Ford nie mogli nadarzyc z produkcja V8 - (25%-27%) ...Sam nie wiem gdzie tu logikazlosnik.gif

Napisano

> Ale Ty masz Commodore na wyciągnięcie ręki, a ja Skodą po Autobahnie

> nie poszleję bo mnie śmiechem zabiją

W Northern Territory od 1/1/2007 wprowadzili limit na autostradach 130 kmzlosnik.gif. narazie na probe na rok ... ale wyglada ze dobre czasy sie skonczylybuu.gif... Chyba D teraz tylko zostalyhmm.gif

Napisano

Fiat w sprzedazy aut był w podsumowaniu 2006 na trzeciej pozycji.Wiec nie sadze zeby jego popularnosc gasła.Przynajmniej w PL.

Napisano

> Ale tak jest ze wszystkim, nie tylko z autami... [...] A skoro trup się sypie to wniosek

> prosty - marka jest do dupy...

toz mowilem ze dupi..a dyskusjazlosnik.gifJedynie Payur sie pofatygowal i wytoczyl armatezlosnik.gifbrawo.gif...

> Tja... Jak w filmie Armaggedon...[...]

dokladnie"...

> Niestety takie czasy, że auto robi się podobne do chusteczki

> higienicznej - raz użyjesz i do kosza. Byle tylko wyprodukować i

> sprzedać jak najwięcej i jak najszybciej.

Ja rozumiem ze technika idzie do przduzlosnik.gif ale popatrz np na grubosc blach w latach 90 a dzis, o 80 nie wspomnezlosnik.gif. Dzis golab ci nas..a zlosnik.gif na auto i sie lakier topihahaha.gif - gdzies to wyczytalem na kaciku Fiatcfaniaczek.gif

> To niestety dotyczy każdej dziedziny [...]

cos bym mogl napisac alezlosnik.gif chyba by wyszlo na 10 sstronswiety.gif

> Pogadamy w takim razie jak będzie mnie stać [...]S4[..]

no pogadamy jak mnie tez bedzie stac na S4hahaha.gif ... Niepredkozlosnik.gif

Napisano

> Fiat w sprzedazy aut był w podsumowaniu 2006 na trzeciej pozycji.Wiec

> nie sadze zeby jego popularnosc gasła.Przynajmniej w PL.

Przeciez napisalem ze nie mowie o EU.... zlosnik.gif... Tam ludzie sa przyzwyczajeni do kiepskiego wykonaniazlosnik.gifcfaniaczek.gif... za premium cene

Napisano

[...]nissan to

> taki biedny japoniec, w koncu zwiazal sie z renaultem - dobra

> firma sie z zabojadogownami nie wiaze przeciez...

znowu mityzlosnik.gif???

Ale fakt ze Nissan traci na niektorych modelach od czasu tego zwiazkuzlosnik.gif. Poczekamy za do EU Tiida przyjedzie wtedy pogadamyzlosnik.gif ... Powiecie ach jaka ta ALmera piekna bylahahaha.gif

Napisano

Dokładnie sam nie wiem co sie dzieje w tej marce z wykonaniem(plastik itp).Sam jestem posiadaczem auta tej marki II polowy 90lat.I uwazam ze bylo lepiej grinser006.gif

Napisano

> Ja rozumiem ze technika idzie do przdu ale popatrz np na grubosc

> blach w latach 90 a dzis, o 80 nie wspomne. Dzis golab ci nas..a

> na auto i sie lakier top

... no i mozna nowy, lepszy model klientowi sprzedać, a stary z dziurą po gołębim guano zezłomować... Biznes się kręci...

> no pogadamy jak mnie tez bedzie stac na S4 ... Niepredko

Ty masz inne V8 pod ręką za przyjazną cenę wpysk.gif

Napisano

> W Northern Territory od 1/1/2007 wprowadzili limit na autostradach

> 130 km. narazie na probe na rok ... ale wyglada ze dobre czasy

> sie skonczyly... Chyba D teraz tylko zostaly

Czekaj... Ty masz Commodore... Ja Autobahn pod ręką... Musimy jeszcze znaleźć kogoś z USa z tanią wachą i spółkę możemy robić biglaugh.gif

W D też pewnie niedługo zlikwidują no-limit... W zeszłym roku trasę Kolonia - Zgorzelec robiłem to tak może 2/3 drogi nie miało ograniczenia... Na pozostałych 1/3 antyradar wył jak szalony, co nie przeszkodziło mi pakować Transitem 170 km/h - auto firmowe, firma mandaty pokrywała... biglaugh.gif

Napisano

> ... no i mozna nowy, lepszy model klientowi sprzedać, a stary z

> dziurą po gołębim guano zezłomować... Biznes się kręci...

ale doje to pijecie o Qzlosnik.gif... Przyznaje sie umylem HiLux pierwszy raz od wyjazdu od dealera ponad rok i temu coz- pare normalnych otarc lakieru, odbicia kamieni etc etc, ale po umyciu m.i guanozlosnik.gif Lakier wyglada jak nowysmirk.gif. ... To teraz niech mi ktos wytlumaczy dlaczego ten sam lakier - pewnie tez uzywaja DuPontniewiem.gif zlazi przy inne marceniewiem.gif?

> Ty masz inne V8 pod ręką za przyjazną cenę

Ale ja chce S4cfaniaczek.gifzlosnik.gif ...

Napisano

> ale doje to pijecie o Q... Przyznaje sie umylem HiLux pierwszy raz od

> wyjazdu od dealera ponad rok i temu coz- pare normalnych otarc

> lakieru, odbicia kamieni etc etc, ale po umyciu m.i guano Lakier

> wyglada jak nowy. ... To teraz niech mi ktos wytlumaczy dlaczego

> ten sam lakier - pewnie tez uzywaja DuPont zlazi przy inne

> marce?

Nie ten sam. Taki sam kolor może biglaugh.gif

> Ale ja chce S4 ...

Skoro się licytujemy to ja chcę RS 4 biglaugh.gif Albo 911 GT 3 RS biglaugh.gif

Napisano

> Czekaj... Ty masz Commodore...

tia ale to company car i mulaste V6zlosnik.gif ... Ja Autobahn pod ręką... Musimy jeszcze

> znaleźć kogoś z USa z tanią wachą i spółkę możemy robić

Hanyshahaha.gif

> W D też pewnie niedługo zlikwidują no-limit...

jakies powodyzlosnik.gif? Bo np W ciagu tzn Holiday Period - czas wakacji i najwoekszych wyjazdow od powiedzmy 15/12 do 15/1 zginelo 50 osob.... z tego w NT gdzie jeszcze nie bylo ograniczenia zadnapalacz.gif ... Wiec zapowoada sie walka z tymi [kurza twarz]...i co chca zebys jezdzil 10 km/h, nie wjezdzal 4WD do miasta etc etc...angryfire.gifscrewy.gif... i jak narazie wiekszaoc argumnetow im sie z reki wytracabrawo.gif

W zeszłym roku trasę

> Kolonia - Zgorzelec robiłem to tak może 2/3 drogi nie miało

> ograniczenia... Na pozostałych 1/3 antyradar wył jak szalony, co

> nie przeszkodziło mi pakować Transitem 170 km/h - auto firmowe,

> firma mandaty pokrywała...

gee masz tam dla mnie pozycjezlosnik.gif 170 transitshocked.gif/...

Napisano

> Awaryjność toyoty to fakt - głównie nowszych modeli. Np. Avensis II

> jest dość mocno awaryjny (branie oleju, awarie komputera, jakieś

> stuki i chuki w zawieszeniu, niedoróbki w stylu trzeszczące

> tapicerka i inne pierdółki to właściwie norma)

> Jeszcze gorzej jest z Nissanem Almerą II w którym sypie się dosłownie

> wszystkie, rdzewieje w każdym miejscu. Miałem kolege który

> przesiadł się z Almery 1 do 2 i po 1,5 roku z ulgą pozbył się

> tego samochodu. Branie oleju, wypalanie się reflektorów,

> wachacz, tłumik, sterownik zamka centralnego - dużo by wymieniać

> jeśli chodzi o to co miał robione w tym samochodzie

> Nie wiem czy wynika to z faktu montażu w UK ale coś chyba w tym jest

Znów jakas zasłyszana opinia od kolegi, a być może to jest nawet kolega kolegi cfaniaczek.gif

Otóż ja jeżdżę już prawie dwa lata taką Almerą i nie miałem żadnej z wymienianych przez Ciebie usterek. Jedyne co się działo było związane z marną jakością naprawy powypadkowej. W tej chwili jest to już zrobione i wymieniam jedynie elementy eksploatacyjne. Rdzy nie widać, wahacze w najlepszym porzadku, zamek centralny działa bez zarzutu, silnik nie bierze ani grama oleju od wymiany do wymiany. Jedyne do czego mogę sie teraz doczepić to amortyzatory z przodu, które niebawem będą nadawały się do wymiany. Ale to jest związane z eksploatacją auta i trzeba je wymieniac co jakiś czas.

Napisano

> tia ale to company car i mulaste V6 ... J

Weź... Idź sobie... biglaugh.gif Mulaste V6 vs. moje R4 1.6 75 KM biglaugh.gif

> jakies powody? [...]wytraca

Hmm... Ordnung muss sein... Już od jakiegoś czasu słysze/czytam/oglądam w TV hiobowe wieści o ograniczeniach w D... Wiesz... Myślenie, że większość wypadków jest przez "nadmierną prędkość" trafia do tzw. opinii społecznej.

> gee masz tam dla mnie pozycje 170 transit/...

Transit Jumbo... biglaugh.gif Średnia prędkość koło 150 z pustym tyłkiem... Zazwyczaj 160 - 170 i powiem Ci, że wyprzedzanie TIRa przy tej prędkości to sport ekstremalny - majta tym żaglem po drodze jak cholera...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.