Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tak źle z japońcami?

Featured Replies

Napisano

Witam, zmieniam swojego Passata B4 1,9TDI na coś nowszego za ok. 25koła i chciałem Japońca. Konkretnie padło na Avensisa i Primere. Na forach tych marek wyczytałem,że usterkowość tych samochodów jest dosyć znaczna (w Ave hamulce, sprzęgło zawiecha, silniki żłopiące olej na potęge) ( w Primera zerowe zabezpieczenie antykorozyjne, pękające przednie szyby, problemy z silnikami) a co się z tym wiąże spore koszty napraw bo brak zamienników. Potrzebuje auta dla celów rodzinnych (Kombi) i cóż chyba padnie jednak na europejczyka coś w rodzaju Opel Vectra. Co sie stało z tą legendarną niezawodnością samochodów japońskich?

Napisano

>>>coś w rodzaju Opel Vectra

ok.gifok.gifok.gif

Napisano

Do momentu produkcji tych samochodów w Japonii nie można było mieć zarzutu do jakości. Natomiast obecnie samochody te wyprodukowane np. w Wlk. Brytanii to padaki.

Napisano

> Do momentu produkcji tych samochodów w Japonii nie można było mieć

> zarzutu do jakości. Natomiast obecnie samochody te wyprodukowane

> np. w Wlk. Brytanii to padaki.

Przesadzasz kolego. Pewnie, że to nie jest to samo co jakość aut produkowanych w Japonii ale i tak te samochody mają usterkowość mniejsza niż większość porównywalnych aut europejskich. Kolega może jeździł takim autem czy słyszał tylko opinię od kuzyna żony wujka szwagra? cfaniaczek.gif

Napisano

Z japońcami nie jest źle a napewno lepiej niż z Vectrą. Z toyotą faktycznie średnio ostatnio, ale nie słyszałem żeby coś nie tak było z Mazdami biglaugh.gif

Prowadze warsztat więc się orientuje mniej więcej co się psuje i koroduje zlosnik.gif

I nissany niestety korodują, szczególnie te made in UK nawet 5 lat im wystarczy żeby rdza była już widocznia frown.gif

Kombi do 25tys. polecałbym:

Mazda 626 - bardzo solidny samochód, typowy japończyk ale przez to także bardzo typowo wygląda niestety :/ w tej cenie kupisz 5-7 latka.

Honda Civic - właściwie jw. nic oryginalnego w nim nie ma ale też solidny samochód.

Citroen Xantia - coś z innej beczki, niedoceniany francuz ze wspaniałym zawieszeniem hydropneumatycznym (idealne do kombiaka bo samopoziomujące no i dodatkowo mega komfortowe), mało awaryjny i relatywnie tani. Za tą kase co masz kupisz samochód z końcówki produkcji (2001) z silnikiem 2.1TD który jest bezawaryjny, całkiem dynamiczny no i mało pali biglaugh.gif

A jeszcze i tak pewnie kilka tysiaków zostanie w kieszeni smile.gif

Nawet nie bierz pod uwage Vectry. Jeździłem tym czymś przez pół roku i moje wrażenia są zdecydowanie na NIE. Tanteda w środku, samochód z przebiegiem 90tys. a wszystko skrzypiało. Blachy słabiutkie - już przy 3 latku z takim przebiegiem widać było ogniska korozji (podobno to poprawili w późniejszych egzemplarzach - "mój" był z 98r). Zawieszenie nie dość że strasznie nie komfortowe to jeszcze tulejki siadają w równie strasznym tempie. Co jeszcze, acha, wyciszenie. A właściwie jego brak zlosnik.gif Silnik miałem 2.1TD a było naprawde głośno.

Może dla kogoś kto się przesiadł z Golfa czy Astry samochód jest ok, ale ja jeździłem nim tylko w pracy wtedy a prywatnie miałem XM'a z 1990. I naprawde nie mogłem pojąć jak samochód o 8 lat młodszy może być tak tandetnie wykonany (fakt ze mój XM się psuł oj psuł, niemiecka eletronika się sypała wink.gif - ale przynajmniej ile było przyjemności jak jeździł hehe smile.gif).

Napisano

Silnik miałem 2.1TD a było naprawde głośno.

w vectrze? chyba sie koledze pomylilo smirk.gif

Napisano

Fuj, fakt 2.1 to jest w cytrynie grinser006.gif

2.o oczywiście smile.gif

Napisano

[...]Avensisa i

> Primere. Na forach tych marek wyczytałem,że usterkowość tych

> samochodów jest dosyć znaczna ([...]

ze sie zapytamhmm.gif o jakim przedizale wiekowym mowimyniewiem.gif?"3 lata, 5 lat czy wiecej?niewiem.gif?

> Co sie stało z tą legendarną niezawodnością samochodów

> japońskich?

Niccfaniaczek.gif ...

Napisano

> Do momentu produkcji tych samochodów w Japonii nie można było mieć

> zarzutu do jakości. Natomiast obecnie samochody te wyprodukowane

> np. w Wlk. Brytanii to padaki.

to jeszcze pls powiedz mi jaka jest np roznica w Q miedzy Thailand a J, lub South Africa a Jniewiem.gif? Bo ja np zadnej nie wiedzepalacz.gif.... Skad te informacjeniewiem.gif?

Napisano

to jakieś bezedury panie kolego,bez jaj prosze .Owszem coś sie czasem zepsuć musi grinser006.gif ale....nie jest to taka epidemia usterek ja ty to opisujesz rotfl.gif .Silnik w primerze że sie psuje ????no to to jest jakaś wypuch chyba niewiem.gifyikes.gif kto Ci nagadał takich głupot -przedszkolak siedzący na nocniku ?????

Napisano

> to jeszcze pls powiedz mi jaka jest np roznica w Q miedzy Thailand a

> J, lub South Africa a J? Bo ja np zadnej nie wiedze....

nie mam pojęcia grinser006.gif

Skad te

> informacje?

ale pewnie sobie przypominasz, jak to prezydent ( oż fak oni mają prezydenta icon_eek.gif ) Toyoty stwierdził, kilka miesięcy temu, że produkcja nowych modeli bedzie sukcesywnie przenoszona do japonii zlosnik.gif

bo wizerunek marki się traci grinser006.gif

coś w tym jest hmm.gif

Napisano

> Witam, zmieniam swojego Passata B4 1,9TDI na coś nowszego za ok.

> 25koła i chciałem Japońca. Konkretnie padło na Avensisa i

> Primere. Na forach tych marek wyczytałem,że usterkowość tych

> samochodów jest dosyć znaczna (w Ave hamulce, sprzęgło zawiecha,

> silniki żłopiące olej na potęge) ( w Primera zerowe

> zabezpieczenie antykorozyjne, pękające przednie szyby, problemy

> z silnikami) a co się z tym wiąże spore koszty napraw bo brak

> zamienników. Potrzebuje auta dla celów rodzinnych (Kombi) i cóż

> chyba padnie jednak na europejczyka coś w rodzaju Opel Vectra.

> Co sie stało z tą legendarną niezawodnością samochodów

> japońskich?

to czye jest źle czy dobrze to da sie zapewne stwierdzić na konkretnych egzemplarzach i kupić ten lepszy smile.gif

ale ceny japończyków są zastraszajace

szukając auto dla zony miałem do wyboru

Punto 2001 r. za 13kzł

Clio 2001 r. za 15kzł

i Yaris 1999 r. za ponad 19kzł shocked.gif

wybrałem Clio - 4 poduchy, ABS, wspomaganie, radio, c.z., el. szyby ok.gif

Napisano

> nie mam pojęcia

pytanie raczej bylo do autora tych nie podpartych niczym stwierdzen cfaniaczek.gif.. wiec rzeczywiscie mozesz nie mieczlosnik.gifwink.gif

> Skad te

> ale pewnie sobie przypominasz, jak to prezydent ( oż fak oni

> mają prezydenta ) Toyoty stwierdził, kilka miesięcy temu, że

> produkcja nowych modeli bedzie sukcesywnie przenoszona do

> japonii

hahaha.gif tia a jak to sobie wyobrazasz w dzobie globalizacji gospodarkizlosnik.gif? Ah ta J to musi duza byczlosnik.gif bo tylko 4 fabryki na swiecie maja robic np Camry/Avalon/Aurion - my, Yanks, Thailand i Matka Rosjazlosnik.gif .... i pewnie dlatego w zwiazku z tym przenoszeniem fabryk powstaje fabryka Toyota w RUSzlosnik.gif?smirk.gif?

> bo wizerunek marki się traci

> coś w tym jest

nic nie jest. System KONTROLI Q jest taki samwaytogo.gif i jedynie wydajnosc moze byc inna. Te bajki ze Toyota ze zrodla x jest gorsza niz z y to nie maja zadnego uzasadnienia.... ale

np Camry od nas jest najdokladniej poskladana co nie znaczy ze inne np z Thailand nie mieszcza sie w Q oferowanej przez toyotapalacz.gif....

Napisano

era bezawaryjnych aut japońskich skończyła się razem z erą solidnych aut niemieckich.. dzisiaj wszystko to jeden kij... tylko ładują podzespoły z różnych fabryk do innych obudów, sygnują znaczkiem i happy hours... jedyne co gdzieś tam ostało to silniki, które jeszcze niektóre firmy mają własne.. a reszta ? okazuje się, że pasuje do 10 innych aut poza naszym zlosnik.gif

Napisano

[...].. dzisiaj wszystko to jeden kij... tylko ładują

> podzespoły z różnych fabryk do innych obudów, sygnują znaczkiem

> i happy hours... jedyne co gdzieś tam ostało to silniki, które

> jeszcze niektóre firmy mają własne.. a reszta ? okazuje się, że

> pasuje do 10 innych aut poza naszym

sam bym tego lepej nie ujalbrawo.gifbrawo.gif

Napisano

> Przesadzasz kolego.

Twój problem.

> Pewnie, że to nie jest to samo co jakość aut

> produkowanych w Japonii ale i tak te samochody mają usterkowość

> mniejsza niż większość porównywalnych aut europejskich. Kolega

> może jeździł takim autem czy słyszał tylko opinię od kuzyna żony

> wujka szwagra?

Niestety jeździłem i mam na ten temat wyrobioną opinię.

Jeździłem 7 lat Hondą Civic wyprodukowaną w Japonii i nic jej się nie działo. 7 lat lałem paliwko i jeździłem. Honda została sprzedana i zakupiona nowa wyprodukowana w UK. I co? A to jej wykończenie drzwi skrzypi, a to po pierwszym przeglądzie serwis uznał, że coś w skrzyni biegów jest nie tak, ale wymienią to przed końcem gwarancji (fakt III bieg jakoś dziwnie wchodził), jakoś łożyska w kołach szybciej powiedziały 30.GIF

Nie jest to jakaś tragedia ale mam porównanie. Ta pierwsza Honda była zdecydowanie lepiej i dokładniej wykończona.

Napisano

> pytanie raczej bylo do autora tych nie podpartych niczym stwierdzen

> .. wiec rzeczywiscie mozesz nie miec

> tia a jak to sobie wyobrazasz w dzobie globalizacji gospodarki? Ah

> ta J to musi duza byc bo tylko 4 fabryki na swiecie maja robic

> np Camry/Avalon/Aurion - my, Yanks, Thailand i Matka Rosja ....

> i pewnie dlatego w zwiazku z tym przenoszeniem fabryk powstaje

> fabryka Toyota w RUS??

> nic nie jest. System KONTROLI Q jest taki sam i jedynie wydajnosc

> moze byc inna. Te bajki ze Toyota ze zrodla x jest gorsza niz z

> y to nie maja zadnego uzasadnienia.... ale

> np Camry od nas jest najdokladniej poskladana co nie znaczy ze inne

> np z Thailand nie mieszcza sie w Q oferowanej przez toyota....

nie twierdze że nie jest tak jak napisałeś zlosnik.gif

tylko przypomnieć chcaiłem że prez toyota takie coś powiedział zlosnik.gif

Napisano

> nie twierdze że nie jest tak jak napisałeś

> tylko przypomnieć chcaiłem że prez toyota takie coś powiedział

Quote plshmm.gif ... idea.gif Link tez pls bo leniwy jestemzlosnik.gif

Napisano

> Quote pls ... Link tez pls bo leniwy jestem

oż sorry sick.gif

google mi sie popsuło oslabiony.gif

Napisano

> oż sorry

> google mi sie popsuło

tia tego sie mozna bylo spodziewacgrinser006.gif ...

A powazniehmm.gif ... najprawdopodobniej chodzilo oto ze pewne modele zostana przeniesione do J.idea.gif. Chodzi oto ze niektore kraje/fabryki beda odpowiedzialne za budowe tylko jedej platformy modelu. Toyota z powodzeniem wprowadzila ten model.

GM teraz tez sie przestawia. Np Holden Commodore bedzie exportowany do USA jako Pontiac G8, potem jesli bedzie zapotrzebowanie to pojdzie do EU jako Opel Omegapalacz.gif

10pontiacg8.jpg

Pix z gminside.com

Napisano

Awaryjność toyoty to fakt - głównie nowszych modeli. Np. Avensis II jest dość mocno awaryjny (branie oleju, awarie komputera, jakieś stuki i chuki w zawieszeniu, niedoróbki w stylu trzeszczące tapicerka i inne pierdółki to właściwie norma)

Jeszcze gorzej jest z Nissanem Almerą II w którym sypie się dosłownie wszystkie, rdzewieje w każdym miejscu. Miałem kolege który przesiadł się z Almery 1 do 2 i po 1,5 roku z ulgą pozbył się tego samochodu. Branie oleju, wypalanie się reflektorów, wachacz, tłumik, sterownik zamka centralnego - dużo by wymieniać jeśli chodzi o to co miał robione w tym samochodzie icon_rolleyes.gif

Nie wiem czy wynika to z faktu montażu w UK ale coś chyba w tym jest wink.gif

aha jeszcze co do toyoty to nawet prezes tej firmy obiecywał poprawe jakości...

Napisano

> Awaryjność toyoty to fakt - głównie nowszych modeli.

nowszych modeliidea.gif:

Mialem Echo-(Yaris) awaryjnosc- co po 60 k km wymienili amortyzatory bo stukaly. dalej nic do 100 k km - potem niewiem.gif bo sprzedalem......

Camry-nowy model coz pol roku na rynku cos ciezko poweidziec,

stary - ulubiony 4 cylindrowe auto na miasto. W raporatach bezawaryjnosci na czolowej pozycji.... ulubione auto fleet managers bo tylko jezdzi i jezdzi i jezdzi i jezdzi...

Hilux-jednego zajezdzilem po roku - od service do service 120 k km i 30.GIF, mam drugiego i na 20 k km nic ...

Moja Corolla -3 lata 63 k km nic- nawet trzeszczacego plastiku brak ...

- wiec gdzie ta awaryjnoscniewiem.gif?

Np. Avensis II

[...]

coz moze avensis - nie znam modeluniewiem.gif

> Jeszcze gorzej jest z Nissanem Almerą II w którym sypie się dosłownie

> wszystkie, [...]

> Nie wiem czy wynika to z faktu montażu w UK ale coś chyba w tym jest

> aha jeszcze co do toyoty to nawet prezes tej firmy obiecywał poprawe

> jakości...

znow skad ten faktniewiem.gif? Almera to Pulsar - Pulsar klopotow z Q nie mial ale na ten temat nie bede sie wypowiadal bo po prostu niewiem.gif ... nie mialem i nie jezdzilemhmm.gif

Napisano

A może corolle ?? W rodzinie jest taka od 92 roku i zero problemów z nią do tej pory , wiadomo gdzies tam wymieniane amory , hamulce itp itd. ale to chyba normlane jak na przebieg 210tyś oraz rocznik przy naszych drogach sciana.gif

Napisano

ale kolega pisze że jego interesuje nissan lub awenziz za kwote około 25 tysi,więc jak wnioskuje z tego że bedą to modele z lat 2000-2002 grinser006.gif jak mniemam a te modele w tych latach nie wykazują sie jakoś żle jeśli chodzi o awaryjnośc-sie myle?? zeby.GIFzeby.GIF po tych latach niestety te auta już nie są takie jak dawniej,a zwłaszcza nissan po fuzji z renault angryfire.gif .Bo prawdziwych japońców już brak....only mitsubihi grinser006.gif

Napisano

[...] .Bo prawdziwych japońców już

> brak....only mitsubihi

No szczegolnie np 380 Made in Australiazlosnik.gif Galant z Illinoisgrinser006.gif, etc etc...

Napisano

> [...] .Bo prawdziwych japońców już

> No szczegolnie np 380 Made in Australia Galant z Illinois, etc etc...

upsss grinser006.gif

Napisano

> A może corolle ?? [...]

w ciagu ostatnich 5 lat kupilem mialem/mam 4 x Toyota... i nic po za jedna wymiana na gwarancjipalacz.gif ...

Wiadomo ze jak ktos nie przestrzega zalecen producenta i np zmienia olej co 40 k m bo taniej, to i kazde auto sie zepsuje, walniete i naprawaione - toyota zrzewiejezlosnik.gif, kazde bedzie zdzewiec.... Ciekawa jestem skad te opinie ludzi ktorzy np nigdy toyota nie mielizlosnik.gif ...

Napisano

> w ciagu ostatnich 5 lat kupilem mialem/mam 4 x Toyota... i nic po za

> jedna wymiana na gwarancji ...

> Wiadomo ze jak ktos nie przestrzega zalecen producenta i np zmienia

> olej co 40 k m bo taniej, to i kazde auto sie zepsuje, walniete

> i naprawaione - toyota zrzewieje, kazde bedzie zdzewiec....

> Ciekawa jestem skad te opinie ludzi ktorzy np nigdy toyota nie

> mieli ...

bo u nas jest kupe grinser006.gif aut po wypadkach,robione pod handel tanim kosztem.A potem sie ludzie dziwią że rdza.... rotfl.gif

Napisano

> upsss

no updzlosnik.gif - dzis juz cos takiego nie istnieje jak J, D markapalacz.gif, np J dostaje ta sama Corolla co my i w zaleznosci od rocznika, modelu wyposazenia, ksztaltu nadwozia etc etc dostawalismy albo Made in South Africa - sedan do 2004, hatch made in Japan... teraz zlosnik.gif w sedan od 2005 made in Japan, hatch yyyy zmienia sie co pol rokuzlosnik.gif...

Napisano

> bo u nas jest kupe aut po wypadkach,robione pod handel tanim

> kosztem.A potem sie ludzie dziwią że rdza....

Obstaje przy swoim - nie wazne jak zrobisz auto po jak malym wypadku-nigdy nie bedzie takie samo jak opuscilo fabrykenono.gif ...

Po za tym IMHO ta dyskusja nie ma sensu. Ludzie nie mowia o jakich autach mowia. Moze byc rocznik 2003 500 k km vs 50 k km i co tu wtedy porownywacniewiem.gif?

Oczywiscie ze osoba ktora ma 500 k km bedzie sie mowic ze to sie psuje, tamto sie psuje... i ma racja a osoba ktora ma 50 k km mowi ze nic sie nie psujezlosnik.gif.... i tez ma racje... ale pan 500 k km bedzie mowil ze ta marka to dzisaostwo...zlosnik.gif ....

Napisano

> no upd - dzis juz cos takiego nie istnieje jak J, D marka, np J

> dostaje ta sama Corolla co my i w zaleznosci od rocznika, modelu

> wyposazenia, ksztaltu nadwozia etc etc dostawalismy albo Made in

> South Africa - sedan do 2004, hatch made in Japan... teraz w

> sedan od 2005 made in Japan, hatch yyyy zmienia sie co pol

> roku...

myślałem że chociaż oni nie spaskudzili marki rotfl.gif jak szukałem galanta rocznika 2000-2001 to one jeszcze japonskie były(poza wersją USA) ..........tak mi sie wydawało hmm.gif

Napisano

> - wiec gdzie ta awaryjnosc?

> Np. Avensis II

> [...]

> coz moze avensis - nie znam modelu

> znow skad ten fakt? Almera to Pulsar - Pulsar klopotow z Q nie mial

> ale na ten temat nie bede sie wypowiadal bo po prostu ... nie

> mialem i nie jezdzilem

W wymienonych modelach mogło nie być, ale fakt faktem że toyocie zdarzają się wpadki i taką jest avensis. Toyota zepsuła sobie opinię - tak naprawde psując sobie opinie o bezawaryjności traci jedyny powód żeby kupować samochody tej marki. Jeśli nawet prezes firmy obiecuje poprawe - to chyba coś w tym jest...

Jak już mówiłem prowadze warsztat i widze co się psuje i rdzewieje.

I niestety japońce blachami nigdy nie grzeszyły, a nowe nissany to już tragedia.

Napisano

> Obstaje przy swoim - nie wazne jak zrobisz auto po jak malym

> wypadku-nigdy nie bedzie takie samo jak opuscilo fabryke ...

> Po za tym IMHO ta dyskusja nie ma sensu. Ludzie nie mowia o jakich

> autach mowia. Moze byc rocznik 2003 500 k km vs 50 k km i co tu

> wtedy porownywac?

> Oczywiscie ze osoba ktora ma 500 k km bedzie sie mowic ze to sie

> psuje, tamto sie psuje... i ma racja a osoba ktora ma 50 k km

> mowi ze nic sie nie psuje.... i tez ma racje... ale pan 500 k km

> bedzie mowil ze ta marka to dzisaostwo... ....

zgadzam sie w całej rozciągłości grinser006.gif pozatym dodać należy iż istnieje takie coś jak stereotyp danej marki\modelu.I choć byś użuł nie wiem jakich argumentów to kogoś nie przekonasz jak on ma zakodowane że to jest beeee rotfl.gif

Napisano

> myślałem że chociaż oni nie spaskudzili marki jak szukałem galanta

> rocznika 2000-2001 to one jeszcze japonskie były(poza wersją

> USA) ..........tak mi sie wydawało

nie mozliwe bo Mitsu robilo auta w Australii od kiedy Chrysler opusci fabryke w Tonsley Park w 1985 jesli sie nie mylepalacz.gif..,...

ale ecport do Eu nie szedl tylko do UShmm.gif

Napisano

> nie mozliwe bo Mitsu robilo auta w Australii od kiedy Chrysler opusci

> fabryke w Tonsley Park w 1985 jesli sie nie myle..,...

> ale ecport do Eu nie szedl tylko do US

to spoko grinser006.gif ja postawiłem teraz na angielskiego japończyka zeby.GIF

Napisano

> W wymienonych modelach mogło nie być, ale fakt faktem że toyocie

> zdarzają się wpadki

oczywiscie, ze tak... ale kazdemu sie zdarzaja wpadki - ostatnio to chyba VW i hamulcezlosnik.gif

i taką jest avensis. Toyota zepsuła sobie

> opinię

byc moze w EUniewiem.gif... Avensis zdaje sie na EU rynek byl przeznaczony....hmm.gif. Chociaz ciekawa strategia bo np South Africa miala Camry do zeszlego roku a teraz wlasnie Avensishmm.gif

- tak naprawde psując sobie opinie o bezawaryjności traci

> jedyny powód żeby kupować samochody tej marki.

a to niby dlaczegozlosnik.gif?????

Jeśli nawet

> prezes firmy obiecuje poprawe - to chyba coś w tym jest...

> Jak już mówiłem prowadze warsztat i widze co się psuje i rdzewieje.

> I niestety japońce blachami nigdy nie grzeszyły, a nowe nissany to

> już tragedia.

jak mowie ciezko mi powiedziec. Nie mam warsztatu, Ty widzisz auta od srodka ja od strony explatacjizlosnik.gif ... Z drugiej strony musisz sie zgodzic ze duzo zalezy od stanu technicznego tych aut.... Jak mowie nie ma co porownywac dwoch aut z tego samego roku a jeden ma nabite 10x wiecej niz drugi jest po dwoch wypadkach etc, etc...

Napisano

[...]

> takie coś jak stereotyp danej marki\modelu.I choć byś użuł nie

> wiem jakich argumentów to kogoś nie przekonasz jak on ma

> zakodowane że to jest beeee

tia Fix It Tony Againzlosnik.gif - mimo ze nigdy nie mialem Fiat-a, ale auto jakie pokazaji na premierze skutecznie odstraszalo potencjalnych klientowzlosnik.gif ....

Napisano

> [...]

> tia Fix It Tony Again - mimo ze nigdy nie mialem Fiat-a, ale auto

> jakie pokazaji na premierze skutecznie odstraszalo potencjalnych

> klientow ....

jakiż to model ??? smile.gif

Napisano

> [...]

> tia Fix It Tony Again

Fix It Again... Tony zlosnik.gif

Wtedy mamy nie FITA, tylko FIAT-a wink.gif

Napisano

> - tak naprawde psując sobie opinie o bezawaryjności traci

> a to niby dlaczego?????

> Jeśli nawet

> jak mowie ciezko mi powiedziec. Nie mam warsztatu, Ty widzisz auta od

> srodka ja od strony explatacji ... Z drugiej strony musisz sie

> zgodzic ze duzo zalezy od stanu technicznego tych aut.... Jak

> mowie nie ma co porownywac dwoch aut z tego samego roku a jeden

> ma nabite 10x wiecej niz drugi jest po dwoch wypadkach etc,

> etc...

No wiesz jak dla mnie Toyota to taka marka produkująca samochody w dużej mierze nijakie. Oczywiście są takie wozy Camry, Supra czy Hilax ale np corolle kupiłbym tylko ze względu na bezawaryjność. Wygląd, komfort, jakość wykonania wnętrza - wszystko do bulu przeciętne i szare.

Co do stanu technicznego - oczywiście. Ale ten nissan to była nówka i tkaie cyrki. A avensis miało jakieś 4 latka i 80tys przebieg. No i oczywiście jeden właściciel - bo wiadomo jak to czasem wygląda w polsce z cofaniem licznika itp.

Napisano

> Nie jest to jakaś tragedia ale mam porównanie. Ta pierwsza Honda była

> zdecydowanie lepiej i dokładniej wykończona.

Uważaj, bo Hondziarze gotowi Ci zaraz zrobić jesień średniowiecza.

Jak ja opisuję ojca przeboje z hundą, to jestem "głupi, burak, ćwok, idiota i w ogóle się nie znam, a hunda pewnie bita sprowadzana*, a ojciec jeździć nie łumi**"

Aczkolwiek nie do końca wiązałbym to ze zmianą miejsca produkcji.

Chociaż generalnie ODCZUWALNA jakość aut made in UK wydaje mi się być niższa, pomimo, że na folderach trąbią, że "z każdym kolejnym modelem jest tygrysi skok do przodu".

Co do awaryjności - ja mam JP i w ramach napraw był wymieniony na gwarancji (a właściwie 2 lata PO gwarancji) blok krótki silnika.

Tak więc też "sie zdarza" ;-D

Tym niemniej ze świecą szukać innych firm, które mają takie podejście do klienta jak te o japońskim rodowodzie. Tu nie ma, że TTTM...

* nówka z salonu, 1 właściciel, 1 użytkownik

** jaki to ma związek z popsutymi podnośnikami szyb czy obłażącym z samochodu lakierem tego nie wiem, ale ja to burak/kretyn/debil jestem :-D

Napisano

> Oczywiscie ze osoba ktora ma 500 k km bedzie sie mowic ze to sie

> psuje, tamto sie psuje... i ma racja a osoba ktora ma 50 k km

> mowi ze nic sie nie psuje.... i tez ma racje... ale pan 500 k km

> bedzie mowil ze ta marka to dzisaostwo... ....

a mi się wydaje że może być odwrotnie hmm.gif bo już przy połowie tego półmilionowego przebiegu wszystko "miało prawo" się popsuć nie? choć sam fakt że dalej jeździ oznaczać może że to dobry wóz ok.gif

Ps. w sumie zalezy jakie auto i co się w międzyczasie popsuło wink.gif

Ps2. dyskusja jest o tym że ponoć japońce teraz produkowane są marnej jakości. Ale w sumie jakie uogólnienie taka dyskusja spineyes.gif

Napisano

> No wiesz jak dla mnie Toyota to taka marka produkująca samochody w

> dużej mierze nijakie. Oczywiście są takie wozy Camry

Camry coz stara byla jak lodowkazlosnik.gif ... cholernie popularna, nie psujaca sie ale nijakapalacz.gif-zgoda, nowa coz- ksztalt ok ale wersja lodowki pozostalazlosnik.gif

, Supra czy

> Hilax

Widzisz kupilem, mialem Ford-a, pojezdzielm 4 lata i sprzedalem, kupilem nastepnego.... Potem wszedl nowy HiLux na rynek ... Poszlem przejechalem sie ... i sprzedalem Ford po pol roku... Kupilem HiLux. Dlaczego? Silnik, silnik, i jeszcze raz silnik. Do tego doszlo porzadne wykonanie, wygladmulher.gif i pare innych specyfikow ze wzgeldu na maja prace.... wiec naprawde nie da sie powiedziec ze jest nijakapalacz.gif

ale np corolle kupiłbym tylko ze względu na bezawaryjność.

musze byc szalonyzlosnik.gif Mnie sie podobalazlosnik.gif i oferowala 100kW z 1.8l - to byl glowny czynnik

> Wygląd, komfort, jakość wykonania wnętrza - wszystko do bulu

> przeciętne i szare.

szare powiadaszzlosnik.gif

6102727.jpg

Aurion,

5671188.jpg

Corollazlosnik.gif

Tu sie nie moge zgodzic, czym te wnetrza sie roznia np od inych marekniewiem.gif? Kolor jaki chcesz z powszechnie stosowanych, czarny/szary/cremowy etc etc...

> Co do stanu technicznego - oczywiście. Ale ten nissan to była nówka i

> tkaie cyrki. A avensis miało jakieś 4 latka i 80tys przebieg. No

> i oczywiście jeden właściciel - bo wiadomo jak to czasem wygląda

> w polsce z cofaniem licznika itp.

no dobra co wg ciebie bylo przyczyna-zle wykonaniehmm.gif?

Napisano

> Konkretnie padło na Avensisa i

...

> Na forach tych marek wyczytałem,że usterkowość tych

> samochodów jest dosyć znaczna

...

> silniki żłopiące olej na potęge)

Jeżeli jest tak jak piszesz, to wynika to tylko z tego, że właściciel nie przypilnował sprawy i nie przysługiwała mu w związku z tym wymiana bloku krótkiego na koszt producenta.

Powyższe tyczyło się aut do 5 lat, do 150 kkm i z WSZYSTKIMI (!) przeglądami w ASO (także po gwarancji).

W ramach wymiany bloku krótkiego była de facto kapitalka silnika, bo był robiony krótki i pełna regeneracja głowicy (uszczelniacze, ew dotarcie gniazd).

Aha, powyższa akcja nie obejmowała aut zasilanym Najlepszym Z Paliw :-D

Napisano

swoja primerką przejechałem 200 tys km (90% w wa-wie) jak dotąd bezusterkowo... Chyba czytasz te fora do "gory nogami" lub prowokujesz grinser006.gif

Napisano

> a mi się wydaje że może być odwrotnie bo już przy połowie tego

> półmilionowego przebiegu wszystko "miało prawo" się popsuć nie?

raczej chodzilo mi oto ze auta nie beda takie same technicznie...

Jednym z pierwszych moich aut byl Holden Commodore VN kupielm go jak mial chyba z 270 k km nalicznikuzlosnik.gif - oczywiscie ze olej ciekl wszedzie, gumiane weze wysiadaly -czytaj pekaly przy temp powietrza 40C etc etc - takie zycie studentahahaha.gif ... ale to nie znaczy ze Holden produkuje marnej jakosci auta.palacz.gif ...

Teraz - w zeszlym roku Fiat powrocil po 17 latach do Australii. Duzo sie naczytalem na AKzlosnik.gif i poszlem to cos ogladnacsmirk.gif... Szpary w spasowaniu plastikow, na odleglosc malego palca, nie zamykajacy sie schowek, trzeszczace siedzenianono.gif ... To jest IMHO albo zerowy bra QC, albo naprawde dupiate wykonanie... szczegolnie jesli pokazujesz takie auto na premierze... Wszystki - min stylistycznie sie Puto podobalo ale wszyscy sie smialismyzlosnik.gif ... Hyudai Excel z lat 80 tych mial lepsze wykonaniasmirk.gif

Czy to znaczy ze Q aut marki Fiat jest do du...y?zlosnik.gif Z punktu widzenia wykonczenia TAK, explatacji NIE (ale czytaja AK mam swoja opiniezlosnik.gif

> choć sam fakt że dalej jeździ oznaczać może że to dobry wóz

> Ps. w sumie zalezy jakie auto i co się w międzyczasie popsuło

fakt ale znow w jakich warukach jezdzilo tez wazneidea.gif

> Ps2. dyskusja jest o tym że ponoć japońce teraz produkowane są marnej

> jakości. Ale w sumie jakie uogólnienie taka dyskusja

no wlasnie d...tahahaha.gif .. bo ktos zapodal teze niczym nie poparta ze Toyota sie psujezlosnik.gif

A ja mowie - popatrzmy na stats bezawaryjnosci,

ranking wykonania,

porozmawiajmy z uzytkownikami ktorzy majacfaniaczek.gif lub mieli ... i wtedy pogadajmy893goodvibes.gif

Napisano

> jakiż to model ???

Punto .... Ni innego narazie nie mapalacz.gif... Zakladali sprzedaz 200 sztuk do konca roku ... ale cos za dobrze nie poszlozlosnik.gif .... Ci co chcieli sie wyrozniac kupili reszta no coz... Fiat jest jakies A$3-5 drozszy niz porownywalne auta....

Napisano

powiem tak, znajomy ma corolle i już szczyt to była wymiana koła zamachowego przy 50 kkm shocked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.