Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf III vs Punto I

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif Ja z sąsiedniego kącika 20.GIF

Właśnie zastanawiam się nad kupnem Volkswagen'a Golfa III silnik 1,4 lub Fiata Punto 1 1,1 lub 1,2. Prosiłabym o porównanie tych dwóch auto pod względem awaryjności, ceny części i zużycia paliwa.

Z góry dziękuję za odpowiedź. 893goodvibes.gif

Napisano

> Witam Ja z sąsiedniego kącika

> Właśnie zastanawiam się nad kupnem Volkswagen'a Golfa III silnik 1,4

> lub Fiata Punto 1 1,1 lub 1,2. Prosiłabym o porównanie tych

> dwóch auto pod względem awaryjności, ceny części i zużycia

> paliwa.

> Z góry dziękuję za odpowiedź.

IMO praktycznie nie ma co porownywac. jedyne co lepsze bezie w Fiacie to rocznik i dynamika.

o trwalosci szkoda pisac. mozna uzana ze golf przzyje 2-3 razy tele co punto. dotyczy to silnika jak i blach, zawieszenia, tapicerki WSZYSKIEGO!

przyemnosc jazdy tez wieksza w golfie- lepiej wyciszony, lepsze materialy, zawieszenie lepsze

ceny czesci: jezeli chodzi o orginalne to zdecydowanei Fiat ma czesci tansze. ale na rynku jest bardzo duzo dobrych zamiennikow i tu juz czeci VW porownywalnie tanie jak nie tansze od zamiennikow do punto.

porownja sobie tu ceny podstawowych czesci

Napisano

Witam. Moim zdaniem w golfie jest dużo trwalsze zawieszenie. Jeżeli chodzi o blachę to przewaga golfa jest chyba niezbyt wielka. A jeżeli chodzi o silniki fiata to są one stosunkowo trwałe. Kiedyś na kąciku punto ktoś miał nakręcone ponad 400kkm na silniku 1.2. Napewno we fiacie będzie więcej drobnych wkurzających usterek. Golf jest o klasę wyżej niż punto, więc komfort większy. Za takie same pieniądze punto będzie nowsze i łatwiej można trafić egzemplarze zadbane z małym przebiegiem.

Napisano

> o trwalosci szkoda pisac. mozna uzana ze golf przzyje 2-3 razy tele

> co punto. dotyczy to silnika jak i blach, zawieszenia, tapicerki

> WSZYSKIEGO!

IMO takie gadanie o autach kilkuletnich jest trochę bez sensu - tu większe znaczenie będzie miała historia eksploatacji poszczególnych egzemplarzy.

Nie powiesz chyba że pałowany bity i zaniedbywany golf - wypicowany na sprzedaż będzie lepszy od zadbanego Fiata??

> ceny czesci: jezeli chodzi o orginalne to >zdecydowanei Fiat ma

> czesci tansze. ale na rynku jest bardzo duzo dobrych zamiennikow

> i tu juz czeci VW porownywalnie tanie jak nie tansze od

> zamiennikow do punto.

> porownja sobie tu ceny podstawowych czesci

Taaaa tylko VW na zamiennikach trwałością i zbliża się do kiepskiego Fiata...

Mam w rodzinie taryfiarza i wiem coś o tym - jak goscie zakupują używane samochody do których części są drogie (np.: limuzyny klasy Passata, Vectry czy innej Laguny)

- potem żydzą na diagnostyce, na naprawach blacharskich, na każdej śrubce, każdym litrze oleju czy innym hocku-klocku.. Efekt jest taki że po jakimś czasie takiej zabawy - zaczynają się "regularne wykopaliska" bo co chwile coś się pieprzy.

Niestety nie tylko taryfiarze ale wiele osób w PL kupuje auta na wyrost...

IMO - zbadać szczególny przypadek nie ulegać obiegowym opiniom. Życie może je zupełnie przeciwnie zweryfikować.

Za interią - przygoda z Toyotą

20.GIF

PS> Oczywiście porównując dwa zadbane samochody, w dobrym stanie technicznym - Golf będzie lepszym wyborem - nawet z tego powodu że to już kompakt a Punciak to tylko klasa B....

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za odpowiedź wink.gif

Szczerze mówiąc to mam teraz mały dylemat. Ale najlapiej będzie rozpatrywać każdy oglądany model indywidualnie - bez względu na markę.

Jeszcze jedno pytanko chciałabym wiedzieć co najczęściej ulega zużyciu (co najczęściej się psuje) w VW.

Aha jeszcze jedna sprawa - ile pali 1,4 i ile pali 1,6.

Z góry dzięki za informacje vibra.gif

Napisano

> Wielkie dzięki za odpowiedź

> Szczerze mówiąc to mam teraz mały dylemat. Ale najlapiej będzie

> rozpatrywać każdy oglądany model indywidualnie - bez względu na

> markę.

> Jeszcze jedno pytanko chciałabym wiedzieć co najczęściej ulega

> zużyciu (co najczęściej się psuje) w VW.

> Aha jeszcze jedna sprawa - ile pali 1,4 i ile pali 1,6.

> Z góry dzięki za informacje

Egzemplarze VW w PL mogą być trochę zadbane inaczej a te sprowadzone na handel zrobione po partacku.

Z 1.4 i 1.6 wybrałbym 1.6 przy czym te 8V 100KM żłopią paliwo jak głupie. 60KM to za mało do Golfa więc już lepiej szukać SDI 64KM.

PZDR

Napisano

> IMO takie gadanie o autach kilkuletnich jest trochę bez sensu - tu

> większe znaczenie będzie miała historia eksploatacji

> poszczególnych egzemplarzy.

100% racji ja zakladam ze oba sa w bardzo dobrej kondycji

> Nie powiesz chyba że pałowany bity i zaniedbywany golf - wypicowany

> na sprzedaż będzie lepszy od zadbanego Fiata??

ja takie auta omijam duuuuuuuuuuuuzym lukiem

> Taaaa tylko VW na zamiennikach trwałością i zbliża się do

> kiepskiego Fiata...

masz VW? ja mam i to nie pierwsze. uwierz zamiennki (dobre zamienniki) nie ustepuja jakoscia ASO a sa przynajmniej 2x tansze

> Mam w rodzinie taryfiarza i wiem coś o tym - jak goscie zakupują

> używane samochody do których części są drogie (np.: limuzyny

> klasy Passata, Vectry czy innej Laguny)

mojego wuja syna kolega ma...

> - potem żydzą na diagnostyce, na naprawach blacharskich, na każdej

> śrubce, każdym litrze oleju czy innym hocku-klocku.. Efekt jest

> taki że po jakimś czasie takiej zabawy - zaczynają się

> "regularne wykopaliska" bo co chwile coś się pieprzy.

> Niestety nie tylko taryfiarze ale wiele osób w PL kupuje auta na

> wyrost...

i tu jest pies pogrzebany. jak cie nie stac to nie kupuj auta klasy D tylko B

> IMO - zbadać szczególny przypadek nie ulegać obiegowym opiniom. Życie

> może je zupełnie przeciwnie zweryfikować.

dokladnie. ja majac do wyboru punto z pewnego zrodla np od rodziny lub golfa z gieldy z niewiadoma przeszloscia biore punto. ale jak oba sa na czerwonych blachac i z ksiazka ASO to biore VW

> Za interią - przygoda z Toyotą

> PS> Oczywiście porównując dwa zadbane samochody, w dobrym stanie

> technicznym - Golf będzie lepszym wyborem - nawet z tego powodu

> że to już kompakt a Punciak to tylko klasa B....

racja

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady teraz tylko znaleźć dobrego golfa III

waytogo.gif

Napisano

HELOU po sąsiedzku....

miałem przyjemność jeździć przez 2 miesiące, coprawda nie Golfem III< a vento 2.0...poezja normalnie..ale i tak bym wziął punto...Golf jest dla mnie za duży...kupuję auto dla mnie i według moich potrzeb

pozdro

Napisano
A ja bym na twoim miejscu kupił 1.8 90KM nie wyżyłowany silnik , nie pali zbyt dużo w porównaniu z 1.4 ai dynamika zupełnie inna poza tym to sprawdzona jednostka ok.gif A co do 1.6 102KM to ja takim jeżdże uważam że to bardzo fajny silniczek i wcale nie jest jakiś strasznie chlamny na paliwo pali jak normalne 1.6 ok.gif
Napisano

Wiec to jest tak: Jak wejdziesz na jaki kolwiek kacik np.Ford to tam chwala fordy itd. Wiec normalne jest ze tutaj powiedza ci ze golf jest lepszy. Wedlug mnie to golf nie jest taki znow dobry, jest tylko lubiany i ma dobra marke. Natomiast punto I to najbardziej udany fiat pod wzgledem awaryjnosci i w ogole. Co do wykonania to VW goruje, ale nie jest prawda ze blachy ma lepsze, przeciez teraz kazdy fiat jest ocynk, czego nie moze powiedziec kazdy golf(standard gnije w nich klapa tylnia i takie tam...). Ceny czesci zamienniekow to szkoda gadac 2x tasze od org. i 10x gorsze. Co do wyboru to ja wole jak najnowsze niech to sie nazywa fiat ale w miare nowy i masz pewnosc ze nie bedzie tak przegrzebany jak stary golf. Co od wygladu to jeden i drugi wygladaja nawet spoko, golf jest wiekszy, wiec jak szukasz wiekszego to bierz golfa. Jak bedziesz kupowal z niemiec to nie wierz ze auto 10-12letnie bedzie mialo 120kkm przejechane, bo tam naprawde autka robia duzo km. Uwazaj na handlarzy bo dla nich wszystkie auta z zagranicy sa od osob starszych. Wybor nalezy do ciebie.Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wiec to jest tak: Jak wejdziesz na jaki kolwiek kacik np.Ford to tam

> chwala fordy itd. Wiec normalne jest ze tutaj powiedza ci ze

> golf jest lepszy. Wedlug mnie to golf nie jest taki znow dobry,

> jest tylko lubiany i ma dobra marke. Natomiast punto I to

> najbardziej udany fiat pod wzgledem awaryjnosci i w ogole. Co do

> wykonania to VW goruje, ale nie jest prawda ze blachy ma lepsze,

> przeciez teraz kazdy fiat jest ocynk, czego nie moze powiedziec

> kazdy golf(standard gnije w nich klapa tylnia i takie tam...).

> Ceny czesci zamienniekow to szkoda gadac 2x tasze od org. i 10x

> gorsze. Co do wyboru to ja wole jak najnowsze niech to sie

> nazywa fiat ale w miare nowy i masz pewnosc ze nie bedzie tak

> przegrzebany jak stary golf. Co od wygladu to jeden i drugi

> wygladaja nawet spoko, golf jest wiekszy, wiec jak szukasz

> wiekszego to bierz golfa. Jak bedziesz kupowal z niemiec to nie

> wierz ze auto 10-12letnie bedzie mialo 120kkm przejechane, bo

> tam naprawde autka robia duzo km. Uwazaj na handlarzy bo dla

> nich wszystkie auta z zagranicy sa od osob starszych. Wybor

> nalezy do ciebie.Pozdrawiam

Wielkie dzięki piwo.gif, szukam cały czas Golfa III z silnikiem 1.4 i doszłem do wniosku że ich jest naprawdę mało w Polsce albo ich ludzie nie sprzedają bo im dobrze służy, teraz zacząłem szukać Punto 1,2 i tożsamo co z golfem 1.4 frown.gif

Napisano

>mozna uzana ze golf przzyje 2-3 razy tele co punto. <

Witam . 20.GIF

Jak czytam takie wywody to krew się we mnie gotuje .

Znam dość dobrze oba auta , firma nabyła kilka latek temu Fiata Punto Mk2 1,2 - 8V.

rocznik 00 , aktualnie ok 278kkm w tym ok. 200 na LPG , wynienane jedynie częćci eksp. dwie drobne awarie elrktryki usunięte tanim kosztem , autko spisuje się waytogo.gif

choć czasem dostaje mocno w pupa.gif

Ostatni firmowy nabytek to VW Golf 5 z ponoć niezwykle trwałym i ekonomicznym 1,9 TDI . Auto zakupiliśmy lekko ponad roczek temu .

Aktualnie przejechało 19 kkm z czego prawie 2 przejechali nim pracownicy servisu testując kultowego Golfa po przeróżnych naprawach . angryfire.gif

Gdybyś zobaczył książkę serwisową tego VW zdziwił byś się bardzo .

A usterek było wiele zaczynając od zawieszenia , poprzez intercooler , klimę a na banalnym przełączniku kończąc . angryfire.gif

Aktualnie wygląda to tak , serwis zlikwiduje jedną usterką , za tydzień pojawia się inna .

Oczywiście przekazuje swoje spostrzeżenia oparte na faktach o dwóch autach , marek przytoczonych w tym poście .

Sam użytkowałem kiedyś Golfa Mk2 i bardzo dobrze wspominam to auto .

Pozdrawiam .

Napisano

> Wielkie dzięki , szukam cały czas Golfa III z silnikiem 1.4 i

> doszłem do wniosku że ich jest naprawdę mało w Polsce albo ich

> ludzie nie sprzedają bo im dobrze służy, teraz zacząłem szukać

> Punto 1,2 i tożsamo co z golfem 1.4

Moj dziadek ma golfa III 1.4 i to jest jeden z pierwszych modeli, ja aktualnie mam seicento 900 i musze powiedziec ze lepiej mi sie jezdzi fiacikiem, przyspieszenie maja podobne, komfort w gofie lepszy ale jakos mi tak dziwnie w nim. Moim zdaniem lepsze w miare nowe punto niz stary wyjechany golf. Pozdrawiam

Napisano

> Witam Ja z sąsiedniego kącika

> Właśnie zastanawiam się nad kupnem Volkswagen'a Golfa III silnik 1,4

> lub Fiata Punto 1 1,1 lub 1,2. Prosiłabym o porównanie tych

> dwóch auto pod względem awaryjności, ceny części i zużycia

> paliwa.

> Z góry dziękuję za odpowiedź.

No cóż wszystko zależy od indywidulanych gustów.Jeśli ktoś jest zapatrzony na niemiecką markę to nawet nie ma co mu wspominać o fiacie i odwrotnie. Ja osobiście jestem fanem obydwóch tych marek lecz użytkuję fiata.Z punto jestem bardzo zadowolony.Naokoło mnie wielu ludzi którzy na codzień użytkują je bez wiekszych problemów i z niecerpliwoscią czekają na kolejna już edycję tego auta. Najbardzoej denerwujące są opinie osób które nigdy fiatem nie jeżdziły.Pewnie psuje się, ale zadajmy pytanie co się psuje i jakie sa tego koszty wink.gifZnam wielu zadowolonych użytkowników VW ale bez przesady i oni twierdzą że nie są to super bezawaryjne auta a i usterki w nich są poważniejsze niż w fiatach z tym że wystepują z mniejsza czestotliwością.Jeśli masz okazję kupić Golfika w super stanie bierz go jeśli wahasz się bierz punto!!!! wink.gifwink.gifwink.gif

Napisano

Napisze jeszcze taka mala informacje, a mianowicie niech ktos zgadnie jakie samochody sa najbardziej awaryjne w stanach? No wiec sa to nienieckie marki takie jak: audi, VW, a nawet mercedes. Amerykanie to narod wymagajacy i slyszalem nawet ze auta niemieckie w stanach sa lepiej wykonywane niz te europejskie. Chcialem dodac ze duzo mniej awaryjne sa koreanskie: daewoo i kia. Wiec skonczyla sie juz era niemieckich czolgow nie do zajechania. POZDRAWIAM

Napisano

> Napisze jeszcze taka mala informacje, a mianowicie niech ktos zgadnie

> jakie samochody sa najbardziej awaryjne w stanach? No wiec sa to

> nienieckie marki takie jak: audi, VW, a nawet mercedes.

> Amerykanie to narod wymagajacy i slyszalem nawet ze auta

> niemieckie w stanach sa lepiej wykonywane niz te europejskie.

> Chcialem dodac ze duzo mniej awaryjne sa koreanskie: daewoo i

> kia. Wiec skonczyla sie juz era niemieckich czolgow nie do

> zajechania. POZDRAWIAM

No tak era sie skończyła ale to nadal udane auta.Myślę ze fiat wiele przez ostatnie lata się nauczył i skutecznie może konkurować z innymi markami swiety.gifwink.gifZaraz mnie tu zlińczuja wink.gif

Napisano

Dokładam się z pytaniem który silnik wybrać

Golf III 1,4 1,6 1,8 wszystko w benzynie

rocznik 93

Czy 7kpln starzcy na takiego sprowadzonego??

Pee ess nogę raczej mam ciężką wink.gifdevil.gif

Napisano

> Dokładam się z pytaniem który silnik wybrać

> Golf III 1,4 1,6 1,8 wszystko w benzynie

> rocznik 93

> Czy 7kpln starzcy na takiego sprowadzonego??

> Pee ess nogę raczej mam ciężką

IMO 1.4 troche slaby jak na to auto, 1.6 powered by gazownia ma kolega i nie narzeka, chociaz tez nieco mulasty bywa, ale za to malo pali, 1.8 90KM jest calkiem niezly, ale nie wiem jak ze spalaniem. Byly tez wersje 1.6 8v 100KM i chyba taka bym wybral smile.gif

Napisano

> IMO 1.4 troche slaby jak na to auto, 1.6 powered by gazownia ma

> kolega i nie narzeka, chociaz tez nieco mulasty bywa, ale za to

> malo pali, 1.8 90KM jest calkiem niezly, ale nie wiem jak ze

> spalaniem. Byly tez wersje 1.6 8v 100KM i chyba taka bym wybral

1.8 90KM to najlepszy (spalanie/osiag/trwalosc) silnik ok.gif

Napisano

> ewentualnie 1.8 75KM

to chyba lepij 1.6 75KM (w niektorych firmach - mniejsze oplaty)

Napisano

> HELOU po sąsiedzku....

> miałem przyjemność jeździć przez 2 miesiące, coprawda nie Golfem III

moze i golf jest duzy ale ciasny w srodku no.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.