Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Się pochwalę spalaniem mojej bravci....

Featured Replies

Napisano

W sobotę zalałem pod sam korek i postanowiłem sprawdzić ile mój bravolot pali bo do tej pory tylko tak pi x drzwi wychodziło mi coś koło 9-10l

....no i wczoraj zrobiłem 110'ty km więc podjechałem na cpn i leję.............jakież było moje zdziwienie jak przy 7.5litra pistolet wybił.....trochę kombinacji i doszedłem do 8.6litra...więcej niebyło szans wlać bo już było widać paliwo we wlewie......

Po obliczeniu wyszło mi spalanie na poziomie uwaga 7,8l/100km w mieście. Myślę że nieźle jak na 1.6 16V.... serduszka.gif

A teraz jak jeżdżę.....

W sobotę przedmuchałem wydech i przeciągłem autko na odcinku 12km z prędkością 180km/h (w dwie strony po 6km). Potem to już tylko jazda w miejscu tzn. odcinki po max 4-6km. Do pracy mam 8km w tym 2 skrzyżowania.....Generalnie staram się jeździć w zakresie do 3tys obr/min i zmiana biegów, ale nie zawsze udaje mi się gdyż auto aż prosi się żeby nacisnąć mocniej gaz...... but.gif

Co wy na to?? Może być??

Coraz bardziej mnie zadziwia mój samochodzik.....

Napisano

yikes.gifyikes.gif

o ja cie...dlaczego mam 1.4 beksa.gif

Napisano

Podejrzewam błąd nalewania

Trzeba cały bak rozpykać i wtedy mierzyć

Mnie żebym nie wiem jak sie wyginał poniżej 8,5 ( ale tylko miasto ) nie chce zejśc

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam błąd nalewania

> Trzeba cały bak rozpykać i wtedy mierzyć

> Mnie żebym nie wiem jak sie wyginał poniżej 8,5 ( ale tylko miasto )

> nie chce zejśc

Właśnie specjalnie za drugim razem lałem tak aż paliwo pokazało się we wlewie.....

W normalnych warunkach dokładniej się chyba nie da sprawdzić.....tak mi się wydaje.

btw. teraz sprawdzę po 200km ile wyjdzie, ale podejżewam że podobnie bo wcześniej też mi podobnie wychodziło...

Napisano

> Właśnie specjalnie za drugim razem lałem tak aż paliwo pokazało się

> we wlewie.....

> W normalnych warunkach dokładniej się chyba nie da sprawdzić.....tak

> mi się wydaje.

To nie kwestia tego. Chodzi o to że dłuższy odcinek powinieneś zrobić

7 litrów na poj baku to ledwo 15 % a to troche mało frown.gif

Napisano
  • Autor

> To nie kwestia tego. Chodzi o to że dłuższy odcinek powinieneś zrobić

> 7 litrów na poj baku to ledwo 15 % a to troche mało

Ok wiem o co co chodzi ale nie zmienia to faktu że zrobiłem 110km na 8.6litra w jeżdzie takiej jak co dzień robię....znaczy się nie takiej bo niecodziennie ścigam auto do 180km/h

Napisano

No mi ostatnio po trasie 230 km Opole-Pyrzowice(Lotnisko KTW) wyszło 9,11. Przelitrażowałem go na odc. 336 km. Trase pokonałem z prędkością 100, max jechałem 115 ale tylko przez chwile.

Wcześniejsze 100 km było zrobione po częsci w mieście, po częsci przy dojazdach na trasie na budowy no i 20 minut auto jeździło po placu budowy w mega błocie że aż pod pokrywke od kabinowego błoto napryskało zeby.GIF

Troche się wyjaśniło jak zobaczyłem że z tyłu na kołach miałem 1,4 bar. Troche mało, może poprostu ciężej auto się toczyło i może przez Stare zimówki któte mają strasznie duże opory toczenia, mam nadzieje że spalanoko spadnie bo inaczej będe chyba na rowerku znowu pomykać zeby.GIF

PS. Marea Weekend 1,6 16V + 2 albo 3 osoby na pokładzie i troche bagażu!

Napisano

Mój rekord to 960km na baku(bak ma 63 albo 65litrów, jeszcze może 20km bym ujechał) marysią(1,6 16v), ale to już była jazda jak niemiecki turysta.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Wcześniej robiłem testy w taki sposób....

Jechałem na cpn na oparach....tankowałem za 100zł (3.59zł/litr) wychodziło coś koło 28litrów i robilem na tym około 350km.,...więc wychodzi podobnie na dłuższym odcinku....

Napisano

> Właśnie specjalnie za drugim razem lałem tak aż paliwo pokazało się

> we wlewie.....

> W normalnych warunkach dokładniej się chyba nie da sprawdzić.....tak

> mi się wydaje.

> btw. teraz sprawdzę po 200km ile wyjdzie, ale podejżewam że podobnie

> bo wcześniej też mi podobnie wychodziło...

Wyjedź prawie cały bak i wtedy sprawdź.....

Napisano
  • Autor

> Wyjedź prawie cały bak i wtedy sprawdź.....

tak jak pisałem powyżej wyjeździłem połowę baku i wyszło mi podobnie.....i nie sądzę żeby wyjeżdżenie całego baku coś zmieniło....Pozatym takie testowanie (wyjeżdżenie całego baku) nie ma sensu bo zamazało by podział na miasto/trasa..........nie sądzisz chyba że jeżdżę tylko w miejscu.

Napisano

> Po obliczeniu wyszło mi spalanie na poziomie uwaga 7,8l/100km w

> mieście. Myślę że nieźle jak na 1.6 16V....

Zastanawiam jak to mozliwe, skoro wg producenta spalanie w miescie dla silnika 1,6 16V powinno wynosic 9,5 l/100km (wg normy 80/1268/ECE) lub 11,3 l/100km (wg normy 93/116/ECE). Biorac pod uwage ze w interesie producenta jest podanie jak najnizszych wartosci spalanie u ciebie jest kosmicznie niskie. No chyba ze masz silnik hybrydowy: spalinowo-flinstonowy wink.gif .

U mnie spalanie na miescie wynosi 10-11 l E95 lub 12-13 l LPG.

Napisano

Ktoś kiedyś na forum napisał, pozwolę sobie przypomnieć:

"Coś palić musi - albo gaz, albo zawory..."

Moja bierze coś koło 9 l na trasie przy oszczędnej jeździe. Po mieście właśnie koło 11l.

Napisano
  • Autor

Przecież nie wypisałem głupot..bo jaki by to miało sens?? Utrzymywać się w fałszywym przekonaniu niskiego spalania??.

Podałem tylko jak zmierzyłem spalanie w domowych warunkach i jak mi wyszło....Zaokrąglmy to do powiedzmy tych 9litrów aby wyeliminować zastrzeżenia co poniektórych. Styl jazdy tez podałem zeby nie było....długich tras nie robię tylko kręcę się w miejscu, ale nieznaczy że w korkach...Staram się jeździć tak jak pisałem wcześniej i średnia moja prędkość w ruchu to 60-90km/h. Za stary jestem też aby ruszać z piskiem na każdym skrzyżowaniu. W aucie 2osoby + dziecko, czasem komplet ale to tak 2 razy w tygodniu......czasem ścignę braviszona na nowopowstałej drodze szybkiego ruchu tak do 160-180....ot i cała moja jazda....

Autko jest sprawne i ma sprawną sondę lambda czego sam doświadczyłem. Oleju nie bierze, moc ma itp. tankuję tylko na orlenie....co więcej mogę napisać....może jechać do mechanika i powiedzieć mu że za mało pali...??

Napisano

> może jechać do mechanika i powiedzieć mu

> że za mało pali...??

VANT, spokojnie - nie unoś się, nie ma sensu... Nikt Cię nie przecież nie atakuje, że głupoty wypisujesz.

Do mechanika może nie jedź - ale do gazownika już i owszem... Dla świętego spokoju...

Cudów nie ma - 1.6 pali ile pali, nie przeskoczysz tego... 9l benzyny po mieście jest możliwe, ale na LPG to już za mało... Zbyt uboga mieszanka - zbyt wysoka temp. spalania, co prowadzi do wypalenia gniazd zaworów - pewnie nie tylko ich.

Napisano
  • Autor

> VANT, spokojnie - nie unoś się, nie ma sensu... Nikt Cię nie przecież

> nie atakuje, że głupoty wypisujesz.

> Do mechanika może nie jedź - ale do gazownika już i owszem... Dla

> świętego spokoju...

> Cudów nie ma - 1.6 pali ile pali, nie przeskoczysz tego... 9l benzyny

> po mieście jest możliwe, ale na LPG to już za mało... Zbyt uboga

> mieszanka - zbyt wysoka temp. spalania, co prowadzi do wypalenia

> gniazd zaworów - pewnie nie tylko ich.

dobrze prawisz ....ale ja nie mam gazu....tylko benzyna....

Napisano
  • Autor

> U mnie ostatnio 12,2/100.

a jak sprawdzałeś?? tzn jaką metodą??

Napisano

> a jak sprawdzałeś?? tzn jaką metodą??

Tankuje do pełna. Zapala się rezerwa.

Jadę na Orlen. Leje do pełna.

Dziele ilość wlanego paliwa, przez liczbę kilometrów,

mnożę przez 100.

Napisano

> dobrze prawisz ....ale ja nie mam gazu....tylko benzyna....

Coś mi się przywidziało smile.gif Chyba muszę dłużej sypiać a nie komp.gif

Napisano

> Po obliczeniu wyszło mi spalanie na poziomie uwaga 7,8l/100km w

> mieście.

niezły wynik ok.gif

teraz warto zobaczyc czy utrzymasz poziom. jeśli wynik będzie zblizony na większej ilości km to faktycznie autko pali mało.

Napisano

No to całkiem mozliwy wynik, ja tak dokładnie aż nie sprawdzam ale i mnie wychodzi około 8 l na 100km przy jeździe w małym mieście i niezadługich trasach takich do 30km.

Napisano

Podłącze się do wątku. Powiedzcie mi czy w miarę obiektywne jest sprawdzenie ile pali w taki sposób, że zapala mi sie rezerwa, jadę na stację i tankuje np. za 20 bądź 40 zł?? Bo ja tak sprawdzam i reasumując za 20 zł licząc, że paliwo po 3.69 przejadę coś około 30km a tankując za 40 zł około 60. Co wy na to?? Podpowiedzcie bo to ważne dla mnie a teraz mam spore problemy z autem i poprostu szkoda mi kasy aby tankować do pełna i później po 100 km znów wlać. Z góry dzięki.

Napisano

> Podłącze się do wątku. Powiedzcie mi czy w miarę obiektywne jest

> sprawdzenie ile pali w taki sposób, że zapala mi sie rezerwa,

> jadę na stację i tankuje np. za 20 bądź 40 zł?? Bo ja tak

> sprawdzam i reasumując za 20 zł licząc, że paliwo po 3.69

> przejadę coś około 30km a tankując za 40 zł około 60. Co wy na

> to?? Podpowiedzcie bo to ważne dla mnie a teraz mam spore

> problemy z autem i poprostu szkoda mi kasy aby tankować do pełna

> i później po 100 km znów wlać. Z góry dzięki.

Mi się wydaje, że te nasze wskaźniki są do kitu. I ta rezerwa też. Nie będzie to w miarę dokładne.Lepiej zalej już do pełna. Przecież to paliwo się nie zmarnuje biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdzenie ile pali w taki sposób, że zapala mi sie rezerwa,

> jadę na stację i tankuje np. za 20 bądź 40 zł?? Bo ja tak

> sprawdzam i reasumując za 20 zł licząc, że paliwo po 3.69

> przejadę coś około 30km a tankując za 40 zł około 60. Co wy na

> to?? Podpowiedzcie bo to ważne dla mnie a teraz mam spore

> problemy z autem i poprostu szkoda mi kasy aby tankować do pełna

> i później po 100 km znów wlać. Z góry dzięki.

z twoich obliczeń wynika że pali ci 18l/100km...... icon_eek.gif

Ja sprawdzałem spalanie na 2 sposoby i opisałem jak to robiłem i ile mi wyszło spalanie....

Sprawdzanie na kontrolkę rezerwy wydaje mi się mało skuteczne....lepiej zalej pod korek przejedź 100kilosów i spowrotem na cpn i znowu pod korek....wyjdzie ci mniej więcej ile spalił....

Napisano

> sprawdzenie ile pali w taki sposób, (...)

Nie. Rezerwa może zapalić się w różnych momentach. W zbiorniku masz dwa punkty w miarę pewne: brak paliwa i pełny bak. Innych odnośników nie stosuj.

Napisano

Wczoraj przeleciałem 420 km, z czego ok. 100 po Warszawie i wyszło 9,3 gazu. Swojej mańki nie muliłem ale powyżej 130 nie jechałem, bo wieczorem była mgła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.