Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taką okazje przegapiłem

Featured Replies

Napisano

> kliken

^&*($#%^ co za pech, ale zamienic asterke na VW ? No w sumie furka za 35zł z groszem smile.gif Miał bym samochód dla Ojca na starość 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> ^&*($#%^ co za pech, ale zamienic asterke na VW ? No w

> sumie furka za 35zł z groszem Miał bym samochód dla Ojca na

> starość

35 zł + 1000 zł opłat wiec tak różowo nie jest zlosnik.gif

Napisano

> 35 zł + 1000 zł opłat wiec tak różowo nie jest

To jedna wypłata, nigdy bym lepiej nie wydał tych pieniędzy niż na taki właśnie prezent smile.gif

Napisano

> Przebieg 1800km

"PRZEBIEG 1800KM DATA PIERWSZEJ REJESRRACJI 2006 IX AUTO PRAWIE JAK NOWE."

Mówisz że niemożliwe ? Ja bym powiedział ze Niemcy są całkiem niedaleko 270751858-jezyk.gif

Cena miała być pewnie 35,90tys zł.

No cóż, pozazdroscic nowemu włascicielowi pozostalo takiego swietnego zakupu.

Napisano

A ja z takim pytankiem smile.gif . Widze ze na tej aukcji nie ma ceny minimalnej czyli osoba, ktora wystawila ja ma teraz obowiazek sprzedac ten samochod za ta kwote? A jak nie bedzie sie od tego wykrecala mozna podac ja do sadu?

Napisano

> A ja z takim pytankiem . Widze ze na tej aukcji nie ma ceny

> minimalnej czyli osoba, ktora wystawila ja ma teraz obowiazek

> sprzedac ten samochod za ta kwote? A jak nie bedzie sie od tego

> wykrecala mozna podac ja do sadu?

YES i wygrasz zeby.GIF

Ostatnio zapadł właśnie podobny wyrok skazujący na sprzedaż właśnie samochodu.

Allegro jest niebezpieczne smile.gif Wygrywasz aukcje, podpisujesz umowe kupna/sprzedaży wg kodeksu cywilnego jest to ważna umowa z której musi sie wywiązać każda ze stron.

Napisano

> YES i wygrasz

> Ostatnio zapadł właśnie podobny wyrok skazujący na sprzedaż właśnie

> samochodu.

> Allegro jest niebezpieczne Wygrywasz aukcje, podpisujesz umowe

> kupna/sprzedaży wg kodeksu cywilnego jest to ważna umowa z

> której musi sie wywiązać każda ze stron.

A dzisiaj w Teleexpresie mówili, że ktoś kupił na Allegro motorówkę za 1PLN właśnie z powodu braku ceny minimalnej. Coż... trzeba płacić cenę za swoje niedbalstwo.

Napisano

> YES i wygrasz

> samochodu.

Jeżeli dobrze sobie przypominam to chodziło o jakiegoś Jeepa Cherokee. Trzeba wyszukiwać nowych okazji zeby.GIF

Napisano

> Jeżeli dobrze sobie przypominam to chodziło o jakiegoś Jeepa

> Cherokee. Trzeba wyszukiwać nowych okazji

TAK dokładnie, pisali o tym w AUTO-MOTO.

Chyba musze zacząć wiecej czasu spedzac przewalając allegro niż autokącik zeby.GIF (celowo nie pisze alledrogo bo traci to chyba w tym momęcie na znaczeniu 270751858-jezyk.gif).

Napisano

> YES i wygrasz

> samochodu.

A jakby bylo tak: Wystawiam na aukcje cos czego nie mam? Powiedzmy ktos kupil jakas rzecz odemnie zanim wystawilem ja na allegro? co wtedy? W tym wypadku musialbym kupic takie auto by sprzedac je na allegro? blush.gif

Napisano

Jak mnie pamiec nie zawodzi to mowili jeszcze o podobnej akcji w Teleexpresie

Napisano

> A jakby bylo tak: Wystawiam na aukcje cos czego nie mam? Powiedzmy

> ktos kupil jakas rzecz odemnie zanim wystawilem ja na allegro?

> co wtedy? W tym wypadku musialbym kupic takie auto by sprzedac

> je na allegro?

to już twój problem co byś zrobił jak tak kombinujesz no.gif

Wystawiając na alegro coś czego nie masz i ktoś to kupuje a Ty się nie wywiązujesz to może Cię kupujący nieźle pociągać po sądach. Na allegro ludzie się czasami nie patyczkują. Ja bawię sie w allegro już ładnych parę lat i trzy razy w stu procentach skutecznie odzyskałem wpłacone pieniążki dzięki złożeniu sprawy na policji. Temat jest prosty - wydruk aukcji, wydruk z przelewu, dane sprzedającego i idziesz na policję. Potem już z górki. Otrzymujesz z policji kwit o wszczęciu postępowania - wysyłasz to do allegro i kaska wraca na konto.

Napisano

ja znam przypadek jak koleś założył sprawę w sądzie bo kupił na allegro buty które miały być oryginalne a okazały się bardzo dobrze wykonaną podróbką.

A co do aukcji wystawianych za niższa ceną to na allegro jest ich setki! Powód jest jeden - prowizja i opłaty z wystawienie aukcji. Nie powinno się tak robić i nawet miałem już kliknąć na "zgloś naruszenie zasad" na jednej aukcji gdzie koleś sprzedaje sporo częsci samochodowych. Ale nie kliknałem. Czemu? Nie lubię donosić.

Napisano

> kliken

o kutfa ja wczoraj wieczorem orzeglądałem polo właśnie ale na tego nie trafilem :-(

Napisano

> A jakby bylo tak: Wystawiam na aukcje cos czego nie mam? Powiedzmy

> ktos kupil jakas rzecz odemnie zanim wystawilem ja na allegro?

> co wtedy? W tym wypadku musialbym kupic takie auto by sprzedac

> je na allegro?

Czekała by Cię odpowiedzialność karna za sprzedaż przedmiotu który nie jest Twoja własnością / którego nie posiadasz.

Konsekwencje zależały by od POWODU, czego by zażądał i od SĄDU, co by orzekł.

Nie bede wertował kodeksu karnego bo szczerze mowiac, nawet mi sie nie chce 270751858-jezyk.gif

Napewno wiązało by sie to z KASĄ nawet KRATKAMI (na zawiasach).

Napisano

A mi tam troche szkoda jesli by wlasciciel stracił Swoje auto bo to takie żerowanie komornicze troche food.giffood.gifoink.gif

czolem

Oberon

Napisano

> A mi tam troche szkoda jesli by wlasciciel stracił Swoje auto bo to

> takie żerowanie komornicze troche

> czolem

> Oberon

Odpowiem Ci tak:

Wyrok na właściciela Jeepa Cherokee zapadł skazujący na sprzedanie głównie z powodu rażącego zaniedbania z jego strony.

Facet tłumaczył sie ze ma utrudniony dostęp do internetu i nie był w stanie poprawić aukcji. Taki stan utrzymywał sie bodajże ok tygodnia. Sąd uznał ze dostęp do internetu w naszym kraju jest stosunkowo łatwy, i facet miał możliwość zmiany aukcji.

Jeśli ten własciciel "Polówki" wystawił aukcję i sie ona w "tym samym" momencie skończyła, ma spore szanse na nie tyle co wygranie sprawy, co na nietracenie samochodu mimo ze umowa została zawarta.

Zawsze może sie odwołać, twierdząc ze "nie miał szansy poprawić błędu", jednak musiał by od razu powiadomić kupującego o tym fakcie podczas pierwszego kontaktu (i to udokumentować).

Prawnik ze mnie nie jest, ale miałem z racji wykonywanego zawodu spory kontakt z takim gronem + masa przeczytanych opracowań ogólno-prawnych.

PS Nie jestem też sędzią i uważam ze wyroki w Polsce to po prostu kwestia $$. I nie mowie tu o korupcji tylko o pensji dla dobrego prawnika.

Napisano

a ja powiem inaczej jesli tobie by sie to przydazyło i przez pomylke wystawiłbyś auto z bledna cena i ktos by je zaraz kupil ... no ja bym sie niemalo angryfire.gif zeby walczyć i sądzić sie o swoj samochod angryfire.gifangryfire.gif

I nie chodzi mi tu o jakies prawnicze spory i kwestie wrecz przeciwnie raczej o moralne podejscie do sprawy hmm.gif

czolem

Oberon

Napisano

aukcja była wystawiona tylko dla konkretnej osoby, wiec nie bylo szans by ktos inny licytowal

Napisano

z drugiej strony te allegro wcale nie jest takie tanie! Samo wystwienie samochodu na sprzedaż kusztuje 15zł nawet jeśli go nie sprzedasz.

Prowizja od sprzedaży

Samochody

79 zł

Niby dużo i niedużo jak na samochód ale dla takiego handlarza który sprzedaje 5 samochodów miesięcznie to już 500zł w plecy! Dlatego 99% ogłoszeń na allegro ma wyłącznie charakter ogłoszenia a nie licytacji.

Napisano

zgadzam się, przy czym jest wyraźnie napisane, że ALLEGRO to nie portal ogłoszeń drobnych, a portal aukcyjny...

Napisano

> Nie ma czego żałować.... pisze w aukcji że bezwypadkowy to po co

> kupował błotniki do niego na innej aukcji?????

ok.gif też zanim coś kupię to patrzę na jego poprzednie aukcje i to jest + allegro. - jest taki że po miesiącu - dwóch przedmiot nie zostaje już odnaleziony. frown.gif

Napisano

> Ale nie kliknałem. Czemu? Nie lubię

> donosić. ....

zgadza się, że ludzie zaniżają ceny ze względu na prowizję ale jesli ktoś wystawia samochód za 35 pln na kup teraz to albo jest idiotą bo szuka sobie sam kłopotów albo jest taki zamotany - w jednym jak i w drugim przypadku narobi sobie kłopotów. Donosić nie ma co bo jak nas aukcja nie interesuje to pies ją trącał ale jak już coś kupisz i wpłacisz kase to chciałbyś dostać co się należy tuk.gif

Napisano

> aukcja była wystawiona tylko dla konkretnej osoby, wiec nie bylo

> szans by ktos inny licytowal

Fakt. Jest w allegro opcja aukcji prywatnych - tylko dla zaporszonych osob. Często się to stosuje żeby ograniczyć prowizję allegro.

Napisano

> Fakt. Jest w allegro opcja aukcji prywatnych - tylko dla zaporszonych

> osob. Często się to stosuje żeby ograniczyć prowizję allegro.

najczęściej oszukują kupujących na kosztach przeysłki! Wystarczy popatrzeć. Np panel od tel który wysyłają w kopercie bąbelkowej żądają 15zł za pobraniem i 8zł za przelew! angryfire.gif

Niedawno wysyłałem paczkę 3,5 kg priorytet za 9zł hehe.gifhehe.gif

Napisano

> najczęściej oszukują kupujących na kosztach przeysłki! Wystarczy

> popatrzeć. Np panel od tel który wysyłają w kopercie bąbelkowej

> żądają 15zł za pobraniem i 8zł za przelew!

> Niedawno wysyłałem paczkę 3,5 kg priorytet za 9zł

A gdzie tu oszustwo? Przecież jest wyraźnie napisane ile sie należy za przesyłkę. Albo się godzisz albo nie. Cięzko oczekiwać że ktoś za darmo będzie zapierniczał na pocztę, pakował przesyłki, wypełniał druczki, i stał w kolejce. Dlatego zawsze przed zakupem trza skalkulować opłacalność tej formy kupowania biorąc pod uwagę dodatkowe koszty przesyłki.

Pozdrawiam.

Napisano

> A gdzie tu oszustwo? Przecież jest wyraźnie napisane ile sie należy

> za przesyłkę. Albo się godzisz albo nie. Cięzko oczekiwać że

> ktoś za darmo będzie zapierniczał na pocztę, pakował przesyłki,

> wypełniał druczki, i stał w kolejce. Dlatego zawsze przed

> zakupem trza skalkulować opłacalność tej formy kupowania biorąc

> pod uwagę dodatkowe koszty przesyłki.

> Pozdrawiam.

Cooo? A w sklepie masz na paragonie "Doniesienie towaru do lady" ? hehe.gif Przecież to wszystko wlicza się w koszta produktu a cena wysłania paczki lub listu jest w całej polsc taka sama więc nie ściemniaj! Rozumiem że można sobie policzyć za opakowanie ale już bez przesady !

A wszystkie aukcje z nazwą "Najtaniej na allegro" mają zazwyczaj najdroższe koszta przesyłki bo ludzie później na to patrzą a najpierw na cenę produktu. Na allegro jestem już a może dopiero od 2,5 roku. Mam ponad 20 komentarzy (przy czym nie nabitych aukcjami za 1zł tylko przeważnie tel kom, częsci samochodowe, felgi opony itp.)

Allego to fajna sprawa ale jak nie będziesz miał głowy na karku to słono przepłacisz albo dostaniesz jakiś bubel!

Napisano

> Cooo? A w sklepie masz na paragonie "Doniesienie towaru do lady" ?

> Przecież to wszystko wlicza się w koszta produktu a cena

> wysłania paczki lub listu jest w całej polsc taka sama więc nie

> ściemniaj! Rozumiem że można sobie policzyć za opakowanie ale

> już bez przesady !

> A wszystkie aukcje z nazwą "Najtaniej na allegro" mają zazwyczaj

> najdroższe koszta przesyłki bo ludzie później na to patrzą a

> najpierw na cenę produktu. Na allegro jestem już a może dopiero

> od 2,5 roku. Mam ponad 20 komentarzy (przy czym nie nabitych

> aukcjami za 1zł tylko przeważnie tel kom, częsci samochodowe,

> felgi opony itp.)

> Allego to fajna sprawa ale jak nie będziesz miał głowy na karku to

> słono przepłacisz albo dostaniesz jakiś bubel!

W sklepie masz marże...w jednym większą w drugim mniejszą.

Nie sciemniam...nie mam w tym interesu, nie sprzedaje na Allegro więc mi to koło d... lata. Pisze tylko że to nie oszustwo, bo jest wyraźnie napisane ile płacisz za przesyłkę. Z drugiej strony gdybyś ty był sprzedawcą to sie zastanów czy wysyłał byś dziesiątki przesyłek tylko po kosztach pocztowych i opakowania? No proszę Cie...nie będźmy dziećmi...to jest kapitalizm...każdy chce zarobić. Mnie przed Allegro nie trzeba przestrzegać...w necie kupuje tylko wtedy gdy nie moge w sklepie kupić, lub gdy cena jest naprawdę zachęcająca (pomimo kosztów przesyłki)...Ale zdaje się odbiegamy od tematu wątku.

Napisano

> A gdzie tu oszustwo? Przecież jest wyraźnie napisane ile sie należy

> za przesyłkę. Albo się godzisz albo nie. Cięzko oczekiwać że

> ktoś za darmo będzie zapierniczał na pocztę, pakował przesyłki,

> wypełniał druczki, i stał w kolejce. Dlatego zawsze przed

> zakupem trza skalkulować opłacalność tej formy kupowania biorąc

> pod uwagę dodatkowe koszty przesyłki.

> Pozdrawiam.

Czytajcie regulaminy i zasady jakie obowiązują w danym serwisie.

"Sprzedający jest również zobowiązany do pobierania kosztów transportu w rzeczywistej wielkości, w oparciu o cenniki firm pocztowych i kurierskich. Dopuszczalne jest zaokrąglenie tych kosztów w celu uproszczenia zasad dla Kupujących, ale nie jest dozwolone zawyżanie cen za przesyłkę."

Źródło

Napisano

> Odpowiem Ci tak:

> Wyrok na właściciela Jeepa Cherokee zapadł skazujący na sprzedanie

> głównie z powodu rażącego zaniedbania z jego strony.

Nie do końca tak wink.gif Wszyscy czekali na wyrok, bo sąd miał orzec, czy kliknięcie "kup teraz!" lub złożenie najwyższej oferty jest zawarciem umowy w myśli obowiązujących przepisów.

Pzdr.

P.

Napisano

> kliken

Ja nie moge ktos go kupil za 35 zl yikes.gifboje_sie.gif

i wygra te sprawe w sadzie na 100% - ja tez tak chce jump.gifsciana.gif

Napisano

> Nie ma czego żałować.... pisze w aukcji że bezwypadkowy to po co

> kupował błotniki do niego na innej aukcji?????

Dokładnie heh hehe.gif. Ciekawe czy kolor "podpasował" jak piszą w tej aukcji z błotnikami czy musiał malować? smile.gif

Kupił 2 sztuki błotników, pewnie gdzieś na szrocie jeszcze inne części blacharskie. A przebieg malutki bo pewnie niemiec po wyjeździe z salonu gdzieś rozbił i stało potem autko ...

Napisano

Ludzie nie podniecajcie sie, to pewnie byla aukcja prywatna, za zanizoną cenę zeby nie bulic tyle do allegro, sam tak robie czasami, zalezy jak sie klient targuje to mu opuszczam ale zmniejszam cene i robie aukcje prywatną po uzgodnieniu. Zresztą jak pamietam to juz kilka razy sami kupujący mi to sugerowali, czasami tez sugeruje sprzedającym jak sie targuje wink.gif. W gruncie rzeczy prowizje na allegro są bardzo duze, sprzedałem w tym miesiacu kilka rzeczy, zarobilem jakies 350zł z czego 90zł idzie na prowizje, jednym slowem characz, współczuje tym sprzedawcą którzy handlują tam zawodowo i mają dużo nizsze ceny niz w normalnych sklepach, jednym slowem zarobek minimalny

Napisano

> kliken

Ale bedzie - nic tylko do sadu i autko za frree.

Ale jeszcze frajerzy sa na tym swiecie

• 2 tygodnie później...
Napisano

> kupiłem

GRATULUJE!!!

Skontaktuj sie z jakims prawnikiem, pewnie spoko wezmie sie za sprawe - odpalisz pare ysiakow i masz vectrunie !!

POWODZENIA brawo.gif

Napisano

> kupiłem

No to idź z tym do sądu. Pamietaj tylko, że Tobie także mogła się przytrafić taka "pomyłka" i wyobraź sobie, że teraz to Ty masz pełne gacie wink.gif

Pzdr.

P.

Napisano

no i dlatego mam dylemat natury moralnej czy wypada żerować na błędach innych.

Co byście zrobili będąc na moim miejscu

Napisano

> Ale bedzie - nic tylko do sadu i autko za frree.

> Ale jeszcze frajerzy sa na tym swiecie

Dlaczego frajerzy. A co powiesz o hienach, które czekają na czyjś błąd, zeby zarobić troche kasy. Czym sie rózni pójscie do kogoś i zaje*** mu z szafki pięćdziesięciu złotch od zalicytowania takiego auta za taką cenę i pózniej sądzenie sie , zeby ktos dotrzymal warunków umowy i sprzedał to auto za te cenę. nono.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.