Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzwine zachowanie poziomu wody w zbiorniczku?

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych forumowiczów!

Chciałem się spytać jedną rzecz mianowicie ostatnio zmartwił mnie fakt poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Jeżdze do pracy ok 10 km i dziś po przyjezdzie na miejsce otworzyłem maske i zauważyłem spadek płynu chłodzącego. Kiedy otworzyłem korek płyn sie wyrównał do poziomu takiego jak miałem czyli na środku zbiorniczka jak jest ten kołnierzyk. Postanowiłem rozgrzać samochód do momentu zadziałania wentylatora. W trakcie kiedy się samochód rozgrzewał słychać było takie bulgotanie wody a w zbiorniczku od czasu do czasu do góry wydobywał się bąbel. Kiedy sie rozgrzał zadziałał wentylator. Powiedzcie co moze byc tego przyczyną bo wczesniej płyn mi zawsze sie trzymal tak jak miałem wlane.

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

Układ chłodzenia jest nadciśnieniowy. Może się w środku wytworzyć do 1.3 atm ciśnienia. Parcie tego ciśnienia powoduje rozszerzanie się przewodów gumowych i w efekcie zmniejszanie się poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym.

Radzę nie odkręcać go na gorącym silniku bo w pewnych sytuacjach można dostać fontanną wrzątku po twarzy.

Napisano
  • Autor

Czyli jest wszystko ok??

Teraz jak byłem przy samochodzie stał ok 5 godzin to płyn utrzymuje sie na tym samym poziomie ale jak otworzyłem korek na zimnym silniku to podszedl do góry.Pozdrowionka

Napisano

> Czyli jest wszystko ok??

> Teraz jak byłem przy samochodzie stał ok 5 godzin to płyn utrzymuje

> sie na tym samym poziomie ale jak otworzyłem korek na zimnym

> silniku to podszedl do góry.Pozdrowionka

coś jest nie tak . Im bardziej gorący jest silnik tym wyższy będzie poziom płynu chłodzącego , oczywiście do pewnej granicy - u mnie podnosi się o około 1 cm . Nie powinny być również widoczne pęcherzyki gazu lub słyszalne "bulgotanie" .

Być może jest uszkodzony zaworek w korku (korek do wymiany) i oby to spaliny nie powodowały w/w efektów hmm.gif

Napisano

Nie chcę Cię straszyć ale u mnie bulgotanie i do tego charakterystyczny dymek za samochodem oraz majonez w odmie jednoznacznie wskazywał na UPG

Napisano
  • Autor

No tez sie tego obawiam ze to uszczelka. Ale z tym dymkiem nie jest jeszcze tragicznie bo moze zimno i dlatego, a płyn na zimnym sie utrzymuje jak cieply rosnie.Jak nie wiem jaki mialem wlany plyn to co mozna nalac najbezpieczniej??

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano

> Jak nie wiem jaki mialem wlany plyn

> to co mozna nalac najbezpieczniej??

Jeżeli mała dolewka to po prostu wodę. Zimy już nie będzie, nie zamarźnie Ci wink.gif A potem znaleść usterkę, usunąć i wymienić płyn ( i zapamiętać jego nazwę grinser006.gif ) .

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dżi fenks men wink.gif tylko pytanie co to za usterka. Grzeje sie ok bo dojdzie do temperatury włącza sie wentylator kiedy otwiera sie termostat temperatura tez spadnie troszke tylko z tym płynem nie wiem co jest. Ale doleje i zobacze czy ubedzie. Dzieki pozdrawiam

Napisano

> Układ chłodzenia jest nadciśnieniowy. Może się w środku wytworzyć do

> 1.3 atm ciśnienia. Parcie tego ciśnienia powoduje rozszerzanie

> się przewodów gumowych i w efekcie zmniejszanie się poziomu

> płynu w zbiorniczku wyrównawczym.

Przewody gumowe w układzie chłodzenia nie rozszerzają się tak bardzo, żeby ubyło tyle płynu, jak nie wierzysz, zmierz ich średnicę na zimno i na gorąco. Normalnie poziom płynu po zagrzaniu silnika powinien się podnieść, zwykle ok. 1-1,5 cm. Jeśli opada - nie jest dobrze, może korek uszkodzony lub prędzej za mało płynu, bo zapowietrzony układ... pozdr.

Napisano
  • Autor

Kupiłem dziś koreczek nowy i zmienie zobacze. Dziekuje

Napisano

> Kupiłem dziś koreczek nowy i zmienie zobacze. Dziekuje

i jak ?

Napisano
  • Autor

I stało sie crazy.gif

W czwartek wieczorem udałem sie do Torunia. Przed podróżą uzupełniłem poziom płynu do KALT płynem Petrygo i w droge. Po drodze wskazówka zachowywałą sie dziwnie. Podchodziła do pierwszej kreski i opadała i znowu podchodziła i opadała. W końcu stanęła na pierwszej kresce. Po dojechaniu sprawdziłem poziom płynu i był na KALT. Rano kiedy chciałem wracac postanowiłem sprawdzić poziom płynu. I ku mojemu zdziwieniu płynu nie było w ogóle w zbiorniczku a był koło lewego koła czyli kierowcy. Pozostał mi tylko hol. Dzis kolega mnie przyciagnął do garażu. Wycieku nie ustaliłem i nie wiem czym wyleciało. Jedynie mogę powiedzieć ze płyn zleciał ze zbiorniczka bo kiedy zdejmowałem przewody zeby zobaczyc czy nie mają peknięcia w chłodnicy jest jeszcze płyn. Czy ktoś jest mi w stanie powiedziec co mozna zrobic??

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nikt nie ma z Was zadnego pomysłu co sprawdzic na co zwrócić uwagę i co tak naprawdę moze być przyczyna że płyn wyleciał na poziomie zbiorniczka a w chłodnicy pozostał.

POZDRAWIAM

Napisano

> Nikt nie ma z Was zadnego pomysłu co sprawdzic na co zwrócić uwagę i

> co tak naprawdę moze być przyczyna że płyn wyleciał na poziomie

> zbiorniczka a w chłodnicy pozostał.

> POZDRAWIAM

Było kiedys juz cos o takim wycieku. Poszukaj dobrze. Dla podpowiedzi dodam, ze było to w lpod koniec zeszłego roku. (sam miałem wtedy z płynem).

Edit: a masz założony gaz?

Edit2: proszę chyba cos podobnego?

Napisano
  • Autor

Nie mam instalacji gazowej w swoim astrolku. Nie wiem jak szukac w tej wyszukiwarce bo szukam i nic mi sie nie wyswietla.

Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie.

Napisano

> Nie mam instalacji gazowej w swoim astrolku. Nie wiem jak szukac w

> tej wyszukiwarce bo szukam i nic mi sie nie wyswietla.

> Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie.

A co wpisujesz w wyszukiwarce ze nic nie znajduje?

Napisano

> Kupiłem dziś koreczek nowy i zmienie zobacze. Dziekuje

ile zapłaciłeś za korek? kupowałeś w ASO?

Napisano
  • Autor

Za korek dałem 9 zł kupowałem w INTERWELI

Napisano

> Za korek dałem 9 zł kupowałem w INTERWELI

a to jeszcze spoko.ja musze sobie kupic bo wyremontowałem swój robiną uczszelką ale kicha. podjade jutro do ASO i zapytam, patrzyłem na allegro ale gość chce 12+6.

Napisano

> Za korek dałem 9 zł kupowałem w INTERWELI

byłem dzis w ASO i krzykli 50zł za korek. śliczni podziękowałem i wyszedłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.