Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sens ostrzegania przed strzelanką...

Featured Replies

Napisano

Słuchałam ostatnio jadąc samochodem jednej z lokalnych stacji radiowych. Mniej więcej co 15 min. redaktor podawał gdzie stoi policja i łapie na radar (informacje od kierowców z trasy w okolicy).

No i trochę mnie to zbiło z tropu: jaki jest sens ostrzegania? Policja rzadko łapie tych, którzy pzrekroczą ograniczenie np. o 10 km/h.

A ci, którzy przekraczają na maxa powinni zostać zlapani i ukarani, bo stanowia zagrożenie. A nie ostrzegani i to jeszcze z pomoca mediów.

W pewnym sensie takie informacje utrudniają prace policji i poniekąd przykładają rękę do wypadków spowodowanych przez tych ludzi (to oczywiście daleko idący wniosek)

Jak dla mnie zupełny bezsens... niewiem.gif

Nie wydaje się Wam? a moze przesadzam?

Napisano

> Jak dla mnie zupełny bezsens...

> Nie wydaje się Wam? a moze przesadzam?

Przesadzasz? Nie.... tylko się mylisz grinser006.gif

Podawanie informacji gdzie stoi policja ma za zadanie uspokojenie kierowców w podanych rejonach- i o to chodzi.

Kontrole prędkości mają za zadanie zminiejszyć prękość kierowców (przynajmniej teoretycznie)

Nieprawdaż?

Napisano

> prewencja

Dokładnie.

Przecież nie chodzi o to, żeby wlepić jak najwięcej mandatów tylko, żeby zapewnić przepisową prędkość.

Napisano

A BEZPIECZEŃSTWO podając gdzie stoją, na przykład na niebezpiecznych skrzyżowaniach, wymusi na kierowcach ograniczenie przędkości i zmniejszy potencjale zagrożenie wypadkiem, oni nie stoją z radarem żeby kase ciągnąć (przynajmniej w teorii sick.gif )

Napisano
  • Autor

> Dokładnie.

> Przecież nie chodzi o to, żeby wlepić jak najwięcej mandatów tylko,

> żeby zapewnić przepisową prędkość.

teoretycznie tak. A nie działa to może w ten sposób, ze taki "wariat drogowy" zwolni na chwilę, przejedzie uśmiechnięty obok patrolu po czym pogna ile fabryka dała? W duchu myślac: ale mi sie znów udało.

Jakby poczuł po kieszeni, to moze by z czystego egoizmu zacząl jeździć zgodnie z przepisami...

Czy na zachodzie kierowcy ie jeżdza zgodnie z przepisami między innymi właśnie dlatego że mandaty są drogie, a policja nieskorumpowana?

Napisano

To nie tak. Policja schowana w krzakach i łapiąca podstępnie kierowców na szuszary doprowadziła do "lekkiego" wynaturzenia sensu jej obecności tam. Bo nie chodzi tylko o łapanie tych jadących szybko a również, a wręcz przede wszystkim, o zmuszenie ich żeby szybko nie jechali. I taki efekt dają często informacje w mediach o tym "gdzie suszą".

Podobnie działa cb, no powiedzmy powinno działać, bo Polak cwana bestia wykorzysta czasem po swojemu zlosnik.gif

Napisano

Quote:

No i trochę mnie to zbiło z tropu: jaki jest sens ostrzegania? Policja rzadko łapie tych, którzy pzrekroczą ograniczenie np. o 10 km/h.

tydzień temu jako pasażer jechałem przekroczenie o 8 km/g i 100 mandatu - i tak wala w ilość a nie w jakość

Napisano

Czy na zachodzie kierowcy ie jeżdza zgodnie z przepisami między

> innymi właśnie dlatego że mandaty są drogie, a policja

> nieskorumpowana?

Ostatnio moj ojczulek zalapal sie na mandat w Szwecji...

Przekroczyl dozwolona predkosc o 8km/h i 800zl w plecy... yikes.gif

Napisano
  • Autor

> To nie tak. Policja schowana w krzakach i łapiąca podstępnie

> kierowców na szuszary doprowadziła do "lekkiego" wynaturzenia

> sensu jej obecności tam. Bo nie chodzi tylko o łapanie tych

> jadących szybko a również, a wręcz przede wszystkim, o zmuszenie

> ich żeby szybko nie jechali. I taki efekt dają często informacje

> w mediach o tym "gdzie suszą".

> Podobnie działa cb, no powiedzmy powinno działać, bo Polak cwana

> bestia wykorzysta czasem po swojemu

no tak, oczywiście się niby zgadzam zlosnik.gif

jednak w praktyce widze ze to działa inaczej. Jeżeli jedzie ktoś na trasie 110 przy ograniczenu70 i dostanie strzała światłami od jadących z przeciwka ze stoją, to zwalnia na chwilę a potem swoje.

Nie zauważyłam by działało tak, jak to opisujecie, ze informacja o tym ze stoją, działa tak, ze ruch jest wolniejszy/spokojniejszy/bezpieczniejszy.

Dodam, ze mnie to zastanowiło po ostatniej dośc długiej trasie (1100km). Prawie nikt nie jedzie zgodnie z przepisami. powtarzam: NIKT.

Jeżeli na ograniczeniu 50 (środek miasta) jadę 60 (czyli łamię już przepisy) i to nawet gdy jade prawym pasem, to każdy przejeżdzający kierowca mnie wyprzedza i zagląda, kto to się tak wlecze sick.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> No i trochę mnie to zbiło z tropu: jaki jest sens ostrzegania?

> Policja rzadko łapie tych, którzy pzrekroczą ograniczenie np. o

> 10 km/h.

> tydzień temu jako pasażer jechałem przekroczenie o 8 km/g i 100

> mandatu - i tak wala w ilość a nie w jakość

no to rzeczywiście niemiłe przezycie. I w sumie, popieram ze jest to bezsens karanie takich właśnie kierowców.

Ja jak dotąd nie płaciłam jeszcze nigdy mandatu - moze zmieniłabym zdanie po takim zajściu..

Napisano

> teoretycznie tak. A nie działa to może w ten sposób, ze taki "wariat

> drogowy" zwolni na chwilę, przejedzie uśmiechnięty obok patrolu

> po czym pogna ile fabryka dała? W duchu myślac: ale mi sie znów

> udało.

> Jakby poczuł po kieszeni, to moze by z czystego egoizmu zacząl

> jeździć zgodnie z przepisami...

> Czy na zachodzie kierowcy ie jeżdza zgodnie z przepisami między

> innymi właśnie dlatego że mandaty są drogie, a policja

> nieskorumpowana?

Na "wariatów drogowych" nie ma lepszego sposobu niż 500 mandatu i 10 pkt karnych - z tym się zgadzam.

Ale czy nie ma wielu zwykłych kierowców (wcale nie wariatów), którzy jadąc 100 km/h (prędkość nie uznawana zbytnio za szaloną) wcale by nie zwolnili widząc ograniczenie prędkości, żeby nie chłopcy z suszarkami.

To, że kierowcy jeżdżą przepisowo to moim zdaniem kwestia mentalności i wychowania w poszanowaniu prawa. U nas to cały czas przepisy są po to żeby je omijać.

Napisano

> tydzień temu jako pasażer jechałem przekroczenie o 8 km/g i 100

> mandatu - i tak wala w ilość a nie w jakość

TARYFIKATOR

C Prędkość i hamowanie

art. 97 albo art. 92 § 1

Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h do 50 pln

więc albo mijasz sie z prawdą cfaniaczek.gif

albo prędko się odwołaj bo to niezgodne z przepisami

Napisano

> Słuchałam ostatnio jadąc samochodem jednej z lokalnych stacji

> radiowych. Mniej więcej co 15 min. redaktor podawał gdzie stoi

> policja i łapie na radar (informacje od kierowców z trasy w

> okolicy).

> 10 km/h.

> A ci, którzy przekraczają na maxa powinni zostać zlapani i ukarani,

> bo stanowia zagrożenie. A nie ostrzegani i to jeszcze z pomoca

> mediów.

> W pewnym sensie takie informacje utrudniają prace policji i poniekąd

> przykładają rękę do wypadków spowodowanych przez tych ludzi (to

> oczywiście daleko idący wniosek)

bo nie o to chodzi by złapać ale by gonić go grinser006.gif

zdrowym jest to żeby nie łapali aby zapłacić ale by zwolnić

Napisano

Przesadzasz. Bardzo dobrze, że tak robią. Szkoda, że ostrzeganie światłami powoli zanika...chociaż robię co mogę by tą tradycję podtrzymać grinser006.gif

Napisano

Dużo jeździłem po drogach naszych zachodnich sąsiadów...mają tam system tzw. Trafficów...podają nie tylko gdzie są korku i inne utrudnienia ale również gdzie policja "blitzuje" i jak dla mnie to prewencja "pełnom gembom"... zlosnik.gif

Napisano

> Przesadzasz. Bardzo dobrze, że tak robią. Szkoda, że ostrzeganie

> światłami powoli zanika...chociaż robię co mogę by tą tradycję

> podtrzymać

akurat światełek nie popieram.

może czychają na jakiegoś bandytę a po twoim ostrzeżeniu skręci w las

Napisano

> akurat światełek nie popieram.

> może czychają na jakiegoś bandytę a po twoim ostrzeżeniu skręci w las

swietny sposob "czychania" - postawic oznakowany radiowoz przy drodze i dla lepszego kamuflazu spacerowac obok niego machajac od czasu do czasu lizakiem (lub policyjna latarka - wersja nocna)

Napisano

> swietny sposob "czychania" - postawic oznakowany radiowoz przy drodze

> i dla lepszego kamuflazu spacerowac obok niego machajac od czasu

> do czasu lizakiem (lub policyjna latarka - wersja nocna)

rutynowa kontrola też może coś wykazać.

jak ktoś jedzie skradzionym autem lub coś lewego przewozi też napewno uniknie kontroli

Napisano

[..]> Jak dla mnie zupełny bezsens...

IMHO nie do konca - funkcja prewencyjna -zdejmujesz noge z gazu w tamtej okolicyhmm.gif a przeciez oto chodziok.gif

Napisano

> podtrzymać

Cb radio i wszystko bedziesz wiedzial busted.gif

Napisano

> akurat światełek nie popieram.

> może czychają na jakiegoś bandytę a po twoim ostrzeżeniu skręci w las

W Polsce pracę policji postawiono na głowie, wymuszając wyłącznie kontrole oznakowane.

Na zachodzie jest tak, że kontrole oznakowane się nie kryją, bo one mają swoim widokiem pacyfikować ruch, niekoniecznie go karząc.

Natomiast do łapania bandytów ustawia się patrole nieoznakowane, a przed tymi kierowcy ani radio nie ostrzegają.

Napisano

> U nas z dnia na dzień nieoznakowanych coraz więcej i zbierają solidne

> żniwa...

Czyli u Was działają prawidłowo. Inaczej nie wyłapiesz wyprzedzajacych na skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych. Mam nadzieję, że nie tylko za prędkość łapią.

Napisano

> podtrzymać

Moj ojciec ostatnio zaplacil 200zl za takie wlasnie ostrzeganie. grinser006.gif

Sam kiedys ostrzegalem, a teraz juz nie, bo jak juz ktos wczesniej powiedzial policja moze czekac na jakiegos przestepce itp.

Napisano

> Czyli u Was działają prawidłowo. Inaczej nie wyłapiesz

> wyprzedzajacych na skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych.

> Mam nadzieję, że nie tylko za prędkość łapią.

Bardzo często widzę jak grasują w centrum (ul. Warszawska i Manifestu Lipcowego w Kielcach), widziałem zatrzymania za np. przelatywanie na czerwonym więc nie ograniczają się tylko do prędkości.

Napisano

> U nas z dnia na dzień nieoznakowanych coraz więcej i zbierają solidne

> żniwa...

Tak. zwlaszcza ci co siedza przez 10km na zderzaku czekajac na wykroczenia kierowcy przed nimi.

A tak w ogole to jest jakis przepis uprawniajacy policjanta na sluzbie, nie jadacego pojazdem uprzywilejowanym, do lamania przepisow RD? wg pord:

Quote:

pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego;

jak rowniez

Quote:

2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy:

1. uczestniczy:

1. w akcji związanej z ratowaniem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa lub porządku publicznego albo

2. w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych,

3. w wykonywaniu zadań związanych bezpośrednio z zapewnieniem bezpieczeństwa osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, którym na mocy odrębnych przepisów przysługuje ochrona;

2. pojazd wysyła jednocześnie sygnały świetlny i dźwiękowy; po zatrzymaniu pojazdu nie wymaga się używania sygnału dźwiękowego;

3. w pojeździe włączone są światła drogowe lub mijania.

zakladajac ze jestesmy poza terenem zabudowanym, ograniczenie 90km/h, ja jade 120km/h. Teraz pojazd ktory chce mnie dogonic, musi miec na blacie minimum 140-150km/h. Jak mnie juz dogoni to nadal lamie przepisy bo z tego co wiem zeby mnie "zmierzyc" musza przez okreslona odleglosc czy czas jechac za mna i mierzona jest predkosc pojazdu z wideo na pokladzie a nie moja. Czyli de facto najpierw powinni sobie sami wlepic przynajmniej dwa mandaty, jeden za predkosc "dojazdowa" (> od mojej), a drugi za ta za ktora wlepiaja mandat mnie? hehe.gif

Napisano

Takie działania można określić jako profilaktyczne, i nie jest to złe bo przynosi skutek chyban ie mniejszy niż fotoradar, a przynajmniej nie daje po kieszeni i nie generuje korupcji wink.gif

Napisano

> Bardzo często widzę jak grasują w centrum (ul. Warszawska i Manifestu

> Lipcowego w Kielcach), widziałem zatrzymania za np.

> przelatywanie na czerwonym więc nie ograniczają się tylko do

> prędkości.

Nareszcie.

Ale swojego komendanta do tego nie przekonam, bo ma tylko jeden radiowóz zlosnik.gif

Napisano

> Słuchałam ostatnio jadąc samochodem jednej z lokalnych stacji

> radiowych. Mniej więcej co 15 min. redaktor podawał gdzie stoi

> policja i łapie na radar (informacje od kierowców z trasy w

> okolicy).

> 10 km/h.

> A ci, którzy przekraczają na maxa powinni zostać zlapani i ukarani,

> bo stanowia zagrożenie. A nie ostrzegani i to jeszcze z pomoca

> mediów.

> W pewnym sensie takie informacje utrudniają prace policji i poniekąd

> przykładają rękę do wypadków spowodowanych przez tych ludzi (to

> oczywiście daleko idący wniosek)

A jak dla mnie to taki mało skuteczny powód, dla którego powinniśmy słuchać akurat tej stacji.

Gdyby policja rzeczywiście swoimi działaniami zapobiegała wypadkom to nikt by pewnie nie protestował. Policja zamiast prewencyjnych kontroli pojazdów idzie na łatwiznę i ogranicza się do strzelania całymi dniami w miejscach z ograniczeniami prędkości. No i dziwne, że kierowcy nauczyli się, ze wystarczy zwolnić żeby mieć święty spokój?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.