Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy astra z 94 ma blachy ocynkowane?

Featured Replies

Napisano

czesc jak w temacie

Napisano

> czesc jak w temacie

smiem powatpiewac

Napisano
  • Autor

> Nie ma ocynku

> Pzdr.

dzięki

Napisano

> Nie ma ocynku

> Pzdr.

a może jakieś uzasadnienie?

moja jest z 94 i nie wiem czy ma ocynk ale jak narazie nie widać nigdzie rudej (mam na myśli blachy). Samochód nie był nigdy malowany.

Czy w takim razie blacha bez ocynku wytrzymałaby 13 lat? hmm.gif

Napisano

Jeśli nie była ,,bita" i żle naprawiona to dlaczego ma rdzewieć?

Napisano

> czesc jak w temacie

Słyszałem, że Ople maja ocynk dopiero od 1998 roku.

Pozdr.

Napisano

> czesc jak w temacie

ponoc dopiero w modelu G,

chociaz moja G w nadkolach miala male plamki sick.gif

Napisano

> Jeśli nie była ,,bita" i żle naprawiona to dlaczego ma rdzewieć?

spytaj się tysięcy poldków FSO którym drzwi lecą po 4-5 latach. Wiem, wiem że grubość blachy ma znaczenie ale podejrzewam że polonez nie ma wcale cienkich blach.

Gadałęm z innym chłopakiem który ma astre troche starszą i różnica jest kolosalna! Mimo że nie była nigdzie walona koło wlewu i nadkola zaczynają mu próchnieć

Napisano

>hmm niestety tzw grubosc nie wszedzie ma znaczenie cool.gif

liczy sie tez jakosc smile.gif blach

astra F widział ocynk jak stala obok innego na parkingu, znajomy ma astre F z 2000 r i to jedna plama rudej ( biala a ona z tego slynie) mimo ze nie bita. a moja o kilka lat starsza i ze swieczka szukac rudej smile.gif

Napisano

> liczy sie tez jakosc blach

> astra F widział ocynk jak stala obok innego na parkingu, znajomy ma

> astre F z 2000 r i to jedna plama rudej ( biala a ona z tego

> slynie) mimo ze nie bita. a moja o kilka lat starsza i ze

> swieczka szukac rudej

w ASO opla (niemcy) to sie smieja, ze astra F biala to i na

plakacie rdzewieje.

Napisano

tak, tak bo ta twoje widziała już 5 lakierników skromny.gif a teraz tak te Gliwickie MIAŁY OCYNK! dziękuję za uwagę skromny.gif

Napisano

dopiero astra g miała ocynk niestety. i dodam że np gliwickie wersje astry f mają dużo gorszą blachę niż pozostałe :/

Napisano

większej bzdury dawno nie czytałem skromny.gif

Napisano

> dopiero astra g miała ocynk niestety. i dodam że np gliwickie wersje

> astry f mają dużo gorszą blachę niż pozostałe :/

pewnie gdzies trzeba szukac oszczednosci sick.gif

Napisano

> dopiero astra g miała ocynk niestety. i dodam że np gliwickie wersje

> astry f mają dużo gorszą blachę niż pozostałe :/

ciekawa teoria zlosnik.gif ; końcówka modelu F z Gliwic ma 12 lat gwarancji na perforację blachy , G chyba też ok.gif

Ciekawy jestem czy astry składane w Niemczech czy Belgi też miały taki okres gwarancji hmm.gif

Napisano

Najczęściej rdza bierze na nadkolach i w okolicach wlewu paliwa, ktoś mi kiedyś powiedział że na nadkolach tak często się pojawia bo to jest jakiś błąd konstrukcyjny i dlatego tak rdzewieje, a w okolicach wlewu bo od środka lubi się błotko i inne syfy gromadzić w szparach jak idzie rura do wlewu frown.gif niestety jednak trzeba przyznać, że mają bardzo słabe blachy

Napisano

1997r produkcja Niemcy, salon Polska, ocynk obecny smile.gif Rdzy brak hehe.gif

Napisano

>wiesz nie chce byc nie mily jak mi wytlumaczysz ze

1 astra f 14 60 km z roku 2000( granat metalic) - produkcja gliwice , nie ma slady rdzy

2 astra jw tylko biala rdze ma wszedzie gdzie bedziesz patrzyl- jezeli ma ocynk to sorry po co on tam jest,

jezdzilem meganka 3 lata z lakierem ktory odszedl z blotnika tylnego i zostal tylko ocynk i nie moglem doszukac sie chocby kropki rdzy w tym miejscu.

zreszta za kazdym razem jak pojawia sie temat ocynku to sa dwie wersje na temat tego jest czy go nie ma

smile.gif

a wracajac do mojej niestety z przykroscia cie informuje ze nie jest po tzw przejsciach

i mnie bardzo cieszy ze nie mam rdzy smile.gif

Napisano

bo ocynk pojawił się mniej więcej w 2000r, w 1999 był tylko testowo i gwarancja na blachę miała 7 lat, późniejsze na 12 lat to efekt ocynkowania skromny.gif niestety nie były całkowicie cynkowane, a tylko do poziomu okien metodą zanurzeniową bodaj skromny.gif

Napisano
hehe.gif no to żeś dowalił - to już w ogóle bez pojęcia piszesz zlosnik.gif a Astry F z lat 1999-2002? zlosnik.gif
Napisano

Pomyliłem się i zaraz wiadomość skasowałem. O czymś innym myślałem, co inne go napisałem.

Napisano

nie wiem po co dalej rozmyślać czy mają ocynk czy nie! Dla mnie nie ważne co jest pod warstwą lakieru tylko co na zewnątrz. Nie ma rudej i jestem zadowolony. A jeśli ktoś nie ma już połowy nadkoli to chociażbyśmy mu powiedzieli że po potrójny ocynk + hamerajd to i tak mu to nie pomoże w walce z rdzą.

Napisano

> nie wiem po co dalej rozmyślać czy mają ocynk czy nie! Dla mnie nie

> ważne co jest pod warstwą lakieru tylko co na zewnątrz. Nie ma

> rudej i jestem zadowolony. A jeśli ktoś nie ma już połowy

> nadkoli to chociażbyśmy mu powiedzieli że po potrójny ocynk +

> hamerajd to i tak mu to nie pomoże w walce z rdzą.

własnie kupisz 5 letnie auto i wyjdzie .Wyjdzie? sie robi, i dalej kula. wink.gif

---------------

Astra F 94/95r

1,6 16V HB

162kkm

Napisano

> czesc jak w temacie

Z tego co się zorientowałem to astry po liftingu w IX 1994 wypuszczane były już w ocynku

Napisano

> Z tego co się zorientowałem to astry po liftingu w IX 1994

> wypuszczane były już w ocynku

łomatko, gdzie Ty się "orientowałeś"?? zlosnik.gif

Napisano

> 1997r produkcja Niemcy, salon Polska, ocynk obecny Rdzy brak

mam ten sam rocznik, made in Germany, i na pewno nie ma ocynku

Napisano

Witam!

Podepne sie do tematu smile.gif

Czy Vectry B były ocynkowane - chodzi mi szczególnie o rocznik 96-98? czy rdzewieją tak samo jak Astry F?

Napisano

ocynku nie masz raczej

Napisano

> Witam!

> Podepne sie do tematu

> Czy Vectry B były ocynkowane - chodzi mi szczególnie o rocznik 96-98?

> czy rdzewieją tak samo jak Astry F?

starsi mieli z rocznika 96 i po 4 latach na nadkolach pojawiła się ruda więc śmiem twierdzić że nie były

co do astr to moja 14 letnia astra ma mniej rudy niż była astra rocznik 96 mojego znajomego - a ta astra była z gliwic

Napisano

nie była z Gliwic - produkcję F'ek w Gliwicach rozpoczęto w 1999r, w latach 1994-1998 były produkowane na Żeraniu skromny.gif

Napisano

> ocynku nie masz raczej

Po czym wnosisz? Masz jakies udkumentowanie, ze od tego do tego byl/nie bylo ocynku? U mnei rdzy nie ma na nadwoziu, a w miejscu gdzie gumki od klapy bagaznika wytarly lakier widac wyraznie warstwy: gola blacha (potrafi sie pojawic brunatny nalot, ale wystarczy otworzyc/zamknac klape i juz znika); ocynk (srebrno-szary, nie rdzewieje); podklad bialo-szary; lakier czerwony. Poprzedni wlasciciel tez cos mowil o ocynku. Wiec smiem twierdzic, ze ja mam ocynk.

Napisano

> Po czym wnosisz? Masz jakies udkumentowanie, (...) Wiec

> smiem twierdzic, ze ja mam ocynk.

A właśnie, że to ja mam zeby.GIF

Dyskusja wydaje mi się bezcelowa, bo nikt nie jest w stanie jasno określić, czy astry F były przynajmniej częściowo ocynkowane, czy też nie. Fakt faktem, po lifcie w 94 poprawiła się OCHRONA ANTYKOROZYJNA nadwozia.

Jeśli chodzi o rdzewienie poszczególnych egzemplarzy, to należałoby wziąć pod uwagę, że kilkunastoletnie samochody mają różną przeszłość, i tak nowszy egzemplarz eksploatowany bez szczególnej dbałości, parkowany pod chmurką, może wypadać blado przy samochodzie z początku produkcji dopieszczanym w garażu.

Napisano

> nie była z Gliwic - produkcję F'ek w Gliwicach rozpoczęto w 1999r, w

> latach 1994-1998 były produkowane na Żeraniu

aa czyli Żerań zeby.GIF pamiętałem tylko że z polski a myślałem że tylko w gliwicach były robione zeby.GIF

Napisano

parę lat temu oglądałem reportaż z montowni w Gliwicach , w którym kolo pokazywał linię produkcyjną od zwoju blachy do aut na parkingu przyfabrycznym . Była pokazana galwanizernia i zabezpieczane tam karoserie modelu F idea.gif.

Mam model z IX 2001 , właśnie z Gliwic i na perforację blachy mam gwarancję jeszcze 6 lat zlosnik.gif . Mam też w książce wbite przeglądy w ASO skromny.gif 12 lat gwarancji na niezabezpieczoną blachę na pewno by nie dali cfaniaczek.gif

Napisano

Właśnie z czystej ciekawości sprawdzałem co w Etzoldzie na ten temat stoi. Pisze on tam, że "niektóre elementy nadwozia wykonane są z blachy ocynkowanej". Nie wymienia jednak, które.

> parę lat temu oglądałem reportaż z montowni w Gliwicach , w którym

> kolo pokazywał linię produkcyjną od zwoju blachy do aut na

> parkingu przyfabrycznym . Była pokazana galwanizernia i

> zabezpieczane tam karoserie modelu F .

> Mam model z IX 2001 , właśnie z Gliwic i na perforację blachy mam

> gwarancję jeszcze 6 lat . Mam też w książce wbite przeglądy w

> ASO 12 lat gwarancji na niezabezpieczoną blachę na pewno by nie

> dali

No na pewno by nie dali tak długiej gwarancji. Ale też nie dali by jej bezwarunkowo. Piszesz o przeglądach w ASO wbitych w książkę, ale masz na myśli mechaniczne, czy też przeglądy i konserwację podwozia/nadwozia, które z pewnością są niezbędne dla zachowania gwarancji na perforację blachy?

Napisano

Żerań, Gliwice to jedna z najlepszych fabryk GM w Europie waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.