Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przechowywanie opon

Featured Replies

Napisano

Jak przechowywać opony zdjęte z felg - w pozycji pionowej czy poziomej bo już zgłupiałem

Napisano

> Jak przechowywać opony zdjęte z felg - w pozycji pionowej czy

> poziomej bo już zgłupiałem

Jak Ci wygodniej. W ciemnym i suchym miejscu.

Możesz położyć je na płasko 1 na drugą, wtedy chyba będą najmniej przeszkadzały.

Napisano

Wg internetowych zalecen:

- opony bez felg - pionowo, obracajac co kilka tygodni

- opony z felgami - poziomo

Napisano

> Wg internetowych zalecen:

> - opony bez felg - pionowo, obracajac co kilka tygodni

> - opony z felgami - poziomo

To drugie potwierdzam...tak przechowuję i nic się z nimi nie dzieje ok.gif

Napisano

zanim się zada pytanie czasem warto potrudzić się i przeszukać forum

klik

Napisano

> Jak Ci wygodniej. W ciemnym i suchym miejscu.

> Możesz położyć je na płasko 1 na drugą, wtedy chyba będą najmniej

> przeszkadzały.

jak masz tak radzić, to zamilcz smirk.gif

Napisano

> To drugie potwierdzam...tak przechowuję i nic się z nimi nie dzieje

Ja do poziomego przechowania wymyśliłem jeszcze (ale dopiero od tego sezonu, bo muszę zająć się już 3 kompletami opon/całych kół ) że do opon na felgach zrobię przekładki tak, żeby felga leżała na podkładkach czyli felga, przekładka, felga, i został luz między oponami.

A opony luzem postawię pionowo.

Napisano

poziomo najlepiej chociaz bez felg to chyba opona w pozycji pionowej nie bedzie sie odksztaltac wink.gif

Napisano

> poziomo najlepiej chociaz bez felg to chyba opona w pozycji pionowej

> nie bedzie sie odksztaltac

jeszcze jeden, co nie wie, ale na wszelki wypadek napisze. a że bzdura... trudno smirk.gif

Napisano

> jeszcze jeden, co nie wie, ale na wszelki wypadek napisze. a że

> bzdura... trudno

nie bylem pewien dlatego napisalem chyba jak sie myle to mnie popraw zlosnik.gif

Napisano

> nie bylem pewien dlatego napisalem chyba jak sie myle to mnie popraw

masz kilka prawidłowych odpowiedzi w tym wątku smirk.gif

Napisano

> masz kilka prawidłowych odpowiedzi w tym wątku

20.GIF

Napisano

> Ja do poziomego przechowania wymyśliłem jeszcze (ale dopiero od tego

> sezonu, bo muszę zająć się już 3 kompletami opon/całych kół ) że

> do opon na felgach zrobię przekładki tak, żeby felga leżała na

> podkładkach czyli felga, przekładka, felga, i został luz między

> oponami.

> A opony luzem postawię pionowo.

Tak by było najlepiej ale nie mam pomysłu na taką przekładkę dlatego póki co stosuję...stare gazety zlosnik.gif

Napisano

> Tak by było najlepiej ale nie mam pomysłu na taką przekładkę dlatego

> póki co stosuję...stare gazety

A druk Ci się na alusach nie odbija? zlosnik.gif

Głupio bym wyglądał jak by z moich felg spoglądał np. A.L

Napisano

> A druk Ci się na alusach nie odbija?

> Głupio bym wyglądał jak by z moich felg spoglądał np. A.L

Alusów brax...stalówy rulez zlosnik.gif

Napisano

> Alusów brax...stalówy rulez

W sumie do zimówek A. L. między kółkami może być....

Napisano

A ja przechowuję pionowo i też się nic nie dzieje wink.gif

• 9 lat później...
Napisano

Tak by było najlepiej ale nie mam pomysłu na taką przekładkę dlatego póki co stosuję...stare gazety

Stojaczek polecam

Napisano

A ja przechowuję pionowo i też się nic nie dzieje wink.gif

Dobrze, że ten archaiczny wątek wypłynął, bo mogę skorygować to co wcześniej pisałem.

Po 5 sezonach przechowywania zimowek na felgach w pozycji stojącej odkształciły się na tyle, że powodowały drgania pomimo prawidłowego wyważenia.

Tak więc jak opony na felgach to polecam stojak.

Napisano

Dobrze, że ten archaiczny wątek wypłynął, bo mogę skorygować to co wcześniej pisałem.

Po 5 sezonach przechowywania zimowek na felgach w pozycji stojącej odkształciły się na tyle, że powodowały drgania pomimo prawidłowego wyważenia.

Opony na felagach przechowuje się w pozycji leżącej dopompowując wcześniej powietrza, by było pod max zalecanej w danym aucie.

Ja od lat swoje przechowuję na stosie - leżą 4 jedna na drugiej i nic się nie dzieje.

Napisano

Po około 100km na trasie wracają do kształtu. Speedy całe zimy stoi w garażu i na wiosnę plomby wypadają bo koła kwadratowe. Wystarczy lepsza przejażdżka i robi się OK.

Na stojąco same opony powinno się trzymać i to na przeznaczonym do tego regale/stojaku.

Na felgach zawsze poziomo.

Napisano

każdy mówi co inego, ale to i tak jest mało ważne, bo nie mam na nie miejsca, dlatego zbawienne sa dla mnie hotele dla opon, tu jest cały artykuł o tym jak to działa https://www.euromaster.pl/opony-i-felgi/hotel-opon

A kolega to ładnie temat odkopał. Tylko dwa posty i w dwóch polecany euromaster :hmm:

Napisano

Wg internetowych zalecen:

- opony bez felg - pionowo, obracajac co kilka tygodni

- opony z felgami - poziomo

A ja od zawsze trzymałem je na płask położone 1 na drugą (po 2 szt ) i nic się z nimi nie działo (niezależnie czy z felgami czy bez)

Edytowane przez DZIDA

Napisano

Stojaczek polecam

Aleś wydobył wątek...stojak fajna rzecz, ale magazynowanie w stosie z przekładką gazet, spokojnie daje radę...na pewno nie na stojąco, bo się zdeformują.

Napisano

na pewno nie na stojąco, bo się zdeformują.

Z felgami? Dobrze, że moje koła o tym nie wiedzą...   :phi:

Napisano

Po około 100km na trasie wracają do kształtu. Speedy całe zimy stoi w garażu i na wiosnę plomby wypadają bo koła kwadratowe. Wystarczy lepsza przejażdżka i robi się OK.

Na stojąco same opony powinno się trzymać i to na przeznaczonym do tego regale/stojaku.

Na felgach zawsze poziomo.

Ja przejeździłem cały sezon zimowy i nie wróciły do formy.

Napisano

Może jeździsz za wolno? To siła odśrodkowa załatwia sprawę...

Napisano

Czyli jak od stania swobodnego się zdeformują to strach pomyśleć co będzie jak auto stoi w jednym miejscu pół roku albo dłużej nie ruszane :phi:

Edytowane przez volf6

Napisano

Czyli jak od stania swobodnego się zdeformują to strach pomyśleć co będzie jak auto stoi w jednym miejscu pół roku albo dłużej nie ruszane :phi:

Ja co rano czuję, gdy wyjeżdżam z garażu, że pierwsze metry auto jedzie na spłaszczonych oponach.

Napisano

Tak na marginesie, jak na lotnisku utknął na parę miesięcy samolot czekając na wymianę silnika (pusty ok 20 ton masy), to jego mechanicy chcieli by go co jakiś czas przeholować w inne miejsce, żeby po tym czasie opony nie nadawały się na śmietnik...

Edytowane przez mgd

Napisano

> Ja do poziomego przechowania wymyśliłem jeszcze (ale dopiero od tego

> sezonu, bo muszę zająć się już 3 kompletami opon/całych kół ) że

> do opon na felgach zrobię przekładki tak, żeby felga leżała na

> podkładkach czyli felga, przekładka, felga, i został luz między

> oponami.

> A opony luzem postawię pionowo.

Tak by było najlepiej ale nie mam pomysłu na taką przekładkę dlatego póki co stosuję...stare gazety zlosnik.gif

polecam stojak na koła. Ja mam taki z Lidla i daje radę a nie jakieś gazety i inna partyzantka :-D

Napisano

Wy to macie problemy :facepalm: . Pionowo poziomo, jedna na drugiej czy obok siebie mają stać. W suchym czy w mokrym środowisku. Bez przesady, to tylko opony. 

Napisano

Tak na marginesie, jak na lotnisku utknął na parę miesięcy samolot czekając na wymianę silnika (pusty ok 20 ton masy), to jego mechanicy chcieli by go co jakiś czas przeholować w inne miejsce, żeby po tym czasie opony nie nadawały się na śmietnik...

Trochę inna masa, nie uważasz? W wojsku też co parę miesięcy przestawiało się auta o parę centymetrów żeby się kwadraty nie zrobiły - czasem znaczniki na oponach były malowane.Ale...Przechowywanie przez parę miesięcy opon w "niewłaściwy" sposób krzywdy im nie zrobi, gdyby miały rok tak leżeć, to może...

Napisano

Ja co rano czuję, gdy wyjeżdżam z garażu, że pierwsze metry auto jedzie na spłaszczonych oponach.

Nie spuszczaj powietrza na noc...   :hehe:;)

Napisano

Stosując się do tych porad, to wychodzi na to, że powinienem zamiast z żonką to codziennie z inną oponą kłaść się do łóżka w celu zachowania optymalnych warunków przechowywania, zmiennego nacisku, temperatury itd   :phi:

Napisano

Ja tam se skręciłem stojak na 3 komplety opon / kół, z takich rurek co to są wieszaki na ubrania w szmateksach poskręcane. I postawiłem na nim koła w pozycji pionowej. Co jakiś czas przekręci się kawałek, żeby rurki się na łoponkach nie łodcisnęły i będzie git. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.