Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montowac do gazu czujnik temp. w II generacji

Featured Replies

Napisano

witam jutro jade na montaz instalacji zagowej i mam do was pytanei czy instalowac czujnik temperatury tak by gaz sie przelanczał po uzyskanie 10 stopni cieczy chłodzoncej. Wiem ze w lecie to bedzie sie przełanczało dosc szybko bo to nei jest wysoka temperatura ale w zimie chyba to bedzi e troszki dbało o moj silnik bo te 10 stopni trzeba bedzie chwilke poczekac by sie przełączyło i silnik sobie chwilke popracuje na benzynce

PROSZE O OPINIE WASZ ENA TEN TEMAT

Napisano

w zimie u mni po przejechaniu 1-2km przełącza się więc nie jest to dużo a napewno warto

Napisano

zalecane jest zamontowanie. Ja jak mi montowali BINGO M to kazałem sobie zamontować ale na razie wyłączyć. Dopiero będę włączał na późną jesień / wczesną zimę. Fakt czasem trochę dłużej na noPB pojeździsz ale to lepiej dla silnika.

Napisano

mam lovatoEkoPro z czujnikiem temperatury przy większych mrozach na niewielkim odcinku gaz w ogóle nie zdążył się załączyć, więc podłączyłem centralkę do laptopa i obniżyłem temperaturę z 15*C na 6*C . Tak więc mając kawałek PC, fejs sam możesz sobie sklecić załatwisz sobie program do centralki - i będziesz mógł sam sobie regulować chociaż te najprostsze funkcje , takie jak właśnie temp. przełączania wink.gif

Napisano

U siebie w STAG 200 (IV generacja) tez mam czujnik tempertury reduktora. Niestety najnizsza temperatura przelaczania jaka moge ustawic to 30C, czyli spory kawalek na drogocennej benzynce trzeba przejechac. Czujnik temperatury to termistor NTC (rezystancja maleje ze wzrostem temperatury). Dolaczylem wiec odpowiedni resytor rownolegle do czujnika coby maszynerie oszukac i teraz moge przelaczyc na gaz przy kazdej temperaturze.

Robie tak, ze w temp. ponizej 5C uruchamiam na benzynie i po okolo kilometrze przelaczam na gaz. I jest OK. Trzeba tylko unikac zbyt gwaltownego dodawania gazu (ale tego trzeba ogolnie unikac przy zimnym silniku, na benzynie tez) bo gaz w formie cieklej dostaje sie do wtryskiwaczy i jest efekt zalewania.

Ogolnie IMHO jazda na gazie przy niskich temperaturach nie ma negatywnego wplywu na silnik (a nawet wydaje mi sie ze moze miec mniej negatywny wplyw niz jazda na benzynie). Negatywny wplyw ma za to ponoc na reduktor (przyspieszone starzenie membran) ale nie zaobserwowalem tego ani u siebie ani w innych samochodach ktore znam i wiem ze nawet zimą na zimno jezdza na gazie. A w razie czego to zestaw naprawczy do reduktora kosztuje ok. 50PLN to i tak taniej niz zuzyta benzynka :>

Napisano

> nawet wydaje mi sie ze moze miec

> mniej negatywny wplyw niz jazda na benzynie

Bo gaz jest cacy a benzynka beee?

Napisano
  • Autor

i tu włsnie IV generacja jest czesto be ja tez mialem w mojej wczsniejszej stag ale symbolu nie pamietam i minimalna temperatura jaka moglem ustawic to 20 , ale w tej chce ustawiac na zime 5 stopni a na wiosne tak jak teraz wylanczac az tak do listopada

a i IV generacja jest ok bo nie ma spadku mocy ale sa duzo mniejsz e oszczednosci i dlatego zakładam II generacje

Napisano

> Bo gaz jest cacy a benzynka beee?

wink.gif Gaz jest cacy glownie dlatego ze jest tanszy smile.gif

Gdzies tam spotkalem sie z takimi mądrosciami, ze przy zimnym silniku benzyna nie odparowuje tylko w cieklej formie zmywa film olejowy z cylindrw co wydatnie przyspiesza zuzycie silnika. Gaz z natury swojej powinien byc w formie gazowej dostarczony do cylindra i zjawisko nie wystepuje.

Nie prowadzilem wlasnych doswiadczen w tym zakresie wiec nie mowie ze to prawda objawiona. Jednak teoria wydaje sie prawdopodona.

Bardziej chodzi mi o brak negatywnego wplywu gazu na zimny silnik.

Napisano

> Gdzies tam spotkalem sie z takimi mądrosciami, ze przy zimnym silniku

> benzyna nie odparowuje tylko w cieklej formie zmywa film olejowy

> z cylindrw co wydatnie przyspiesza zuzycie silnika. Gaz z natury

> swojej powinien byc w formie gazowej dostarczony do cylindra i

> zjawisko nie wystepuje.

> Nie prowadzilem wlasnych doswiadczen w tym zakresie wiec nie mowie ze

> to prawda objawiona. Jednak teoria wydaje sie prawdopodona.

> Bardziej chodzi mi o brak negatywnego wplywu gazu na zimny silnik.

O widzisz... smile.gif I o to mi właśnie chodziło abyś UZASADNIŁ wink.gif

Nie ma to jak zmusić człowieka aby się wywnętrzył grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> a i IV generacja jest ok bo nie ma spadku mocy ale sa duzo

> mniejsz e oszczednosci i dlatego zakładam II generacje

Silnik cos palic musi. Jak nie bedzie palil paliwa (gazu, benzyny), to bedzie palil zawory wink.gif

W sumie drugi raz tez bym zainstalowal II generacje. Pobawilem sie IV generacja, fajne i wogole, ale dobrze ustawiona II generacja jest wystarczajaca w moim przypadku. Wczesniej mialem troche ogolnie pozytywnych doswiadczen z II generacja w cudzych samochodach i zdecydowanie negatywne doswiadczenia kolegi ktory tez ma X18XE. Okazalo sie jednak ze rowniez i w tym przypadku udlo sie doprowadzic II generacje do stanu uzywalnosci..

Napisano

Taki czujniczek warto zamontować i działa to tylko i wyłącznie role ochronną parownika wink.gif Dla porównania reduktor bez czujniczka przełączany na gaz natychmiast czy zima czy lato wytrzymaó wujkowi 40 tyś a mój z czujniczkiem i przełaczanie koło 24 stopni wytrzymał 100 tyś (tylko nieraz w zime jak było -30 to z 15km trzeba było zrobić zeby sie na gaz przełączył frown.gif

Przynajmniej mówił mi tak mój gazownik czym wyższa temperatura parownika przed podaniem gazu tym lepiej wink.gif

Napisano

MONTUJ CZUJNIK

ja mam ustawione 10 C i jest OK

w zimie przejade kilometr a teraz to moment po 100 metrach przełacza się rano, a w cągu dniaod razu po przekroczeniu 2000 obr.

silnikowi szkodzi zimny gaz, występuje efekt zalewania gazem i trudno odpalić później.

Napisano

> Taki czujniczek warto zamontować i działa to tylko i wyłącznie role

> ochronną parownika Dla porównania reduktor bez czujniczka

> przełączany na gaz natychmiast czy zima czy lato wytrzymaó

> wujkowi 40 tyś a mój z czujniczkiem i przełaczanie koło 24

> stopni wytrzymał 100 tyś (tylko nieraz w zime jak było -30 to z

> 15km trzeba było zrobić zeby sie na gaz przełączył

> Przynajmniej mówił mi tak mój gazownik czym wyższa temperatura

> parownika przed podaniem gazu tym lepiej

wystarczy mieć głowę na karku wink.gif

nie mam czujnika temperatury i unikam "syndromu wujka"

za czujnik robi moja ręka przy nawiewie zlosnik.gif

wolę nie mieć czujnika, a nie kombinować później jak go oszukać rezystorami,

jak to wyżej jeden z kolegów opisał...

a mój parownik dawno przekroczył 80kkm i mam zamiar nie zaglądać do niego przez 120kkm palacz.gif

Napisano

Łee tam, ja nie mam czujnika temperatury, lato przejezdzilem, zime przejezdzilem i jakos ani razu nei mailem problemu ani z odpaleniem ani z gasnieciem auta waytogo.gif Chcesz to montuj, imo niepotrzebne to to.

Napisano
  • Autor

a niech mi kolega napisze jak to wyglada gdy sie przeancza w czasie jazdy jest gwałtowne szarpniecie???? i jak wychodzi spalanie u kolegi ?????

Napisano

> Łee tam, ja nie mam czujnika temperatury, lato przejezdzilem, zime

> przejezdzilem i jakos ani razu nei mailem problemu ani z

> odpaleniem ani z gasnieciem auta Chcesz to montuj, imo

> niepotrzebne to to.

czy może ktoś doradzić jaki LPG najlepiej zalożyś Astra G 1.6 16v 99r.

Napisano
  • Autor

juz duzo o tym ostatnio bylo ja jutro montuje II generacje w elpigaz bo chce poprostu oszczedzac na jezdzie, a jesli chcesz mniej oszczedzac i nie miec spadku mocy na gazi e to pakuj IV generacje za jakies 2800-3000 tys , co dla mnie jest jakies troszki nie zrozumialem bo jak mam zamiar oszczedzac jakies 5 zeta na 100km to bym nei pakował gazu

Napisano
  • Autor

widze ze kolega tu zorientoany co do gazu to moze mi objasni czy to co mi wmontowali w montowni gazu czy to jest ok jesli można

reuktor AGC

zawor gazowy Tomasetto

wielozawór Tomasetto

układ elektroniczny AL 700

dlatego pytam bo pytalem gaziarza czy bedzie zamontowane jaieś Bingo s czy m bo tu pisali koledzy na forum o Bingo s i m (tylko nie wiem co to jest) i im sprawuje sie to super i chyab tego nei mam

a jakis mam komputerek maximus na nim pisz e jesli trza bedzi epodac wiecej info to napisze

Napisano

zapytaj na forum auto gazu - sztywnego13 on ci bobrze powinien doradzić

Napisano

> układ elektroniczny AL 700

To jest właśnie centralka LPG. Firma Autronic. Ma dobre opinie, łatwo sie reguluje, ma autoregulację, przełaczanie obrotami i temperaturą.... Pozdr.

Napisano

Autronic jest w porzadku tak mi mówił mój gazownik bardzo dobry polecam!!! smile.gif Ale ja wole swoje bingo bo działa pięknie już 70 tyś i problem był tylko jeden jak w komputerku woda stała i nie bardzo samochód jechał..:( Ale komp przeniesiony do wnętrza auta i jest ok!!!! smile.gif

Napisano

> reuktor AGC

> zawor gazowy Tomasetto

> wielozawór Tomasetto

> układ elektroniczny AL 700

dobry zestaw ok.gif

co do reduktora, to też Tomasetto jest wink.gif

zazwyczaj montują LOVATO, są chyba bardziej popularne

przy właściwym wyregulowaniu instalacji będziesz zadowolony ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.