Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie w Stilo 1.9 JTD

Featured Replies

Napisano

Jako że moje byłe Stilo zaliczyło wczoraj jubileuszowe tankowanie (setne zeby.GIF), uznałem, że warto zrobić jakieś podsumowanie.

Do 50 tankowania włącznie autem jeździłem tylko ja, potem autem poruszała się już inna osoba, a ja jeździłem tylko sporadycznie - ale jak widać nie miało to wiekszego wpływu na apetyt na paliwo. hmm.gif

Oto wyniki:

scr01co1.gif

IThankYou.gif

Napisano

Nie kapelusz tylko buchalter 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

pad.gifpad.gifpad.gif

Chłopie, nie wiem czy Cię podziwiać, czy współczuć. Skąd bierzesz czas i samozaparcie do prowadzenia takiej buchalterii?

Napisano

> Chłopie, nie wiem czy Cię podziwiać, czy współczuć. Skąd bierzesz

> czas i samozaparcie do prowadzenia takiej buchalterii?

pedant zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Chłopie, nie wiem czy Cię podziwiać, czy współczuć. Skąd bierzesz

> czas i samozaparcie do prowadzenia takiej buchalterii?

Jaki czas? Jakie samozaparcie? hmm.gif

Na stacji benzynowej zapewne bierzesz paragon - wystarczy na nim zanotować stan licznika i masz wszystkie niezbędne dane. Wklepanie do Excela czterech pól (data, cena, ilość paliwa i ten właśnie zanotowany przebieg) średnio raz w tygodniu to chyba nie jest jakieś zadanie ponad siły? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

jak się ma te średnie spalanie to średniego podawanego przez komputer?

Napisano
  • Autor

> pedant

To Ci powiem, że mam coś takiego dla wszystkich aut, które miałem - dla najstarszych są to jeszcze pliki *.wk1 w Lotusie 1-2-3 (bo wtedy Excel był w jeszcze powijakach zlosnik.gif).

Napisano
  • Autor

> jak się ma te średnie spalanie to średniego podawanego przez

> komputer?

Różnica jest wbrew pozorom niewielka - kiedyś nie resetowałem komputera przez chyba pięć tankowań i średnie spalanie podawane przez komputer w porównaniu do średniego spalania wyliczonego na podstawie przebiegu i liczby litrów ON różniło się minimalnie. ok.gif

W przypadku pojedycznego tankowania różnice były zwykle rzędu 0.2l/100km. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie kapelusz tylko buchalter

Jak ktoś zapyta, ile pali Stilo MW 1.9 JTD, to można mu będzie podać linka do tego wątku i niech sobie postudiuje. biglaugh.gif

Napisano

> Jaki czas? Jakie samozaparcie?

Dla mnie tak. Trzeba mieć ww. by prowadzić takie zestawienie.

Biorę albo i nie, Kładę go przy drążku zmiany biegów, przy cotygodniowym sprzątaniu ląduje w koszu... Jakoś nie czuję potrzeby posiadania takich wydatków. Wystarczy mi rozbudowana tabela dot. opłat za dom i media zlosnik.gif

> Wklepanie do Excela czterech pól (data, cena, ilość paliwa i ten

> właśnie zanotowany przebieg) średnio raz w tygodniu to chyba nie

> jest jakieś zadanie ponad siły?

Obecnie jest - leniwy się zrobiłem hehe.gif

Pamiętam, że daaawno temu, jak miałem pierwszy samochód prowadziłęm podobną tabelkę hehe.gifblush.gif

Napisano

> Oto wyniki:

Najbardziej mi się podoba pozycja 60. zlosnik.gif Ktoś zmarnował mnóstwo swojego czasu na stacji tylko po to, aby w baku było "do pełna". pad.gif

Napisano
  • Autor

> Dla mnie tak. Trzeba mieć ww. by prowadzić takie zestawienie.

Bez przesady zlosnik.gif

> Wystarczy mi rozbudowana tabela dot. opłat za dom i media

A ja akurat tutaj nie widze potrzeby prowadzenia buchalterii - wydatki notowałem pilnie dopuki trwała budowa, potem dałem sobie spokój. zlosnik.gif

> Pamiętam, że daaawno temu, jak miałem pierwszy samochód prowadziłęm

> podobną tabelkę

Ja zacząłem od drugiego i konsekwentnie się tego trzymam. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Najbardziej mi się podoba pozycja 60. Ktoś zmarnował mnóstwo swojego

> czasu na stacji tylko po to, aby w baku było "do pełna".

To już nie za mojej "kadencji" - ale jest to kwestia chęci zatankowania na konkretnej stacji najprawdopodobniej. hmm.gif

Napisano

> Jako że moje byłe Stilo zaliczyło wczoraj jubileuszowe tankowanie

> (setne ), uznałem, że warto zrobić jakieś podsumowanie.

> Oto wyniki:

bow.gifbow.gif

i musze się przyznać, że jak kupiłem swojego stylowego klekota, też prowadzę takie zestawienie... powodem była chęć udokumentowania wyboru JTD, jako jedynego słusznego... biglaugh.gif

Napisano

w jakich warunkach?

miejskich?

trasa?

Napisano

Liczone bez komputra pokladowego, metoda najbardziej sprawdzona czuli ON pod korek, 200 km i znowu pod korek

- Najnizsze - 4,88 - ale to maks kapelusz, bez dotykania gazu zeby.GIF

- Najwyzsze - 11.04 w miescie, kiedy katowalem wagona po wirusie

Arytmetyczna - 7,96 co dla mnie jest wynikiem akceptowalnym palacz.gif

Napisano

104 tankowania, 59500km

Min. 5,81

Max. 8,58

Średnio 7,14 - roznicy przed i po wirusie nie ma.

Po wyczyszczeniu EGR pali mniej, niedlugo zablokuje EGR i wtedy moze bedzie jeszcze mniej.

Napisano

A ja mam wrazenie, ze po zaczopowanie egieera lekko wzroslo mi spalanie hmm.gif

Co prawda nie czyscilem go, ale przeca to nie ma znaczenia w tym momencie, kiedy i tak jest "blinkin"

natomiast mam obawy co do overboosta - chyba jednak reanimacja przyniosBa tymczasowe rozwiazanie - wczoraj znowu mi sie zalaczyl fejlur zeby.GIF

Ale zauwazylem, ze wystepuje on tylko w jednej sytuacji:

KIedy od samego poczatku motor dostaje w pyte i krece go w calym zakresie obrotow - jest git i zbiera sie tak, ze nerki zostaja na szybie

Kiedy pojade jakis czas emerycko i kolo 3 k obrotow wcisne gaz, to wtedy potrafi mi sie fejlur zapalic...

Wydaje mi sie,ze owa kompensacja nie wychodzi i mam francuza na wyswietlaczu

Generalnie nie boli mnie to, bo nie jedze w kapeluszu...ale chyba w kwietniu se wymienie na nowke sztuke

Napisano

> mi srednio wychodzi 5,5 tez MW 1.9 jtd, w trasie okolo 4,5 miasto 6,5

jak ty to robisz?

mi ostatnio w trasie spalił 6,2...fakt że po konkrecie wiało no ale jaka różnica...

Napisano

> jak ty to robisz?

> mi ostatnio w trasie spalił 6,2...fakt że po konkrecie wiało no ale

> jaka różnica...

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Mi na trasie nie bierze mniej niż 6,7, a w mieście minimum to 7,2(najczęściej jest to około 7,5).

Ale ja kapelusza nie noszę , a nawet małego bereciku.

Samochód jest od tego aby nim jeździć, a nie mierzyć zużycie paliwa.

zakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gif

Wesołych świąt życzę wszystkim.

Napisano

> A ja mam wrazenie, ze po zaczopowanie egieera lekko wzroslo mi

> spalanie

> Co prawda nie czyscilem go, ale przeca to nie ma znaczenia w tym

> momencie, kiedy i tak jest "blinkin"

U mnie nadal pojawia sie poszarpywanie - po czyszczeniu. co prawda nie tak czesto ale zawsze - stad decyzja od zaslepieniu.

> Kiedy pojade jakis czas emerycko i kolo 3 k obrotow wcisne gaz, to

> wtedy potrafi mi sie fejlur zapalic...

U mnie tak bylo (rowna jazda na 5. biegu, 3000 obr, but i blad) - po przedmuchaniu sprezonym powietrzem blad sie nie powtorzyl ale i tak wymienilem.

> Wydaje mi sie,ze owa kompensacja nie wychodzi i mam francuza na

> wyswietlaczu

Przy "pelnym bucie" wystarczy ze zawor minimalnie sie przyhaczy = spozni z reakcja i przekroczenie limitu cisnienia doladowania gotowe.

Napisano

> jak ty to robisz?

> mi ostatnio w trasie spalił 6,2...fakt że po konkrecie wiało no ale

> jaka różnica...

to strasznie duzo mi nigdy poza 5 n trasie nei wychodzi,jezdze spokojnie

Napisano

> to strasznie duzo mi nigdy poza 5 n trasie nei wychodzi,jezdze

> spokojnie

Mi dzisiaj trasa do Łodzi i zpowrotem 400km średnia 9.9l/100km palacz.gif średnia predkość całej trasy 111km/h grinser006.gif.

Napisano

> Mi dzisiaj trasa do Łodzi i zpowrotem 400km średnia 9.9l/100km

> średnia predkość całej trasy 111km/h .

Ja juz nie wiem co mam mysleć o swoim pali różnie w zależności chyba od nastroju. Rano wracałem od rodziców i na odcinku 15 km przy max 110 na równej i pustej szosie spalił 5,7 potem wjazd na autostradę i równo 140 na odcinku 50 km, spalanie 6.2! W miescie są dni, że potrafi pokazac ponad 8 przy dośc spokojnej jeździe a są takie, że mieszczę sie w 6 ciu? Mam takie wrażenie, że auto pali normalnie przy większych obciazeniach i dużo za duzo przy delikatnej jeździe. Chciałem się jeszcze zapytać, czy jak JTD jest rozgrzany i pracuje na biegu jałowym to spaliny wyraznie smierdzą czy sa raczej bezwonne?

Napisano

> Ja juz nie wiem co mam mysleć o swoim pali różnie w zależności chyba

> od nastroju. Rano wracałem od rodziców i na odcinku 15 km przy

> max 110 na równej i pustej szosie spalił 5,7 potem wjazd na

> autostradę i równo 140 na odcinku 50 km, spalanie 6.2! W miescie

> są dni, że potrafi pokazac ponad 8 przy dośc spokojnej jeździe a

> są takie, że mieszczę sie w 6 ciu? Mam takie wrażenie, że auto

> pali normalnie przy większych obciazeniach i dużo za duzo przy

> delikatnej jeździe.

Podawane spalanie przez kompa pokł. jest sprawą orientacyjną. Elektronika często dziwne rzeczy pokazuje. Tym bardziej pomiar spalania nie jest odczytem faktycznie spalonego paliwa, ale IMO na podstawie ilości dostarczonego powietrza do spalania.

Chciałem się jeszcze zapytać, czy jak JTD

> jest rozgrzany i pracuje na biegu jałowym to spaliny wyraznie

> smierdzą czy sa raczej bezwonne?

No smierdzą, tzn napewno inaczej niż przy benzynce palacz.gif

Napisano

>Witam, z sąsiedniego kacika ale JTD80 KM. Tak czytam i myśle ze moje mało pali, fakt jest lżejsze. Często jeżdze do Niemiec i spalanie max 5l. przy 120-180km/g. i to na naszym paliwie bo w Zgożelcu full. Jazda mieszana 4.5l. Tankuje tylko vpower i ultimate. Raz sie naciałem na schela brał 6l.(autobahn) jedyny raz. Auto przywiozłem 02.2005r. 60 tys.km. przejechałem i mysle ze krajówka tego nie osiągnie. 20.GIF

Napisano

> spalanie max 5l. przy 120-180km/g. i to na naszym paliwie bo w

> Zgożelcu full.

a świstak siedzi i zawija te bajki w sreberko

Napisano

> spalanie max 5l. przy 120-180km/g.

Przy średniej predkości 120 km/h nigdy w życiu nie wyjdzie Tobie 5l/100km. Nie wspominając o większych prędkościach. Takie rzeczy tylko w Er.. rotfl.gif

Napisano

>Wiedziałem ze będzie ogólne poruszenie ale chociaż temat rachunków sie zmienił na spalanie, nikt mnie nie pobije, na niemieckim ON jeszcze lepiej.

Napisano

> >Wiedziałem ze będzie ogólne poruszenie ale chociaż temat rachunków

> sie zmienił na spalanie, nikt mnie nie pobije, na niemieckim ON

> jeszcze lepiej.

wiadomo że MADE IN GERMANY jest najlepsze na świecie zlosnik2.gif

Napisano

> Podawane spalanie przez kompa pokł. jest sprawą orientacyjną.

> Elektronika często dziwne rzeczy pokazuje. Tym bardziej pomiar

> spalania nie jest odczytem faktycznie spalonego paliwa, ale IMO

> na podstawie ilości dostarczonego powietrza do spalania.

> Chciałem się jeszcze zapytać, czy jak JTD

> No smierdzą, tzn napewno inaczej niż przy benzynce

SPrawdzam komputer poprzez zapisywanie dystansu i tankowaniu zawsze pod korek. Błąd pomiaru na całym baku to zawiera się w przedziale od 0 do +0,2 l/100km. Tak wiec spalanie pokazywane przez komputer jest prawidłowe. Spaliny w moim JTD często mają taki nieprzyjemnu duszący zapach, jakgdyby ON nie był do końca spalony. ALe najdzieniejsze, że nawet z butem w podłodze z niskich obrotów auto kopci minimalnie lub wcale, wiadać delikatne przydymienie tylko w nocy w swiatłach pojazdu z tyłu.

Napisano

> wiadomo że MADE IN GERMANY jest najlepsze na świecie

Mam w rodzinie 2 letni samochód kempingowy na fiacie Ducato (2.0 JTD). Pomykam nim co roku na południe Europy. O ile się nie mylę ma jakieś 80KM, a ponieważ nad kabiną ma sypialnie (ma 3m wysokości) nie rozpędza się więcej niż 130km/h.

Dotyczy to ON tankowanego w Niemczech, bo na polskim ON nie wyciąga więcej niż 120km/h (a tankuję tylko na dobrych stacjach). Więc chyba coś w tym jest... hmm.gif

Napisano

> Więc

chyba coś w tym jest...

Jest jest, niemieckie tak się np: nie pieni przy tankowaniu, nie az tak żeby "odbijało" gdy do baku jeszce naciurkasz cirka 10 litrów.

Napisano

> w jakich warunkach?

> miejskich?

> trasa?

Wlasnie, w jakich warunkach te wszystkie pomiary byly robione?

Mnie spala jakies 7,2 w miescie, duzo to to? Jezdze baaardzo spokojnie. Od czasu do czasu, sporadycznie tylko na moment daje czadu, coby turbinke obudzic.

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Mnie spala jakies 7,2 w miescie, duzo to to? Jezdze baaardzo

> spokojnie. Od czasu do czasu, sporadycznie tylko na moment daje

> czadu, coby turbinke obudzic.

podobnie, ok 7,5l/100 (max miasto odcinki krótkie 3-6 km) choć zanotowałem zużycie 5,5l/100 w trasie 1750 km przy sredniej 110km/h a minimalne na poziomie 2,9l/100 (wskazania komputera)

Napisano

> podobnie, ok 7,5l/100 (max miasto odcinki krótkie 3-6 km) choć

> zanotowałem zużycie 5,5l/100 w trasie 1750 km przy sredniej

> 110km/h a minimalne na poziomie 2,9l/100 (wskazania komputera)

z tym jak najbardziej się zgadzam...

w mieście max. 7,4l

w trasie przy ok. 110 ok. 5,5-5,8l

i dodam że komp tak bardzo nie oszukuje...

Napisano
  • Autor

> Wlasnie, w jakich warunkach te wszystkie pomiary byly robione?

Które "te wszystkie"? hmm.gif

Te z tabelki na początku wątku to 70% trasa, 30% miasto (Wrocław, Jelenia Góra).

Jeśli nie jeździ się tylko po mieście albo tylko w trasach, to trudno o rzetelne wartości osobno dla ruchu miejskiego i tras ok.gif

Napisano

> z tym jak najbardziej się zgadzam...

> w mieście max. 7,4l

> w trasie przy ok. 110 ok. 5,5-5,8l

> i dodam że komp tak bardzo nie oszukuje...

Tak, mam dokladnie to samo, w trasie przy ok 110km/h 5,5l, moze nawet troszke mniej. Mozna wnioskowac, ze ten typ tak ma wink.gif

pzdr...

/kustosz

Napisano

> mi srednio wychodzi 5,5 tez MW 1.9 jtd, w trasie okolo 4,5 miasto 6,5

-- tja... pewnie jeszcze musisz odlewac nadmiar ON powstaly w wyniku oszczednosci palacz.gif

Chyabze ktos Cie holuje, a zuzycie wynika z pracujacego na jalowych obrotach silnika...

Napisano

> -- tja... pewnie jeszcze musisz odlewac nadmiar ON powstaly w wyniku

> oszczednosci

> Chyabze ktos Cie holuje, a zuzycie wynika z pracujacego na jalowych

> obrotach silnika...

nikogo nie zmuszam zeby mi wierzyl na baku kazdym robie tys km..

Napisano

> Liczone bez komputra pokladowego, metoda najbardziej sprawdzona czuli

> ON pod korek, 200 km i znowu pod korek

> - Najnizsze - 4,88 - ale to maks kapelusz, bez dotykania gazu

> - Najwyzsze - 11.04 w miescie, kiedy katowalem wagona po wirusie

> Arytmetyczna - 7,96 co dla mnie jest wynikiem akceptowalnym

UPDATE

Przy kotlowaniu go na legnickiej stradzie z cegla na nodze wyszlo mi ... 9,7 ...

Obroty na poziomie 3800, predkosc ~190, wir zaczyna sie po przekroczeni 4k obrotow - wtedy komp potrafi wskazac nawet i 14 ...

Ale i tak jestem w szoku, bo myslalem ze prz takich obortach wyjdzie wiecej

paradokslanie wiecej siorbie przy predkosciach "przelotowych" niz tych podswietlnych palacz.gif

Napisano

Z racji tego ze jestem swiezym posiadaczem stilonka mam zapytanie do znawcow i wyjadaczy w temacie spalania i osiagow otrzymywanych z JTD 115 kucy. ( 5d jesli ma znaczenie)

Mianowicie wyszlo mi ze fura pochlania 6.4 litra srednio na setke. Przebieg 25% miasto, 75% trasa ale predkosci grubo ponad polskie przepisy.

Pytanie nr 2. Jaka jest predkosc MAX tego typu pojazdu ? To normalne ze powyzej 210 juz tak ciezko ? irked.gif

Napisano

co do samego spalania to możesz sobie sam poczytać cały temat...wychodzi z niego że pala zazwyczaj tyle ile tobie przy normalnej nieemeryckiej jazdy...

co do v maxa to Ci nie odpowiem bo jak go testowałem to był przetarty wąż od sprężarki do IC więc wyniki nie są miarodajne...pozatym MW jest cięższe nieco od 5d...ale do 185-190 licznikowych bezproblemowo się rozpędza...

licznikowe 200-210 to z tego co przeglądałem na forum to jest max dla serii z JTD 115

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.