Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra B kontra Pug 406-Wasze plusy i minusy

Featured Replies

Napisano

Więc tak-po analizie rynku aut używanych, rynku części i forów oraz osobistych jazd za kierownicą zostały dwa

Vectra B kontra Pug 406

-cena ok 20kzł co implikuje rocznik 99-00, więc oba po liftach

- silnik benzyna, 1,8 lub 2,0(gazu nie przewiduje)

-nie kombi

-koniecznie klima

-nie klepany przystanek(w opcji z polskiego salonu, ze znaną przeszłością i małym przebiegiem za ciut drożej)

-auto bedzie rocznie robić ok.10 kkm, głównie do w miare komfortowych wypadów łykendowych i wakacyjnych dla 2 osób, na miasto pozostaje koreańska padaka

-serwisowane i naprawiane będzie przeze mnie(w zakresie drobnych napraw-hamulce, elektryka,osprzęt,jakieś gumki i inne drobne popierdólki- w końcu sroce z pod ogona nie wyleciałem, troche tego przez moje ręce przeszło)

Wasze plusy i minusy, miło widziane opinie byłych lub obecnych użytkowników

P.S. decyzja tylko na te dwa, więc na Boga ,nie piszcie, "weż se golfa w dizlu"

pozdro

EDIT: oczywiście ma być CZ,ABS,ES, ale z tymi silnikami i klimą to z reguły standard

Napisano

406 jak dla mnie dużo ładniejszy, jesli częsci w takiej cenie jak do vectry to bym sie nie zastanawiał

Napisano

dla mie decyzja tylko 1

winner.gif 406

na temat serwisu się nie bedę wypowiadał bo nie miałem styczności z tym modelem na dłuzej ale takiej wygody jak w Peugeocie to napewno nie bedziesz miał w Oplu

mielismy kiedys w firmie Vectrę z 97r - po tym powiedziałem nigdy więcej opla, może wiekszość traumy jaka pozostała spowodowania była serwisem (Mangalia) ale powiedziałem że więcej nie chce na niego patrzeć. później prezes zmienił vectre na 406 Sv (3.0 SV -V6 cool.gif i to była jazda) sam powiedział ze nie myślał ze az taka różnica jest w wygodzie.

kolega na teraz 406 kombi z 97 przebieg 250kkm i nie ma większych problemów , to infrmatyk jest więc ciągle się czegoś czepia (moze mu się system zawiesza) ale tak wogólę to jest bardzo smile.gif

a tak na marginesie to myślałeś o golfie w dizlu ?

Napisano

A mi bardziej sie podoba Vectra B po liftingu, no ale kazdy ma swoj gust, a o gustach sie nie dyskutuje.

Za 20tys zl to jakbys poszukal to bys znalazl Vectre z pelnym wyposazeniem tj 4x airbag, climatronic, 4x elek szyby+lusterka boczne, szyberdach elek, czasem uda sie znalezc ksenony oryginal i do tego skora czarna.

Napisano

O pug 406 benz wiem tylko tyle, że kierowca kupił 2,0 i brał mu ogromne ilości oleju (co mogło oczywiście zużyciem silnika) i szybciutko go sprzedał wink.gif

Co do Vectry, szwagier na 1,8 125KM kombi, powoziłem nią i na pewno bym wolał od mojej Maryny waytogo.gif gdyby był to diesel wink.gif

Z zasadzie bezawaryny (kupił od znajomego z pierwszej ręki), tylko zżarło mu przewód od klimy, naprawa ok. 1000zł.

Mój typ to Vectra B 1,8 125KM - w zupełności wystarczy do dynamicznej jazdy ok.gif

Napisano

406 - chyba że lubisz rdzę to bierz Opla ;-)

Napisano

> 406 - chyba że lubisz rdzę to bierz Opla ;-)

Po FL Vectra nie była już tak bardzo podatka na rdzę. Po FL chyba już zastosowano ocynk albo i wcześniej o ile się nie myle wink.gif

Napisano

widzę, że stereotyp wciąż pokutuje u kolegi jak widzi vectrę I sprzed 96 r.

Napisano

> widzę, że stereotyp wciąż pokutuje u kolegi jak widzi vectrę I sprzed

> 96 r.

Kolega ma bezwypadkową 1998 - rant maski przód już bąbelkuje, tylne błotniki jeszcze nie.

Napisano

> Po FL Vectra nie była już tak bardzo podatka na rdzę. Po FL chyba już

> zastosowano ocynk albo i wcześniej o ile się nie myle

Po FL jest podobno zdecydowanie lepiej, ale radzę dobrze obejrzeć auto przed zakupem i pomierzyć grubość lakieru w poszukiwaniu szpachlówki ok.gif

Ja mam pogląd na 406 2.0 i Vectrę 1.8 97/98.

Ogólnie, wracając do meritum.

Dla miłośnika komfortu (zawieszenie i jakość foteli - dobrze przy tym trzymających) - Peugeot 406.

Dla miłośników twardego zawieszenia i twardych siedzeń (bardzo dobrze trzymających) - Vectra.

W każdym modelu są porównywalne silniki, więc tutaj każdy sobie coś znajdzie :-)

W każdym aucie coś się w końcu posypie, ale dramatu nie ma w żadnym.

Ostatnio wysypała się koledze skrzynia w Vectrze 1.8 - podobno to w modelu z silnikiem 1.8 dość częste -> wystarczy brać 2.0 ;-)

IMHO czego kolega pytający o auto nie wybierze, a nie będzie to przystanek albo auto ex-służbowe powienien być zadowolony.

Napisano

> Vectra B kontra Pug 406

Niedawno i ja stanąłem przed takim wyborem ale w gre wchodziły jeszcze pseudo-japończyki (i tylko diesel). Przejechałem się Vectrą i Pugiem406. Osobiście poczułem dosyć znaczną różnice i z Puzia wysiąść już nie chciałem. Teraz jestem póki co szczęśliwym jego użytkownikiem. Posiadam Kombi, ale sedanik jest poprostu piękny jeszcze do tego z delikatnym spojlerem na tylnej klapie. Kolega natomiast posiada Vectre z 97' nie skarży sie na nią, a wręcz chwali m.in za rozsądne zużycie paliwa, ale twierdzi że jednak drugi raz by jej nie kupił (może mu sie znudziła niewiem.gif )

Napisano

> Kolega ma bezwypadkową 1998 - rant maski przód już bąbelkuje, tylne

> błotniki jeszcze nie.

Znajoma ma Hondę Civic 2005 rok ma ja od nowości.Nigdy nie bita.Maska ma ok 7 bąbli na rancie,wcale nie małych.Czy to oznacza że nowe hondy rdza zeżre??? Nie ,po prostu taki egzemplarz ,więc nie powielaj durnych stereotypów.

Napisano

> Kolega ma bezwypadkową 1998 - rant maski przód już bąbelkuje, tylne

> błotniki jeszcze nie.

chyba jednak autko z przeszłością grinser006.gif skoro bąbelkuje rant maski.

Napisano

Miałem astre a teraz Vectre w tym roku będzie miała 10 lat czyli przed liftowa i rdzy nigdzie nie widzę zlosnik.gif

Napisano

> Więc tak-po analizie rynku aut używanych, rynku części i forów oraz

> osobistych jazd za kierownicą zostały dwa

> Vectra B kontra Pug 406

> -cena ok 20kzł co implikuje rocznik 99-00, więc oba po liftach

> - silnik benzyna, 1,8 lub 2,0(gazu nie przewiduje)

> -nie kombi

> -koniecznie klima

> -nie klepany przystanek(w opcji z polskiego salonu, ze znaną

> przeszłością i małym przebiegiem za ciut drożej)

co rozumiesz przez mały przebieg (realny / licznikowy)?

Napisano
  • Autor

> co rozumiesz przez mały przebieg (realny / licznikowy)?

w granicach 100kkm

nie przerobiony z 260 hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> w granicach 100kkm

> nie przerobiony z 260

to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy lepiej kupić

100kkm przerabiane z 260kkm czy uczciwe 150kkm. zlosnik.gif

chodzi mi o to, że nie warto szukać małego przebiegu, bo to przeważnie oznacza szwindelek... no chyba, że od znajomego.

Napisano
  • Autor

> to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy lepiej kupić

> 100kkm przerabiane z 260kkm czy uczciwe 150kkm.

> chodzi mi o to, że nie warto szukać małego przebiegu, bo to

> przeważnie oznacza szwindelek... no chyba, że od znajomego.

mam dokładnie takie samo podejście jak Ty

- dlatego nie dizel-(kupują ludzie którzy przewidują przebiegi+30kkm /rok), nie kombi(często służy jako ciężarówka), bezpośrednio od właściciela-zobaczysz czy cwaniaczek czy poprostu normalny gość który kupuje nowsze/lepsze

prawda jest jedna-nikt nie sprzedaje dobrego samochodu-albo coś nie tak , albo już duży przebieg

Napisano

> mam dokładnie takie samo podejście jak Ty

> - dlatego nie dizel-(kupują ludzie którzy przewidują przebiegi+30kkm

> /rok), nie kombi(często służy jako ciężarówka), bezpośrednio od

> właściciela-zobaczysz czy cwaniaczek czy poprostu normalny gość

> który kupuje nowsze/lepsze

> prawda jest jedna-nikt nie sprzedaje dobrego samochodu-albo coś nie

> tak , albo już duży przebieg

Nie no zgodzić sie z toba w żaden sposób nie mogę, jeżdże dieslę chociaż rocznie mieszcze sie w 15-17kkm/rok, a że autko kupuje na kilka latek to i tak nadpłata sie szybko zwróci (5,5l/100ON i 8,5l./100Pb i wszystko jasne) do tego jednak diesla łatwiej później sprzedać, do tego kombi chociaż nie woże towarów, a psa albo wózek dziecinny, wyjazd na wczasy to bajeczka w kombi. Znam jeszcze wiele osób których przebiegi diesla nigdy nie przekroczyły 15kkm/rok, więc nie przesadzaj że jak diesel to od razu dobity dojechany i woził ciężki towar bo to bzdura.

Napisano

musisz sobie uswiadomic ze to nie kupno nowego auta wiec porady typu kup srebrne 406 w sedanie z silnikiem 1.8 i alu 16" sa nie na miejscu ja radze Ci szukac obu tych aut i jak sie znajdzie cos ciekawego to brac bo inaczej mozesz szukac do usranej smierci

Napisano

Rodzice mają Vectre 2,0 DTl po liftingu. Moje odczucia wobec tego auta: wykończenie jest oki, fotele świetnie trzymają, silnik mało pali tylko jedynie ciągle coś przy zawieszeniu trzeba robić bo szybko się wybijają tuleje i inne pierdoły. A 406 może i fajny, ale ciężko to później będzie sprzedać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.