Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Toyota Fortuner 2.7l (SUV)

Featured Replies

Napisano

cimg3280.jpg

cimg3259n.jpg

W koncu po zajezdzaniu Seat Leon 1.2l Ecodrive na EU drogach powrocilem do hmm.gif bardziej odpowiadajacych mi aut.

Toyota Fortuner chyba jest jednym zmoich bardziej ulubionych SUV. Nie potrafie tego wytlumaczyc dlaczego ale ...to

polaczenie "twardosci" i wygladu (tough built).

Czym wlasciwie jest Fortuner?idea.gif

Pewnie ludzie mpojej daty pamietaja jeszcze Toyta HiLux Surf.niewiem.gif. Widzialem ich chyba z 3 w D i A.

Fortuner jest wlasciwie tym samym. Rama, przod, bok, silnik i 95% czesci to HiLux, reszta - design Lexus-awink.gif.

Obecnie auto jest wyjsciowym SUV Made by Toyota na wielu rynkach.

Tania, twarda i niezniszczalna

W zasadzie taka jest i na tym mozna by ten post skonczycgrinser006.gif.

Niestety tej generacji Fortuner u mnie w Oz nie ujrzybuu.gif. Ile razy jednak praca czy wakacje rzuca mnie w inne rejony to

Fortuner jest jednym z moich ulubionych aut. Jest wygodny, ma duze lusterka, siedzi sie jak w malym autobusie, nie zle prowadzi sie na asfaltowych drogach

a przy tym jest prawdziwym 4x4 no i jest cholernie taniwaytogo.gif

cimg3235v.jpg

cimg3236i.jpg

cimg3428u.jpg

Wyglad

Jak zawsze zalezy - kazdy ma inny gust. Dla mnie ten Lexus dla ubogich widoczny jest z tylu.[banan]

cimg3286a.jpg

Przod i bok sa masywne ale juz widac linie HiLux.

cimg3545j.jpg

cimg3252i.jpg

Silnik

Toyota wrzuca silniki znane z HiLux do Fotuner. Wersja bazowa to 2.7l 4 cylindry i mocy 118kW - 158KM dla myslacych inaczej.

Do tego dochodzi jeszcze 4.0l V6 - 175kW oraz wiem ze istnieje Diesel ale nigdy tym nie jezdzilemlizak.gif

cimg3261z.jpg

Auto jest ciezkiehmm.gif. 2.7l owszem porusza to ale 0-100 km/h trwa wieki - 12sec. V max fabryczna to niby 170 km/h

Najszybciej jak udalo mi sie to rozhustac na 2.7l to GPS 168 km/h.hmm.gif, przy czym osiagniecie tej V zajmuje doooobrepad.gif30-35 sec

1/2 min dla myslacych inaczejwink.gif

Patrzac na 2.7l widac ze tu jednak nie zabardzo pasujehmm.gif. Kupa miejsca.

cimg3262b.jpg

Jednak 2.7l jest tak prosty w obsludze i tak powszechen sa wersje tego silnika (np Camry) ze byle kowal na jakies wiosce czy to w bush-u

czy na pustyni, nie zaleznie od kontynentu. Patrzac na rynki docelowe auta - rozwiazanie perfekcyjneok.gif

cimg3253s.jpg

Nocleggrinser006.gif

Przy prawie 5 metrowej dlugosci nadwozia nic dziwnego ze ilosc miejsca w srodku jest zadawalajaca. Wiem z autopsji ze nawet kolega

kolega ktory ma 197cm moze sobie znalesc wygodna pozycje do drive.gif

cimg3254b.jpg

Na ikonka_photo2.gif siedzenie ustawione na ponad 6 stop wysokosci (185 cm wzrostu w starych pieiadzachzlosnik.gif).

Patrzac na tyl ilosc miejsca na nastepne 3 osoby (o ile silnik nie zdechnienono.gifzlosnik.gif)

cimg3255sb.jpg

Oczywiscie siedzenia sa skaldana i przesuwane jak w kazdym SUVold.gif

cimg3256n.jpg

Dzrzwii otwieraja sie szeroko - prawie pod katem 90 stopni

cimg3544.jpg

Jedynym minusem to ze siedzenia z tylu sa za niskie i dluzsza jazda z tylu moze byc ciut meczaca dla pasazerow.

Z tylu znajduja sie 2 dodatkowe skladzane siedzenia ale sa one raczej wyjsciem dla dzieci badz koniecznoscia

przewiezienia dodatkowych 2 osob na krotkim - i to bardzo - dystansie.

unledfvt.jpg

Niestety przez to ze SUV jest wersja 7 osobowa, te dwa skladane siedzenia zabieraja przestrzen bagaznika.

Moze on wydawac sie duzy ... ale kiedy wlozy sie pare rzeczy to ... poprawka - kiedy probuje wlozyc sie pare rzeczy zlosnik.gif

to niestety jest to niewykonalne.buu.gif Mimo ze bagaznik jest dosc gleboki, i tylne siedzenia sie skladaja (ale nie daja

calkowicie plaskiej powierzchninono.gif) to 3 rzad siedzen ogranicza szerokoscbuu.gif.

cimg3546.jpg

unled1eu.jpg

Auto ma duza ilosc schowkow - moze nie ilosciowo ale pod wzgledem powierzchni przedmiotowhmm.gif - z reszta przeniesione

zywcem z HiLux.

Srodkowa konsola moze sie podobac(znow kwestia indywidualnego gustu001.gif)

cimg3266o.jpg

1l butelki Coke, czy format A4 latwo znajdzie miejsce zeby byc przewozonym.

cimg3265s.jpg

Jazdadrive.gif

O przyspieszeniu juz wspominialemhmm.gif. Jazda po drogach asfaltowych przez to ze auto jest na ramie nie jest tak wygodna

jak w EU SUV'shmm.gif (e.g Tiguan). Czuc nierownosci drogi,nadwozie sie kolysze przy braniu zakretow przy wyzszej V

(nie ze przy 4 cyl 2.7l da sie jakas V rozwinacpalacz.gif). Wszystko to jest nagrodzone przy drogach z piasku czy kamieni.

Jezdzilem 120Km/h po ciut utwardzonej piaskowej drodze i Fortuner jest bardzo stabilnym autem, wygodnym dla pasazerow.

cimg3429b.jpg

Minusem jest 4 stopniowa (chyba Toyota jeszcze czysci jakies niedobitki magazynowpad.gif) automatyczna skrzyniabuu.gif

Nie ze zle zmienia - ale przypomina mi moja stara Corolla - oj taka niezdycydowana mulher.gif

cimg3363b.jpg

No wiec drive.gif. 50km/h 3 bieg, 80 km/h 4 - yyy 3, yyy 4. Okay zdecydowala sieyay.gif. Przydala by sie funkcja manualnej zmiany

biegow. Coz jednak cena i rynek dyktuje jedyne logiczne rozwiazanie - jej brakfoch.gif.

Podsumowanie

Fortuner jest jak SMEG grinser006.gif

FAB28R3-(A).jpg

... czyli mnie sie podobawaytogo.gif ale jest jak Camry - "white goods". Nudna az do bolubuu.gif, trwala (HiLux), tania, dobrze wykonana

ale o bardzo plastikowej kabinie ... no i jak lodowka - popularna -obecna w kazdym domu (no prawie ... )

cimg3536v.jpg

Czy bym ja kupil?hmm.gif Mysle ze wersje 4.0lV6 tak. Warta kazdego centawaytogo.gif

cimg3250s.jpg

Czy to auto na EU drogihmm.gif? Mysle ze po malej modyfikacji taki tani SUV przydalby sie rowniez w EUhmm.gifniewiem.gif...

ikonka_photo2.gif i text by Oziwazniak.gif

Napisano

Konsola lata 80'te... Plastiki wyglądają na niemiło twarde. Jakość wykończenia wnętrza w Toyocie jest coraz gorsza.

Napisano

Uwielbiam czytać Twoje testy ok.gif

Napisano

> Dlaczego ma kierownicę po właściwej stronie?

Emiraty Arabskie

Napisano

Odbiegając od tematu...

Czytając Twoje posty, a właściwie oglądając zdjęcia, strasznie się dołuję, porównując je z rzeczywistością zza okna sick.gif

Napisano

> Odbiegając od tematu...

> Czytając Twoje posty, a właściwie oglądając zdjęcia, strasznie się dołuję, porównując je z

> rzeczywistością zza okna

Odbiegając od tematu - nie wyglądaj przez okno.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego ma kierownicę po właściwej stronie?

Po nie wlaciwejzlosnik.gif - jak juz ktos wspomnial - LHD. Patrz rejestracja

cimg3251s.jpg

U mnie tego nie kupi ...buu.gif

Napisano
  • Autor

> Konsola lata 80'te...

Nie z HiLux ad 2006fly.gif

Plastiki wyglądają na niemiło twarde.

latwe do czysczeniazlosnik.gif

Jakość wykończenia wnętrza w Toyocie

> jest coraz gorsza.

a z tym to prawda. Jednak porownujac np do boga EU - VW to jest nie porywnywalnie wysoka. Przynajmniej potrafi przetrwac 60 k km i okna sie zamykaja, palacz.gif ...

Napisano

> U mnie tego nie kupi ...

Moi znajomi mają antycznego już 4runnera - ma pewnie z 15 lat. Zero problemów - jeżdżą nim na spore wyjazdy (bo akurat remontują dom 700 km od miejsca zamieszkania i 4Runner wozi materiały budowlane) i nigdy nie mieli żadnych problemów.

Napisano

Faktycznie - to taki Hilux z zamkniętym bagażnikiem - nawet felgi od Hiluxa ma wink.gif.

A Hiluxem (z identycznym silnikiem) miewam okazję jeździć w Azji - i faktycznie - na bezdrożach auto sprawuje się nieźle. Najprzyjemniej jeździ się nim po drogach piaszczystych. Po gruntowych - tj. jakaś ubita glina itp. jeździ się tym wrednie - strasznie skacze i wpada w nieprzyjemne wibracje. Asfalt - jeździ się tyle, na ile pozwolą (szutrowe) opony.

Napisano
  • Autor

> Moi znajomi mają antycznego już 4runnera - ma pewnie z 15 lat. Zero problemów - jeżdżą nim na spore [...]

U mnie dalej tego troche jezdzi. Jeden facet ma juz ponad 800 k km i mowi ze kupi nowa jak ta zdechnie ... fly.gif. W koncu dal ja synowi na 16 urodziny jako pierwsze auto. ... TO bylo dwa lata temu. Z tego co sie orientuje to dalej drive.gif.

Niesety dzis auto jest robione na 6 lat a nie 15 ,,,pad.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> A Hiluxem (z identycznym silnikiem) miewam okazję jeździć w Azji - i faktycznie - na bezdrożach

> auto sprawuje się nieźle. [...]

Jezdziles Vigo893goodvibes.gif? (czy HiLux)?

Napisano

> Niesety dzis auto jest robione na 6 lat a nie 15 ,,,

Przesadzasz, nadal są porządnie robione auta. Żeby nie szukać długo - Subaru.

Napisano

> [...]

> Jezdziles Vigo? (czy HiLux)?

Hilux '07 - do tego w bieda-wersji. Korby, z przodu "kanapa" na półtora człowieka (nawet dwóch małych się nie zmieści), z luksusów A/C i 4 koła wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przesadzasz, nadal są porządnie robione auta. Żeby nie szukać długo - Subaru.

Zarujeszzlosnik.gif. Subaru - jak i dla wielu skonczylo sie tuhorse.gif

subaru-liberty.jpg

Kupujesz auto oczami - fly.gif ... a tego po prostu nie kupilemfoch.gif. Dopoki desing nie powroci do starej tradycji to nie zaleznie jaka Q wykonania ludzie ktorzy juz kiedys wydali $$$ w salonie Subaru do niego nie powroca .... Subaru zeby utrzymac 50,000 sprzedazy nowych aut u mnie rocznie sie zeszmacilo i weszlo na rynek flotowy bo klient indywidualny ...ucieklfly.gif przerazony tym ze zamiast auta kupuje wyglad lodowki- pardon Camry ...

2010-subaru-legacy.jpg

Napisano

taaaa Forester 2.5T 2008 rok. Wymieniona przy 63 tyś km przekładnia planetarna + łożyska w skrzyni, a przy 57 tyś km padło sprzęgło. Wszystko w środku się tłucze , tulejki na wahaczach nie wytrzymują naszych wspaniałych dróg.. Może taka sztuka się trafiła.

Napisano

> a przy 57 tyś km padło sprzęgło

Słyszałem właśnie, że sprzęgła w Foresterach szybko padają. Subaru się tłumaczy nie umiejętnym obchodzeniem się z autem.

Napisano

> Słyszałem właśnie, że sprzęgła w Foresterach szybko padają. Subaru się tłumaczy nie umiejętnym

> obchodzeniem się z autem.

w "moim" przypadku to sprzęgło jestem w stanie przeboleć, autem jeździ kilku kierowców. Ale ta przekładnia + łożyska mnie rozwaliły. No i te słabe elementy gumowe w zawieszeniu.

Napisano

> w "moim" przypadku to sprzęgło jestem w stanie przeboleć, autem jeździ kilku kierowców. Ale ta

> przekładnia + łożyska mnie rozwaliły.

To prawda - w porządnym samochodzie coś takiego nie ma prawa się zdarzyć.

Napisano

> To prawda - w porządnym samochodzie coś takiego nie ma prawa się zdarzyć.

ma prawo.. ale nie przy tym przebiegu. I do tego auto jeździ głównie po mieście i w trasach. Terenu to ono nie widzi wcale.

Napisano

> taaaa Forester 2.5T 2008 rok. Wymieniona przy 63 tyś km przekładnia planetarna + łożyska w skrzyni,

> a przy 57 tyś km padło sprzęgło. Wszystko w środku się tłucze , tulejki na wahaczach nie

> wytrzymują naszych wspaniałych dróg.. Może taka sztuka się trafiła.

moj forek MY08 2.5 N/A przekroczyl 80kkm i niczego poza olejami i filtrami nie dotknalem

stary forek MY99 sprzedany przy ponad 200kkm takze bez najmneijszych problemow

outback MY05 nakrecil w mioch rekach 80kkm - ostatnio klocki musialem zmienic 270751858-jezyk.gif

PS. wszystkie na LPG

Napisano

Brzydal. Czy Toyota zrobi kiedyś ładne auto? frown.gif

Macie tam trochę tych VW Tiguanów? To jest nie dość że piękne,

to i wytrzymałe. Ciekawe jakby to zagrało w buszu smile.gif

Napisano

> moj forek MY08 2.5 N/A przekroczyl 80kkm i niczego poza olejami i filtrami nie dotknalem

> stary forek MY99 sprzedany przy ponad 200kkm takze bez najmneijszych problemow

> outback MY05 nakrecil w mioch rekach 80kkm - ostatnio klocki musialem zmienic

> PS. wszystkie na LPG

Dlatego mówię, że może się taka sztuka trafiła.

Napisano
  • Autor

> Brzydal. Czy Toyota zrobi kiedyś ładne auto?

To nie ma byc piekne tylko praktyczne001.gif

> Macie tam trochę tych VW Tiguanów? To jest nie dość że piękne,

> to i wytrzymałe.

Duuuzo - ale przeciez to jest do uzytku w miescie a nie na bushfly.gif. Przeciez to jest softroader a nie auto na ramie z dyfem i 4x4hmm.gif jak 4tuner.

Ciekawe jakby to zagrało w buszu

na jakies polnej drodze to jedzie - tak i jak reszta RAV4,X-Trail etc... ale na jakies wyprawy tam gdzie HiLux wjedzie to mozesz zapomniec...

Napisano
  • Autor

> Przynajmniej powodujesz jakieś reakcje. Mój test został zignorowany: [..]

Bo ty sie Lincoln-em woziszwink.gif a ja Toyota dla luduzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> taaaa Forester 2.5T 2008 rok. Wymieniona przy 63 tyś km przekładnia planetarn[...]. Może taka sztuka się trafiła.

To jest ciekawehmm.gif. Jednak Subaru sie trzyma w rankingach bezawaryjnosci a reprezentacja jest nieporownywalnie wieksza u mnie niz w EUhmm.gif. Jakos nie czyta, slyszy sie o wiekszych klopotach Forester. Owszem byly znane problemy z Diesel - (mozliwe ze nie lubi naszej temperatury w jakiej ma pracowaczlosnik.gif) ale zawieszenie niewiem.gif.

Chyba egzemplarz - za duzo Sake sie napilizlosnik.gif....

Napisano

> Przynajmniej powodujesz jakieś reakcje. Mój test został zignorowany

przesadzasz, bardzo fajnie mi się go czytało ok.gif tak jak zresztą ten od OZI ok.gif

dla Was obu claps.gif, choć 4runner jest wyjątkowo paskudny, jak z zew. tak i wew. - w życiu bym go nie kupił, ale to moje zdanie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

[...] wyjątkowo paskudny, jak z zew. tak i wew. - w życiu bym go nie

> kupił, ale to moje zdanie

Jak by byl w cenie Dacia Duster to bys kupilzlosnik.gif.

A tak OT to jesli bym w EU mieszkal to widze to jako idealne rozwiazanie... Juz wiem dlaczego lud sie odwraca od "znanych" marek i idzie na "tanioche"001.gif

Napisano

> Bo ty sie Lincoln-em wozisz a ja Toyota dla ludu

Ten Lincoln to zwykły Ford Edge z inna naklejka smile.gif

Napisano

> przesadzasz, bardzo fajnie mi się go czytało tak jak zresztą ten od OZI

> dla Was obu , choć 4runner jest wyjątkowo paskudny, jak z zew. tak i wew. - w życiu bym go nie

> kupił, ale to moje zdanie

Dziękuje smile.gif

A ta Toyota tez mi sie ni podoba, ale w kraju gdzie wszędzie piach i bez wysokiego zawieszenia i porzadnego napędu na 4 nie przezyjesz, taka Toyota ma sens.

Napisano

> Chyba egzemplarz - za duzo Sake sie napili....

Możliwe zlosnik.gif

Napisano

> Toyota Fortuner chyba jest jednym zmoich bardziej ulubionych SUV. Nie potrafie tego wytlumaczyc

> dlaczego ale ...to

> polaczenie "twardosci" i wygladu (tough built).

> Czym wlasciwie jest Fortuner?

podoba sie i gdybym mial pieniadze to bym kupil grinser006.gif

nawet z tym dychawicznym 2.7 hehe.gif

Napisano

> podoba sie i gdybym mial pieniadze to bym kupil

> nawet z tym dychawicznym 2.7

Niestety w Polsce jest dostępny tylko jej większy brat - Land Cruiser:

http://www.toyota.pl/cars/new_cars/land_cruiser/index.aspx

Ale za to silniki są lepsze - 3.0D4D, 4.0V6 i 4.5D4DV8

Napisano

Taaak, szczególnie doładowane silniki 2,5 l - znasz taki w którym UPG wytrzymała do 100kkm?? Ja nie grinser006.gif

Albo silniki diesla - też "słyną" z bezawaryjności. biglaugh.gif

Napisano

> Taaak, szczególnie doładowane silniki 2,5 l - znasz taki w którym UPG wytrzymała do 100kkm?? Ja nie

> Albo silniki diesla - też "słyną" z bezawaryjności.

Czyli jednak tylko Lexus został z niezawodnymi samochodami na rynku? A i ten się też psuje - nowy HS 250h podobno się sypie.

Napisano

> Jak by byl w cenie Dacia Duster to bys kupil.

w życiu. Dustera też bym nie kupił. Jak zobaczysz specyfikację to te wszystkie "tanie" auta w jakiejś specyfice takiej, że można jeździć, już tak tanie nie są. Ale to taki mały OT grinser006.gif

powiem inaczej, jest to swojego rodzaju Time machine, cofa Cię do pięknych lat 90tych ta toyota grinser006.gif

Napisano

> A ta Toyota tez mi sie ni podoba, ale w kraju gdzie wszędzie piach i bez wysokiego zawieszenia i

> porzadnego napędu na 4 nie przezyjesz, taka Toyota ma sens.

no to prawda, okolice ma wręcz idealne dla aut 4x4, ale mogłyby do tego jeszcze jakoś wyglądać hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.