Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marelli SELESPEED CFC328F albo Marelli SELESPEED CFC328

Featured Replies

Napisano

Co to jest, jak to działa?

Zakładam, że jest to manual zautomatyzowany, ale może się mylę?

Bardzo się psuje?

Warto kupić autko z tym czy lepiej i taniej będzie się trzymać z daleka?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Bardzo się psuje?

Pozdrawiam BAS

Ze selespeedem jest tak jak z komunizmem. Sprawdza się tylko w teorii. 

Napisano

Zapomnieć. Nie wnikać. Nie szukać.

Napisano
  • Autor

Jakieś konkretne wady? W Stilo Selespeed był i ludzie jakoś żyli.

Pozdrawiam BAS

Napisano

hmmmm regularna zmiana oleju wplywa na dzialanie skrzyni biego selespid. Pozatym skrzynia swiruje przy niskich predkosciach np dojazd do krzyzowki. Lub zduszenie auta hamulcem i but...(doswiadczenia w bravo II) lubi swirowac osprzet. Sterownik. Pompa...jezeli masz awarie silnika tzn jakis blad lubi skrzynia zdechnac. Tzn tryb awaryjny. Czula na sprzeglo tzn jego zuzycie. Jezeli bedzie juz prog minimalny odczujesz to jadac. ( Szarpanie) nie wiem jak wyglada sytuacja ze skrzyniami z abarth 500 bo podobno sa wzmocnione...w chwili wolnej sprawdze oznaczenie jakby co. Darkooo mial stilo 2.4 z automatem zapytaj o doswiadczenia...

Napisano
  • Autor

Darkooo mial stilo 2.4 z automatem zapytaj o doswiadczenia...
Jego doświadczenia czytałem, ale w Stilo była Marelli SELESPEED CFC209F Automatic Gearbox czyli inny model skrzyni.

Skrzynie, o które pytam, są instalowane w Chrysler/Lancia Ypsilon, Musa, Fiat 500, GP/Evo, Idea, Panda.

Autko ma jeździć 2x1,5km dziennie w ruchu miejskim.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jakieś konkretne wady? W Stilo Selespeed był i ludzie jakoś żyli.

Pozdrawiam BAS

Chcesz ,,jakoś żyć'' czy używać samochód ciesząc się nim? 

Napisano
  • Autor

Chcesz ,,jakoś żyć'' czy używać samochód ciesząc się nim? 

Autko dla kobiety znajomego, musi wyglądać. Poprzednio był smart ze zautomatyzowaną skrzynią.

Autko musi być trendii/dżezii, musi się dobrze prezentować.

Później kobieta będzie się zastanawiała dlaczego to się ciągle psuje i drenuje kieszeń - chodzi o to, żeby ten aspekt zminimalizować.

Pozdrawiam BAS

Napisano

hmmmm regularna zmiana oleju wplywa na dzialanie skrzyni biego selespid. Pozatym skrzynia swiruje przy niskich predkosciach np dojazd do krzyzowki. Lub zduszenie auta hamulcem i but...(doswiadczenia w bravo II) lubi swirowac osprzet. Sterownik. Pompa...jezeli masz awarie silnika tzn jakis blad lubi skrzynia zdechnac. Tzn tryb awaryjny. Czula na sprzeglo tzn jego zuzycie. Jezeli bedzie juz prog minimalny odczujesz to jadac. ( Szarpanie) nie wiem jak wyglada sytuacja ze skrzyniami z abarth 500 bo podobno sa wzmocnione...w chwili wolnej sprawdze oznaczenie jakby co. Darkooo mial stilo 2.4 z automatem zapytaj o doswiadczenia...

Ile zrobiłeś kkkm tym Bravo ?

Odnośnie zmiany pytałem w 3 ASOm, twierdzą, że się nie wymienia. Wymiana jest dość skomplikowana, bo trzeba odsysać płyn i robić ustawienia serwa.

Napisano

Bardzo się psuje?

Pozdrawiam BAS

Najbardziej to ona się psuje na forach internetowych, bo wszyscy Ci napisza, żeby nie kupować, psuje się itd. Tak na prawdę sam szukałem opinii nt selespeeda i było mnóstwo osób co powtarzało zasłyszane opinie, ale praktycznie nikt takiej skrzyni nie posiadał i nie umiał wskazać wad :)

Mam kolegę w ASO Fiata, powiedział mi, że mieli jeden przypadek problemu ze skrzynia i to podobno może się stać, że skrzynia się rozszczelniła, przez co nie trzymała ciśnienia płynu. Jest firma w pl, co to regeneruje i robi komplesowo uszczelnienie, koszt kilkaset zł.

Pytałem też w innym ASO, gdzie byłem na przeglądzie nie narzekali na nią.

Moja ma 160kkm, jak ostatnio sprawdzałem ostatnio to miała przeszło pół mimiona razy wciśnięte sprzęgło :0, jak na razie ma się dobrze. Skrzynia jest specyficzna i może nie wszystkim pasować. Biegi zmienia wolno i nie ma idealnej płynności hydraulika, ale za to auto pali mniej niż przy manualu trudniej też zajeździć sprzęgło - co przy Fiacie istotne :)

Dla mnie osobiście dobrze się z nią jeździ po mieście, na trasie wolałbym bym inną skrzynię.

Napisano

Autko dla kobiety znajomego, musi wyglądać. Poprzednio był smart ze zautomatyzowaną skrzynią.

no  więc  skoro  sam  odpowiedziałes  na  niepostawione  pytanie  to  po  jaką  cholere  trujesz  na  forum  ? :D 

przecież wiadome  jest  ze  i  tak  kupi  i  sie  później  bedzie  zastanawiac dlaczego  sie  psuje  :D 

Napisano
  • Autor

no  więc  skoro  sam  odpowiedziałes  na  niepostawione  pytanie  to  po  jaką  cholere  trujesz  na  forum  ? :D 

przecież wiadome  jest  ze  i  tak  kupi  i  sie  później  bedzie  zastanawiac dlaczego  sie  psuje  :D 

Dlatego, że nie jestem obiektywny, nie trawię zautomatyzowanych manuali, nawet DSG mi nie podchodzi, chociaż trzeba przyznać, że kultura pracy DSG jest niezła.

Być może w segmencie, w którym jest Fiat500 wszystkie autka mają takie wynalazki i ta skrzynia jest najmniejszym złem?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mam klienta co ma Puga 3008 ze zautomatyzowanym manualem nalot 220 000km i chodzi to bez zarzutu. Kilku znajomych ma/miało stare Stilo Abarthy i również przy przebiegach rzędu 160-200k km Selespeed działał. 

Napisano

Autko musi być trendii/dżezii, musi się dobrze prezentować.

Później kobieta będzie się zastanawiała dlaczego to się ciągle psuje i drenuje kieszeń - chodzi o to, żeby ten aspekt zminimalizować.

Mało kto wie, że skrzynie manualne zautomatyzowane w Mercedesach (np. C-klasa albo Sprinter a i Smart pewnie też) jeśli chodzi o mechanizm zmiany biegów opierają się na tym samym włoskim rozwiązaniu. Na płycie elektroniki jest nawet scalak noszący oznaczenia Selespeed :) Działa to słabo albo nie jest jakoś specjalnie awaryjne.

Napisano

ajbardziej to ona się psuje na forach internetowych, bo wszyscy Ci napisza, żeby nie kupować, psuje się itd. Tak na prawdę sam szukałem opinii nt selespeeda i było mnóstwo osób co powtarzało zasłyszane opinie, ale praktycznie nikt takiej skrzyni nie posiadał i nie umiał wskazać wad

Na forum alfy można od czasu do czasu spotkać posty gdzie ktoś ma problem z tą skrzynia i nikt nie potrafi nic pomóc, więc myślę że problem jest w tym żeby mieć mechanika który w razie czego sobie poradzi z tą skrzynią, a ja np. takiego nie znam więc przy zakupie alfy również unikałem takich z tą skrzynią.

Napisano

Na forum alfy można od czasu do czasu spotkać posty gdzie ktoś ma problem z tą skrzynia i nikt nie potrafi nic pomóc, więc myślę że problem jest w tym żeby mieć mechanika który w razie czego sobie poradzi z tą skrzynią, a ja np. takiego nie znam więc przy zakupie alfy również unikałem takich z tą skrzynią.

Tak jest z każdym autem. Skoro poradziło sobie małe ASO (które już nawet nie jest ASO) to nie rozumiem, dlaczego nie poradzi sobie bardziej kumaty mechanik, nie mówiąc już o seriwsach wyspecjalizowanych w danej marce. W wieszości wystarczy wyjąć i wysłać do regeneracji naprawy. W skrajnych przypadkach można wymienić na używkę, ceny od 500zł ..