Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria na trasie w niedzielę 230 km od domu....

Featured Replies

Napisano

Witam. Tak po krótce podziele się z Wami pewnymi refleksjami.

Wczoraj ( w niedzielę) w okolicach Skarżyska padło mi auto, silnik pracował na 3 cylindrach, jechać się dało, ale jazda za ciekawa nie była, silnik nie wkecał się na obroty, świrowała skrzynia biegów (automat), więc starałem się znaleźć jakiegoś mechanika przy trasie....

Zatrzymałem się przy komisie samochodowym i dostałem namiar na mechanika, który. ew. mógłby spojrzeć na auto w nd. Podejrzewałem że padła któraś świeca, więc naprawa w sumie wydawała się być banalna...

Podjechałem tam gdzie mi kazano no i pocałowałem klamkę, na tej samej ulicy był jeszcze jeden warsztat, dowiedziałem się, że mechanika żadnego nie ma, Na końcu drogi znalazłem jeszcze jeden warsztat, zadzwoniłem pod nr z szyldu reklamowego i za chwilę wjechałem do gościa na warsztat.

posprawdzał mi wszystkie świeczki i okazało się, że są ok, po analizie innych opcji okazało się, że padła cewka wysokiego napięcia... Czyli ogólnie wydawać by się mogło, że kaplica, niedziela, przed godziną 14.00, długi weekend... Ale nie ... mechanik zaczął dzwonić po znajomych, od których bierze towar, a także po okolicznych mechanikach czy nie mają gdzieś cewki do C-klasy... tam gdzie się nie mógł dodzwonić, a była szansa, że będzie taka cewka i ktoś ją może wydać gość jeździł.... Był m.in. w Kielcach, Radomiu, Skaryszewie i Suchedniowie.... Naprawdę byłem pełen podziwu, przyjechał nawet drugi znajomy mechanik i razem kombinowali skąd nam wziąć tą cewkę... W końcu znaleźli na 30% gdzieś w okolicach Skarżyska i pojechali....

Przywieźli 2 cewki, na wypadek jakby któraś była trafiona (używki) ...

No po prostu cud.... zważywszy na to że była niedziela i długi weekend....

Byłem pełen podziwu zawziętości w sumie potem już obydwu mechaników ... Dlatego postanowiłem się podzielić z Wami wrażeniami, bo takie zachowanie jest niespotykane.... Mój mechanik nawet w sobote mnie nie chciał przyjmować jak mi coś wypadło, a znamy się parę lat...

tu zupełnie obcy człowiek traci pół niedzieli na pomoc ludziom "z drogi"

byłem u niego ok godz. 13.00 wyjechałem koło 19.00...

Na koniec gość wybrał się jeszcze ze mna na jazdę próbną, żeby sprawdzić czy wszystko jest OK...

Za wszystko skasował mnie 350 zł, wydaje mi się, że zważywszy na okoliczności i warunki to raczej ze mnie nie zdarł... jakbym wziął lawetę to by mnie duuużo więcej kosztowało ...

Oczywiście daje Wam namiar na gościa, jeżeli jest ktoś z okolic Skarżyska to naprawdę POLECAM ok.gif

Gość znajduje się w Skarżysku Kam. na końcu ul. Łowieckiej jadąc od ul. Krakowskiej....

Taki szyld ma przed warsztatem smile.gif

0420d786bfb77e49med.jpg

To tyle na temat smile.gif

Wielki, szacunek dla mechanika Jego miłej żony oraz kolegi, który przyjechał z pomocą smile.gif

Pozdrawiam i życzę każdemu, komu nie daj Boże padło by auto w trasie takiej pomocy smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

no tak... co tu duzo mowic... mercedes. matiz mi nigdy nie padł zlosnik.gif20.GIF

a na poważnie to

mialeś fuksa Paweł. ciężko o takiego gościa w dzisiejszych czasach. szacuneczek ok.gif

Napisano
  • Autor

> no tak... co tu duzo mowic... mercedes. matiz mi nigdy nie padł

hehe jak widać nawet mercedes sie psuje... od listopada zrobił prawie 50 kkm no i w końcu coś wysiadło grinser006.gif

Swoją drogą ponoć te cewki lecą przez złe świece... moje NKG miały ok 30 kkm.. dziś profilaktycznie zmieniłem na nowe....

> a na poważnie to

> mialeś fuksa Paweł. ciężko o takiego gościa w dzisiejszych czasach.

> szacuneczek

waytogo.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> Oby więcej dobrych i chętnych do pomocy ludzi Wrzucę do bazy fachur

> na Grupie Świętokrzyskiej. A nuż się przyda

waytogo.gif20.GIF

Napisano

no pelen szacunek dla gościa, nie dość ze przy niedzieli tak sie poswiecal to jeszcze poprawnie zdiagnozowal i naprawil autko.

Napisano

Miałem kiedyś podobną sytuację jak mi linka gazu strzeliła w skodzie...

Operując samym sprzęgłem i biegami dojechałem do jakiejś mieściny

i jazda szukaj mechanika - sobota po południu...

Kumplowi dali namiar na mechanika, a tam koleś mi skrzeczy,

że za 80 zł dojadę na pełnym gazie do Łodzi..

Myślę sobie całuj się Pan w nos.

Dopiero jakiś przechodzień powiedział,

że mieszka tutaj koleś, zapaleniec,

który od 15 czy 20 lat grzebie się w autach.

Za 20 zł zespawał linkę (jeździ do tej pory zlosnik.gif )

pogadał i życzył szczęśliwej podróży.

A teraz może pointa.

Jakbym się nie znał to pewnie bym zabulił te 80 zł...

A potem nie wiadomo ile jeszcze na naprawy po takiej jeździe sciana.gif

A durny "mechanik" by się cieszył...

Napisano

Mnie kiedyś gościu podholował do mechanika i nic nie chciał za holowanie.

A mechanik spiął aku z cewką na krótko i wziął tylko 10zł ok.gif

Ale innym razem znów laweciarz nie chciał słyszeć o holowaniu 40km za mniej niż 600zł - bo to niedziela i musiałem ściągać teścia, który przyjechał 150km po mnie.

Napisano

Miałeś szczęście, że trafiłeś na dobrego człowieka.

Na przyszłość - pomyśl o ubezpieczeniu z opcją assistance.

Napisano

w sumie tacy ludzie ktorzy chca pomoc zaczynaja juz nalezec do rzadkosci..... pamietam kiedys w swieta wielkanocne w peugeocie 309 chyba bodajrze padł pasek alternatora - i w siedlcach wszystko pozamykane, ale znalazl sie tez jeden dobry czlowiek - wlasciciel sklepu ktoremu chcialo sie przejechac chyba z 50km (byl u rodziny gdzies tam) zeby pomoc waytogo.gif

Napisano
brawo.gif dla mechaniora za chęci, poświęcenie i dobrze wykonaną robote grinser006.gif
Napisano
  • Autor

> Miałeś szczęście, że trafiłeś na dobrego człowieka.

> Na przyszłość - pomyśl o ubezpieczeniu z opcją assistance.

a myślisz, że nie mam?? cfaniaczek.gif

Mam Assistance z PZU. przy czym tam holowanie jest gratis przy limicie kwotowym do 600 zł...

600 zł przekłada się na km w zależności jak kto liczy... kumpel laweciarz mi mówił że ok 80-110 km bo są różne stawki.... za pozostałe brakujące km trzeba niestety płacić.....

Mechanior, który mi tą cewkę robił, znał nawet kolesia, który by tą lawetą po mnie przyjechał... Podobno niezły zdzieracz...

pozdro

Napisano

> w sumie tacy ludzie ktorzy chca pomoc zaczynaja juz nalezec do

> rzadkosci.....

Nie, tylko w coraz większym morzu pospólstwa coraz trudniej na nich trafić.

Napisano

No pełen podziwu jestem dla Pana Mechanika - to musi być fachowiec "starej daty", co nie oznacza "stary wiekiem". Mój dziadek mówił o takich - "przedwojenny człowiek". W niedzielę, długi weekend i jeszcze kumpla ściągnął hmm.gif

A w sumie za tyle godzin załatwianai to cena IMO niewygórowana.

Duże claps.gif dla tego Pana, a adres sobie na wszelki wypadek zapiszę wink.gif

Napisano

nie no respect dla mechanika... naprawde mialas w sumie duzo szczescia w nieszczesciu

Napisano

No rzeczywiśćie takich ludzi to ze świecą szukać yikes.gifok.gifclaps.gifclaps.gif

Chociaż w czasach kiedy jeździłem wynalazkiem made in Ukraina - tavrią - też w okolicach Skarżyska w niedzielę wieczorem padła mi pompa wody. Oczywiście od razu znalazłem pomoc, mimo że było po 20. Widać mechanicy ze Skarżyska to porządni ludzie 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.