Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwo/jakość/wpływa na spalanie

Featured Replies

Napisano

Zauważyliście różnicę w spalaniu tankując powiedzmy etylinę 95 na stacjach markowych i trochę gorszych ofc przy podobnym - jednakowym stylu jazdy?

Osobiście dobrze mi się jeździ na orlenowskim paliwku - mimo, że drogie i na shellu.

Jet, bp średnio, Petro najtańsze i kupiasto jest...

Niby taniej, ale przejeżdzam mniejszy odcinek drogi..

Co sądzicie?

Można też pisać o ON - markowy/no name zlosnik.gif

Napisano

Nie, wszędzie sprzedają syf.

Natomiast kolosalną różnicę zauważyłem tankując na Zachodzie. Zupełnie inne auto - większa moc, mniej pali.

Szkoda gadać...

Napisano

Oczywiscie na różnych paliwach jest inna żwawość silnika i inne spalanie.

Ale także sporo zależy od dystrybutorów.

Po pierwsze czy dobrze odmierzają.

A po drugie czy dolewają bardziej czy mniej do pełna.

Aby dobzre spr. spalanie na danej stacji, tzreba by kilka razy pod rząd zatankowac na jednej a potem kilka razy pod rząd na drugiej i dopiero porównywać.

Napisano

> Zauważyliście różnicę w spalaniu tankując powiedzmy etylinę 95 na

> stacjach markowych i trochę gorszych

Większą różnicę robią liczydła przy dystrybutorach niż jakość paliwa sick.gif

Napisano

paliwo jak paliwo ale wazny jest tez stan zbiornikow stacji ich szczelnosci i konserwacji - stad pochodzi duzo zaneczyszczen...

co do jakosc to hmm nie ma tak jasnej prawidlowosci jakosc maka...

choc co do mnijszego spalania to u mnie tak jest przy v-power 95 w stosunku do zwyklej 95 szczegolnie zima wtedy roznica do 0,3-0,4 l na km latem 0,2-0,3 na km (wskazania komputera) przy roznicy +15-20gr na litrze wychodzi praktycznie na to samo...

Napisano

W moim autku SC899ccm nie ma roznicy, ostatnio zaczalem bardziej ekonoczniej jezdzic ale tankuje tam gdzie taniej tzn na orlenie bliska, jet, jak mam daleko to BP albo zwykly ORLEN, nigdy nie STATOIl bo tam maja najdrozsze paliwo zlosnik.gif

Napisano

A ja zgoła inne mam odczucia. Kiedy wyjeżdżałem z Warszawy do Niemiec lałem 95tke na BP - spalanie było bardzo małe, tam w Niemczech zaszalałem i lałem VPOWERa100. Moc silnika zero zmian, spalanie minimalnie większe. Zrobiłem jakieś 3kkm wiec troche paliwka sie spaliło.

Nie widze roznicy w jakosci paliw w Warszawie i zagranicą.

Napisano

> Aby dobzre spr. spalanie na danej stacji, tzreba by kilka razy pod

> rząd zatankowac na jednej a potem kilka razy pod rząd na drugiej

> i dopiero porównywać.

wcale nie trzeba. Zawsze tankuje na neste i jest dobrze, kiedys sie skusilem na stacje tesco sciana.gif i autko jechalo jakbym mu ze dwie przyczepki dolozyl. A wiec sprawdzilem sobie spalanie juz po pierwszym razie

Napisano

> stacjach markowych i trochę gorszych ofc przy podobnym -

> jednakowym stylu jazdy?

zauwazylismy, u mnie na BP jest drogie paliwo ale przejeżdżam na nim ok 30 km więcej na zbiornik ok 30 litrow tankowanie, więc w sumie się opłaca

> Osobiście dobrze mi się jeździ na orlenowskim paliwku - mimo, że

> drogie i na shellu.

> Jet, bp średnio, Petro najtańsze i kupiasto jest...

> Niby taniej, ale przejeżdzam mniejszy odcinek drogi..

> Co sądzicie?

Podobno wszyscy wielcy w Pl kupują paliwa w Orlenie, tak mi jeden pracownik stacji mówił.. Ciekawe co oni tam póżniej dolewaja ze jakość rózni sie w zależności od stacji?

>

Napisano

Ostatnio sąsiad wlał mi ukraińską noPb95. Bardzo ładnie silnik na niej pracuje. Nasze paliwa - nie widzę różnicy, bo tankuję zazwyczaj na jednej stacji.

BTW widzę różnicę w gazie.

Napisano

Kiedyś jak na studiach miałem trabanta z dwusuwem (kilka lat temu) i jak jeździłem na studia do Krakowa to na trasie miałem kilka górek, jak zatankowałem na markowej stacji to trabant na górę wyjeżdżał na 3 biegu, a jak zatankowałem na prywatnej i to niejednej, to trabant wyjeżdżał na 2 biegu. Spalanie na paliwie od prywaciarza podejrzewam że było większe bo go musiałem bardziej żyłować.

A inne doświadczenia miała moja siostra co miała CC900 na wykończeniu, jak tankowała u prywaciarza albo na BP to prawie cały czas auto musiało jeździć na ssaniu, bo silnik gasł, były problemy z odpaleniem itp, jak zatankowała np na statoil lub orlenie problem znikał.

Oba przypadki były sprawdzane dziesiątki razy więc nie były to przypadkowe zdarzenia, a wniosek jest taki, że jakość paliwa lub stacji się różni, natomiast z LPG dużo zależy od przechowywania.

Napisano

Odwieczny temat biglaugh.gif

Ja zauważyłem tylko jedną różnice tankując na orlenie.

Jak zalałm pełny bak 98 do marei to silnik wyraźnie pracował z wyższą kulturą niż na 95. Koniec różnic zlosnik.gif

Napisano

ostatnio z ust mojego mechanika usłyszałem taką opinię: nie tankować do nowoczesnych diesli paliw typu ultimate, verva itp. bo mogą zaszkodzić, wystarczy zwykły, gęsty olej spineyes.gif

ja tankując bp ultimate zauważyłem trochę mniejsze spalanie

Napisano

Otóż ostatnio zalałem cały bak Vervy ON do avensisa D-4D i też nie widziałem zmian, spalania raczej bez zmian!

Nie działa już na mnie chwyt marketingowy, ani głupia świadomość że mam lepsze paliwo wlane to będzie lepiej jeździć itp.

zlosnik.gif

Napisano

Ja natomiast jeżdząc dość często na trasie Szczecin/Katowice (~680 km, 99% autostrada - A4 + Niemcy) widzę różnicę między paliwem na Śląsku i w Szczecinie. Na Śląsku jest ok. 20 gr tańsze, ale spalanie wychodzi jakieś 0,3-0,4l/100km większe niż na paliwku zakupionym w Szczecinie.

Tankuję V-Power diesel.

Trasa pokonana naprawdę bardzo wiele razy, przy praktycznie identycznych czasach/prędkościach (a zazwyczaj nawet bardziej dynamicznie jadę Sz-n->K-ce) i zawsze wyniki są zbliżone.

Podobne spostrzeżenia mają znajomi, którzy jeżdzą na trasie Katowice/Poznań.

Napisano

> ostatnio z ust mojego mechanika usłyszałem taką opinię: nie tankować

> do nowoczesnych diesli paliw typu ultimate, verva itp. bo mogą

> zaszkodzić, wystarczy zwykły, gęsty olej

Zmien mechanika grinser006.gif

Napisano

> ostatnio z ust mojego mechanika usłyszałem taką opinię: nie tankować

> do nowoczesnych diesli paliw typu ultimate, verva itp. bo mogą

> zaszkodzić, wystarczy zwykły, gęsty olej

> ja tankując bp ultimate zauważyłem trochę mniejsze spalanie

to samo powiedział mój mechanik lać najzwyklejszy olej napedwoy ale na "normalnych" stacjach. Darowac sobie vervy i inne diesle extra ...

Napisano

> to samo powiedział mój mechanik lać najzwyklejszy olej napedwoy ale

> na "normalnych" stacjach. Darowac sobie vervy i inne diesle

> extra ...

testowalem juz kilka stacji, wiele razy tankujac na tych samych stacjach roznych koncernow.

po zalaniu ON BP ultimate mam wrazenie ze silnik chodzi ciszej a spalanie spadlo. Testy na tej samej trasie, w zblizonych warunkach, rezerwa po zalaniu BP ultimate zaswiecila sie 40km pozniej.

Napisano

> testowalem juz kilka stacji, wiele razy tankujac na tych samych

> stacjach roznych koncernow.

> po zalaniu ON BP ultimate mam wrazenie ze silnik chodzi ciszej a

> spalanie spadlo. Testy na tej samej trasie, w zblizonych

> warunkach, rezerwa po zalaniu BP ultimate zaswiecila sie 40km

> pozniej.

a żeby efekt był jeszcze bardziej odczuwalny to należy stosować to paliwo nie tylko od święta. lecz ciągle go tankować waytogo.gif

Napisano

> a żeby efekt był jeszcze bardziej odczuwalny to należy stosować to

> paliwo nie tylko od święta. lecz ciągle go tankować

I tankować z tego samego dystrybutora aby wynik był najbliższy prawdy waytogo.gif

Napisano

w każdym bądź razie napewno większe ryzyko będzie tankując na małych prywatnych stacyjkach,

Napisano

ja w sumie zawsze tankuje na tej samej stacji BP na tym samym dystrybutorze ( no chyba ze ktos mi go zajmie) zeby.GIF. Jezdze na 95 i silnik ladnie pracuje na tej benzynce wiec nie mam po co testowac innych smile.gif

Napisano

> tankując powiedzmy etylinę 95

Etylinę? icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Etylina (czyli benzyna z dodatkiem etylku ołowiu) nie jest sprzedawana w Polsce już od około dziesięciu lat zlosnik2.gif

Napisano

> a żeby efekt był jeszcze bardziej odczuwalny to należy stosować to

> paliwo nie tylko od święta. lecz ciągle go tankować

tak tez robie, od jakiegos roku jezdze tylko na BP Ultimate

Napisano
  • Autor

> Etylinę?

> Etylina (czyli benzyna z dodatkiem etylku ołowiu) nie jest

> sprzedawana w Polsce już od około dziesięciu lat

Czep sie tramwaju/a zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

O wachę chodzi hehe.gif

Napisano

> wcale nie trzeba. Zawsze tankuje na neste i jest dobrze, kiedys sie

> skusilem na stacje tesco i autko jechalo jakbym mu ze dwie

> przyczepki dolozyl. A wiec sprawdzilem sobie spalanie juz po

> pierwszym razie

ja też neste staram się zawsze z tego samego dystrybutora, stacja nowa niedawno otwarta więc stan zbiorników powinien być jak najbardziej OK smirk.gif

Napisano

> to samo powiedział mój mechanik lać najzwyklejszy olej napedwoy ale

> na "normalnych" stacjach. Darowac sobie vervy i inne diesle

> extra ...

ja tam do D4D zalewalem ultimate (routex rządzi), a jak od swięta w trasie zdarzalo sie, ze bralem na innej stacji normalne paliwo, to silnik pracowal bardziej "twardo".

Napisano

> Osobiście dobrze mi się jeździ na orlenowskim paliwku - mimo, że

> drogie i na shellu.

> Jet, bp średnio, Petro najtańsze i kupiasto jest...

Uważasz, że paliwo na niebieskich stacjach Petrochemii różni się czymś od tego na Orlenie? grinser006.gif

Efekt placebo wink.gif

Napisano

> stacjach markowych i trochę gorszych ofc przy podobnym -

> jednakowym stylu jazdy?

co prawda nie na 95, tylko na alternatywnym grinser006.gif

ale różnice zauważyłem (na podstawie 122 tankowań)

279137364-spalanie.jpg

inne - (zazwyczaj markowe) głównie w trasie

post-33322-14352484230528_thumb.jpg

Napisano

> tak tez robie, od jakiegos roku jezdze tylko na BP Ultimate

dobry wybór waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.