Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

został obtrąbiony ! szłusznie czy nie ?

Featured Replies

Napisano

otóż sytuacja jest następująca :

Codziennie przechodzę sobie przez przejazd kolejowy i wczoraj zastałem bardzo dziwną sytuację drogową .

Przejazd jest często zamykany i otwierany dosłownie na kilka minut.

Wczoraj widziałem jak dwa auta jeden za dugim wjechali w uliczke , na której jest przejazd kolejowy.

Korzystając z okazji zaczeli mocno przyśpieszać , jeden równocześnie chciał wyprzedzić drugiego ( nie miał do tego prawa , bo jest tam też uliczka wyjazdowa z lewej i prawej strony ) .Kiedy zrównali sie już prawie ze sobą z naprzeciwka pojawił się duży TIR.Wyprzedzający musiał mocno hamować będąc już na środku przejazdu i chowac sie za pojazd jadący przed nim.No i zaczął trąbić i gestukulować do kierowcy pojazdu , którego chciał wyprzedzić .

Czy słusznie trąbił skoro :

1.wyprzedzał na drodze z ( powiedzmy ) skrzyżowaniami ( 2 drogi wyjazdowwe z bocznych uliczek )

2.wyprzedzał na środku przejazdu kolejowego.

spotkaliście sie z czymś takim .

Wiem ,ze KD zabrania przyśpieszania kiedy jakiś pojazd zaczyna mnie wyprzedzać , ale w powyższym przypadku to chyba nie powinno mieć znaczenia.

Napisano

Nie slusznie trabil. To jakis deb** skoro wyprzedza na srodku przejazdu kolejowego. Takie jest moje zdanie... Szkoda ze tam busted.gif nie bylo bo by slono zaplacil smile.gif

Napisano

Się wk.. to se trąbił..

Wiesz to trochę jak takie dziecko co w sklepie ze słodyczami

zaczyna tupać i krzyczeć bo nie dostało ciasteczka.

A tak poza tym to obaj kierowcy byli siebie warci.

Obaj zapewne by dostali mandat... W idealnym świecie... smirk.gif

Napisano

Tego osla co trabil to powinni powiesic za jaja zeby zaczal sopranem spiewac..

Stwarza zagrozenie na drodze i jeszcze ma pretensje no.gif

Napisano

Ech ten co wyprzedzal to jakis totalny idiota angryfire.gif

Napisano

Po pierwsze to o ile sytuacja miala miejsce na obszarze zabudowanym, to jak chyba wiekszosc ludzi zapomniala, trabienie jest zabronione. Wolno trabic jedynie w sytuacji naglego zagrozenia.

Wiec trabienie na kogos kto nam zajechal droge, spowodowal jakas niebezpieczna sytuacje, itd dopiero po wszystkim gdy juz sie zdazy wyhamowac itd, jest lamaniem przepisow.

IMHO obaj kierowcy zlamali przepisy. I obaj powinni byc ukarani.

1 za wyprzedzanie na skrzyzowaniu, przejezdzie kolejowym, oraz za bezsensowne trabienie, gdy juz wsumie nic sie nie dzialo.

2 za przyspieszanie podczas gdy byl wyprzedzany.

A co do pytania z tematu. Owszem ten co zostal obtrabiony byl winny, bo popelnil wykrocznie. Ale nie zostal slusznie obtrabiony, bo trabi sie poto aby kogos ostrzec, a nie wyladowac swoja zlosc i pokazac drugiemu ze popelnil blad.

Napisano

jak dla mnie to szkoda ze zdazyl sie schowac... pomijajac of course stres kierowcy tira... ale coz poradzic w swiecie gdzie instruktor w lekcji obok pluje sie na ciebie bo skrecajac w lewo zajales prawy pas... a jego kursant nieumie przeciez lewym jezdzic...

Napisano

> Wiem ,ze KD zabrania przyśpieszania kiedy jakiś pojazd zaczyna mnie

> wyprzedzać , ale w powyższym przypadku to chyba nie powinno mieć

> znaczenia.

Znaczy dlaczego nie powinno miec znaczenia?

Pokaz mi przepis mowiacy, ze gdy wyprzedzajacy wykonuje manewr wyprzedzania niezgodnie z prawem, to wtedy wyprzedzanego nie dotycza przepisy mowiace jak ma sie wyprzedzany zachowac.

Napisano
  • Autor

> Znaczy dlaczego nie powinno miec znaczenia?

> Pokaz mi przepis mowiacy, ze gdy wyprzedzajacy wykonuje manewr

> wyprzedzania niezgodnie z prawem, to wtedy wyprzedzanego nie

> dotycza przepisy mowiace jak ma sie wyprzedzany zachowac.

Wyprzedzał na skrzyżowaniu

Napisano

> Wyprzedzał na skrzyżowaniu

Wiem. To napisales juz wczesniej.

Ale jaki to ma zwiazek z tym, ze wyprzedzany przyspiszal.

Przeciez w prawie o ruchu drogowym wyraznie pisze, ze gdy sie jest wyprzedzanym to przyspieszac nie wolno.

Napisano

> sam na siebie trabil, ze zagrozenie na drodze jest

albo sam ocenzurował swoje przekleństwa za kółkiem. Taka AUTO-cenzura klaksonowa ideia.gif

A tak serio każdy w tej sytuacji (prócz kierowcy TIRa-czyt. kierowcy zespołu pojazdów) ma cos na sumieniu. Zresztą wyżej już koledzy wspominali o wyprzedzaniu przed/na przejeździe, na skrzyżowaniu i o przyspieszaniu.

Napisano

> otóż sytuacja jest następująca :

> Codziennie przechodzę sobie przez przejazd kolejowy i wczoraj

> zastałem bardzo dziwną sytuację drogową .

> Przejazd jest często zamykany i otwierany dosłownie na kilka minut.

> Wczoraj widziałem jak dwa auta jeden za dugim wjechali w uliczke , na

> której jest przejazd kolejowy.

Wjechali, więc domniemywam, że prędkość obu samochodów na początku uliczki z przejazdem kolejowym była mała.

> Korzystając z okazji zaczeli mocno przyśpieszać , jeden równocześnie

> chciał wyprzedzić drugiego ( nie miał do tego prawa , bo jest

> tam też uliczka wyjazdowa z lewej i prawej strony ) .

Pojazdy hamują, wieżdżają w uliczkę, zaczynają przyspieszać.

Drugi zaczyna wyprzedzać bo mu wielkość przyspieszenia pierwszego nie odpowiada.

Kiedy

> zrównali sie już prawie ze sobą z naprzeciwka pojawił się duży

> TIR.Wyprzedzający musiał mocno hamować będąc już na środku

> przejazdu i chowac sie za pojazd jadący przed nim.No i zaczął

> trąbić i gestukulować do kierowcy pojazdu , którego chciał

> wyprzedzić .

> Czy słusznie trąbił skoro :

Ja to widze tak:

Pojazd 1 miał prawo przyspieszać jeżeli wyjechał na prostą po ostrym zakręcie, skrzyżowaniu, które zmniejszyło jego prędkość znacznie poniżej dopuszczalnej. Wtedy przyspiesza sobie do prędkości docelowej, pojazd 2 (jezeli v jest dla niego za mala) zaczyn manewr wyprzedzania. W tym wypadku wina wyprzedzajacego.

Jezeli pojazd 1 utrudnial poruszanie sie po drodze pojazdowi 2 wczesniej zamulając niemiłosiernie (np szukał czegoś przy drodze, oglądał ogrodzenia itp) , to pojazd 2 przy najblizszej okazji chcial wyprzedzic marudera. 1 skonczyl podziwianie okolicy i zaczal przyspieszac w momencie kiedy 2 zaczal wyprzedzac ( manewr mial obliczony dla malej predkosci 1) to wina pana lezy po obu stronach: 1 nie dal sie wyprzedzic, 2 pchal sie na sile chociaz widzial ze 1 przyspiesza.

Moglo byc jeszcze tak ze 1 zajechal droge 2 i 2 chcial objechac 1 i zhamowac ale mu sie nie udalo.

> 1.wyprzedzał na drodze z ( powiedzmy ) skrzyżowaniami ( 2 drogi

> wyjazdowwe z bocznych uliczek )

> 2.wyprzedzał na środku przejazdu kolejowego.

> spotkaliście sie z czymś takim .

> Wiem ,ze KD zabrania przyśpieszania kiedy jakiś pojazd zaczyna mnie

A jak dopiero co ruszylem ze skrzyzowanie i mam na liczniku 10 km/h a chce jechac 50 km/h a jakis niecierpliwy zaczyna mnie wyprzedzac to mam trzymac predkosc 10 km/h ? Cos nie bardzo.

> wyprzedzać , ale w powyższym przypadku to chyba nie powinno mieć

> znaczenia.

Wielkorotnie miałem taka sytuację (szczególnie jak jezdzilem matizem), że według niektórych właścicieli starych fiest albo golfów II przyspieszalem za wolno ruszajac ze skrzyzowania (czyt 50 km/h mialem po 8 s a nie po 7,5), że trzeba było mnie wyprzedzić. Poczym za 500 m gosciu kierunek w lewo i tarasuje mi droge. Wtedy to ja trabiłem, raz nawet chcialem recznie wytlumaczyc.

Napisano

w takiej sytuacji w razie kolizji itp także kierowca wyprzedzanego auta by dostał mandat jeśli przyspieszał

niestety takie są przepisy

jeśli np wyjeżdzamy z podporządkowanej drogi w nocy w lesie i wyjedziemy wprost pod koła samochodu który jechał bez świateł to my zapłacimy mandat za spowodowanie kolizji...choć i tak nie byliśmy w stanie dostrzec auta bez świateł

ten drugi oczywiście będzie wspólwinny,brak świateł,spowodowanie zagrożenia

Napisano

ja tam zawsze zwalniam przed przejazdem a nie przyspieszam 270751858-jezyk.gif szkoda mi samochodu zeby przelatywac nim przez tory kolejowe...a koles ktory wyprzedzal na przejezdzie to jakis niezly narwaniec

Napisano

Prawda jest jedna. Obaj by dostali po mandacie.

Ostatnio znajomy jadac lewym wjezdzal na zaczynajacy sie pas do skretu w lewo, a gostek ze środkowego pasa go z prawej wyprzedził zeby sie wcisnac przed niego i go przerysował. Oczywiscie mundrole z policaja przyjechały i obu mandat wypisały. Jednemu ze zajechał droge a drugiemu że nie przewidział że ten drugi mu zajedzie droge @#$%@$#%@^ klotnia.gifniewiem.gif

Wniosek taki żeby sie starac nie jechac na rowni z innymi autami bo jak jakis zmieniajac pas wam zajedzie droge i przerysuje to bedziecie winni ze tego nie przewidzieliscie. hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.