Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziasiejsza katastrofa - pytanie techniczne

Featured Replies

Napisano

Dokladnie. Nie wiem jak to dziala w autobusach, ale wielokrotnie jezdzilem z przyczepa kempingowa po Europie m.in do CR (przyczepa z hamulcem najazdowym). I jazda po gorach, a raczej z gory wygladala tak, ze mialem 2jke i tylko symbolicznie dohamowywalem auto, jak sie za bardzo rozpedzalo. Hamujac normalnie mozna zarznac hamulec w try miga.

Zreszta kiedys jak mi zmienili klocki i musialem przez gory jechac, to tez prawie hamulca nie mialem, zanim sie dziadostwo ulozylo, i pozostal tylko silnik.

Nie chce nikogo oceniac, ale jesli tamten kierowca hamowal takim olbrzymim pojazdem w gorach tylko przy pomocy hamulca, to jest to razacy brak umiejetnosci i to firma transportowa powinna byc pociagnieta do odpowiedzialnosci zgodnie KC.

Ale to moje gdybania. Nie wiem tak naprawde jak to bylo.

Napisano

... najbardzie denerwuje cała otoczaka. jasne - stala sie tragedia, zgineli ludzie. ale czym do cholery ropzni sie ten wypadek od np: 5 wypadow samochodowych w których ginie cała rodzina? dlaczego wtedy kochany sick.gif nasz premier nie daje 100 000PLN i jeszcze kochany nasz prezydent sick.gif kolejnych 10 000. czy tamte jedno zycie jest wiecej warte od innego?

Napisano

> ... najbardzie denerwuje cała otoczaka. jasne - stala sie tragedia,

> zgineli ludzie. ale czym do cholery ropzni sie ten wypadek od

> np: 5 wypadow samochodowych w których ginie cała rodzina?

> dlaczego wtedy kochany nasz premier nie daje 100 000PLN i

> jeszcze kochany nasz prezydent kolejnych 10 000. czy tamte

> jedno zycie jest wiecej warte od innego?

Mam dokładnie takie same przmyślenia smirk.gif Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka no.gif ale to chyba bardziej na HP.

Napisano

> a to Ty na busach/tirach smigasz i stąd taka wielka wiedza na ten

> temat - ale wiesz co zastanawia mnie jakby zjeżdzał na 3 z tego

> wzniesienia to wyrobił by się chyba no nie?

Jeżdżę sporadycznie, od tego jest kierowca wink.gif

3 bieg przy moim samochodzie, to służy do ruszania bez przyczepy. Z przyczepą rusza się z dwójki.

Z tego co się orientuję, autobus mógł mieć 6 biegów, także tam 3 to inna bajka.

Napisano

w autobusach nie ma polbiegow tak jak to jest w ciezarowkach bo teoretycznie nie sa potrzebne, a krytykowanie ze jak ktos ma 21 lat to nie ma doswiadczenia jak podniosa wiek do 24 lat to cos zmieni ?? przeciez po zdaniu egzaminu na prawko nadal nie ma doswiadczenia i trzeba jezdzic aby nabrac tego doswiadczenia. Powinno sie moze mlodych nie puszczac na takie trudne trasy , albo powinno byc szkolenia jak dzialaja te systemy i jak ich uzywac. PS jakos nie na reke mi zdawac prawko co 5 lat (i tak na swiadectwo kwalfikacji trzeba robic okresowe badania ) a tak to tylko dojdzie ze bedzie drozej

Napisano

ten gość miał 22 lata i nie sądze żeby miał doświadczenie w prowadzeniu autobusów....co z tego ze dobrze jęździł osobówką....

Napisano

> w autobusach nie ma polbiegow tak jak to jest w ciezarowkach bo

> teoretycznie nie sa potrzebne, a krytykowanie ze jak ktos ma 21

> lat to nie ma doswiadczenia jak podniosa wiek do 24 lat to cos

> zmieni ?? przeciez po zdaniu egzaminu na prawko nadal nie ma

> doswiadczenia i trzeba jezdzic aby nabrac tego doswiadczenia.

> Powinno sie moze mlodych nie puszczac na takie trudne trasy ,

> albo powinno byc szkolenia jak dzialaja te systemy i jak ich

> uzywac. PS jakos nie na reke mi zdawac prawko co 5 lat (i tak na

> swiadectwo kwalfikacji trzeba robic okresowe badania ) a tak to

> tylko dojdzie ze bedzie drozej

I zgadzam się, nie można tak kogoś oceniać, wiele "młodych" jeżdzi lepiej od "starych", no i podniesienie bariery wieku też troche kicha.... przeca juz sami egzaminatorzy mowia ze mlodszy szybciej i lepiej kuma nim jest starszy - ale to juz takie gdybania.

I taka ciekwostka- czemu nikt nie widzi tego, ze po Warszawie jeżdża kierowcy piraci (mowa o autobusach), ktorzy nagminnie łamia przepisy ruchu WSZYSTKIE, jakos o tym nikt doglebnie nie wspomina, ostatnio taki pajac by mnie skosil na skrzyżowaniu łamanym ikarusem! ja stoje na zjazd w lewo a on z pasa obok na wprost sie rozmysla i daje na czerwonym jeszcze takze w lewo!

Oczywiscie bez urazy do kulturalnych kierowcow z warszawy, ale w moim miescie tez niestety sa takie precedery odprawiane.

Napisano

Pomijając kwestie techniczne hamulców, kierowcy autokarów jeżdzący z wycieczkami po Europie też niezłe cuda wyprawiają. Kiedyś jadąc takim turystycznym autokarem do Paryża (jako pasażer of corsa), w nocy na autostradzie pędząc ok 120 km/h kierowca włączył sobie tempomat, wstał z fotela kierowcy, ziewnął, przeciągnął się, wpuścił swoje zmiennika i tak wyglądała zamiana kierowców, w tym czasie przez kilka sekund autobus zapieprzał bez żadnej ludzkiej kontroli.

Napisano

>> w nocy na autostradzie pędząc ok 120 km/h kierowca włączył sobie

> tempomat, wstał z fotela kierowcy, ziewnął, przeciągnął się,

> wpuścił swoje zmiennika i tak wyglądała zamiana kierowców, w tym

> czasie przez kilka sekund autobus zapieprzał bez żadnej ludzkiej

> kontroli.

To jest raczej jakiś ewenement, bo tachograf trzeba przełączyć (zakłądając, że miał 2 tarczki włożone) :hhm:

Ale kierowanie samochodu ciężarowego nogami jak również zmiana ubrania na prostej drodze, to też mi się zdarzało hehe.gif

Napisano

Scania Retarder

Większe bezpieczeństwo, lepsza ekonomika i krótsze czasy przejazdu

System Scania Retarder to pomocniczy układ hamulcowy wspomagający efektywną jazdę.

Zamontowany na wyjściu skrzyni biegów, unikalny retarder Scania zapewnia możliwość zmniejszenia prędkości drogowej pojazdu bez konieczności używania hamulców głównych lub hamulca wydechowego. System ten jest w pełni zintegrowany z hamulcami głównymi oraz hamulcem wydechowym i sprzężony z systemem tempomatu oraz Opticruise, jeśli pojazd został w te funkcje wyposażony.

Kierowca zachowuje pełną kontrolę nad wszystkimi funkcjami hamowania bez potrzeby indywidualnego uruchamiania poszczególnych układów.

System Scania Retarder może pracować w trybie sterowania ręcznego, umożliwiając kierowcy kontrolę prędkości pojazdu. System posiada również tryb pracy automatycznej, zależnie od potrzeb kierowcy. Przykładowo szybkie naciśnięcie pedału hamulca w trybie automatycznej pracy retardera spowoduje uruchomienie funkcji "kontroli prędkości na zjeździe". Oznacza to, że hamulec wydechowy będzie automatycznie współpracował z retarderem w zależności od aktualnych potrzeb, celem utrzymania stałej prędkości pojazdu na zjeździe.

Używanie systemu Scania Retarder w trybie całkowicie automatycznym pozwala ograniczyć zużycie opon i utrzymać niską temperaturę oraz dobry stan hamulców kół na wypadek rzeczywistej potrzeby ich użycia.

To jest tekst ze stro "scani".

A może śp. kierowca miał ten system wyłączony? Bo z doniesień prasowych wynika ze autobus miał ten system.

Napisano

> Scania Retarder

<ciach>

> prasowych wynika ze autobus miał ten system.

Tylko, że ta Scania była z 2000 roku... A ten tekst dotyczy nowych autobusów.

Napisano

> A może śp. kierowca miał ten system wyłączony? Bo z doniesień

> prasowych wynika ze autobus miał ten system.

Chyba tylko na podstawie marki autobusu.

Ten autobus miał 7 lat i nie miał tego systemu.

Dlatego nie miał prawa wjeżdżać tam gdzie miał wypadek.

Napisano

> Chyba tylko na podstawie marki autobusu.

> Ten autobus miał 7 lat i nie miał tego systemu.

> Dlatego nie miał prawa wjeżdżać tam gdzie miał wypadek.

jesteś o tym przekonany?

mój ojciec jeździ ciężarówką scani chyba z 99, czy 98 roku w tej nowszej budzie już i opowiadał (chwalił) o tym systemie

Napisano

> jesteś o tym przekonany?

> mój ojciec jeździ ciężarówką scani chyba z 99, czy 98 roku w tej

> nowszej budzie już i opowiadał (chwalił) o tym systemie

Nie jestem, wiem tyle co mówili w TVN24, powiedział to podobno przedstawiciel firmy wynajmującej ten autobus.

Napisano

> Ten autobus miał 7 lat i nie miał tego systemu.

Skąd taki wniosek ? Za stary na retander ?

Napisano

> Skąd taki wniosek ? Za stary na retander ?

Pisałem: wg TVN24 powiedział to przedstawiciel firmy wynajmującej ten autobus.

Napisano

> Pisałem: wg TVN24 powiedział to przedstawiciel firmy wynajmującej ten

> autobus.

wiesz czasami wypowiedzi wg TVN24 są po prostu śmieszne także podchodzę do nich z dystansem.

Napisano
  • Autor

> Skąd taki wniosek ? Za stary na retander ?

retarder nie jest nowym wynalazkiem ale nie był stosowany kiedyś powszechnie , od jakiegoś czasu jakaś dyrektywa UE nakłada na producentów autobusów rejsowych montaż takiego urządenia i wtedy może chulać sobie po górkach (masz retarder to dostajesz pozwolenie francuskich włac i droga napoleona sobie śmigasz , tam przeciez jexdzi cała masa loaklnych autobusów) . Czy ta scania miała retarder są sprzeczne informacje na w dniu katastrofy mówili że miała potrójny układ hamulcowy czyli można domniemywac że zasadnicze hamulce + silnikowy + retarder , ale widzę że właściel firmy mówi co innego wiec pewnie była to wersja "nizinna" scani albo koleś który trzymał fajerę nie wiedział jak to uzyć .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.