Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rabat w Fiacie

Featured Replies

Napisano

Czesc

Zastanawiam sie jaki mozna dostac max rabat w fiacie przy leasingu ?

Czy 20% od ceny katalogowej jest do osiagniecia ? (cena katalogowa ok 80 tys zl za bravo)

Napisano

20 % to niemozliwe

nie wiem jak jest teraz w fiacie ale mysle ze prowizji maja z 15% nie wiecej

do 10% procent mozesz sie klucic

a chodzi o fiat leasing czy jaki z zewnatrz ??

jak u nich bierzesz leasing to salon ma z tego kilka procent prowizji (zwykle ok. 3 %) i dzieki temu na sama cene auta mozesz ubiegac sie o wiekszy rabat.

Napisano
  • Autor

> 20 % to niemozliwe

> nie wiem jak jest teraz w fiacie ale mysle ze prowizji maja z 15% nie

> wiecej

> do 10% procent mozesz sie klucic

> a chodzi o fiat leasing czy jaki z zewnatrz ??

> jak u nich bierzesz leasing to salon ma z tego kilka procent prowizji

> (zwykle ok. 3 %) i dzieki temu na sama cene auta mozesz ubiegac

> sie o wiekszy rabat.

no raczej u nich leasing.

dzieki za odp

Napisano

> no raczej u nich leasing.

> dzieki za odp

napisz gdzie bedziesz kupowal - moze ich znam

znam kilka osob z salonow fiata w wawie.

Napisano

> Czesc

> Zastanawiam sie jaki mozna dostac max rabat w fiacie przy leasingu ?

> Czy 20% od ceny katalogowej jest do osiagniecia ?

kolega freeco był/jest dobry w targowaniu się z fiatem, może on coś poradzi hmm.gif

> (cena katalogowa ok

> 80 tys zl za bravo)

czyżby 1.4 T-Jet? slinka.gif

Napisano

> Czesc

> Czy 20% od ceny katalogowej jest do osiagniecia ? (cena katalogowa ok

> 80 tys zl za bravo)

Ja dostałem trochę ponad 15% na GP. Ale to był poprzedni rocznik i mniej więcej połowa tego rabatu była dafaultowa.

Napisano

> Czesc

> 80 tys zl za bravo)

Watpie, ja urwalem -3 tys (7%) + aktualne promocje, co bylo niezlym wtedy wynikiem, ale 20% to troche duzo grinser006.gif, pamietam ze kolega Daniel_I dosc mocno sie z nimi targowal grinser006.gif

Napisano

> no raczej u nich leasing.

Radzę przejrzeć również inne oferty leasingu. Leasing fabryczny jest zazwyczaj droższy od takiego, który sobie sam załatwisz (w koncu te wszystkie prowizje dla sprzedającego itp ktoś musi placić). I owszem - biorąc leasing fabryczny dostajesz zazwyczaj większy rabat na auto - jednak prawie zawsze to i tak wychodzi drożej, niż byś kupił auto z mniejszym rabatem, ale za to tańszym leasingiem.

Po prostu poproś o kilka ofert leasingowych i sobie porównaj.

Napisano

> Radzę przejrzeć również inne oferty leasingu. Leasing fabryczny jest

> zazwyczaj droższy od takiego, który sobie sam załatwisz (w koncu

dokladnie tak,

tylko że nie bierz ofert w salonie

bo z kazdejoferty handlowiec ma dodatkowo na boku porowizję dla siebie za która Ty zapłacisz (wiem jak ja to robiłem ... biglaugh.gif )

proponuje udac sie bezposrednio do siedziby badz na strone www dobrej firmy leasingowej takiej jak:

Orix, EFL, Getin Leasing.

Jesli potrzebujesz dobrej oferty leasingowej to 2 moich dobrych kumpli pracuje w leasingu (ORIX, Getin Leasing) i jedna przyjaciolka w EFL-chociaz kredyt samochodowy ale pomoc moze.

Jak chcesz to odezwij sie na priv to oni Ci przygotuja oferte, przyjada do ciebie (pracuja w wawie).

pozdrawiam i powodzenia.

Napisano

> Czesc

> 80 tys zl za bravo)

20% to IMHO bez najmniejszych szans. MAX który mozna wywalczyć to będzie ~15-16% - ale to raczej jakieś firmy flotowe tyle mają...

Pozdrawiam

Ł.

Napisano

> Czesc

> 80 tys zl za bravo)

z tymi upustami (pod warunkiem ze korzystasz z leasingu wskazanego przez sprzedawce) to najczesciej bywa tak, ze daja duzy upust, ale koszt leasingu jest duzo drozszy od tego co mozna dostac w innej firmie leasingowej.

wiec sprawdz dokladnie i porownaj

Napisano

> Czesc

> 80 tys zl za bravo)

Zapomnij... we fiacie w Szczecinie to mozna w morde dostac nie rabat... Z wielka lacha dolozyli alarm...

Rabat dostalem od EFLu jako staly klient 10%.

JAk juz bierzesz,ktores auto na leasing to z leasingodawca sie targuj raczej.

Napisano

Takiego rabatu nikt Ci nie da...

Pracuje w salonie konkurencyjnej dla Fiata marki i tutaj marze salonu to okolo 7-8% dla salonu.

A przeciez salon za cos zyc musi, musi sie utrzymac, oplacic praciwnikow ok.gif

Nie wiem ile prawdy w info nt. marż w Citroenie, ze slyszalem, ze na aucie srednio 3% po uwzglednieniu rabatow. Kto moze potwierdzic/zdementowac pogloske?

I racja: od leasingow dla sprzedajacego jest kasa dodatkowa, takze przejrzyj dokladnie oferty zewnetrznych firm leasingowych, bo moze wyjsc taniej. Nawet sporo taniej.

Napisano

>> Nie wiem ile prawdy w info nt. marż w Citroenie, ze slyszalem, ze na

> aucie srednio 3% po uwzglednieniu rabatow. Kto moze

> potwierdzic/zdementowac pogloske?

Jak pracowalem w Citroenie to takj wlasnie bylo

min., co mialo zostac to 3 % na aucie-poniezej tego nie wolno nam bylo sprzedawać.

marża była na osobówkach do 8 %

czyli max rabatu kwotowo to 5%.

Napisano

swego czasu u młodkowskiego był program o zakładaniu salonu samochodowego i jeden z włascicieli salonu mówił, że praktycznie to mogliby zrezygnować ze sprzedaży aut, bo to tylko 20% wpływu firmy... kokosy robi się na ich obsłudze...

nie wiem jak salony się rozliczają z centralą, ale na firmę ojciec kupuję berlingo z 30% upustem a od salonu dostał jeszcze dywaniki i radio icon_eek.gifhmm.gif

Napisano

> nie wiem jak salony się rozliczają z centralą, ale na firmę ojciec

> kupuję berlingo z 30% upustem a od salonu dostał jeszcze

> dywaniki i radio

Jakiś wyjątek z tymi berlingo. Pogratulować okazji ok.gif

18-20% od ceny katalogowej da się uzyskać, ale tylko po znajomości, lub w przypadku zakupu sporej ilości aut. Normalnie, dla człowieka z ulicy jest to wielkość nie do osiągnięcia (oczywiście pomijając demówki czy jakieś szczególne sytuacje).

Napisano

auto za które na stronie fiata chcą 29800 kupiłem za 24500

wiec mysle ze i 20% dałoby sie wynegocjowac

Napisano

> 80 tys zl za bravo)

Jeśli dealer bardzo chce, to może mu się to udać (aczkolwiek gwarancji sukcesu nie ma) - u fiata jest coś takiego jak specjalne upusty dla VIP-ów, w których partycypuje również importer (z tym, że wtedy nie obowiązują już żadne inne aktualne promocje - zarówno te dla wybranych grup zawodowych jak i te ogólnie dostępne, opisane na stronie) - i dlatego w takiej sytuacji dealer jest w stanie udzielić nawet upustu wyższego niż jego marża bez dokładania do interesu. Jeśli dealerowi uda się jakoś uzasadnić, że w lokalnej społeczności jesteś VIP-em (wiem, że brzmi to idiotycznie hahaha.gif), to może wynegocjować z importerem jakiś konkretniejszy upust - wysokość jest uznaniowa AFAIK i jest kwestią indywidualną dla danego przypadku. ok.gif

Dwa i pół roku temu przy zakupie za gotówkę udało mi się w ten sposób uzyskać 19% upustu na Stilo zamawiane z produkcji (cennikowa, katalogowa wartość auta wynosiła 102800 zł) - ale w takiej sytuacji nie mogłem np. skorzystać z "darmowego" pakietu ubezpieczeniowego na pierwszy rok, który wówczas był standardowo oferowany.

Jeśli kredyt/leasing załatwiasz u delaera, to dealer ma z tego prowizję, więc może być też bardziej skłonny do udzielania rabatów.

Napisano

No na aucie nowym paradoksalnie najwieksze zyski osiaga sie w sposob "ukryty". Takie mam wrazenie. Co mam na mysli? Kredyt/leasing w salonie - i od tego prowizja dla jednostki sprzedajacej samochod. Akcesoria w sklepach w salonach - a radio, dywaniki, czasem jakis bagaznik dachowy, przeciwmgielne etc. Cos sie klientowi da "friko", zeby go pobudowac a na czyms innym sie go ogoloci.

Zapewne masz racje - coraz wiecej salonow handluje samochodami uzywanymi (a jaka na tym kasa - odkupic czy sprowadzic i sprzedac klientowi indywidualnemu), seriws to sprawa naturalna, a coraz dluzsza gwarancja trzyma spora czesc ludzi przy ASO dlugie lata...

Zarabianie w sposob kompleksowy. Na kazdej linii.

Z reszta an tym polega wolny rynek: handlujesz tym (i zarazbiasz na tym), co chce kupic klient.

Napisano

kupowałem GP na zamówienie

cena końcowa konfiguracji wyszła lekko ponad 68kzł

dostałem 12% rabatu + rabat na zimówki (cena GY UG7 była taka sama jak na opony.com)+ alarm gratis

Napisano

NA Ducato 18% od ceny i 3% na kosztach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.