Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z Asterki G na Fokusa - dobry wybór ?

Featured Replies

Napisano

Pytanko krótkie aczkolwiek temat rzeka .... Mam kupca na swoja Astre i mam jednocześnie na oku Fokusa tylko czy Ford to dobry wybór ? Fokus kombi 1.8 TDCi krajowy, trzy i pół roku, pierwszy właściciel, serwisowany - wszystko udokumentowane, 94 kkm, klima, komp, elektryka, kombi ok.gif bezwypadkowy - po przejechaniu sie - superowo. Mój Asterix ma już 9 lat (za miesiąc) niby nic sie nie dzieje ale jest kupiec

Tylko czy Fordzisko do nie jest zła droga wyboru ? Poradźcie coś - może jakieś doświadczenia ....

Napisano

> Pytanko krótkie aczkolwiek temat rzeka .... Mam kupca na swoja Astre

> i mam jednocześnie na oku Fokusa tylko czy Ford to dobry wybór ?

> Fokus kombi 1.8 TDCi krajowy, trzy i pół roku, pierwszy

> właściciel, serwisowany - wszystko udokumentowane, 94 kkm,

> klima, komp, elektryka, kombi bezwypadkowy - po przejechaniu

> sie - superowo. Mój Asterix ma już 9 lat (za miesiąc) niby nic

> sie nie dzieje ale jest kupiec

> Tylko czy Fordzisko do nie jest zła droga wyboru ? Poradźcie coś -

> może jakieś doświadczenia ....

To chyba nie to forum... wink.gif

Napisano
  • Autor

> To chybna nie to forum...

czemu tak uważasz ? Pytam bo myślę, że wielu z Was ma znajomych z jakimiś doświadczeniami tego typu. Może sami macie jakies doświadczenia w tym kierunku. Może ktoś jeździ służbowym tego typu samochodem i ma możliwość porównania - jest wiele możliwości odpowiedzi poza "Opel to jedyna słuszna marka" wink.gif

Napisano

> czemu tak uważasz ?

Bo tutaj musisz TRAFIĆ na kogoś kto ma znajomego (a więc opinia z drugiej ręki i nie zawsze prawdziwa) lub ma służbowego. A na kąciku Forda wszyscy tym jeżdżą na codzień i do upojenia.

Zapytałbyś na kąciku Forda o opinie o Astrze? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

przeglądałem kącik Forda i jedno co trzeba przyznać to ilość postów i userów na kąciku jest o niebo mniejsza niż na tym ..... to też o czymś świadczy .....

Napisano

> przeglądałem kącik Forda i jedno co trzeba przyznać to ilość postów i

> userów na kąciku jest o niebo mniejsza niż na tym ..... to też o

> czymś świadczy .....

Skoro kierujesz się takimi kategoriami to w Hydeparku jest 3 razy więcej postów niż u nas... Na Motokąciku podobnie.

Napisano
  • Autor

> Skoro kierujesz się takimi kategoriami to w Hydeparku jest 3 razy

> więcej postów niż u nas... Na Motokąciku podobnie.

liczy się jakość i "treściwość" postów a nie liość i o pierdołach oslabiony.gif

ale może zostawmy tą dyskusję - może ktoś się pojawi z konkretami w temacie ....

Napisano

> Bo tutaj musisz TRAFIĆ na kogoś kto ma znajomego (a więc opinia z

> drugiej ręki i nie zawsze prawdziwa) lub ma służbowego. A na

> kąciku Forda wszyscy tym jeżdżą na codzień i do upojenia.

> Zapytałbyś na kąciku Forda o opinie o Astrze?

pozwólcie, że się wtrącę w Waszą pogawędkę "o wyższości forum" wink.gif

troszkę będę xymoxa bronił, ale nie w sensie zgodności z regułami tu obowiązującymi, a logiką

ja kupując forda nie pytałbym na kąciku forda

tam usłyszysz tylko jaka to cudna marka, być może nieobiektywnie

zgodzę się, że można było by czytać posty na "ich" kąciku, ale nie zadać takie pytanie wink.gif

xymox: jeżeli to w miarę nowe auto o pewnej przeszłości,

a cena jest atrakcyjna,

to sprawdź co jeszcze jest do sprawdzenia i kupuj ok.gif

w pracy jeżdżę czasem prawie nową fiestą i fusionem i uważam, że to porządne auta ok.gif

fusion ma IMO trochę za słaby silnik, ale daje radę ok.gif

aha, obydwa to golasy, poza klimą, obydwa diesle

Napisano

No to może ja zeby.GIF Od dwóch tygodni jeżdżę 6 letnim Focusem. Silnik 1,8, benzyna, prawie 120 KM. Jeśli chodzi o porównanie...Potrzebowałem czegoś większego i fajnego. W następnej kolejności brałem pod uwagę serwis i ekonomiczność. Jeździłem kilkoma focusami, ale ze słabszym - najpopularniejszym - silnikiem: 1,6 100 KM. Fajnie, ale brakowało trochę mocy (oczywiście w przypadku kombi). Przy zakupie koniecznie przyjrzyj się uważnie tylnemu zawieszeniu: na polskich drogach lubi się zużyć, a naprawa kosztuje sporo - ze względu na stosunkowo skomplikowaną budowę. Ma to jednak plusy - lepszego prowadzenia próżno szukać. W ciasnych zakrętach, przy dużych prędkościach jest rewelacyjnie!

Jeśli chcesz diesla to uważnie skontroluj przebieg - w ropniakach 30k rocznie, to sporo, ale lepiej 3xsprawdzić, czy jest autentyczny. Na szczęście w fordach zużycie widać po gałce zmiany biegów i gumkach na pedałach. Gdybym wybierał jeszcze raz, wybrałbym forda smile.gif

post-53933-14352488034012_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

przebieg wygląda na autentyczny - książka to potwierdza, sewisowany w Wawce czyli na miejscu no i elementy typu kierownica, biegi nic nie wytarte. W czasie jazdy biegi wchodzą malinowo - w porównaniu z moją Asterką to przyznaje, że jestem pod wrażeniem. Troszkę mnie przeraziło to czego naczytałem się przez weekend na kąciku Forda tzn. awarie kompa co wiąże się tylko z lawetą lub holowaniem no i jakaś kosztowna awaria koła dwumasowego (nie wiem co za diabeł) ale za to wymiana rozrządu choćby o połowę tańsza niż w moim 16V. Ale takich porównań możnaby wywlekac bez liku. Najbardziej przeraża mnie wizja "ON + duży mróz = autobus ...

Napisano

> przebieg wygląda na autentyczny - książka to potwierdza, sewisowany w

> Wawce czyli na miejscu no i elementy typu kierownica, biegi nic

> nie wytarte. W czasie jazdy biegi wchodzą malinowo - w

> porównaniu z moją Asterką to przyznaje, że jestem pod wrażeniem.

> Troszkę mnie przeraziło to czego naczytałem się przez weekend na

> kąciku Forda tzn. awarie kompa co wiąże się tylko z lawetą lub

> holowaniem no i jakaś kosztowna awaria koła dwumasowego (nie

> wiem co za diabeł) ale za to wymiana rozrządu choćby o połowę

> tańsza niż w moim 16V. Ale takich porównań możnaby wywlekac bez

> liku. Najbardziej przeraża mnie wizja "ON + duży mróz = autobus

> ...

Domyślam się, że to silnik TDCI? 115KM? Ja też słyszałem, że dużo fajniejsze są te słabsze - 90 konne TDDI. Z dieslami jest niestety tak, że opłacalne są dopiero przy rocznych przebiegach powyżej 30 tysiecy. Nie chodzi już nawet o koszty zakupu tylko o serwisowanie. Pompa i wtryski w dieslach to spooore wydatki. Na plus dla Forda - okresy między przeglądami. W benzynowych zetecach rozrząd wymieniasz co 150 tysięcy, zamiast co 60 w astrze. Te diesle podobno dają radę - kiedy szukałem czegoś dla siebie, też naczytałem się sporo o dieslach. Opinie są podzielone, a najczęściej na forach źle wypowiadają się ci, którym coś się psuje:)

Napisano

mam focusa 7 letniego i gdyby nie rdza byłoby to całkiem fajne auto . Oglądnij dokładnie dolne ranty drzwi , klapy .

Zwróć uwagę na tuleje wahaczy tylnych idea.gif

I niech Cię nie kusi na dzień dobry wymiana filtra kabinowego bo jeśli nieumiejętnie to zrobisz pourywasz zaczepy podszybia i uszkodzisz uszczelkę idea.gifzlosnik2.gif

Forum Focusa

Napisano

> sie - superowo.

Taki mały przebieg jak na diesla i już sprzedaje hmm.gifzlosnik.gif

Z focusami rożnie bywa ... zwróc uwagę na rdzę - dokładnie obejrzyj blachy, bo szwagrowi ruda co roku uszczuplała focusa o pare kg zlosnik.gif

No i ten diesel .. różnie z nim bywało - warto sprawdzićprzed zakupem u jakiego majstra.

Napisano

> przebieg wygląda na autentyczny - książka to potwierdza, sewisowany w

> Wawce czyli na miejscu no i elementy typu kierownica, biegi nic

> nie wytarte. W czasie jazdy biegi wchodzą malinowo - w

> porównaniu z moją Asterką to przyznaje, że jestem pod wrażeniem.

> Troszkę mnie przeraziło to czego naczytałem się przez weekend na

> kąciku Forda tzn. awarie kompa co wiąże się tylko z lawetą lub

> holowaniem no i jakaś kosztowna awaria koła dwumasowego (nie

> wiem co za diabeł) ale za to wymiana rozrządu choćby o połowę

> tańsza niż w moim 16V. Ale takich porównań możnaby wywlekac bez

> liku. Najbardziej przeraża mnie wizja "ON + duży mróz = autobus

> ...

Witam!

Przelec sie po jeszcze innych forach Forda i poczytaj.

Z twojego posta wynika, ze zamienisz 9-letnie na 3,5 auto. To jest plus, ale pytanie czemu gosc sprzedaje??

Ja znajomym odradzam Fordy, ogladalem niedawno chyba 2-letnie i juz na pokrywie tylnej, na rancie pojawila sie rdza. Cos nie tak z ta marka.

Napisano

> Witam!

> Przelec sie po jeszcze innych forach Forda i poczytaj.

> Z twojego posta wynika, ze zamienisz 9-letnie na 3,5 auto. To jest

> plus, ale pytanie czemu gosc sprzedaje??

> Ja znajomym odradzam Fordy, ogladalem niedawno chyba 2-letnie i juz

> na pokrywie tylnej, na rancie pojawila sie rdza. Cos nie tak z

> ta marka.

Rdza to zmora forda - faktycznie. Zdarza się, że już rok lub dwa po wyjeździe z salonu rdzewiały. Niemniej jednak focus dostał tytuł Auto Roku, więc jest warty uwagi. Wszystko zależy od tego, czy potrzebujesz klasycznego auta, z którym nie będzie kłopotu (np. Astra) czy czegoś z pazurem, aczkolwiek nieco droższego.

Napisano
  • Autor

> Domyślam się, że to silnik TDCI? 115KM?

to jest 1.8 TDCi 100KM

Napisano
  • Autor

> mam focusa 7 letniego i gdyby nie rdza byłoby to całkiem fajne auto .

> Oglądnij dokładnie dolne ranty drzwi , klapy .

podobno od 2002 coś solidnie poprawili ale czy faktycznie ....

Napisano

> to jest 1.8 TDCi 100KM

Jeszcze jedną zaletą fordów jest wyposażenie: nawet w uboższych wersjach masz klimę i poduszki. Ciekawym patentem jest elektrycznie podgrzewana przednia szyba. W astrach trzeba za "podstawową" elektryfikację trzeba słono płacić.

Napisano
  • Autor

> ja kupując forda nie pytałbym na kąciku forda

> tam usłyszysz tylko jaka to cudna marka

dokładnie tak pomyślałem i dlatego pytam na "naszym" kąciku ....

Napisano

> Co Wam będę opisywał - sami zerknijcie

> dodam, że cenę już mocno zbiłem bo jest faktycznie zaporowa ..

> http://allegro.pl/item256482016_ford_focus_1_8_tdci_kombi_piekny_od_wlasciciela.html

zadzwoń do ASO gdzie był serwisowany

spr. u mechanika (może być w innym ASO)

spr. czy nie ma rdzy na drzwiach od dołu i na klapie ...

i jak OK, to bierz

ale nie płać dużo więcej niż w Eurotaxie stoi

Napisano
  • Autor

a jako użytkownik Fokusa masz wiedzę na temat tendencji do przeciekania ? Astry lubią przeciekać i mają kłopoty z wilgocią w środku a jak jest z Fokusem w tym temacie ?

Napisano
  • Autor

> zadzwoń do ASO gdzie był serwisowany

byliśmy bo człowiek mieszka dwie ulice od ASO na Sokratesa i potwierdzili, że faktycznie między przeglądami pokazał się tylko raz na wymianę jakiejś gumy do intercoolera i drugi raz na promocyjny serwis klimy ...... Poza tym zero usterek

Napisano

Witaj,

Całkiem niedawno kolega chciał kupić Focusa , i oglądaliśmy kilka na giełdach i w komisach i powiem jedno co żeśmy zauważyli słaba ochrona antykorozyjna bąble na dolnych rantach drzwi i tylnia klapa w młodych egzemplarzach 2001-03 przeważnie kombi i jeszcze był jeden FUSION i też tylne drzwi po obu stronach na dole z bąblami. Co do silnika fajny diesel , były jakieś usterki z pompami w starszych wersjach tych TDDI ale nie wiem dokładnie co sie działo ,zapytaj może na forum Forda.

Pozdrawiam Maciek,

Astra G X14XE,

Napisano

Powiem tak hmm.gif Boże z daleka od Forda no.gif W firmie gdzie pracuję mamy 3 takie Focusy 2005R (czyli Focus 2) kombi z silnikiem 1.8 TDCI 115 KM. Przebiegi na nich 3 około 40tys km. Oto lista rzeczy które się przytrafiały w tych autach:

Sam nr 1: klima 3 razy na serwisie, była 3 razy uszczelniana i wymieniany skraplacz, 2 razy zepsuty zamek tylniej klapy

Sam nr 2: awaria el. szyb z przodu i el. lusterek, awaria skrzyni biegów,

Sam nr 3: poszedł silnik po tym jak wjechał w kałuże głębokości około 20-25cm, zassał wode !!!!!!!!!! i szlag go trafił, ale już jest po remoncie i bbb fajnie go zrobili,

To są usterki mi znane. Poza tym jakość wykończenia pozostawia wiele do życzenia, tandetne plastiki, gumowa deska rozdzielcza, fotele jak krzesełka, skrzynia niezbyt dobrze sprecyzowana no i ta mega turbodziura... coś dobrego się też znajdzie... świetne zawieszenie, rewelacyjnie się go prowadzi i niezły silniczek. W porównaniu z Astrą naprawdę wierzcie mi jest to niedoróbka. Detale wykończenia, jakość materiałów, skrzynia biegów.... Ja i wielu innych moich znajomych którzy w tej chwili mają Forda już go nie kupią. Rdzy na nich na razie nie widać ale hehe.gif kto wie. Mój kuzyn ma Mondeo 2003R 60 tys km przebiegu od nowości !!!!!! Lakier z tylniej klapy odpada, wszystkie drzwi na rantach wewn. rdzewieją niemiłosiernie, zawieszenie się sypnęło po 20 kkm. No to tyle biglaugh.gif Ja kupiłem drugi raz Astrę i mam nadzieję że też będę tak zadowolony jak z Fki. A Tobie życzę żebyś nie wtopił z zakupem, jest bowiem takie powiedzenie bez urazy do właścicieli Fordów: "Ford g.... wort". Pzdr waytogo.gif

Napisano

> Powiem tak Boże z daleka od Forda W firmie gdzie pracuję mamy 3

> takie Focusy 2005R (czyli Focus 2) kombi z silnikiem 1.8 TDCI

> 115 KM. Przebiegi na nich 3 około 40tys km. Oto lista rzeczy

> które się przytrafiały w tych autach:

> Sam nr 1: klima 3 razy na serwisie, była 3 razy uszczelniana i

> wymieniany skraplacz, 2 razy zepsuty zamek tylniej klapy

> Sam nr 2: awaria el. szyb z przodu i el. lusterek, awaria skrzyni

> biegów,

> Sam nr 3: poszedł silnik po tym jak wjechał w kałuże głębokości około

> 20-25cm, zassał wode !!!!!!!!!! i szlag go trafił, ale już jest

> po remoncie i bbb fajnie go zrobili,

> To są usterki mi znane. Poza tym jakość wykończenia pozostawia wiele

> do życzenia, tandetne plastiki, gumowa deska rozdzielcza, fotele

> jak krzesełka, skrzynia niezbyt dobrze sprecyzowana no i ta mega

> turbodziura... coś dobrego się też znajdzie... świetne

> zawieszenie, rewelacyjnie się go prowadzi i niezły silniczek. W

> porównaniu z Astrą naprawdę wierzcie mi jest to niedoróbka.

> Detale wykończenia, jakość materiałów, skrzynia biegów.... Ja i

> wielu innych moich znajomych którzy w tej chwili mają Forda już

> go nie kupią. Rdzy na nich na razie nie widać ale kto wie. Mój

> kuzyn ma Mondeo 2003R 60 tys km przebiegu od nowości !!!!!!

> Lakier z tylniej klapy odpada, wszystkie drzwi na rantach wewn.

> rdzewieją niemiłosiernie, zawieszenie się sypnęło po 20 kkm. No

> to tyle Ja kupiłem drugi raz Astrę i mam nadzieję że też będę

> tak zadowolony jak z Fki. A Tobie życzę żebyś nie wtopił z

> zakupem, jest bowiem takie powiedzenie bez urazy do właścicieli

> Fordów: "Ford g.... wort". Pzdr

kolega ma rację

niestety fordy są chyba bardziej usterkowe niz ople

+ tego focusa - dobry silniczek i wyposażenie

- rdza - pewnie się pojawi ( a nawet na pewno wink.gif )

- wykończenie wnetrza - porazka przy Astrze G

- odpadający lakier ( wada fabryczna pojawia się i na I i na II )

to moze poszukaj ładnej Astry ( młodszej hmm.gif )

Napisano

> kolega ma rację

> niestety fordy są chyba bardziej usterkowe niz ople

> + tego focusa - dobry silniczek i wyposażenie

> - rdza - pewnie się pojawi ( a nawet na pewno )

> - wykończenie wnetrza - porazka przy Astrze G

> - odpadający lakier ( wada fabryczna pojawia się i na I i na II )

> to moze poszukaj ładnej Astry ( młodszej )

Szczerze Focus jest bardziej niezawodny niz Astra, wygral test niezawodnosci w swojej klasie wyprzedzajac nawet japończyki.

Co do rdzy Astra wcale mu nie ustepuje i jak nieraz widze zgnita AII to zstanawiam sie skad takie purchle na tak mlodym aucie.

Wiec nie ma co jak focus zadbany i cena odpowiednia to brac.

Napisano

Wiec tak. Fokus to nawet nie moze sie rownac do astry. Pod jakim wzgledem? Np ceny czesci sa duzo wyzsze w fordzie, rdza bierze go dosc szybko. Kolega jest mechanikiem i proeadzi wlasny warsztat to mowil ze walczyl z trzena fokusami z tylnym zawieszeniem. Pytalem jakto przeciez czytalem ze maja bardzo dobra zawieche??? Odpowiedzial ze tak wytlumia elegancko ale wytrzymalaosc jest bardzo slaba. Demontaz tylnego zawieszenia to mowi tragedia bo nie odkrecisz skorodowanych śrub, flexem nie dojdziesz bo malo miejsca, tylko palnik ale trzeba uwazac zeby nie zapalic czegos. Szwagier mial focusa mlodszego o rok i z mniejszym przebiegiem a rdza juz wyszla na tylnej klapie bagaznika (sedan)dzrwi i nadkola. Tlumik byl juz zmieniany bo skorodowal a byl to 1.8tddi. W mojej asi narazie wszystko oki. Tlumiki rozbieralem w celu diagnozy i nic nie stwierdzilem. Sprobuj jeszcze dostac jakies ladne fele do forda w rossadnej cenie-napewno duzo trudniej niz do opla (nie mowie o rostawie 4x100 bo to juz wogule prawie rozdaja tylko o 5x110 a rostaw 4x 108 fordowski ciezko jest)

Juz kiedys pisalem ze nie kupuje sie samochodow na "F"-fiat, ford i made in france zeby nie miec klopotow.

Jedynym plusem twojej propozycji to mlody wiek auta, i dobre wyposazenie, ale jaesli cos sie sypnie w silniku to raczej mniej mechanikow bedzie sie orietowac c padlo w fokusie niz w astrze.

Jeszcze jedno jesli to jest ta aukcja to czemu silnik wyglada na inny niz w opisie (TDCI)?? To mial bc silnik na common railu(czyli na szynie a tu wyglada ze wtryski sa zasilane przez pompe-bynajmniej widac ze do wtryskow ida przewody paliwowe. Moze sie myle. i troche jais brudny, nie brakuje jakiejs plastikowej oslony bo u szwagra ten TDDI lepiej sie prezentowal.

Napisano

Prosze Cie ceny czesci sa porownywalne jak nie takie same jak do astry. NIe mowie o o sprzecie silnika. Bo diesel opla to w porowanniu do TDCi umierajaca technologia stara konstrukcja wiec i czesci tansze.

Jezeli czesci osprzetu silnika maja byc podobne to lepiej kupic TDDi.

reszta w tych samych pieniazkach. Co do rdzy nie jest ciekawie ale opel tez ma beznadziejne zabezpiecznie antykorozyjne.

To samo co tyczy sie zawieszenia w oplu to zwykla belka a tam zawieszenie multilink.

Nie ma co auto jest bardziej zaawansowane technicznie.

Napisano

Z częścią argumentów się zgodzę, część jest taka sobie. Ceny części i napraw: zawieszenie w fokusach siada czasami po 100, czasami po 70, a niekiedy po 200 tysiącach. Wymiana jest faktycznie kosztowna, ale można robić to taniej,np. same gumy zamiast całych wahaczy. Oglądałem kilka i możecie wierzyć lub nie: egzemplarze ze sporym przebiegiem częstokroć nie miały absolutnie żadnych luzów, a amortyzatory miały prawie 80% sprawności. No i odwrotnie. Części do astry są tanie, ale czy faktycznie? Rozrząd - około 150-200 złotych, dostęp trudny i czasochłonny. Wymianę robisz co 60 tys. W silnikach zetec prawie 3 razy rzadziej, bo co 150 tys. Astra - wystarczy poprzegladać forum - termostaty, pompy wody, paski, zablokowane szczęki na tylnej osi. To dość drobne, ale przykre niespodzianki. Wszystko jest ogólnie dostępne i tanie, ale za wymianę też trzeba płacić. Rdza: w eFce - fatalnie, w G - trochę lepiej, aczkolwiek cudów nie ma. Rankingi niezawodności: jest baaaardzo podobnie, astra momentami wypada nawet gorzej. Prowadzenie: tutaj naprawdę nie mamy czego porównywać. Klasyczne rozwiązanie z Astry, nie powala na kolana. Obciążony samochód w ciasnych zakrętach potrafi napędzić stracha. A ford? Polecam przejażdżkę. Dodatkowo - w podstawowych wersjach kontrola trakcji w standardzie. Cena zakupu: Astry są drogie, bo podobnie jak w przypadku passatów, ludziom wydaje się, że to rewelacyjne samochody. A nie jest tak do końca - wiem co mówię, bo jeździłem dwiema generacjami Astry, a teraz focusem. Wnętrze - na temat jakości materiałów zdania są podzielone: nie uważam, aby sposób wykończenia i materiały w obu autach specjalnie się wyróżniały albo były do kitu. Deska focusa jest bardziej finezyjna - może się podobać lub nie, podobnie jak konserwatywna konsola opla. Na plus dla forda - jest dużo egzemplarzy z polskiego salonu. Astry trzeba szukać, a diesle to ryzyko: flotowe są często zajeżdżone, a z prywatnego zakupu - cofane. Argument z felgami uważam na kompletnie nietrafiony: to tak, jakbyś mówił, że mercedes jest do bani, bo trudno znaleźć egzemplarz bez wystającego znaczka na masce. Moim zdaniem te dwa auta wypadają podobnie. Astra traci trochę na drobnych usterkach i wbrew pozorom kosztownym serwisie (łożysko tylnej piasty wymienisz tylko z piastą, żeby zmienić termostat musisz ściągać rozrząd, etc.). Zaletą forda jest wyposażenie i spory komfort jazdy, aczkolwiek kłopoty z rdzą faktycznie to auto dyskwalifikują. Przy dobrej konserwacji można jednak tego uniknąć.

Napisano

> Powiem tak Boże z daleka od Forda

Mój kolega zwykł był odczytywać "FORD" jako skrót od "Fix Or Repair Daily" . Aczkolwiek wiele lat jeździł starą Sierrą i był z niej bardzo zadowolony, od momentu, gdy znalazł właściwego mechaniora. Myślę, że dobrze eksploatowany wózek, pod opieką dobrego fachowca będzie się dobrze sprawował.

Natomiast trudno jest porównać Focusa do Astry. Focus od razu stał się "sportowym kompaktem" stajni Forda, a Astra to taki volkswagen (nie w sensie marki, a bezp. tłumaczenia nazwy). No i to, co koledzy pisali wcześniej - ceny serwisowania i części. Astra bije wiele marek na głowę przy całkiem przyzwoitym zestawie zamienników. Jest po prostu tania w eksploatacji i naprawdę wytrzymuje dużo. Gdyby Astroloty F i G miały mocniejsze silniki (takie na poziomie Leona czyli 1,6 110 HP w noPb czy 19 TDi - od 115 HP), to byłby to wóz może nie doskonały, ale bliski ideałowi do zastosowań miejskiej i zamiejskiej dynamicznej jazdy.

Może bredzę, bo jestem po 24 h pracy, ale wydaje mi się, że coś w tym jest.

Pozdrawiam

Napisano

> Prosze Cie ceny czesci sa porownywalne jak nie takie same jak do

> astry. NIe mowie o o sprzecie silnika. Bo diesel opla to w

> porowanniu do TDCi umierajaca technologia stara konstrukcja wiec

> i czesci tansze.

> Jezeli czesci osprzetu silnika maja byc podobne to lepiej kupic TDDi.

> reszta w tych samych pieniazkach. Co do rdzy nie jest ciekawie ale

> opel tez ma beznadziejne zabezpiecznie antykorozyjne.

> To samo co tyczy sie zawieszenia w oplu to zwykla belka a tam

> zawieszenie multilink.

> Nie ma co auto jest bardziej zaawansowane technicznie.

ja nie rozumiem, miałem astrę F 95' i grama zaznaczam grama rdzy nie miała, a nie była robiona i malowana. teraz mam drugą 2003' i też nie ma mowy o jakiejkolwiek korozji yikes.gif słuchajcie to nie jest tak że auta gniją same z się choć w niektórych przypadkach tak jest np. Ford biglaugh.gif o samochód troszkę trzeba zadbać, czasem umyć odnowić warstwę wosku itp. ale abstrachując od tego... jakość wykończenia focusa i astry przepraszam ale dla mnie to przepaść!!!!!!! nawet Fka lepsze miała materiały, fotele, tapicerki i spasowanie elementów i wcale nie mówię tak bo mam opla... tutaj nawet FIAT (Grande Punto, Bravo czy Linea) wypada o wiele lepiej choć też na F grinser006.gif cofnijmy się wstecz i przypomnijmy sobie jak wyglądały Escorty, Fiesty, Sierry czy Scorpio.... Ford nie zrobił zbyt dużego postępu wyjątkiem mam nadzieję będzie nowy Mondeo bo sylwetkę ma świetną. Co do zawiechy fakt jest super tylko poczekaj aż Ci poleci to wtedy bedziesz wiedział gdzie tkwi różnica wink.gif poza tym silnik TDCi jest cholernie wrażliwy na paliwo, po drugie awaryjność nie jest mniejsza niż innych Diesli możesz popytać fachowców, podkreślam fachowców od silników Diesla. Bezawaryjność skończyła się silnikach wolnossących bez Turbo. Jeśli chodzi o zaawansowanie technologiczne to mnie w aucie niczego nie brak wszystkie systemy bezpieczeństwa, wygody itp mam, kto jaki 'wypas' se zamówi taki ma. Jeśli chodzi o części to w samych K-cach mam 5 sklepów z częściami GM zamienniki i oryginały. dostępność od ręki i ceny po prostu nieprównywalne z ASO czy z innymi markami np. VW, Audi, Renault, Ford itp. Serwisów z rodowodem ASO na śląsku nie brak w K-cach jest przynajmniej 6 dobrych serwisów Opla (nie ASO), a Ford nawet nie ma takiej sieci dealerskiej jak Opel. Powiem tak mamy 3 i to w zupełności wystarczy, ja zostanę z tym co mam. pzdr również wszystkich posiadaczy Fordów waytogo.gif w końcu każdy kupuje to co chce i nikt nie może mu bronić wink.gif

Napisano

bo tak naprawdę mozna trafić i dobrego Forda i dobrego Opla

a prawidłowa eksploatacja i opieka wink.gif powinna załatwić wszystko

Napisano

Tak. Je tez mam zal do opla ze malowydajana dal ta pompe rotacyjna. VW bije tutaj na leb opla. Wszytsko fajnie ale czy ktos kiedys sprawdzal jakie sa ceny czesci VW?? Kuzyn duzo sprowadza aut z zagranicy i powiem Wam ze sa ludize którzy szukaja silnego auta i kupuja 1.9TDI 130-150 PS. Jest tylko jeden problem z tymi autami bo maja przebieg powiedzmy 200tys i wypadalo by wymieniac pompowtryski a to juz jest spory koszt. Wiem z autopsji ze Vw dobry jest ale drogi w utrzymaniu. Zalezy na czym komu zalezy ale ja swojego chwale za to ze wszystko sobie robie samemu na podjezdzie(rozne naprawy) a posiadajac TDCI albo TDI PD to chyba bym sobie nie podlubal za wiele.

Ford od zawsze kusil dodatkami np w focusie klima w standardzie elktryka tez dosc czesto wystepuje na 4 szyby a jak nie to chociaz na 2 a opel?? bardzo malo na 4 i srednio na 2 szyby.

Co do cen czesci nie nie wiem gdzie kolega sprawdzal ze mu wyszlo ze ford ma takie same jak opel...i nie mowie tu o sklepach motoryzacyjnych bo tam to najdrozej jest.

Napisano

Masz racaje ale widzielm tyle samo zardzewialych opli co fordow. Co do wykonczenia nie odzywam sie bo to kwestia gustu. Ale wg mnie lepiej spasowany jest jednak ford. Slychac to w czasie jazdy po kocich lbach.

Co do dostepnosci czesci i ich cen chcesz wkleje Ci dla porownania ile kosztuja do forda ile do opla. Zamiennikow jest mnowsto i sa w identycznych cenach. Niektore czesci nie wystepuja w Oplu bo jezeli chodzi o wspomniane zawieszenie z przodu jest to samo ale tyl to juz inna bajka i prozno szukac takich rozwiazan w Oplu.

Ogolnie dla mnie sa to porownywalne auta. Kupilem Astre tylko dlatego ze byla w przyzwoitym stanie i ani focus ani astra nie sa samochodami tylko do przemieszczania sie. Bo o komforcie nie ma tutaj mowy:)

Napisano

> Tak. Je tez mam zal do opla ze malowydajana dal ta pompe rotacyjna.

> VW bije tutaj na leb opla. Wszytsko fajnie ale czy ktos kiedys

> sprawdzal jakie sa ceny czesci VW?? Kuzyn duzo sprowadza aut z

> zagranicy i powiem Wam ze sa ludize którzy szukaja silnego auta

> i kupuja 1.9TDI 130-150 PS. Jest tylko jeden problem z tymi

> autami bo maja przebieg powiedzmy 200tys i wypadalo by wymieniac

> pompowtryski a to juz jest spory koszt. Wiem z autopsji ze Vw

> dobry jest ale drogi w utrzymaniu. Zalezy na czym komu zalezy

> ale ja swojego chwale za to ze wszystko sobie robie samemu na

> podjezdzie(rozne naprawy) a posiadajac TDCI albo TDI PD to chyba

> bym sobie nie podlubal za wiele.

> Ford od zawsze kusil dodatkami np w focusie klima w standardzie

> elktryka tez dosc czesto wystepuje na 4 szyby a jak nie to

> chociaz na 2 a opel?? bardzo malo na 4 i srednio na 2 szyby.

> Co do cen czesci nie nie wiem gdzie kolega sprawdzal ze mu wyszlo ze

> ford ma takie same jak opel...i nie mowie tu o sklepach

> motoryzacyjnych bo tam to najdrozej jest.

No niestety VW nawet ma zwyżkę w ubezpieczalni za to że w grupie wysokiego ryzyka jest grinser006.gif więc jak mam jeszcze płącić 30% więcej żeby jeździć VW to sobie wolę SEATA kupić i praktycznie mam to samo. Jeśli chodzi o wypas to AII faktycznie w Polsce szły ubogie choć z końcówką prdukcji jest lepiej. Ale te z UE to już zupełnie inna bajka. Za to teraz wyposażenie Opla: Astra, Vectry, Corsy itp jest już zupełnie na innym poziomie. No i ten dostęp do części jest naprawdę duży, nie trzeba się dużo naszukać żeby cokolwiek znaleźć. Poza tym myślę, że każdy z nas ma jakieś indywidualne upodobania i ma do tego jak najbardziej prawo, ja tylko wyraziłem swoją opinię na podstawie pewnych doświadczeń i tyle wink.gif pzdr waytogo.gif

Napisano

> Masz racaje ale widzielm tyle samo zardzewialych opli co fordow. Co

> do wykonczenia nie odzywam sie bo to kwestia gustu. Ale wg mnie

> lepiej spasowany jest jednak ford. Slychac to w czasie jazdy po

> kocich lbach.

> Co do dostepnosci czesci i ich cen chcesz wkleje Ci dla porownania

> ile kosztuja do forda ile do opla. Zamiennikow jest mnowsto i sa

> w identycznych cenach. Niektore czesci nie wystepuja w Oplu bo

> jezeli chodzi o wspomniane zawieszenie z przodu jest to samo ale

> tyl to juz inna bajka i prozno szukac takich rozwiazan w Oplu.

> Ogolnie dla mnie sa to porownywalne auta. Kupilem Astre tylko dlatego

> ze byla w przyzwoitym stanie i ani focus ani astra nie sa

> samochodami tylko do przemieszczania sie. Bo o komforcie nie ma

> tutaj mowy:)

wiesz jak będziemy chcieli zakosztować prawdziwego komfortu to sobie kupimy C5 na hydropneumatycznym zawieszeniu albo jakś fajną A6 wink.gif a sądzę że większości z nas nie stać na to...a poza tym jeżdżąc do pracy na zakupy jakieś wypady czy wakacje sądzę że AII w kombiku czy nawet ten Focus spokojnie wystarczają... zresztą co tu bedziemy dywagować jak kto chce tak ma. pzdr waytogo.gif

Napisano

ja powiem tak: mam focusa od 8 lat (nowy z salonu) - samochod jest po prostu rewelacyjny pod kazdym wzgledem - 8-latek i ten samochod jeszcze ani razu nie widzial reki mechanika, po prostu lejesz i jezdzisz, co najlepsze w tym aucie nawet akumulator nie byl wymieniany... podkreslam, to juz 8 lat... przebieg 170tys a komfort jazdy jest caly czas nieporownywalnie lepszy od astry (wiem bo mam tez astre F taka jak w podpisie, i troche jezdzilem astra G) - nie rozumiem tutaj niektorych ktorzy porownuja te dwa auta... to jest to samo jakby ktos porownal malucha z chociazby astra...

Powiem tak, gdybym tylko mial kase i jakas okazje na 3-4 letniego focusa to bralbym bez wahania

pozdrawiam

Napisano

I otóż to kazdy kupi to co lubi czy to co mu najbardziej odpowiada. Wazne jest to zeby wlasciciel byl zadowolony. Mysle ze wyglosilismy troche za i przeciw.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze jedno jesli to jest ta aukcja to czemu silnik wyglada na inny

> niz w opisie (TDCI)?? To mial bc silnik na common railu(czyli na

> szynie a tu wyglada ze wtryski sa zasilane przez

> pompe-bynajmniej widac ze do wtryskow ida przewody paliwowe.

> Moze sie myle. i troche jais brudny, nie brakuje jakiejs

> plastikowej oslony bo u szwagra ten TDDI lepiej sie

> prezentowal.

faktycznie nie ma osłony na silniku ale oglądalem kilka fokusów z tym motorem i niektóre mają tą osłonę (TDDI) a większość TDCI ich nie miała - nie wiem od czego to zależy. Co do wtrysku - nie wiem jak to powinno wygladać ale z tego co pamietam to faktycznie idzie oddzielny przewód do każdego wtrysku a wszystkie cztery sztuki wychodzą z takiego okrągłego ustrojstwa o kształcie i wielkości okrągłej mydelniczki smile.gif

Napisano

> faktycznie nie ma osłony na silniku ale oglądalem kilka fokusów z tym

> motorem i niektóre mają tą osłonę (TDDI) a większość TDCI ich

> nie miała - nie wiem od czego to zależy. Co do wtrysku - nie

> wiem jak to powinno wygladać ale z tego co pamietam to

> faktycznie idzie oddzielny przewód do każdego wtrysku a

> wszystkie cztery sztuki wychodzą z takiego okrągłego ustrojstwa

> o kształcie i wielkości okrągłej mydelniczki

Przejedz sie tym autem z tym silnikiem. Uwazaj przy ruszaniu bo jak dasz za malo gazu zrobi piekne hop i zgasnie.

Pozatym silnik malina. Mamy takie sluzbowe w wersji 115km chyba z pelnym wyposazeniem nie psuja sie bardziej niz corrolki verso z 2 litrowym dieslem.

Zreszta na astre tez nie musze narzekac wozi mnie do pracy i z pracy nieraz nawet dosc szybko zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przejedz sie tym autem z tym silnikiem. Uwazaj przy ruszaniu bo jak

> dasz za malo gazu zrobi piekne hop i zgasnie.

jechałem nim i jedzie sie superowo a ruszyć praktycznie można bez gazu i bez najmniejszego szerpnięcia - przyznam, że byłem podczas jazdy pod wrażeniem - zbiera się w porównaniu z moim asterixem rewelacyjnie

Napisano
  • Autor

jaki motorek masz w swoim Fokusie ?

Napisano

> ja powiem tak: mam focusa od 8 lat (nowy z salonu) - samochod jest po

> prostu rewelacyjny pod kazdym wzgledem - 8-latek i ten samochod

> jeszcze ani razu nie widzial reki mechanika, po prostu lejesz i

> jezdzisz, co najlepsze w tym aucie nawet akumulator nie byl

> wymieniany... podkreslam, to juz 8 lat... przebieg 170tys a

> komfort jazdy jest caly czas nieporownywalnie lepszy od astry

> (wiem bo mam tez astre F taka jak w podpisie, i troche jezdzilem

> astra G) - nie rozumiem tutaj niektorych ktorzy porownuja te dwa

> auta... to jest to samo jakby ktos porownal malucha z chociazby

> astra...

> Powiem tak, gdybym tylko mial kase i jakas okazje na 3-4 letniego

> focusa to bralbym bez wahania

> pozdrawiam

czyli mamy rozumieć że Astra na tle Focusa to jest maluch rotfl.gif no to kolega nas tu rozbawił do łez hahaha.gif

Napisano

> czyli mamy rozumieć że Astra na tle Focusa to jest maluch no to

> kolega nas tu rozbawił do łez

Moze nie w ten sposob kolega pojechal troszke zabardzo. Ale mysle ze jezeli chodzi o silnik diesla to takjakby porowywac astre F i G. Calkiem inne ligi.

Napisano

> Moze nie w ten sposob kolega pojechal troszke zabardzo. Ale mysle ze

> jezeli chodzi o silnik diesla to takjakby porowywac astre F i G.

> Calkiem inne ligi.

no ale za bardzo się rozjechaliście z tymi porównaniami

Astra G i Foka I to ta sama klasa

Napisano

> no ale za bardzo się rozjechaliście z tymi porównaniami

> Astra G i Foka I to ta sama klasa

Klasa tak ale zaawansowanie techniczne inne.

Zreszta kazde z tych aut ma swoje wady jak i zalety. Nastepne i tak bedzie M3:)

Napisano

> Klasa tak ale zaawansowanie techniczne inne.

> Zreszta kazde z tych aut ma swoje wady jak i zalety. Nastepne i tak

> bedzie M3:)

no chyba nie powiesz mi że Focus I jest bardziej zaawansowany technicznie niż AII. to że ma silnik TDCi i wielowahacz z tyłu to wcale nie znaczy że jest jakimś cudem techniki wink.gif a następne to nie wiem co będzie bo jak patrzę na te wszystkie auta to wydaje mi się że idzie to w niewłaściwym kierunku. zauważcie że im nowsze te nowe wozy tym więcej się psuje. za niedługo kolumna kierownicza w ogóle przestanie istnieć bo ją zastąpią jakimś układem elektronicznym, hamulce chcą jużelektryczne montować tylko ciekawe jakie jest zabezpieczenie np przed brakiem prądu, zwarciem czy przerwaniem kabelków biglaugh.gif pzdr

Napisano

> no chyba nie powiesz mi że Focus I jest bardziej zaawansowany

> technicznie niż AII. to że ma silnik TDCi i wielowahacz z tyłu

> to wcale nie znaczy że jest jakimś cudem techniki a następne

> to nie wiem co będzie bo jak patrzę na te wszystkie auta to

> wydaje mi się że idzie to w niewłaściwym kierunku. zauważcie że

> im nowsze te nowe wozy tym więcej się psuje. za niedługo kolumna

> kierownicza w ogóle przestanie istnieć bo ją zastąpią jakimś

> układem elektronicznym, hamulce chcą jużelektryczne montować

> tylko ciekawe jakie jest zabezpieczenie np przed brakiem prądu,

> zwarciem czy przerwaniem kabelków pzdr

czas reakcji bedzie szybszy i uklady beda mogly lepiej wspomagac to co robi czlowiek. Gdyby wszyscy mysleli tak jak Ty to nadal golfami I bysmy jezdzili bo to przeciez stara dobra i sprawdzona konstrukcja. I ja osobisicie uawazam ze Fosuc jest bardziej zaawansowany technicznie w porownaniu do astry. Ale nie uwazam ze jest cudem techniki bo to chyba nalezy przyznac mercedeswi klasy s. Ktory wprowadza wszelkie nowinik

Napisano

> czas reakcji bedzie szybszy i uklady beda mogly lepiej wspomagac to

> co robi czlowiek. Gdyby wszyscy mysleli tak jak Ty to nadal

> golfami I bysmy jezdzili bo to przeciez stara dobra i sprawdzona

> konstrukcja. I ja osobisicie uawazam ze Fosuc jest bardziej

> zaawansowany technicznie w porownaniu do astry. Ale nie uwazam

> ze jest cudem techniki bo to chyba nalezy przyznac mercedeswi

> klasy s. Ktory wprowadza wszelkie nowinik

każdy ma swoje racje i zdania... więc nie będziemy się tu przekamarzać bo nie o to chodzi... oby każdy był ze swego zadowolony to będzie dobrze. pzdr waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.