Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co myslicie o bierznikowanych zimowkach?

Featured Replies

Napisano

Hej!

Czy ktos z Was jezdzil na bierznikowanych oponach zimowych? Jakie sa Wasze opinie na ten temat?

Napisano

> Hej!

> Czy ktos z Was jezdzil na bierznikowanych oponach zimowych? Jakie sa

> Wasze opinie na ten temat?

Przy różnicy cen gdzie firmowe "normalne" opony kupujesz niewiele drożej nie ma chyba najmniejszego sensu kupować bieżnikowanych opon, różnica w cenie na komplecie jest bardzo mała do 200zł maksymalnie, zakladając że na takich oponach przy przecietnym jezdzeniu wystarcza na ok 4 zimy to są juz groszowe sprawy.

Jedynie mozna by sie zastanawiać, kiedy auto bedzie szybko sprzedawane i niechce sie inwestować

A jeżdzić to jakoś jezdzą, napewno lepiej niż na oponach letnich, w rodzinnie auto jedno ma komplet bieznikowanych, ale malutko jezdzi i tylko po miesice, daje rade ale juz po 1 zimie widac ze sa duzo mniej trwalsze niz normlane opony firmowe

Napisano

> Hej!

dziadostwo , nadaja się do przyczepki , a nie do bezpiecznej jazdy ...

Napisano

> Hej!

"bierznikowanych" nie znam zlosnik.gif ... a bieżnikowanych zdecydowanie nie polecam

Napisano

Odpuść sobie takie badziewie. Lepiej weź nawet kredyt i kup zimówki, albo wielosezonowe - mam i polecam.

pozdr. biglaugh.gif

Napisano

> Hej!

N I E P O L E C A M

Napisano

> Hej!

W tej chwili wydaje Ci się to oszczędność ale po jednej zimie będą bardziej zniszczone niż takie "sklepowe" do tego własności jezdne są według mnie gorsze. Piszę to na przykładzie znajomego który kupił takie do fiata punto. Dodatkowo jedna miała lekkie bicie spineyes.gif

Napisano

są dwa typy opon używanych:

bieżnikowane i nadlewane

jedne od drugich się zasadniczo różnią

Napisano

w tej chwili opony są tak tanie wiec myślę sie nie opłaca ryzykować kupna takich opon no.gif

Napisano

> są dwa typy opon używanych:

> bieżnikowane i nadlewane

> jedne od drugich się zasadniczo różnią

nalewane mają bieżnik nalany z "nowej" mieszanki , i głowna "zaletą" takich opon jest odklejanie się bieznika w czasie jazdy,najczęściej z duża predkością rotfl.gif

bieżnikowanie polega na pogłebieniu beżnika poprzez nacinanie,co jednak osłabia i tak już zużytą oponę rotfl.gif

oba warianty są niestabilne przy dużych prędkosciach i bardzo trudne do wyważenia...

przy cenach używek u szanującego sie importera mozna kupić prawie nowe opony które posłużą kilka sezonów .

dla przykładu

moje semperity winter grip latały 2 zimy w marysi a teraz drugą zimę w espace , zakupione u importera z linka który podałem za 80 zł szt waytogo.gif

Napisano

> Hej!

Znajomy jeździł na nalewkach. Dopóki jeździł powoli wszystko było ok. Jak trochę pewnwgo razu pogonił odeszła od jednej opony nalewana część. Dobrze że w porę zauważył, jakby całość odpadła podczas jazdy mogło by być różnie.

Napisano

Miałem opony bieżnikowane i nie polecam frown.gif

Pamiętam jak dziś że podczas powrotu z Krakowa do Jastrzębia

w Pszczynie rozerwało mi opone z boku. Na szczęscie zdążyłem zjechac z autostrady. Dobrze że prędkość była około 50 kil. na gdzine i na szczęscie nic się złego nie stało.

Napisano

Poczytaj na czym polega ta technologia, gdzie jest podstawowa różnica, jaka mieszanka (producent) jest stosowana.

Będziesz wiedział to będziesz miał zdanie zlosnik.gif pytając na forum dowiesz się niewiele.

IMO na avonie od dobrego producenta z certyfikatem Q to dobra alternatywa do starych uzywanych opon.

Napisano

Dwie zimy się męczyłem z bieżnikowanymi na przodzie.Mimo wyważenia nie dało się jeżdzić szybciej niż 80.I cały czas robiły dudududududududu.trzeba im jednak przyznać że na sniegu którego u mnie w zimie nie brakuje dawały sobie radę rewelacyjnie.Maja taki bieżnik w strzałkę.Tydzień temu kupiłem Dębicę Frigo 2 nowe za 134/szt zobaczę jak się będą sprawować.

Napisano

> dziadostwo , nadaja się do przyczepki , a nie do bezpiecznej jazdy

> ...

Potwierdzam.Nie warto kupować.Już lepiej byłoby kupić dobre używki z glębokim bieżnikiem.

Napisano

> Hej!

Jeździłem. Nic się nie działo ale to rozwiązanie totalnie budżetowe i dodam że do małych miast. W większych gdzie jeździ siępraktycznie po asfalcie i szybko - nie polecam. W Twoim przypadku to jakbyś sobie jeździł po Masłowie i może rzadko do Kielc bez przeginania z predkością mogły by styknąć zlosnik.gif Dodatkowym problemem jest to że może mieć lekkie bicie taka opona.

Napisano

Myślę, że autor posta powinien poprawić ten rażący błąd ortograficzny i zajrzeć tutaj www.pwn.pl q2jego mać

W podpisie ma "student" Pięknie ! To teraz mamy takich studentów sciana.gif

Pewnie 1/2 +1/2=1/4 mlot.gif

Napisano

jeśli chodzi o opony bieżnikowane to raczej na nie bym się nie decydował, chyba że producent daje gwarancję to wtedy można się nad tym zastanowić....

są to normalne opony tylko z pogłębionym bieżnikiem (każdy producent daje zapas)

co do opon nadlewanych, to jest już sporo ich producentów w kraju ale także i za granicą..

wielu ludzi np kupiło oponki z niemiec i nie wiedzą że są to właśnie nadlewki...

generalnie produkuje się je na bazie opon, nie starszych niż dwa lata, nadaje im się nową warstwę wierzchnią i mają oczywiście gwarancję producenta..

czarnowidztwo typu, że przy większych prędkościach się odklejają nie jest prawdą.....

wszystko zależy od tego jaki zasobny masz portfel...

w jakich warunkach drogowych przejeżdżasz okres zimowy, czy jeździsz w trasach czy po mieście, jaki masz styl jazdy.....

dlatego jednemu takie opony przypasują innemu nie......

a co do prędkości.......

to chyba nie ta pora roku......aby rozwijać duże prędkości, gdzie warunku mogą na asfalcie zmienić się diametralnie na odcinku kilkunastu metrów.....

typowe opony zimowe "nazwa popularna" to nic innego jak opony błotno-śniegowe.....i głównie do takich warunków nadają się najlepiej.....

Napisano

> generalnie produkuje się je na bazie opon, nie starszych niż dwa

> lata, nadaje im się nową warstwę wierzchnią i mają oczywiście

> gwarancję producenta..

proces produkcji tych opon jest praktycznie taki sam jak opon nowych. z tą różnicą, że stosuje się odzyskany kord. potem jest nakładanie elastomeru i wulkanizacja całości w formach.

ta technologia jest szeroko stosowana w przypadku opon do ciężarówek. byłem kiedyś na konferencji, gdzie prognozowano, że za kilka lat producenci będą zmuszeni odzyskiwać i ponownie używać kord także z opon do osobówek. kord się nie zużywa tak szybko jak guma i po testach sprawności nadaje się do ponownego użytku, producenci zakładają dwa cykle. sam kord stanowi największy koszt w surowcu, to tłumaczy różnice cen tych opon.

W niemczech produkcja takich opon rośnie z roku na rok, oni mają świra na punkcie ekologii. jeśli dana europejska firma ma dobry system kontroli jakości, produkuje z mieszanki uznanych firm (np. avon, dostawca dla większości producentów opon nowych) to napewno są to produkty pewniejsze niż tanie chińskie opony.

Tak mi się przynajmniej wydaje zlosnik.gif

edit zlosnik.gif sprzedaje gaz, nie opony palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę, że autor posta powinien poprawić ten rażący błąd ortograficzny

> i zajrzeć tutaj www.pwn.pl q2jego mać

> W podpisie ma "student" Pięknie ! To teraz mamy takich studentów

> Pewnie 1/2 +1/2=1/4

Nie studiuje języka polskiego, chociaz przyznaje ten błąd był rażący, a zrobilem go tylko i wylącznie z pośpiechu.

3 tygodnie temu wrocilem z wymiany studenckiej w USA wiec z moimi wynikami na uczelni nie jest tak zle panie "sienolocie".

Proponuje swoje troski na temat poziomu intelektualnego dzisiejszych studentów umieszczać również na forach np. dla polonistów.

Dyskusja tam jest mysle równie pasjonująca jak tutaj a Twoje uwagi napewno znajdą szerszy odzew.

Wszystkim innym za odpowiedzi trzymające sie tematu serdeczne dzieki!

Pozdrawiam!

Napisano

> Nie studiuje języka polskiego, chociaz przyznaje ten błąd był rażący,

> a zrobilem go tylko i wylącznie z pośpiechu.

> 3 tygodnie temu wrocilem z wymiany studenckiej w USA wiec z moimi

> wynikami na uczelni nie jest tak zle panie "sienolocie".

> Proponuje swoje troski na temat poziomu intelektualnego dzisiejszych

> studentów umieszczać również na forach np. dla polonistów.

> Dyskusja tam jest mysle równie pasjonująca jak tutaj a Twoje uwagi

> napewno znajdą szerszy odzew.

> Wszystkim innym za odpowiedzi trzymające sie tematu serdeczne dzieki!

> Pozdrawiam!

Odpowiedz poszła, na priva. Jak sam zobaczysz poprawiłem Ci błędy także w wiadomości która wysłałeś do mnie prywatnie.

Pozdrawiam Sienolot.

Napisano

wiesz może jak odróżnić nowe opony od tych z odzysku czyli nadlewanych czy bieżnikowanych? mają jakieś specjalne znaczki, cechy? chyba nie mają oryginalnej nazwy?

Napisano

> wiesz może jak odróżnić nowe opony od tych z odzysku czyli

> nadlewanych czy bieżnikowanych? mają jakieś specjalne znaczki,

> cechy? chyba nie mają oryginalnej nazwy?

jeśli chodzi o te nadlewane, to mają nazwy swoje zupełnie nie znane lub mało znane

polskie to np:

Targum

lub

Markgum

jest tez wielu producentów za granicą.....

bieżniki mają z wzorów firmowych opon...i oczywiście gwarancję choć krótszą......

do szaleństw się nie nadają, ale do spokojnej jazdy po błocie i śniegu myslę że są ok....

Napisano

> Hej!

Ja jezdze na bieznikowanych oponach w punto juz 3 sezony mialem jeszcze w sience przez 2 sezony i nic zlego powiedziec o nich nie moge. Moze akurat firma od ktorej je kupuje robi dobre oponki bieznikowane bo nigdy gdzie indziej nie kupowałem. Jest na nie 12 miesiecy gwarancji i w gwarancji jest zaznaczone ze gdyby byly problemy z wywazeniem lub byly by jakies bicia to wymieniaja na nowa.

Napisano

> Nie studiuje języka polskiego, chociaz przyznaje ten błąd był rażący,

> a zrobilem go tylko i wylącznie z pośpiechu.

> 3 tygodnie temu wrocilem z wymiany studenckiej w USA wiec z moimi

> wynikami na uczelni nie jest tak zle panie "sienolocie".

> Proponuje swoje troski na temat poziomu intelektualnego dzisiejszych

> studentów umieszczać również na forach np. dla polonistów.

> Dyskusja tam jest mysle równie pasjonująca jak tutaj a Twoje uwagi

> napewno znajdą szerszy odzew.

> Wszystkim innym za odpowiedzi trzymające sie tematu serdeczne dzieki!

> Pozdrawiam!

Popieram w całej rozciągłości.....to nie forum językowe itd...Sam mam problemy z ortografią (ponoć nawet to się jakoś nazywa) i denerwujące jest jak ktoś nie trzyma się wątku tylko zajmuje się głupotami....

co do bierznikowanych oponek.......Jako ze prowadzę serwis ogumienia to mam styczność z takimi opnkami. Co mogę powiedzieć ....wszystko zależy.....czasami klient przyjedzie z takimi wynalazkami że nie da się ich wyważyć lub ciężarki są tak wielkie że szkoda gadać, a czasamitak jest że ważą się lepiej niż niejedne noowki.....tak więc wszystko zalezy od jakości wykonania.

Napisano

> jeśli chodzi o te nadlewane, to mają nazwy swoje zupełnie nie znane

> lub mało znane

> polskie to np:

> Targum

> lub

> Markgum

> jest tez wielu producentów za granicą.....

> bieżniki mają z wzorów firmowych opon...i oczywiście gwarancję choć

> krótszą......

> do szaleństw się nie nadają, ale do spokojnej jazdy po błocie i

> śniegu myslę że są ok....

miałem markguma już przed sprzedażą auta. I tak jak mówisz nic mi sie nie odklejało.

Żadnych problemów z wyważaniem.

Jeździłem na nich również bardzo szybko.

Trzeba jednak przyznać, że gorzej się zachowują niż markowe opony.

Chociaż mam teraz te opony im wolałbym już markgumy, te są tak głośne, że szkoda gadać

A napisali 13% mniej hałasu

Napisano

Ja chciałem załozyc nalewki,ale 3 kompletów nie dało sie wywazyc i mialy bicie tak w okolicach 80-100km/h i dałem sobie spokoj,od maja przekulałem sie na zdartych uzywkach,a teraz na zime kupie nowe na przod,bo 2 zimowki zostaly mi w dobrym stanie z tamtej zimy wiec pojda na tył.Kupie Daytona,Save lub Mabora bo z tego co sie orientowalem to sa niezlej jakosci i w dobrej cenie, z tego najlepsza jest Sava,choc chyba najmniej znana...

Napisano

> Ja chciałem załozyc nalewki,ale 3 kompletów nie dało sie wywazyc i

> mialy bicie tak w okolicach 80-100km/h i dałem sobie spokoj,od

> maja przekulałem sie na zdartych uzywkach,a teraz na zime kupie

> nowe na przod,bo 2 zimowki zostaly mi w dobrym stanie z tamtej

> zimy wiec pojda na tył.Kupie Daytona,Save lub Mabora bo z tego

> co sie orientowalem to sa niezlej jakosci i w dobrej cenie, z

> tego najlepsza jest Sava,choc chyba najmniej znana...

ja kupiłem nadlewki przez net. Pojechałem do pierwszego lepszego warsztatu, było ok.

Savy letnie miałem jak kupiłem auto. Szybko zmieniłem ją na tylną oś, a na przód założyłem zdarte toyo. Nie jeździło mi się dobrze na oponach marki sava.

To nie jest mało znana firma, tylko używana bardziej w ciężarówkach.

Napisano

> To nie jest mało znana firma, tylko używana bardziej w ciężarówkach.

Dokladnie tak tongue.gif letnie nie wiem jak wypadaja,ale zimowe nie sa złe,kolega mial i chwalił

Napisano

> wiesz może jak odróżnić nowe opony od tych z odzysku

powinny mieć gdzieś napis RETARTED.

nie mam pewności czy ktoś kontroluje zamieszczanie tego napisu bo czytałem o angielskich firmach, które wprowadały swoje własne[nieczytelne] oznaczenia dla takich opon.

Napisano

> Popieram w całej rozciągłości.....to nie forum językowe itd...Sam mam

> problemy z ortografią (ponoć nawet to się jakoś nazywa) i

> denerwujące jest jak ktoś nie trzyma się wątku tylko zajmuje się

> głupotami....

Popieram w calej roscionglosci, macie racjem, pszeciesz pisanie z błendami, niczego niezmienia. Wogule zawracanie sobie głowy takimi głópotami jak poprawna polszczyzna kompletnie nie ma sensó.

Posdrawiam sienolot

Napisano

> Popieram w calej roscionglosci, macie racjem, pszeciesz pisanie z

> błendami, niczego niezmienia. Wogule zawracanie sobie głowy

> takimi głópotami jak poprawna polszczyzna kompletnie nie ma

> sensó.

> Posdrawiam sienolot

Zluzuj majciochy kolego 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Odpowiedz poszła, na priva. Jak sam zobaczysz poprawiłem Ci błędy

> także w wiadomości która wysłałeś do mnie prywatnie.

> Pozdrawiam Sienolot.

Drodzy Forumowicze,

zaden niespelniony polonista nie bedzie robil ze mnie analfabety - nie interesuje mnie czy jest to na forum internetowym czy gdziekolwiek indziej.

Pan Sienolot jest wedlug mnie po prostu zalosny, pisze na forum ze poprawil rowniez moje bledy w prywatnej korespondecji - wszystkim zainteresowanym chetnie przesle jakie to bledy wytyka mi Pan Sienolot, moze to tez komus poprawi humor - ja mialem przy tym duzo zabawy hehe.gif

Panie Sienolocie: "Kończ Waść, wstydu oszczędź..."

tutaj uzylem polskiej czcionki by zainteresowany nie zastanawial sie dlugo nad rozszyfrowaniem tego cytatu.

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow kacika, przypominam, motoryzacyjnego cool.gif

Napisano

> Popieram w calej roscionglosci, macie racjem, pszeciesz pisanie z

> błendami, niczego niezmienia. Wogule zawracanie sobie głowy

> takimi głópotami jak poprawna polszczyzna kompletnie nie ma

> sensó.

> Posdrawiam sienolot

jesteś zadowolony z tego tekstu???

bardzo???

jak bardzo????

zlosnik.gif

ps:

topic dotyczy opon....jak mi się zdaje......jakichś tam.....nadlewanych czy innych....

Napisano

> powinny mieć gdzieś napis RETARTED.

> nie mam pewności czy ktoś kontroluje zamieszczanie tego napisu bo

> czytałem o angielskich firmach, które wprowadały swoje

> własne[nieczytelne] oznaczenia dla takich opon.

większość firm ich nie oznacza dodatkowo, albo robi to znakiem niezrozumiałym zlosnik.gif

ale generelnie problem leży w czymś innym......

różne f-my stosuja różne miesznki gumy, kauczuku oraz innych komponentów.....

i może się pojawić taki dziwny efekt, którego sam doświadczyłem......że przy wysokich tempetraturach jak na zimę, czyli ok 14 C, wydaje się że przy przednim napędzie autko jakby ciutke pływa.......

jak temperaturka minusowa jest - ok

Napisano

> Hej!

nie warto placic za bieznikowane bo do niczego sie nie nadaja, guma nigdy nie jest tak dobra jak na oponach "nowych" , wszystko jest niby cacy ale widziales pewnie nie raz oderwane kawalki gumy na drogach , tak wlasnie sie koncza bienzikowane na tirach rozwarstwiaja sie i rozlatuja. kiedys mialem w cc komplet opon i po roku odeszla warstwa naklejana nowego bieznika . oddali kase ale szkoda bylo mojego czasu i zachodu. jesli chcesz cos taniej to szukaj opon uzywanych np . z rozbitkow mozna czasem dorwac niemal nowe ogumienie na szrotach (ja sam kupilem calo roczne bo akurat takich szukalem po jednym sezonie z rozbitego zezlomowanego auta), czy opon u gumiarzy. lepsza uzywana 2-3 letnia niz nowa bieznikowana. jak kupisz zimowke uzywana 2 letnia to jeszcze 3-4 sezony bedzie ci sluzyc.

Napisano

> i tak....

> i nie....

sie wie ze nie wszystko co kacikowicz napisze to dogmat w ktory sie slepo wierzy zlosnik.gif ale zawsze taka opowiesc moze cos podpowiedziec i nieco dac do myslenia zlosnik.gif tak czy siak mialem dwa komplety bieznikowanych z dwu ruznych firm, kupilem dwa do cc , na zime i na lato i oba sie rozlazly a co za tym idzie oba zwrocilem zlosnik.gif

Napisano

chodzi mi generalnie o to czy jest możliwość "pomylenia" bieżnikowanych z nowymi...

Napisano

> Hej!

ja ich także nie polecam, lepszym wyjściem jest kupno używek.W końcu chodzi tu o twoje bezpieczeństwo.

Napisano

> Drodzy Forumowicze,

> zaden niespelniony polonista nie bedzie robil ze mnie analfabety -

> nie interesuje mnie czy jest to na forum internetowym czy

> gdziekolwiek indziej.

> Pan Sienolot jest wedlug mnie po prostu zalosny, pisze na forum ze

> poprawil rowniez moje bledy w prywatnej korespondecji -

> wszystkim zainteresowanym chetnie przesle jakie to bledy wytyka

> mi Pan Sienolot, moze to tez komus poprawi humor - ja mialem

> przy tym duzo zabawy

> Panie Sienolocie: "Kończ Waść, wstydu oszczędź..."

> tutaj uzylem polskiej czcionki by zainteresowany nie zastanawial sie

> dlugo nad rozszyfrowaniem tego cytatu.

> Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow kacika, przypominam,

> motoryzacyjnego

Jak już zaczniesz pisać do mnie poprawnie privy, będę całkowicie usatysfakcjonowany.

Pozdrawiam niespełniony Polonista Sienolot rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Chciałem osobiście zacytować twoją korespondencje do mnie, ale pomyślałem, że to nie fair.

Jeżeli chcesz to ją zacytuj, niech wszyscy przeczytają.

PS Przecież to forum motoryzacyjne, tutaj nie obowiązują zasady poprawnej POLSZCZYZNY. W szczególności, jeżeli chodzi o karygodne błędy (do których się przyznałeś w swoim privie- popełniając, przy okazji kolejne sciana.gif)

Napisano

> Zluzuj majciochy kolego

Spokojnie, tylko jak ktoś pisze rzaba, albo bierznikowane, to ręce opadają blagam.gif20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

> jesteś zadowolony z tego tekstu???

> bardzo???

> jak bardzo????

> ps:

> topic dotyczy opon....jak mi się zdaje......jakichś

> tam.....nadlewanych czy innych....

Widzisz, teraz ten post (mój który cytowałeś)strasznie razi błędami ortograficznymi.

Co mamy powiedzieć na BIERZNIKOWANE ???

To to samo co RZABA.

Dzisiaj oponami bierznikowanymi, rozjechałem rzabę. Jak to wygląda jak g... w lesie.

Pozdrawiam i bez obrazy Sienolot

20.GIF20.GIF20.GIF

PS Mam nadzieje, że całej tej dyskusji, autor wątku, będzie już pamiętał jak poprawnie napisać BIEŻNIKOWANE !

Napisano

> Widzisz, teraz ten post (mój który cytowałeś)strasznie razi błędami ortograficznymi.

> Co mamy powiedzieć na BIERZNIKOWANE ???

> To to samo co RZABA.

> Dzisiaj oponami bierznikowanymi, rozjechałem rzabę. Jak to wygląda jak g... w lesie.

IMO to nie miejsce na tego typu wątki, a napisałeś ich juz kilka.......

rozumiem odniesienie się do postu który błędami razi.....

ale dalsza polemika o polszczyźnie jest zbyteczna, tym bardziej w wątku tematycznym dotyczącym opon.....

jeśli chcecie sobie dalej uprzejmości wymieniać to proponuję priv, a jeśli chcecie kogoś o tych uprzejmościach informować to jest kącik towarzyski BBM i tam należy te dyskusje przenieść.....

> PS Mam nadzieje, że całej tej dyskusji, autor wątku, będzie już

> pamiętał jak poprawnie napisać BIEŻNIKOWANE !

wybacz nie zamierzam bronić autora wątku za błędy.....

ale i tak już IMO zbyt dużo napisałeś postów w tym topick'u nie na temat.....

a czy bedzie pamiętał czy nie....to tylko jego problem.....

każdy pisząc sam sobie świadectwo wystawia.....i nie widzę sensu ciągłego pouczania po tym jak się raz uwagę już zwróciło....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.