Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy zasłaniać chłodnicę..?

Featured Replies

Napisano

W związku z zaistniałą sytuacją pogodową zastanawiam się...

Zwłaszcza, że po mieście jeżdżę krótkie trasy i nawet za bardzo mi się nie nagrzeje. a jeśli już się nagrzeje, to i tak 1-szej kreski nie przekracza (letni nadmuch - nagrzewnica AP frown.gif ale przynajmniej nie cieknie)

Wczoraj dopiero jak zrobiłem jakieś 10km i w tym taki dłuższy kawałek pod górkę, to wskazówka się podniosła dość pomiędzy 1-szą podziałkę i połowę, no i ciepełko leciało aż miło smile.gif

Zatem zastanawiam się czy warto przysłonić chłodnicę..?

Tak troszkę, nie całą.

A Wy zasłaniacie?

Napisano

> A Wy zasłaniacie?

zasłaniało się za komuny w kanciaku,gdy dorwanie termostatu do auta graniczyło z cudem smirk.gif

Teraz 3 dychy i masz.

Napisano

Ja może (trochę) zasłonię, bo mam na to piękny patent:

1. Zasłaniam tylko "dolne" kratki, żęby było ładnie. I praktycznie: co ma mi sól lecieć w chłodnicę?

2. Ze starego plastikowego baniaka na wodę do spryskiwacza wyciąłem trzy prostokątne kawałki, które łatwo się wyginają i mogę je w zdeżaku umieścić. Trzy=zasłonięte wszystkie dolne otwory. Tak jak jest teraz, to pewnie założe jeden...

3. W rezultacie częściej (i szybciej?) miałem sytuację "temperatura średnia/wysoka" a nie "dolna" (patrząc na deskę rozdzielczą).

Robota łatwa prosta i przyjemna, choć może wynik nie jest jednoznaczny. Ale je lubię się pieścić... (screwy.gif?)

KL

Napisano
  • Autor

Termostat mam OK, (tak myślałem, że takie podejrzenia będą)

Przecież by wogóle się nie nagrzewał, a po pprzejechaniu jakichś 4km mam już 1-szą kreskę i leci letnie powietrze. Jednak, gdy się zrobi -10 a może i -15 to z tych 4km sie zrobi 8km do nagrzania.

Aaaa! Ważna uwaga. Oczywiście uruchamiam silnik z regulacją temp. nawiewu na Max Ciepełko, wentylator na 2-kę (w ELX jest do 4) i tak właśnie jadę całe te 4km...

Napisano

> Aaaa! Ważna uwaga. Oczywiście uruchamiam silnik z regulacją temp.

> nawiewu na Max Ciepełko i tak właśnie jadę całe te 4km...

Mój Tata nigdy nie chciał puszczać ciepłego powietrza póki mu się silnik nie rozgrzał. To było straszne...

Jak sobie zamontowałem pomiar temperatury w maluchu robiłem długo testy i mi wyszło że ogrzewanie wnętrza nie spowalnia zauważalnie ogrzania silnika...

Napisano

W UNO nigdy nie zasłaniałem, w GP też nie zasłonię. Dodatkowo automatyczna klima dba o to, aby do autka nie leciało za zimne powietrze 893goodvibes.gif

Napisano

> Termostat mam OK

top po co chcesz chlodnicę zasłaniać,skoro jest ona termostatem odcięta od układu ? pad.gif

Napisano

To ja się podepnę

Czy większa chłodnica niż zaleca producent spowoduje obniżenie temp silnika podczas jazdy w niskich temperaturach?

Napisano
  • Autor

Przecież gdy silnik się nagrzewa, to stopniowo się otwiera(oczywiście z pewną histerezą, czyli od pewnego progu) termostat - prawda?

A ograniczając przepływ powietrza przez kratkę z przodu ograniczę ogólnie wychładzanie komory silnika - i o to chodzi...

Napisano

> Przecież gdy silnik się nagrzewa, to stopniowo się otwiera termostat - prawda?

Tak, ale zaczyna się otwierać przy określonej temp. np. 70st.C

> A ograniczając przepływ powietrza przez kratkę z przodu ograniczę ogólnie wychładzanie komory silnika - i o to chodzi...

Baaaardzo mało ogranicza.

Napisano

> Przecież gdy silnik się nagrzewa, to stopniowo się otwiera(oczywiście

> z pewną histerezą, czyli od pewnego progu) termostat - prawda?

> A ograniczając przepływ powietrza przez kratkę z przodu ograniczę

> ogólnie wychładzanie komory silnika - i o to chodzi...

bez jaj, w momencie kiedy silnik od dołu jest bombardowany zimnym powietrzem, wodą, śniegiem z lodem, zasłanianie dziury w zderzaku coby go nie wychłodzić mija się z celem pad.gif

Napisano
  • Autor

no tak - ale gdy przy 70st C otwiera sie termostat i jeszcze ogrzewanie jest na full czyli nagrzewnica wspomaga chłodzenie, to chyba lepiej, żeby chłodnica była przysłonięta i jeszcze później zaczęła wychładzać a zwłaszcza na krótkich trasach...

Napisano
  • Autor

Niby tak, ale to jest kwestia do rozważenia...

Od pewnych prędkości pod maską masz nadciścienie (w sensie ruchów powietrza).

Podobnie zresztą jak otwierasz szyberdach - wyciąga on powietrze.

Spodni otwór nadwozia (komora silnika) może działać podobnie i wyciaga bardziej powietrze (zresztą po co byłyby "chrapy" w sportowych wozach które tłoczą powietrze do komory silnika, chłodnic oleju itd.)

Czyli zakrywając kratkę z przodu zmniejsza sie przepływ powietrza z zewnątrz (z przodu). W CC to działało smile.gif W Dacii działało, w Polonezie działało, w Peugeocie 405 u ojca działało, więc coś chyba w tym jest...

Poza tym, ja nie mówię o zasłanianiu dziury, ale o zrobieniu zasłonki - paska przez całą szerokość chłodnicy o wysokości jakichś 10-15cm, i zamontować bezpośrednio na chłodnicy.

Napisano

Tak jak koledzy napisali- to się mija z celem.

Lepiej zacznij zbierać na porządną nagrzewnice bo mają być spore mrozy i bedziesz musial skrobac szyby od srodka smile.gif

Napisano

> A Wy zasłaniacie?

Nigdy nie zasłaniałem=nie wiem czy jest jakikolwiek sens crazy.gif

Napisano

> Nigdy nie zasłaniałem=nie wiem czy jest jakikolwiek sens

Ma - przynajmniej zimą wentylator chłodnicy się włączy grinser006.gif Ja zasłaniam i silnik osiąga szybciej temp. skromny.gif

Napisano

> Nigdy nie zasłaniałem=nie wiem czy jest jakikolwiek sens

Może estetyczny? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ja zasłaniam i silnik osiąga szybciej temp.

Przy sprawnym termostacie jest to bez znaczenia.

Napisano

> Przy sprawnym termostacie jest to bez znaczenia.

Nie mówię, że nie. Grzać grzeje, rura od dużego obiegu jeszcze zimna po kilku km w każdym razie wentylator przynajmniej się włączy a takie zjawisko wcześniej nie występowało grinser006.gif

Napisano

> no tak - ale gdy przy 70st C otwiera sie termostat

Termostat silnika Fire benzynowego ma swój POCZĄTEK OTWARCIA OK 86-89C; pełne otwarcie 100C

Napisano

> W związku z zaistniałą sytuacją pogodową zastanawiam się...

> Zwłaszcza, że po mieście jeżdżę krótkie trasy i nawet za bardzo mi

> się nie nagrzeje. a jeśli już się nagrzeje, to i tak 1-szej

> kreski nie przekracza (letni nadmuch - nagrzewnica AP ale

> przynajmniej nie cieknie)

> Wczoraj dopiero jak zrobiłem jakieś 10km i w tym taki dłuższy kawałek

> pod górkę, to wskazówka się podniosła dość pomiędzy 1-szą

> podziałkę i połowę, no i ciepełko leciało aż miło

> Zatem zastanawiam się czy warto przysłonić chłodnicę..?

> Tak troszkę, nie całą.

> A Wy zasłaniacie?

Zasłaniało się w tych autach, które miały "stały" obieg na chłodnicę i dołączaną nagrzewnicę (Łada, Wartburg, FIAT 125P, Polonez). W Puncie i większości nowych aut, płyn cały czas krąży przez nagrzewnicę (nie ważne czy masz włączone ogrzewanie czy nie), natomiast przez chłodnicę - nie. Płyn idzie na chłodnicę, dopiero jak przekroczy temperaturę ok 85*C, wcześniej termostat jest zamknięty i płyn krąży tylko w "małym" obiegu, tj. przez nagrzewnicę.

W nowych autach warto natomiast nie włączać ogrzewania dopóki silnik się nie zagrzeje, to bardzo przyspiesza nagrzewanie silnika, bo nagrzewnica jest dołączona do układu na stałe (przed termostatem).

Napisano

jakby konstrukcja wymagala jakiejs przyslony, zaluzji to by taki patent byl w serii lub opcji. byly kiedys auta wyposarzone w takie ustrojstwa ale punto do nich nie nalezy.

pozdro

Napisano

powiem tak. faktem jest, że sprawny termostat to podstawa. faktem jest, że jakakolwiek przesłonka chłodnicy ma na celu nie tyle zastpić sprawnie działający termostat, ale spowolnić proces wychładzania silnika lub jak kto chce przyśpieszyć proces osiągania optymalnej roboczej temp. silnika !

żeby było jasne, ja przysłaniam i silnik jest ładnie dogrzany !

pzdr !

Napisano

> A Wy zasłaniacie?

Nie zasłaniam , bo owszem po zasłonięciu może minimalnie się szybciej nagrzać ok.gif , ale w korku można silnik przegrzać no.gif ... Chyba , że na zewnątrz -25 st.C zlosnik.gif wtedy można regulować temp silnika ogrzewaniem zlosnik.gif

Napisano

> Zasłaniało się w tych autach, które miały "stały" obieg na chłodnicę

> i dołączaną nagrzewnicę (Łada, Wartburg, FIAT 125P, Polonez)

takie głupstwa,że aż padłem i leżę pad.gifpad.gif

WSZYSTKIE wymienione przez Ciebie auta mają normalne termostaty i dwa obiegi cieczy chłodzącej pad.gif

Zasłaniało się dlatego,że po prostu jak padł termostat,to,szczególnie w czasach kryzysu,"nie szło" dostać nowego smirk.gif

Napisano
  • Autor

ale Dacia 1310 miała nagrzewnicę dołączaną smile.gif na 100%

Owszem był "krótki" obieg, ale nagrzewnica była załączana zaworem odcinającym przepływ czynnika przez nagrzewnicę.

Rety jak ten zawór lubił się zapiekać...

Jakby nie było - są opinie, żeby zasłaniać, są też, aby nie zasłaniac.

Co do nagrzewnicy - gdy wskazówka od temp. stoi u mnie na 1/3 skali to mam ciepełko z nawiewu, ale gdy jest na 1/4 to letnie tylko leci.

Nagrzewanie się silnika do tej 1/4 jest dość szybkie, więc termostat mam OK, zwłaszcza, że latem wskazówka nie przekracza 1/2 skali (przy współudziale termowent.) ale w chłodniejsze dni położenie 1/3 jest "bardziej komfortowe" pod kątem temp. nawiewu smile.gif

Napisano

Do punto mk1 1.2 ELX jaka powinna byc chlodnica ?

Napisano

W nowych autach warto natomiast nie włączać ogrzewania dopóki silnik się nie zagrzeje, to bardzo przyspiesza nagrzewanie silnika, bo nagrzewnica jest dołączona do układu na stałe (przed termostatem).

Bomba ! kurde to poldek jest lepszy od tego co mam teraz - fajne bzdury wypisujesz a tak na marginesie to mam jeszcze 18 letnia Ładę i czasami przy -30 mw padła a łada nie - odpaliła jak na Syberii. 20.GIF

Napisano

> W nowych autach warto natomiast nie włączać ogrzewania dopóki silnik

> się nie zagrzeje, to bardzo przyspiesza nagrzewanie silnika, bo

> nagrzewnica jest dołączona do układu na stałe (przed

> termostatem).

> Bomba ! kurde to poldek jest lepszy od tego co mam teraz - fajne

> bzdury wypisujesz a tak na marginesie to mam jeszcze 18 letnia

> Ładę i czasami przy -30 mw padła a łada nie - odpaliła jak na

> Syberii.

Przyjrzyj się budowie i działaniu układu chłodzenia/ogrzewania i się zastanów czy to bzdury. Jeżdżąc po mieście na bardzo krótkich odcinkach to ma znaczenie i to spore, bo obieg na nagrzewnicę jest zawsze otwarty i jest różnica czy nagrzewnica jest chłodzona czy nie. Widzę, też pewne problem z czytaniem ze zrozunieniem... w polonezie trzeba było zasłaniać chłodnicę a ogrzewanie nie działało do momentu otwarcia termostatu, tu chłodnicy zasłaniać nie trzeba, ale zawsze szybciej się zagrzeje przy wyłączonym ogrzewaniu.

Napisano

Daj spokój. To o czym piszesz to przeżytek, tak jak kiedyś "słynne" uchylanie w lecie pokrywy do silników w maluchach (chociaż to w odwrotnej sytaucji-poprawa chłodzenia).

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Tak jak koledzy napisali- to się mija z celem.

> Lepiej zacznij zbierać na porządną nagrzewnice bo mają być spore

> mrozy i bedziesz musial skrobac szyby od srodka

No i zrobiłem test w czasie mrozów i w górach.

Zasłonięcie chłodnicy zrobiłem - nawet na małe.

Takie pitu - pitu, że nagrzewnica słaba czy coś, to sobie schowajcie.

Owszem nagrzewnica AP, ale przy ogrzewaniu na full i mrozie -10 stopni (2 stycznia 2008) żadnego szronu w środku, szyby czyste i całkiem znośnie temperaturowo. Ukropu nie było, jednak zimno też nie w kabinie, ale do tego dojdę.

Czy jechał ktoś z Was z Zakopanego? Między Nowym Targiem a Rabką zjeżdża się z takiej wieeeelgachnej górki. W sensie dłuuugaśny zjazd.

No i jak to ze zjazdem, na biegu, noga z gazu i tylko hamulcem od czasu do czasu. Prędkość max utrzymywana do około 70 km/h - noc i śnieg padający.

Ale zjazd z górki, noga z gazu i po około 1,5km takiego zjeżdżania na biegu temperatura mi poleciała w dół tak jakbym miał ledwo uruchomiony samochód i przejechał jakieś 3 km...

Do zera nie zleciało, ale utrzymywało się w pozycji 1/8 wskaźnika temp. Pod górki i na płaskim - w normie.

To chyba elektronika wtrysku przestała podawać paliwo i wychłodziło mi tak silnik... A może się mylę?

Przypominam: długi zjazd na biegu, prędkość 60-70km/h.

Napisano

Ja w wakacje jezdziłem po Bieszczdach, to z góry przy hamowaniu silnikiem tem. spadała ponizej 1/4 skali.

Przy hamowaniu silnikiem, wtrysk jest wyłaczony.Brak ognia na tłokach i spada tem. grinser006.gif

Napisano

> No i zrobiłem test w czasie mrozów i w górach.

> Zasłonięcie chłodnicy zrobiłem - nawet na małe.

> Takie pitu - pitu, że nagrzewnica słaba czy coś, to sobie schowajcie.

no prawda w oczy kole, co palacz.gif

> Owszem nagrzewnica AP, ale przy ogrzewaniu na full i mrozie -10

> stopni (2 stycznia 2008) żadnego szronu w środku, szyby czyste i

> całkiem znośnie temperaturowo.

a przy -20* dasz dwa kartoniki, czy farelkę do auta ?

> Czy jechał ktoś z Was z Zakopanego? Między Nowym Targiem a Rabką

> zjeżdża się z takiej wieeeelgachnej górki. W sensie dłuuugaśny

> zjazd.

ostatnio jak tamtędy jechałem to nie zanotowałem spadku temp, ale to pewnie przez gazownie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w wakacje jezdziłem po Bieszczdach, to z góry przy hamowaniu

> silnikiem tem. spadała ponizej 1/4 skali.

> Przy hamowaniu silnikiem, wtrysk jest wyłaczony.Brak ognia na tłokach

> i spada tem.

Czyli objawy u mnie były w normie.

Nawet super-ultra-charged termostat nie pomoże, gdy nie ma podawanego paliwa na cylindry, bo skąd ma się brać temperatura, gdy nie ma źródła energii, poza tarciem w silniku (niwelowanym przez olej)

A co do temperatury wewnątrz - znośna temperatura, mam na myśli, że można jechać w samej koszuli, bez podkoszulka i jest komfortowo.

Przypuszczam, że przy - 20 to prawie każdy z nas musiałby coś wydumać z ogrzewaniem, chyba, że macie doświadczenia - to się podzielcie.

A co do gazowni - to chyba się zgadza, bo tam zdaje się jest cały czas paliwo podawane, w sensie LPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.