Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie chwilowe

Featured Replies

Napisano

Zastanawia mnie wskazywanie przez komputer spalania chwilowego. Podczas hamowania silnikiem, powinno być chyba 0l/100km? W moim Stilonie, nawet podczas dłuższej jazy z górki, nie spada poniżej 2l/100km. Dla porównania wiem, że w Skodzie komputer pokazuje 0 już po 1-2 sekundach od rozpoczęcia hamowania silnikiem.

A jak jest w Waszych Stilonach?

Napisano

> Zastanawia mnie wskazywanie przez komputer spalania chwilowego.

> Podczas hamowania silnikiem, powinno być chyba 0l/100km? W moim

> Stilonie, nawet podczas dłuższej jazy z górki, nie spada poniżej

> 2l/100km. Dla porównania wiem, że w Skodzie komputer pokazuje 0

> już po 1-2 sekundach od rozpoczęcia hamowania silnikiem.

> A jak jest w Waszych Stilonach?

Było już o tym wiele razy. Proponuje poczytać to dla przykładu

Napisano

> Było już o tym wiele razy. Proponuje poczytać to dla przykładu

Zgadza, się, ale jak tak poczytałem to w tym artykule kazdy skupił się na fakcie spalania chwilowego, a zupełnie zapomniał o spalaniu średnim, które jest liczone podczas postoju. Generalnie najlepiej:

1. zatankować

2. wyzerować licznik

3. przy nastęonym tankowaniu: liczba litrów/dystans = spalanie średnie

4. porównaj z komputerem (mi do 1 miejsca po przecinku, tak jak są wskazania wszystko się zgadza)...

ok.gif

Napisano

> Zgadza, się, ale jak tak poczytałem to w tym artykule kazdy skupił

> się na fakcie spalania chwilowego, a zupełnie zapomniał o

> spalaniu średnim, które jest liczone podczas postoju. Generalnie

> najlepiej:

> 1. zatankować

> 2. wyzerować licznik

> 3. przy nastęonym tankowaniu: liczba litrów/dystans = spalanie

> średnie

> 4. porównaj z komputerem (mi do 1 miejsca po przecinku, tak jak są

> wskazania wszystko się zgadza)...

generalnie dokladnie jak napsal kolega,

u mnie np mam lpg i mam małe przekłamanie, zimny silnik - bezyna ciepły-LPG

ale odczyty pokrywaja mi sie w 90 % ze wzgledu na LPG

Napisano

Minimalne wskazanie to 2,0 litra/100 km a max to 25 litra/100 km i tak jest u wszystkich

Jeśli stoisz to wskazania brak: ----

Napisano

> Minimalne wskazanie to 2,0 litra/100 km a max to 25 litra/100 km i

> tak jest u wszystkich

> Jeśli stoisz to wskazania brak: ----

u mnie i u wszstkich jest tak samo .... szkoda ze nie oznacza to ze jak stilon stoi na odpalonym silniku to nic nie pali.,..

Napisano

> u mnie i u wszstkich jest tak samo .... szkoda ze nie oznacza to ze

> jak stilon stoi na odpalonym silniku to nic nie pali.,..

niestety, ale pomarzyć zawsze można smile.gif tak jak i o zimnym piwo.gif z kolegami 20.GIF no i mulher.gif która by na to przyzwalała i nie klnie.gif jak się wypije ciut więcej pub2.gif

Napisano

podczas postoju trzeba by przestawic licznik na spalanie na godzine a nie na kilometry, ale tego to jeszcze nie ma w opcjach grinser006.gif

Napisano

> podczas postoju trzeba by przestawic licznik na spalanie na godzine a

> nie na kilometry, ale tego to jeszcze nie ma w opcjach

Zgadza się... a tak generalnie to ktoś się orientuje jakie jest spalanie w stilaku 1,9JTD na 1godz. postoju? Tak z czystej ciekawości, bo jakoś nigdzie się nie doczytałem, albo przeoczyłem hmm.gif

Napisano

> Zgadza się... a tak generalnie to ktoś się orientuje jakie jest

> spalanie w stilaku 1,9JTD na 1godz. postoju? Tak z czystej

> ciekawości, bo jakoś nigdzie się nie doczytałem, albo

> przeoczyłem

cos około 0,4 - 0,5 litra / h

Jak to zmierzyć ....proste jedziesz na prostym odcinku tak około np: 30 km/h dajesz na luz i po pewnym czasie patrzysz jakie masz spalanie chwilowe... np: wyjdzie tobie ( auto oczywiscie cały czas zwalnia ) 20km/h = 2,5 litra/100 możesz założyć że (100 km )/ (20 km/h) = 5 godziny jazdy więc z tego wychodzi 2,5/5 = 0,5 litra/h wink.gif

Napisano

> cos około 0,4 - 0,5 litra / h

> Jak to zmierzyć ....proste jedziesz na prostym odcinku tak około np:

> 30 km/h dajesz na luz i po pewnym czasie patrzysz jakie masz

> spalanie chwilowe... np: wyjdzie tobie ( auto oczywiscie cały

> czas zwalnia ) 20km/h = 2,5 litra/100 możesz założyć że (100 km

> )/ (20 km/h) = 5 godziny jazdy więc z tego wychodzi 2,5/5 = 0,5

> litra/h

Trochę teoryzowane, i obarczone sporymi błędami (opory powietrza, prędkość średnia jaka wyjdzie bo nie uwzględniamy drogi jaką przejedziemy), tym samym niemal jednakowe spalanie byłoby dla benzyny i diesla niezależnie od pojemności silnika... ale już jakiś punkt wyjścia jest... ok.gif

Napisano

> Trochę teoryzowane, i obarczone sporymi błędami (opory powietrza,

> prędkość średnia jaka wyjdzie bo nie uwzględniamy drogi jaką

> przejedziemy), tym samym niemal jednakowe spalanie byłoby dla

> benzyny i diesla niezależnie od pojemności silnika... ale już

> jakiś punkt wyjścia jest...

zgadza sie... wink.gif inny sposób to zalać pod korek i zostawić włączony na 10 godzin a nastepnie dolac i zobaczyć ile spalił hehe.gifmlot.gif

Dla przykładu 420 konny silnik w VOLVO FH-12 - 6 cylindrów na pompowtryskach 12 litrów pojemności pali na postoju 1,65 litra/h - odczyt z komputera

Napisano

> cos około 0,4 - 0,5 litra / h

> Jak to zmierzyć ....proste jedziesz na prostym odcinku tak około np:

> 30 km/h dajesz na luz i po pewnym czasie patrzysz jakie masz

> spalanie chwilowe... np: wyjdzie tobie ( auto oczywiscie cały

> czas zwalnia ) 20km/h = 2,5 litra/100 możesz założyć że (100 km

> )/ (20 km/h) = 5 godziny jazdy więc z tego wychodzi 2,5/5 = 0,5

> litra/h

tylko ze to tez nie jest zbyt dokladny pomiar, poniewaz podczas poruszania sie pojazdu sa rozne opory powietrza i mieszanka na luzie jest ubozsza w zaleznosci od predkosci, czyli im szybciej sie jedzie tym wtryskiwacze musza podac wiecej paliwa zeby auto utrzymywalo swoje obroty, stale spalanie wyszloby tylko w autach gaznikowych ale to juz dla stilomanow historia grinser006.gif

Napisano

> tylko ze to tez nie jest zbyt dokladny pomiar, poniewaz podczas

> poruszania sie pojazdu sa rozne opory powietrza i mieszanka na

> luzie jest ubozsza w zaleznosci od predkosci, czyli im szybciej

> sie jedzie tym wtryskiwacze musza podac wiecej paliwa zeby auto

> utrzymywalo swoje obroty, stale spalanie wyszloby tylko w autach

> gaznikowych ale to juz dla stilomanow historia

Wszystko sie zgadza ... to tylko taki tam pomiar obarczony błedami pomiaru prędkości ( no chyba ze sie ma nawigacje) hmm.gif ( opory toczenia nie mają tu większego znaczenia - mieżymy chwilową prędkość podczas odczytu chwilowego spalania na biegu jałowym) oraz błedami poprawności naliczania spalania przez komp auta...ale daje do myślenia old.gif

Co do powietrza to w silnikach z Turbiną nie ma to takiego znaczenia... hmm.gif a nawet w benzyniakach to przy prędkości 20 km/h to ma znikome znaczenie ..( ci co mieli doczynienia z LPG II generacji wiedzą o tym )

Zaraz można tu sie zastanawiać nad tym czy akumulator jest ładowany czy naładowany ile klima itp itd... oink.gif

Zaproponowany przezemnie sposób pomiaru jest dość prosty i kazdy może go sobie przeprowadzić np. podczas dojazdu do "czerwonego światła" ok.gif

- na zimnym silniku

- na silniku z temp normalną

- w lecie z klimą

.itp...

Napisano

> 4. porównaj z komputerem (mi do 1 miejsca po przecinku, tak jak są

> wskazania wszystko się zgadza)...

Witam - ja konkretnie czepię się tej opinii. Czytałem też na wcześniejszych postach wypowiedzi innych - jeśli komputer okłamuje to padły wtryskiwacze.

U mnie kłamie i to sporo (ok 20%). Wczoraj tankowałem i wyszło 5,9 litra - komputer pokazał 5,0 - pół na pół - trasa miasto. Uważam, że zużycie jet niskie i nie ma problemu z lejącymi wtryskami bo paliłby dużo więcej. Więc sądzę, że jest jakaś inna przyczyna przekłamań komputera. A może jest możliwość wprowadzenia korekty??? Jeśli ktoś coś wie na ten temat to będę wdzięczny smile.gif

Napisano

> przyczyna przekłamań komputera. A może jest możliwość

> wprowadzenia korekty??? Jeśli ktoś coś wie na ten temat to będę

> wdzięczny

Może kolega ma jakiegoś BOXA wink.gif lub chipa wink.gif

Niestety wtryskiwacze mogą "lać" lub tez przycierać sie..

w większości JTD - i umnie wskazania są bardzo dokłądne więc tylko jakaś awaria może być powodem takiego odczytu ...może tylko czujnik ciśnienia paliwa w magistrali oszalał i ciśnienie jest podawane w rzezywistości pod znacznie większym ciśnieniem niz powinno hmm.gif

Napisano

> U mnie kłamie i to sporo (ok 20%). Wczoraj tankowałem i wyszło 5,9

> litra - komputer pokazał 5,0 - pół na pół - trasa miasto.

> Uważam, że zużycie jet niskie i nie ma problemu z lejącymi

> wtryskami bo paliłby dużo więcej. Więc sądzę, że jest jakaś inna

> przyczyna przekłamań komputera. A może jest możliwość

> wprowadzenia korekty??? Jeśli ktoś coś wie na ten temat to będę

> wdzięczny

To że jest niskie (ale wyższe niż wskazania komputera) nie oznacza że wtryski są sprawne wink.gif Przecież one nie muszą od razu przeciekać jak dziura w wannie...

Nie napisałeś nic na temat sposobu pomiaru/odległości na której to testowałeś. Spalanie jest dość niskie faktycznie nawet jak na 50% trasy. Chyba że jechałeś nadzwyczaj spokojnie ? smile.gif

Napisano

> Witam - ja konkretnie czepię się tej opinii. Czytałem też na

> wcześniejszych postach wypowiedzi innych - jeśli komputer

> okłamuje to padły wtryskiwacze.

> U mnie kłamie i to sporo (ok 20%). Wczoraj tankowałem i wyszło 5,9

> litra - komputer pokazał 5,0 - pół na pół - trasa miasto.

ten LINK - moze dla tego

Napisano

> To że jest niskie (ale wyższe niż wskazania komputera) nie oznacza że

> wtryski są sprawne Przecież one nie muszą od razu przeciekać

> jak dziura w wannie...

Zgadzam się z Kolegą to tak jak z wodą w skale powoli, powoli, a z czasem coraz więcej... 0,9l to duże przedłamanie, a ze spokojną jazdą w trasie (no może troszkę poleciałem 160km/h dla rozruszania turbinki), ale generalnie prędkość 80-90km/h spalanie średnie wyszło mi 6,3, więc przy spokojnej jeździe w trasie 5,9 na średniaka może wyjść, Pewnie coś będize z przepływami, albo z kalibracją komputera - tylko czy to jakoś się robi, nie mam pojęcia, mechanikiem nie jestem... grinser006.gif

Napisano

> trasie 5,9 na średniaka może wyjść, Pewnie coś będize z

> przepływami, albo z kalibracją komputera - tylko czy to jakoś

> się robi, nie mam pojęcia, mechanikiem nie jestem...

a na jakim to było odcinku? bo bardziej mimo wszystko skłaniałbym się do tezy że to błąd wynikający z "napełniania zbiornika" smile.gif

Napisano
  • Autor

Ostatnie 2 tankowania do pełna:

Dystans [km] / Komputer / Rzeczywiste

837 / 5,7 / 5,84

722 / 5,8 / 6,13

Tak więc trochę przekłamania jest i oby nie było tendencji wzrostowej.

Napisano

komputer pokazał 5,0 - pół na pół - trasa miasto.

cos musi byc nieteges. Nie wiem ile bym musial zalozyc kapeluszy zeby zejsc do 5.0 ( jtd115 ). 6.0-6.4 w zimie.. ale nie 5.0, cos cie oklamuje sprzet wink.gif20.GIF

Napisano

U mnie też podobnie przekłamuje komputer - faktyczne spalanie jest większe o około 20%. Więc jak to jest z tym komputerem - mierzy on spalanie na podstawie powietrza doprowadzonego do komory spalania czy na podstawie dawki paliwa - bo czytałem tu 2 sprzeczne opinie - no chyba że z tego i z tego.

Spekuluję że gdyby "ciekły" wstryskiwacze musiałoby się to objawiać kopceniem z rury, a od czasu wymiany przepływki nic takiego nie mam. No chyba że po dłuższym okresie jeżdzenia spokojnie przyspieszę nagle i wtedy coś tam z rury wyleci, ale to chyba normalne bo cząstki sadzy osadzają się w układzie wydechowym - a może nie mam racji?

Napisano

> Ostatnie 2 tankowania do pełna:

> Dystans [km] / Komputer / Rzeczywiste

> 837 / 5,7 / 5,84

> 722 / 5,8 / 6,13

ad.1

0,14 x 8,37 = 1,17 l

ad.2

0,33 x 7,22 = 2,38 l

Myślę że "błąd tankowania" trzeba by przyjąć około 1 l więc w pierwszym przypadku wynik w granicach błędu. W drugim faktycznie trochę więcej ale moim zdaniem to nie tragedia jeszcze smile.gif

Napisano

> normalne bo cząstki sadzy osadzają się w układzie wydechowym - a

> może nie mam racji?

Może trzeba wziąć pod uwagę komu w jakim silniku jak przekłamuje... różnica w oprogramowaniu liczącym spalanie może tu mieć znaczenie...

Napisano

> Może trzeba wziąć pod uwagę komu w jakim silniku jak przekłamuje...

> różnica w oprogramowaniu liczącym spalanie może tu mieć

> znaczenie...

Mój silnik to 1,9 JTD 115KM

Napisano

> a na jakim to było odcinku? bo bardziej mimo wszystko skłaniałbym się

> do tezy że to błąd wynikający z "napełniania zbiornika"

Sory, że tak późno odp icon_rolleyes.gif

Nie ma błędów tankowania - mierzone na pełnym zbiorniku. Przejechałem 815km - wlałem ok 48,5litra. Trasa Łódź-Szczyrk (super warunki -pusta droga prędk. w granicach 120-130, chwilami więcej ), a druga połowa zbiornika to powiedzmy "prawie miasto" bo dojeżdżam do pracy mało zatłoczonymi drogami i przy odrobinie starania można jechać w miarę płynnie (ok 20km więc to prawie jak poza miastem). Przy ustawieniu na chwilowe spalanie przy ok. 160km/h pokazuje 7,5litra, przy max. prędk (pedał w podłodze)14,5litra - więc to raczej w normie.

Spalanie mierzyłem już wielokrotnie (zawsze poprzez tankowanie całego zbiornika więc ten błąd odpada) i zawsze jest zaniżone na kompie o ok 20%. Z ciekawostek - jadąc z prędk. ok 80-90km/h przez ok 20-30km komputer wskazuje mi nawet poniżej 4litry średniego spalania icon_eek.gif A to chyba zbyt mało jak na 140rumaków więc winiłbym za to przekłamanie raczej kalibrację wskazań kompa niż jakieś uszkodzenia wtrysków itp.

Napisano

Nie wiem ile bym musial zalozyc kapeluszy zeby

> zejsc do 5.0 ( jtd115 ). 6.0-6.4 w zimie.. ale nie 5.0, cos

> cie oklamuje sprzet

Ale ja się nawet nie łudzę, że on mi pali 5,0 hehe.gif Nigdy nie wyszedł poniżej 5,5 latem, normalnie to 6-6,5litra ale komputer próbuje mnie "pocieszać" zawsze o ok 20% i to mnie zastanawia czemu skoro u większości błąd wynosi o,1litra confused.gif

Napisano

> Nie wiem ile bym musial zalozyc kapeluszy zeby

> Ale ja się nawet nie łudzę, że on mi pali 5,0 Nigdy nie wyszedł

> poniżej 5,5 latem, normalnie to 6-6,5litra ale komputer próbuje

> mnie "pocieszać" zawsze o ok 20% i to mnie zastanawia czemu

> skoro u większości błąd wynosi o,1litra

zaraz sie okaze ze spece w fiacie to tylko podmienili silniki z jtd na nowszego multi a komp pewno softu nowego nie widzial . Chyba ze kolega ma autko z wirusem, badz kiedys mialo jakas pigule i teraz wychodza historie. Te klamstewka to masz od zawsze czy sie to od tak zwanego niedawna porobilo ?

Napisano

> Nie wiem ile bym musial zalozyc kapeluszy zeby

> Ale ja się nawet nie łudzę, że on mi pali 5,0 Nigdy nie wyszedł

Bez jaj z lekkim kapeluszem mi spalanie wychodzi na 4,3/100 i to na odcinku 100 km Gdańsk - Łeba 3 osoby a po drodze świateł bez liku więc nie przesadzaj że nie da rady 5.0 oink.gif

średnia z ostatniego tankowania 5,4 litra/100 a bynajmniej ciepło nie jest 50/50% miasto / trasa

Napisano

Te klamstewka to masz od zawsze czy sie

> to od tak zwanego niedawna porobilo ?

Od samego początku jak go kupiłem w listopadzie 2006. Jest to auto sprowadzone z niemiec więc co w nim się działo niewiem.gif

Napisano

> Bez jaj z lekkim kapeluszem mi spalanie wychodzi na 4,3/100 i to na

> odcinku 100 km Gdańsk - Łeba 3 osoby a po drodze świateł bez

> liku więc nie przesadzaj że nie da rady 5.0

> średnia z ostatniego tankowania 5,4 litra/100 a bynajmniej ciepło nie

> jest 50/50% miasto / trasa

Miałem na myśli średnie spalanie, że wychodzi 5,5. Pewnie, że jak się postaram to mi w "kapeluszowej trasie" wyjdzie 4,5litra ale komp pokazuje mi wtedy np. 3,8litra spineyes.gif

Napisano

> Miałem na myśli średnie spalanie, że wychodzi 5,5. Pewnie, że jak się

> postaram to mi w "kapeluszowej trasie" wyjdzie 4,5litra ale komp

> pokazuje mi wtedy np. 3,8litra

Hmmm to daje do myslenia hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Bez jaj z lekkim kapeluszem mi spalanie wychodzi na 4,3/100 i to na

> odcinku 100 km Gdańsk - Łeba 3 osoby a po drodze świateł bez

> liku więc nie przesadzaj że nie da rady 5.0

> średnia z ostatniego tankowania 5,4 litra/100 a bynajmniej ciepło nie

> jest 50/50% miasto / trasa

ale te 5,4 to z komutera czy zmierzone?

Napisano

> ale te 5,4 to z komutera czy zmierzone?

Z kompa wyszło 5,3 a z tankowania - 53,6 litra ON w Auchanie wink.gif i zrobione na tym 992 km ( tankowane pod korek do odbicia pistoletu na tej samej stacji i nawet na tym samym dystrybutorze ...nr 12 w Gdańsku) co daje jakieś 5,4 litra/100 odchyłka +/- 0,1 litra i to by sie zgadzało

Napisano

> Miałem na myśli średnie spalanie, że wychodzi 5,5. Pewnie, że jak się

> postaram to mi w "kapeluszowej trasie" wyjdzie 4,5litra ale komp

> pokazuje mi wtedy np. 3,8litra

Tak patrząc na to wszystko to dochodzę do wniosku, że spalanie nie jest tak bardzo powiązane z przepływami powietrza, bo wtedy jak przy prędkości 90km/h odpuścimy nogę z gazu powinniśmy mieć spalanie np. 5l/100km (ustabilizowana prędkość, a tu spalanie nam spada, idąc dalej w tym czasie jest cały czas podawana ilość paliwa - tak jak na postoju, która powoduje okłamywanie komputera, że jakoby mamy jeszcze nogę na gazie i to sprawia, że jak przyglądniemy się spalaniu chwilowemu, to spada ono małymi kroczkami, co ciekawe, przy dynamicznym ruszaniu i dochodzeniu do prędkości "ustabilizowanej" w całokształcie mamy mniejsze spalanie na kompie, niż przy delikatnym starcie na dłuższym odcinku gdyż wysokie spalanie komputer odnotowuje przez krótszy czas.Czyli to tak jakby spalanie nie było w funkcji prędkości, czy drogi, ale w funkcji czasu... dzięki temu komputer zlicza także litry jakie przepalamy na postoju... jak myślicie?

Napisano
  • Autor

> Tak patrząc na to wszystko to dochodzę do wniosku, że spalanie nie

> jest tak bardzo powiązane z przepływami powietrza, bo wtedy jak

> przy prędkości 90km/h odpuścimy nogę z gazu powinniśmy mieć

> spalanie np. 5l/100km (ustabilizowana prędkość, a tu spalanie

> nam spada, idąc dalej w tym czasie jest cały czas podawana ilość

> paliwa - tak jak na postoju, która powoduje okłamywanie

> komputera, że jakoby mamy jeszcze nogę na gazie i to sprawia, że

> jak przyglądniemy się spalaniu chwilowemu, to spada ono małymi

> kroczkami, co ciekawe, przy dynamicznym ruszaniu i dochodzeniu

> do prędkości "ustabilizowanej" w całokształcie mamy mniejsze

> spalanie na kompie, niż przy delikatnym starcie na dłuższym

> odcinku gdyż wysokie spalanie komputer odnotowuje przez krótszy

> czas.Czyli to tak jakby spalanie nie było w funkcji prędkości,

> czy drogi, ale w funkcji czasu... dzięki temu komputer zlicza

> także litry jakie przepalamy na postoju... jak myślicie?

No ja się trochę w tej logice pogubiłem... albo jej brak?

Z tym ostrzejszym przyspieszaniem, to też ostatnio się spotkałem w zasadach ekonomicznej jazdy. A mianowicie, podobno jest lepiej dość ostro (3/4 gazu) przyspieszać, niż powoli. Zawsze mi się wydawało, że odwrotnie shocked.gif

Z tego by wynikało, że najlepiej przyspieszać, potem wyłączamy silnik, kulamy się, i od nowa. Może ktoś ma ochotę to sprawdzić? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No ja się trochę w tej logice pogubiłem... albo jej brak?

> Z tym ostrzejszym przyspieszaniem, to też ostatnio się spotkałem w

> zasadach ekonomicznej jazdy. A mianowicie, podobno jest lepiej

> dość ostro (3/4 gazu) przyspieszać, niż powoli. Zawsze mi się

> wydawało, że odwrotnie

> Z tego by wynikało, że najlepiej przyspieszać, potem wyłączamy

> silnik, kulamy się, i od nowa. Może ktoś ma ochotę to sprawdzić?

A co tu sprawdzac ? Widze jak moj senior jezdzi i jakie ma w kajecie spalanie ponotowane.. a jak jezdzi ? 1/2/ na max potem 5tka i kapelusz.

Napisano

> komputera, że jakoby mamy jeszcze nogę na gazie i to sprawia, że

> jak przyglądniemy się spalaniu chwilowemu, to spada ono małymi

tak gwoli scislosci, pedal "gazu" steruje dawką powietrza - przepustnicą.

dawke paliwa ustala komputer wink.gif

spalanie ustalane jest na podstawie czasow wtrysku paliwa, ktore oblicza komputer silnika na podstawie wielu parametrow chwilowych... miedzy innymi przeplyw powietrza (jego masa) ma na to wpływ...

Napisano

> dość ostro (3/4 gazu) przyspieszać, niż powoli. Zawsze mi się

> wydawało, że odwrotnie

to prawda, ostro w palnik a potem na granicy hamowania silnikiem...

sprawdzone doświadczalnie wink.gif

> Z tego by wynikało, że najlepiej przyspieszać, potem wyłączamy

> silnik, kulamy się, i od nowa. Może ktoś ma ochotę to sprawdzić?

wyłaczenie silnika nie jest dobrym pomyslem, ani nawet ekonomicznym wink.gif

Napisano

to tak jakby stilo hybrid ? smile.gif

Napisano

> to prawda, ostro w palnik a potem na granicy hamowania silnikiem...

> sprawdzone doświadczalnie

Tyle ze to jest dobre jak nie ma swiatel co 100 metrow smile.gif

Bo sie ledwo auto rozkula a juz trza hamowac smile.gif

Ja jezdze 1/2/3/ szybkie tak do 80-100 na budziku a potem sie kulam na 5-ce. Jezdzilem jakis czas jak kapelusz i spalanie podobne ale jakos bylem u celu wszedzie wolniej smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ostatnie 2 tankowania do pełna:

> Dystans [km] / Komputer / Rzeczywiste

> 837 / 5,7 / 5,84

> 722 / 5,8 / 6,13

> Tak więc trochę przekłamania jest i oby nie było tendencji

> wzrostowej.

Kolejne tankowanie i tendencja się utrzymuje crazy.gif

779 / 5,9 / 6,25

Znowu spalanie rzeczywiste jest większe od wskazań komputera. Raczej nie może to być wina niedokładności pomiaru, bo tak byłoby raz na + raz na -. Wtryskiwacze?

Napisano

Ten błąd jest spowodowany raczej czymś innym, a mianowicie tym ile wlewasz paliwa do baku. Wlewasz do pierwszego wybicia czy lejesz dalej? Od pierwszego wybicia można jeszcze wlać kilka litrów i stąd bierze się błąd. Możesz spróbować przy kolejnym tankowaniu.

Napisano

> dalej? Od pierwszego wybicia można jeszcze wlać kilka litrów i

> stąd bierze się błąd. Możesz spróbować przy kolejnym tankowaniu.

IMO, jeśli wlewa za każdym tankowaniem w ten sam sposób

(i najlepiej z tego samego dystrybutora), to nie popełnia błędu.

Napisano

A moze po prostu masz coraz mniej powietrza w kołach hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ten błąd jest spowodowany raczej czymś innym, a mianowicie tym ile

> wlewasz paliwa do baku. Wlewasz do pierwszego wybicia czy lejesz

> dalej? Od pierwszego wybicia można jeszcze wlać kilka litrów i

> stąd bierze się błąd. Możesz spróbować przy kolejnym tankowaniu.

to mało prawdopodobne, bo czasem bym musiał nalać mniej, a zawsze jest więcej. chyba, że bak jest coraz większy... icon_eek.gif

Napisano

Więc powracamy do punktu wyjścia confused.gif

Skoro te dane naliczane są w/g:

- ciśnienia paliwa w magistrali

- czasu otwarcia wtryskiwaczy

- prędkości - obrotów koła

i dwa ostatnie możemy wyeliminować ( hmm.gif no niewiem bo w starych Dislach było tak, że końcówki wtryskiwaczy mogły sie przycierać co powodowało np cały czas podawanie paliwa / lanie / lub podawanie za małej dawki )

to zostaje tylko czujnik ciśnienia paliwa - pokazuje mniej niż jest faktycznie hmm.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dystans [km] / Komputer / Rzeczywiste

837 / 5,7 / 5,84

722 / 5,8 / 6,13

779 / 5,9 / 6,25

Tym razem trochę lepiej:

726 / 6,0 / 6,14

rzeczywiste spalanie jest bliższe obliczonemu przez komputer, ale cały czas komp. zaniża. Może to faktycznie oszustwa na stacjach? Tym razem tankowałem Shell V-Power. Pewnie dlatego mniej pali, bo mniej oszukują grinser006.gif

Napisano

mnie komputer rucha jakies 20%, ale na gazie

18 rzeczywiste na 14 komputer.

Trasa K-ce - Wrocław 1h

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.